StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het roer kan nog zesmaal om (1984)

door Maarten 't Hart

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1324206,511 (3.76)3
Seine Romane sind bev©œlkert von Eigenbr©œtlern, Schelmen und Figuren, die ihm zum Verwechseln ©Þhneln Maarten 't Harts Leben steckt in seinen B©ơchern. Seine Autobiografie gew©Þhrt erz©Þhlerische Einblicke in seine fr©ơhen Jahre, die ihm bis heute aussergew©œhnliche Geschichten f©ơr seine Fabulierkunst liefern… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 3 vermeldingen

Engels (2)  Duits (1)  Nederlands (1)  Alle talen (4)
Met zijn typerende nuchterheid als bioloog rekent Maarten 't Hart hier af met het gereformeerde geloof van zijn voorouders. Ontegensprekelijk beklemde zijn jeugd in Maassluis hem en dit liet zijn sporen na. Wie weet dreigde de lichamelijke gecrispeerdheid van de vroege jaren '50 hem ooit 'met zijn verzenen tegen de prikkels te slaan', om hier de woorden van de apostel Paulus te gebruiken (Handelingen 9 - Statenvertaling). Maar 't Hart ontsnapte hier aan en dit is veeleer de problematiek van 'een vlucht regenwulpen'. Toen ik puberde heb ik ooit die film in de bioscoop gezien. Nu ik de auteur ontdek herinterpreteer ik die film en ontsluit die mij ten volle de seksuele geremdheid ervan. Maassluis was het geboortedorp van Maarten 't Hart. Hij werd er geboren in de diepe herfst van 1944. Over zijn geloof wilde hij het volgende kwijt met deze schrandere opmerking die hout snijdt:

"Het geloof werd daardoor eerder een houding, iets nederigs en ootmoedigs dat je op de been kon houden, iets dat zich uitte als de 'innerlijke oprechtheid' van de priester uit 'Journal d'un curé de campagne' van Georges Bernanos, als de bescheiden, zachtmoedige toon in het werk van Albert Schweitzer, die lijnrecht stond tegenover het gebral van Billy Graham..." (pagina 246).

Dat Billy Graham bralt zal wel juist zijn maar Albert Schweizer wist dat ware ethiek immer het talige overstijgt. ('Wahre Ethik fängt an, wo der Gebrauch der Wörter aufhört). Maarten 't Hart werd in zijn jeugd sterk benomen door een verstikkend, eng geïnterpreteerd monotheïstisch godsbeeld. Tijd dus om zich autobiografisch uit te graven... Als bioloog en gedragswetenschapper mijmert hij in dit boek over zijn jeugd, over zijn eerste schuchtere liefdes, over zijn vakantiejobs, over de vele disputen in de kerk en over het geloof en het vele twijfelen dat daar onvermijdelijk uit voortvloeit. Hij besteedt in dit boek ook aandacht aan zijn adolescentie, universiteitsjaren en dienstplicht.

Ik ken 't Hart vooral van zijn periodieke optredens voor de Nederlandse televisie. Zo bekeek ik ook zijn selectie televisiefragmenten voor het programma "Zomergasten" van de VPRO, in 2010 gemodereerd door Jelle Brandt Cortius. Daar was o.a. een zeer grappig fragment over drie herdershonden in een Engelse pub die met een pavloviaanse reflex het spuitwater uit een chiffon in hun muil opvingen. 't Hart speelde ook eens Bach op een harmonium tijdens een boekenprogramma. Ik las ook ooit dat hij met vrienden klassieke muziek beluistert, waar het gezelschap de componist of uitvoerder van die muziek moet raden. Een soort 'eerste oordeel' onder vrienden dus, zoals Radio 3 dat ook bij ons ooit uitzond in een prachtig programma.

Ik meen te mogen stellen dat Maarten 't Hart zich hier graag voorstelt als een solitair ingestelde man. Hij benadrukt in dit boek vooral dat hij meestal lak had aan het verenigingsleven en het gelukkigst was als hij fietste in de natuur, of kon wegdromen bij een goed boek. ( )
2 stem zerkalo. | Aug 8, 2010 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Man muss also gewissen Menschen ihr Alleinsein gönnen und nicht so albern sein, wie es häufig geschieht, sie deswegen zu bedauern ( Friedrich Nietszche)
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Seine Romane sind bev©œlkert von Eigenbr©œtlern, Schelmen und Figuren, die ihm zum Verwechseln ©Þhneln Maarten 't Harts Leben steckt in seinen B©ơchern. Seine Autobiografie gew©Þhrt erz©Þhlerische Einblicke in seine fr©ơhen Jahre, die ihm bis heute aussergew©œhnliche Geschichten f©ơr seine Fabulierkunst liefern

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.76)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 5
3.5 5
4 15
4.5
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,237,312 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar