StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Vallende ouders (1983)

door A.F.Th. van der Heijden

Reeksen: De tandeloze tijd (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
274596,587 (3.74)27
Het dertigjarige hoofdpersonage ziet niet alleen zijn studie filosofie mislukken, maar ook zijn leven. Hij heeft geen toekomst, maar genoeg verleden om de verhalen, reëel en verzonnen, feit en fictie, anekdote en tragiek, fijnzinnigheid en grofheid, liefde en verraad, homoseksualiteit en impotentie, uitvoerig te beschrijven.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 27 vermeldingen

Nederlands (4)  Engels (1)  Alle talen (5)
Toon 4 van 4
Man, man, man… wat een gezeik. Treffender dan dat kan ik de indruk die dit boek nalaat niet verwoorden. De Proloog van de Tandeloze Tijd kon nog bekoren door de ingenieuze constructie waardoor het een echte smaakmaker is. Maar in dit eerste deel val je met een plof in een weke brij van zielig menszijn. Van der Heijden presenteert ons een opeenvolging van drinkpartijen, lethargisch geouwehoer, impotente avontuurtjes van eeuwige filosofiestudent Albert Egberts, eerst in Nijmegen, vervolgens weer in zijn ouderlijk huis in het achterlijke Geldrop. Zelfs als tijdsdocument van het Nederland in de jaren ’70 schiet het tekort, het lijkt de auteur daar in dit deel ook niet helemaal om te doen.
Toch nog iets positief: in dit deel draagt Van der Heijden de sleutel voor zijn cyclus aan. In een korte passage verzucht Albert dat hij wou dat de tijd tandeloos zou zijn, hem niet zou aantasten, aan hem voorbij zou gaan, en hij dus eeuwig een jonge god zou zijn. Even verderop vindt hij ook de manier waarop hij dat denkt te kunnen realiseren, namelijk door een leven in de breedte, het verzamelen en condenseren van zoveel mogelijk ervaringen. Interessant, zeker, maar in dit deel blijft dat leven de breedte schromelijk in de goot steken, en dat was misschien wel het opzet van Van der Heijden, maar voor de lezer is het amper genietbaar. ( )
2 stem bookomaniac | Apr 17, 2014 |
15 jaar geleden heb ik de complete "Tandeloze tijd" van A.F.Th. van der Heijden gelezen. Destijds was ik er erg van onder de indruk. Nu ben ik begonnen met het herlezen van "Vallende ouders". Bij herlezing vind ik het erg langdradig. Na een blz of 200 ben ik gestopt met lezen. Ik heb mijn boeken van A.F.Th. van der Heijden inmiddels te koop gezet op marktplaats. ( )
1 stem erikscheffers | Aug 12, 2012 |
Een boek dat het lezen van literatuur bij mij echt op gang bracht: Vallende Ouders van A.F.Th. van der Heijden. Toen het verscheen, was het al een beetje een hype, net zoals de boeken van Stieg Larsson nu. Dit was wat, zeg! Verschillende delen 'Tandeloze Tijd', al dan niet in voorbereiding. En het begon al met een proloog.
Ok, ik moet wel eerlijk zeggen dat ik na een fiks aantal jaren het spoor een beetje bijster was, met intermezzo's, boekjes over 'wie is wie', en een deel 4 dat uitkwam vóór deel 3 (dat ook nog weer eens uit 2 delen bleek te bestaan... ) Poeh! En, ook weer heel eerlijk, ik weet niet eens of die hele cyclus nu wel af is.. Kwam er niet een ander opus bij ofzo? Nou ja.

Het hield mij echter wel in de greep. Kwam misschien ook omdat ik zelf toen net in de periode zat waarin ik mij ging voorbereiden op 'uit huis gaan', op kamers wonen. Dat had iets idyllisch, je maakte je voorstellingen over hoe dat zou zijn. Nou, zo dus!

Overigens vind ik nog steeds het boek De Sandwich: een requiem één van de mooiste van Van der Heijden. En ook Het Leven Uit Een Dag vond ik destijds mooi. Van deze laatste titel gaat volgende week de verfilming in première. Bij het zien van de trailer kwam het verhaal weer bovendrijven. En wat ik me ook opeens herinnerde: je kon bij de pocketuitgave kiezen uit 4 verschillende omslagen! Dat was ook weer iets nieuws.
Tjee, wat moet ik nog veel (her)lezen...
1 stem BieblogHengelo | Aug 28, 2009 |
(Tandeloze tijd 1) Soms irritante puber vertellingen over dronkenschap, verhalen over ouderlijk huis - mooie, gedetailleerde herinneringen - ontroerend, weltschmertz, humoristisch. ( )
  lexh2004 | Nov 29, 2007 |
Toon 4 van 4
One of the best published book ever, Although it was published just a few years after the foreground story, it wasn't necessarily intended to be a period novel. However, I thought that part of it—the extremely unique cultural milieu of that generation born in the early postwar years, transitioning from working-class poverty to the new world of perpetual students and subsidized artists (that wonderfully Dutch institution, the BKR...)—was almost the most fascinating. Naturally, it also has the distinctive mark of the Dutch regions "below the great rivers," as well as of Eindhoven at the time when Philips and the Catholic Church still dominated local affairs (in that order).
toegevoegd door puravjha07 | bewerkKindle
 

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Mirjam 'Minchen' Rotenstreich
Eerste woorden
Catastrofes treden zelden in hun eentje op.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Het dertigjarige hoofdpersonage ziet niet alleen zijn studie filosofie mislukken, maar ook zijn leven. Hij heeft geen toekomst, maar genoeg verleden om de verhalen, reëel en verzonnen, feit en fictie, anekdote en tragiek, fijnzinnigheid en grofheid, liefde en verraad, homoseksualiteit en impotentie, uitvoerig te beschrijven.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.74)
0.5 1
1 1
1.5
2 3
2.5 3
3 16
3.5 5
4 33
4.5 4
5 13

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,447,095 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar