StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

In naam van god religie en geweld

door Karen Armstrong

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8342026,119 (3.94)21
"From the renowned and best-selling author of A History of God, a sweeping exploration of religion's connection to violence. For the first time in American history, religious self-identification is on the decline. Some have cited a perception that began to grow after Sept 11: That faith in general is a source of aggression, intolerance and divisiveness--something bad for society. But how accurate is that view? And does it apply equally to all faiths? In these troubled times, we risk basing decisions of real and dangerous consequence on mistaken understandings of the faiths subscribed around us, in our immediate community as well as globally. And so, with her deep learning and sympathetic understanding, Karen Armstrong examines the impulse toward violence in each of the world's great religions.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 21 vermeldingen

Engels (19)  Nederlands (1)  Alle talen (20)
Religies en hun volgelingen zijn altijd gewelddadig – zo luidt een populaire atheïstische claim. Karen Armstrong, prominent geleerde op het gebied van wereldreligies, laat echter zien dat de ware redenen voor oorlog en geweld in onze historie meestal weinig met religie van doen hadden, maar veelal sociaal, economisch of politiek van aard waren.
In een reis van de prehistorie tot het heden maakt Armstrong duidelijk dat naast de kruisvaarder die in de middeleeuwen dood en verderf zaaide en de hedendaagse jihadist, er in religies ook altijd een Jezus of een Boeddha is geweest, pleitend voor een rechtvaardige en vredige samenleving. Daarmee corrigeert ze het wijdverbreide beeld dat religies schuldig zijn aan het grote bloedvergieten in de geschiedenis. Aan de hand van gedegen onderzoek en in de vorm van een bevlogen betoog maakt de auteur zich sterk voor religieuze ideeën en bewegingen die oorlog en agressie afwijzen en zich inzetten voor gelijkheid, vrede en verzoening.
Recensie(s)
Dit boek over religie en geweld van de bekende godsdienstwetenschapper Armstrong is uitstekend getimed. In plaats van gangbare meningen te bevestigen beschrijft ze in een zeer erudiet betoog – dat verloopt van de prehistorie tot heden, alle wereldreligies insluit, en een mondiale blik combineert met kennis van lokale contexten – dat het niet religies zèlf zijn die gewelddadig zijn. Systematisch geweld is volgens haar verbonden met de opkomst van landbouwsamenlevingen en staatssystemen die hun samenlevingen moesten verdedigen en bewaken. In deze staatsvorming werden de zingevende tradities en verhalen vervlochten en gebruikt voor legitimatie en motivatie in de strijd, zozeer dat ook in de geseculariseerde staten religieuze taal en symbolen gebruikt worden. Haar pakkend geschreven betoog is verdeeld in drie delen: prehistorisch, historisch (van het jaar 0-1200) en de moderniteit. Wat ze niet ziet, is dat ook systematische vrede een product is van staten en dat hedendaags geweld het gevolg is van bewegingen die zich daaraan onttrekken. Met eindnoten, een uitgebreide literatuurlijst en een register. ( )
  aitastaes | Oct 2, 2016 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Every year in ancient Israel the high priest brought two goats into the Jerusalem temple on the Day of Atonement.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"From the renowned and best-selling author of A History of God, a sweeping exploration of religion's connection to violence. For the first time in American history, religious self-identification is on the decline. Some have cited a perception that began to grow after Sept 11: That faith in general is a source of aggression, intolerance and divisiveness--something bad for society. But how accurate is that view? And does it apply equally to all faiths? In these troubled times, we risk basing decisions of real and dangerous consequence on mistaken understandings of the faiths subscribed around us, in our immediate community as well as globally. And so, with her deep learning and sympathetic understanding, Karen Armstrong examines the impulse toward violence in each of the world's great religions.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.94)
0.5
1
1.5
2 3
2.5
3 15
3.5 1
4 31
4.5 1
5 17

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,758,294 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar