StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Catch-22 door Joseph Heller
Bezig met laden...

Catch-22 (origineel 1961; editie 1996)

door Joseph Heller (Auteur)

Reeksen: Catch-22 (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
39,97152450 (4.1)976
Set in the closing months of World War II in an American bomber squadron on a small island off Italy, a bombadier named Yossarian is frantic and furious because thousands of people he hasn't even met keep trying to kill him. He has decided to live fo.
Lid:ehines
Titel:Catch-22
Auteurs:Joseph Heller (Auteur)
Info:Simon & Schuster (1996), Edition: 1967 printing, 464 pages
Verzamelingen:sold, Recovered books
Waardering:*****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Catch-22 door Joseph Heller (1961)

Onlangs toegevoegd doorWTLaguna, QueenLucy, RobinsonHome, besloten bibliotheek, MoRelyks, Bahuvrihi, kmseal, Kaftan
Nagelaten BibliothekenNelson Algren, Jack Kerouac, Sylvia Plath
  1. 535
    Slachthuis vijf, of De kinderkruistocht een verplichte dans met de dood door Kurt Vonnegut (kiwiflowa, WisePolyphemos)
  2. 186
    Een samenzwering van idioten door John Kennedy Toole (InvisiblerMan)
  3. 134
    Boetekleed door Ian McEwan (rosylibrarian)
  4. 90
    Sluitingstijd door Joseph Heller (Anonieme gebruiker)
    Anonieme gebruiker: Joseph Heller's sequel to "Catch-22" set in the early 1990s.
  5. 146
    Van het westelijk front geen nieuws door Erich Maria Remarque (kittycatpurr)
  6. 71
    En eentje zag ze vliegen door Ken Kesey (gbill)
  7. 50
    In Pharaoh's Army: Memories of the Lost War door Tobias Wolff (paulkid)
    paulkid: Me, I think that true stories are the most absurd. For me, "In Pharaoh's Army" may not be as funny as "Catch-22", but it's close and definitely has made me consider my own serious outlook on life a little less, well, seriously. See if you agree.
  8. 40
    Rattenkoning door James Clavell (John_Vaughan)
  9. 62
    De lotgevallen van de brave soldaat Švejk door Jaroslav Hašek (roby72)
  10. 51
    Just One Catch: A Biography of Joseph Heller door Tracy Daugherty (Imprinted)
    Imprinted: This biography includes a lengthy section on the writing and publishing of Catch-22, the tragicomic 1961 novel that originated in Heller’s experience as a World War II bombardier
  11. 63
    Het transgalactische liftershandboek door Douglas Adams (wvlibrarydude)
    wvlibrarydude: Satire and humor that will split your gut. Read if you want to laugh at humanity.
  12. 30
    The Bamboo Bed door William Eastlake (tootstorm)
    tootstorm: A genuine equal to Catch-22 written for the Vietnam age. Not just a cheap attempt to imitate Heller's talent-slash-luck, Eastlake may well have surpassed his masterpiece with this long-last classic. Read alongside Dispatches to maximize pleasure; then continue your newfound, inevitable addiction to all things Eastlake, because he really is that good--and he really is that inexplicably, undeservably unknown.… (meer)
  13. 52
    Negen verhalen door J. D. Salinger (girlunderglass)
    girlunderglass: Both stories about war, plus Heller owes much to Salinger in terms of authorial voice (wit, vernacular language, goddamits, sense of humor)
  14. 31
    De oorlog van don Emmanuels edele delen : roman door Louis de Bernières (Pedrolina)
    Pedrolina: Both books take on the slightly surreal side to war, but with serious consequences nonetheless.
  15. 21
    Veronika besluit te sterven door Paulo Coelho (chrissybob)
    chrissybob: Similar views on mental health
  16. 10
    And No Birds Sang door Farley Mowat (ShaneTierney)
  17. 11
    War Story door Derek Robinson (Polaris-)
  18. 11
    Crash Gordon and the Mysteries of Kingsburg door Derek Swannson (jasbro)
  19. 11
    Kankerpaviljoen door Aleksandr Solzhenitsyn (fundevogel)
  20. 00
    The Wanting Seed door Anthony Burgess (Anonieme gebruiker)
    Anonieme gebruiker: Satire that includes an anti-war message

(toon alle 25 aanbevelingen)

1960s (3)
Read (70)
Reiny (4)
AP Lit (233)
100 (54)
Florida (261)
Read (9)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 976 vermeldingen

Engels (499)  Zweeds (5)  Nederlands (3)  Spaans (3)  Duits (2)  Noors (2)  Deens (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Slowaaks (1)  Portugees (Portugal) (1)  Russisch (1)  Hebreeuws (1)  Catalaans (1)  Italiaans (1)  Alle talen (523)
Toon 3 van 3
Zoals bij veel goede boeken weet ik nog precies waar ik dit boek las. In dit geval in de schaduw van een palmboom op het strand van Boca Chica, tijdens de schaarse vrije uurtjes van mijn stage. In de enige redelijke boekhandel van Santo Domingo was de keuze nog steeds beperkt. Zeker omdat mijn Spaans nog niet goed genoeg was om literatuur te lezen. De enige kast met Engelse boeken duwde me automatisch naar deze klassieker. Vaak wordt het boek aangehaald als het over de onzinnigheid van oorlog gaat. Terecht, want het verhaal toont de waanzin keer op keer aan. Als satire geschreven, kun je het net zo goed lezen als een absurde beschrijving van wat er daadwerkelijk gebeurde in de Tweede Wereldoorlog.

Yossarian is gelegerd in Italië, het land dat in elke oorlog uiteindelijk wint. In het boek zit de anekdote van de oude Italiaanse dronkaard die een Amerikaanse soldaat uitlacht. Terwijl de soldaat steeds kwader wordt en de Italiaan lafheid verwijt, noemt de oude man het juist pragmatisme. In het begin van de oorlog aan Duitse kant strijden, later overschakelen naar de geallieerden. Wie is er dan laf, wie is er dan slim? Door anderen te laten vechten en op het juiste moment de juiste alliantie te sluiten gaat het leven in Italië gewoon door. Vallen er het minste slachtoffers. Mooie redenering, weinig tegen in te brengen.

De cynische kant van het verhaal zit bij Milo. Hij sluit deals door heel Europa. Koopt dingen in Noord Afrika, die hij op Malta weer verkoopt, de winst investeert hij weer door een deal met de Duitsers, terwijl hij continu bezig is en zelf als directeur van M & M enterprises eigenlijk nauwelijks meer deel uitmaakt van het leger. Las ik er twee decennia geleden kritiek op het leger in, nu bij herlezing is deze hele verhaallijn een parodie van het kapitalisme. Misschien wel avant la lettre, want toen Heller het boek schreef in 1955 had het kapitalisme de wind mee, was er geen kritiek. De uitwassen die pas decennia later aan het licht kwamen, werden door Heller al voorzien, het cynisme van Milo past goed bij de huidige kritiek op economisering van de maatschappij. Hij verkoopt zelfs bombardementen, als er maar winst te maken is. Beter is het niet te beschrijven.

En zo zit er ontzettend veel onderhuids in het boek. General Scheisskopf die van paraderen houdt, mag wekelijks een parade uitstellen. Alleen uitvoeren mag hij ze nooit. Een andere hoge pief verschuilt zich in zijn kantoor en klimt het raam uit aan de achterkant zodra hij bezoek krijgt. Pas als hij weg is, mag het bezoek naar binnen. Mooiere bureaucratische regels zag ik zelden.

En boven dat alles hangt Catch 22, de titel van het boek. Je mag pas naar huis als je het minimum aantal vluchten hebt gevlogen. De limiet wordt opgehoogd zodra iemand in de buurt komt. Je mag niet vliegen als je gek bent. Maar je moet wel gek zijn, wil je elke keer weer het vliegtuig instappen. Je bent gek als je de lucht in wil, maar niet gek als je weigert. Maar als je weigert, ben je deserteur. Er is geen oplossing. Gedurende het boek wordt de limiet van het aantal vluchten tig keer verhoogd. Niemand haalt ooit het minimum aantal.

Toen ik al ruim over de helft was, begon ik te denken of ik het einde kon herinneren. Niet dus. Pas toen ik er vlak bij was, herkende ik ineens de gebeurtenissen aan het eind. De hoofdrol voor Nately’s whore’s sister. Vele vrienden van Yossarian hebben het einde van het boek niet eens gehaald. Onze held wel, al heeft hij daarvoor soms onorthodoxe methodes voor gekozen.

Prachtig boek, schitterende hoofdpersonen, ongelooflijk mooi de waanzin onder woorden gebracht. Dit is niet in een maandje zomerhuisje er uit gewerkt, hier is echt over nagedacht. Al op p.15 een referentie aan Dostojewski’s Schuld en Boete. Een andere favoriet van mij. Gelukkig sta ik niet alleen in mijn waardering voor dit boek. Velen vonden dit boek net zo goed. En toch worden we keer op keer weer een oorlog in gesleept. Gebruiken we het woord vredesmissies, terwijl, altijd achteraf, het altijd gewoon oorlogje spelen wordt.

Wanneer wordt de mensheid wijzer? Zelf ben ik er nog steeds van overtuigd dat wanneer er meer gelezen wordt (en beter) dat de wereld er een stuk beter voor zou staan. Soms voel ik me een roepende in de woestijn.

Citaat: “Even among men lacking all distinction he inevitably stood out as a man lacking more distinction than all the rest, and people who met him were always impressed by how unimpressive he was.” (p.78) ( )
  privaterevolution | Mar 4, 2024 |
Over humor valt niet te twisten... de (militaire) onnozelheden van de door Joseph Heller geschetste schertsfiguren herhalen zich constant in dit boek.
Ik geef het op... te traag, te saai voor mij in 2014. ( )
  emile11 | Aug 21, 2014 |
Een bijwijlen hilarische anti-oorlogsroman die een begrip heeft gelanceerd dat sindsdien gemeengoed is geworden. Daarmee is ongeveer alles gezegd over dit cultboek. Heller voert een groot aantal karikaturaal getekende (strip)figuren ten tonele die hun tijd verdoen met absurde spelletjes, (onnavolgbare) conversaties, en paniekerige bombardementen op duitse doelwitten in Italië. De roman slaagt erin de absurditeit van de oorlog in de verf te zitten, maar het Monty Python-gehalte (jawel, een anachronisme) ligt me iets te hoog. Geef mij maar de gestileerde zwartgalligheid van Celine. ( )
  bookomaniac | Jan 12, 2012 |
Toon 3 van 3

» Andere auteurs toevoegen (39 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Heller, Josephprimaire auteuralle editiesbevestigd
Scotto, Richard M.RedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Bradbury, MalcolmIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Buckley, ChristopherIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ceserani, RemoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Danehl, GüntherVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Danehl,IreneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jęczmyk, LechVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kliphuis, J.F.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lahtela, MarkkuVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Packer, NeilIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sanders, Jay O.VertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Szilágyi TiborVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
There was only one catch... and that was Catch-22.

This island of Pianosa lies in the Mediterranean Sea eight miles south of Elba. It is very small and obviously could not accommodate all of the actions described. Like the setting of this novel, the characters, too, are fictitious.
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Candida Donadio, literary agent, and Robert Gottlieb, editor. Colleagues.
To my mother
and to Shirley
and my children, Erica and Ted
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It was love at first sight.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
They had not brains enough to be introverted and repressed.
There was only one catch, and that was Catch-22.
The enemy is anybody who’s going to get you killed, no matter which side he’s on.
"Sure, that's what I mean," Doc Daneeka said. "A little grease is what makes this world go round. One hand washes the other. Know what I mean? You scratch my back, I'll scratch yours."

Yossarian knew what he meant.

"That's not what I meant," Doc Daneeka said, as Yossarian began scratching his back.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

Set in the closing months of World War II in an American bomber squadron on a small island off Italy, a bombadier named Yossarian is frantic and furious because thousands of people he hasn't even met keep trying to kill him. He has decided to live fo.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.1)
0.5 17
1 208
1.5 29
2 484
2.5 94
3 1326
3.5 259
4 2808
4.5 398
5 4097

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,233,288 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar