StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Nachtstad (2012)

door Arnaldur Indridason

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Erlendur (13)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5493643,873 (3.54)49
Fiction. Mystery. Suspense. Thriller. The loner Erlendur has recently joined the police force as a young officer. The beat on the streets in ReykjavIk is busy: traffic accidents, theft, domestic violence, contraband... And an unexplained death. When a tramp he met regularly on the night shift is found drowned in a ditch no one seems to care. But his fate haunts Erlendur and drags him inexorably into the strange and dark underworld of the city. - Features the young Erlendur: ReykjavIk Nights is a prequel to the long-running, acclaimed series that recently concluded with Strange Shores.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 49 vermeldingen

Engels (25)  Nederlands (6)  Frans (3)  Spaans (1)  Zweeds (1)  Alle talen (36)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Vrij wijdlopig verhaal (doet ie altijd) maar wel heel mooi. Over een politieman die zelf op zoek gaat naar wat er met een zwerver is gebeurd die hij kende. ( )
  vuurziel | Jul 22, 2019 |
Wat is die Arnaldur Indriðason toch een geweldige schrijver. Zo beeldend en zo sfeervol. Ook de vertaling is uitstekend. ( )
  FransJaspers | Nov 7, 2017 |
Een soort van prequel van de latere thrillers met Erlendur Sveinsson. Hij is net bij de politie begonnen en heeft in de zomer van de jaren tachtig nachtdienst. Hij komt op zijn nachtelijke zwerftochten regelmatig in aanraking met allerlei daklozen in Reykjavik, oa met Hannibal. Op een dag blijkt Hannibal verdronken te zijn: is het een ongeluk of moord. Zijn zuster Rebekka wil graag weten wat er gebeurd is. Uiteindelijk weet Erlendur een verdwijning en de moord op te lossen, waarna hij wordt uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de recherche. Intussen blijkt zijn vriendin en latere vrouw ook zwanger van hem te zijn en wil met hem samen gaan wonen. Erlendur lijkt dit allemaal onaangedaan over zich heen te laten komen. ( )
  Anne51 | Aug 23, 2015 |
Voor de Indriðason-diehards is het wellicht interessant te lezen hoe Erlendurs vrouw Halldóra en zijn toekomstige chef Marion Briem in beeld komen. Verder is Nachtstad helaas maar een makke bedoening.
Volledige bespreking via http://wraakvandedodo.blogspot.be/2014/07/arnaldur-indriason-nachtstad.html ( )
  jebronse | Jul 8, 2014 |
Erlendur Sveinsson is een jonge politieman die nog maar kort in dienst is van het politiekorps van Reykjavik en die zich vooral bezighoudt met zaken als het regelen van het verkeer na een ongeluk, het sussen van echtelijke ruzies, het opsluiten van roekeloze automobilisten en dronken cafébezoekers. Tijdens deze klussen leert hij de dakloze Hannibal kennen. Hannibal wordt op een avond dood aangetroffen in een met water volgelopen turfgat. Erlendurs collega's gaan ervan uit dat de man in laveloze toestand in het water is gevallen en is verdronken. De zaak wordt gesloten maar Erlendur heeft daar geen vrede mee en begint op eigen initiatief een onderzoek naar de omstandigheden waaronder Hannibal om het leven is gekomen. Een onderzoek dat hem in aanraking brengt met de zelfkant van de IJslandse maatschappij. De wereld van daklozen, druggebruikers, alcoholisten en prostituees; mensen die om verschillende redenen het contact met de maatschappij hebben verloren en zich onder moeilijke omstandigheden overeind moeten zien te houden.

Arnaldur Indriðason is IJslands meest gelauwerde misdaadauteur die zowel in eigen land als ver daarbuiten een grote schare fans heeft. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en hij ontving een groot aantal prijzen. Deze grote bekendheid heeft hij vooral te danken aan een serie boeken waarin inspecteur Erlendur en zijn twee collega's Elínborg en Sigurður Óli de hoofdrol spelen. Deze serie eindigde met het boek Verdwijnpunt. Hierna schreef Indriðason een boek dat vooraf gaat aan de Erlendur serie en dat de titel Schemerspel meekreeg. Erlendur verschijnt in het laatste hoofdstuk in dat boek. Het vervolg hierop is de thriller Nachtstad met eveneens de jonge en nog ongetrouwde Erlendur.

Nachtstad is een prachtige en overtuigende thriller. Arnaldur Indriðason creëerde met zijn mooie, soms melancholieke en sobere schrijfstijl een origineel verhaal dat bevolkt wordt door interessante en goed uitgewerkte personages. Hij heeft de gave om met eenvoudige woorden en zinnen personages van het papier los te weken en te veranderen in levensechte mensen. Zijn verhalen beginnen meestal met een misdaad die op het eerste gezicht bijna onoplosbaar lijkt. Dat is in Nachtstad niet anders. Waarom zou je geld en mankracht steken in de dood van een arme zwerver als het duidelijk is dat het om een ongeluk gaat? Maar voor Erlendur eindigt het niet met deze constatering maar begint het pas. De manier waarop hij zijn beroep benadert en de slachtoffers die hij daarin tegenkomt, maken hem menselijk. Erlendur ziet in kleine dingen, toevallige ontmoetingen en ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen aanwijzingen die zijn collega's ontgaan. Het is een speurdersinstinct dat onvermijdelijk tot succes leidt en waarmee Erlendur zich van hen onderscheidt.

Arnaldur Indriðason is niet alleen een begenadigd misdaadauteur, hij is ook een uitstekend verhalenverteller. In Nachtstad is hij weer helemaal op dreef en slaagt hij er in een overtuigende sfeer te scheppen die aangenaam en beeldend is en een verhaal te presenteren dat heel erg plezierig leest. Zijn schrijfstijl straalt comfortabele rust en evenwicht uit. Het is niet echt spannend, dat zal je bij Indriðason niet zo snel aantreffen, maar wel dermate boeiend dat je blijft lezen. Nachtstad is niet het beste boek dat Indriðason heeft geschreven maar overtuigend en geloofwaardig genoeg en van dermate hoog niveau, dat het zeer de moeite van het lezen waard is. ( )
  eagleye50 | Jun 7, 2014 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Arnaldur Indridasonprimaire auteuralle editiesberekend
Faber, AdriaanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reichlin, SaulVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
De jongens duwden tegen een groen jack, dat boven het wateroppervlak uit kwam.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Fiction. Mystery. Suspense. Thriller. The loner Erlendur has recently joined the police force as a young officer. The beat on the streets in ReykjavIk is busy: traffic accidents, theft, domestic violence, contraband... And an unexplained death. When a tramp he met regularly on the night shift is found drowned in a ditch no one seems to care. But his fate haunts Erlendur and drags him inexorably into the strange and dark underworld of the city. - Features the young Erlendur: ReykjavIk Nights is a prequel to the long-running, acclaimed series that recently concluded with Strange Shores.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.54)
0.5
1
1.5
2 7
2.5 11
3 49
3.5 33
4 57
4.5 4
5 14

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,409,091 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar