StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Leven aan de onderkant. Het systeem dat de onderklasse instandhoudt (2001)

door Theodore Dalrymple

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
7041532,180 (4.07)4
Here is a searing account-probably the best yet published-of life in the underclass and why it persists as it does. Theodore Dalrymple, a British psychiatrist who treats the poor in a slum hospital and a prison in England, has seemingly seen it all. Yet in listening to and observing his patients, he is continually astonished by the latest twist of depravity that exceeds even his own considerable experience. Dalrymple's key insight in Life at the Bottom is that long-term poverty is caused not by economics but by a dysfunctional set of values, one that is continually reinforced by an elite culture searching for victims. This culture persuades those at the bottom that they have no responsibility for their actions and are not the molders of their own lives. Drawn from the pages of the cutting-edge political and cultural quarterly City Journal, Dalrymple's book draws upon scores of eye-opening, true-life vignettes that are by turns hilariously funny, chillingly horrifying, and all too revealing-sometimes all at once. And Dalrymple writes in prose that transcends journalism and achieves the quality of literature.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Engels (13)  Nederlands (2)  Alle talen (15)
Toon 2 van 2
Een vernieuwende en confronterende visie op het systeem dat de onderklasse instandhoudt.

Leven aan de onderkant is het relaas van een geëngageerd psychiater over het leven in de onderklasse en een felle aanklacht tegen de mentaliteit die mensen daarin gevangen houdt. Dalrymple werkt in een gevangenis en een ziekenhuis in een grote achterstandswijk. Hij baseert zijn analyse op de duizenden gesprekken die hij voerde met daders en slachtoffers van roof, drugsmisbruik, mishandeling en andere vormen van geweld. Het resultaat is een indringend portret van een wereld waarin relaties vluchtig en gewelddadig zijn, waarin vaders afwezig zijn, waarin zelfbeheersing en eigen verantwoordelijkheid niet of nauwelijks een rol spelen. Volgens Dalrymple wordt de onderklasse vooral instandgehouden door het waarderelativisme waarvan de westerse wereld sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is doortrokken. Dat komt vooral tot uiting in het goedpraten van criminaliteit door die voor te stellen als een onontkoombaar gevolg van armoede of discriminatie, maar ook in het verdacht maken van prestatiedrang in het onderwijs. Aan de onderkant van de samenleving heeft dit geleid tot een slachtoffercultuur, die verhindert dat mensen hun lot in eigen handen nemen, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Theodore Dalrymple (1949) is een Britse arts, psychiater en schrijver. Artikelen van zijn hand verschenen in periodieken over de hele wereld.

"Dalrymple is een geniaal schrijver: helder, niet sentimenteel, en verpletterend eerlijk. Deze bundel bewijst onomstotelijk dat hij een van de grote essayisten van onze tijd is."
Arts 38; Letters Daily

"Ik ben een groot bewonderaar van Theodore Dalrymples essays, die volgens mij gerekend kunnen worden tot de meest waarheidsgetrouwe en daarom ook in moreel opzicht moedigste en in intellectueel opzicht meest rigoureuze beschrijvingen die ooit werden gegeven van het 'leven aan de onderkant'."
Norman Podhoretz

"Dalrymples levendige stijl en zijn vaak hartverscheurende verhalen stijgen uit boven zijn diepgevoelde sociale analyse."
Publishers Weekly

"Meeslepend dit is geen droge theorie, maar levende werkelijkheid een moderne klassieker."
New York Post

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De auteur werkte als psychiater in een ziekenhuis en een gevangenis in een Britse achterstandswijk. Daar werd hij voortdurend geconfronteerd met de gevolgen van verslaving, criminaliteit en geweld. In dit boek verwerkt hij zijn observaties en ontmoetingen in een serie venijnige en provocerende essays. Hij klaagt de progressieve intelligentsia aan die volgens hem al te lang naar verzachtende omstandigheden heeft gezocht om het destructieve gedrag van leden van de onderklasse te vergoelijken. In plaats van hen als slachtoffer van de maatschappij af te schilderen doet de auteur een sterk moreel beroep op hun eigen verantwoordelijkheid. Uitermate fascinerende lectuur. De auteur verwierf met dit boek veel bekendheid en geldt nu als een van de belangrijkste conservatieve denkers.

(NBD|Biblion recensie, Dr. H.C. Stoffels)
  -Cicero- | Sep 25, 2011 |
In de vakantie las ik, op een terloopse aanbeveling, 'Leven aan de onderkant' van de Britse psychiater Theodore Dalrymple. Dalrymple werkte in Birmingham in een ziekenhuis in een achterstandswijk en in de 600 meter verderop gelegen gevangenis. Hij observeert zijn patienten, analyseert de oorzaken van hun gedrag en trekt vergaande conclusies over de inrichting van de samenleving. De ondertitel van het boek is 'Het systeem dat de onderklasse in stand houdt'. De Nederlandse versie komt met een uitstekende inleiding van de vertaler, Rutenfrans. Nadeel van die inleiding is dat je verderop in het boek zo nu en dan het gevoel krijgt het boek al gelezen te hebben, en dat is natuurlijk ook de toegevoegde waarde.

Ideeën uit de hogere klassen bereiken de lagere klassen en brengen daar veel onheil. Zo heeft de sexuele revolutie het 'gewoon' gemaakt dat vrouwen kinderen hebben van verschillende mannen en tegelijk alleenstaand zijn. De sociale zekerheid leidt er toe dat mensen zo veel rechten (menen te) hebben, dat ze zich niet meer verantwoordelijk voelen, zelfs niet meer in staat zijn, om hun eigen leven in te richten. Vooral criminologen genieten de speciale aandacht van Dalrymple. In de jaren '70 is de crimineel in de visie van de criminologen een slachtoffer van omstandigheden geworden. De criminelen weten dit ook heel goed. 'Het mes ging er gewoon in, dokter,' citeert Dalrymple een patiënt, alsof de man niet zelf het mes op zak genomen had en niet zelf naar de woning van zijn slachtoffer gegaan was.

'Dalrymple maakt glashelder dat de onderklasse de gevangene geworden is van het morele en culturele relativisme van de afgelopen veertig jaar' schrijft Rutenfrans. 'Hij doet dat zo helder, geestig en strijdlustig dat zijn boek een bijzonder stimulerende uitwerking heeft op de lezer.' Goede vakantielectuur, bleek me inderdaad, ook al kwam mijn exemplaar uit de bibliotheek van werkgever Justitie.

Het boek heeft in Nederland zo veel indruk gemaakt dat er, lees ik in de wikipedia, hier een boek verschenen is dat de wereldvisie van Dalrymple kritisch bespreekt. Dat boek ontbreekt helaas bij Justitie en ga ik daarom maar bij de KB halen. ( )
  titusmars | Aug 13, 2010 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
A specter is haunting the Western world: the underclass.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Here is a searing account-probably the best yet published-of life in the underclass and why it persists as it does. Theodore Dalrymple, a British psychiatrist who treats the poor in a slum hospital and a prison in England, has seemingly seen it all. Yet in listening to and observing his patients, he is continually astonished by the latest twist of depravity that exceeds even his own considerable experience. Dalrymple's key insight in Life at the Bottom is that long-term poverty is caused not by economics but by a dysfunctional set of values, one that is continually reinforced by an elite culture searching for victims. This culture persuades those at the bottom that they have no responsibility for their actions and are not the molders of their own lives. Drawn from the pages of the cutting-edge political and cultural quarterly City Journal, Dalrymple's book draws upon scores of eye-opening, true-life vignettes that are by turns hilariously funny, chillingly horrifying, and all too revealing-sometimes all at once. And Dalrymple writes in prose that transcends journalism and achieves the quality of literature.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.07)
0.5 1
1 3
1.5
2 5
2.5 1
3 13
3.5 3
4 36
4.5 8
5 42

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,243,239 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar