StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Vriend van verdienste (1985)

door Thomas Rosenboom

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1503180,890 (3.39)2
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Toon 3 van 3
Een verdienstelijk debuut, maar nog geen meesterwerk. Het draait in dit boek om diefstal en een onduidelijke machtsstrijd. Maar het waarom van beide wordt niet echt duidelijk. Ook de vriendschap tussen Theo en Pieter blijft wat in de lucht hangen terwijl je daar nu juist meer van verwacht. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Jun 24, 2017 |
Een middelbare scholier doet van alles om maar vriend te kunnen worden van een door hem bewonderde wat oudere jongen die in een villa woont. Hij gaat er voor zelfs stelen. Omdat hij ook op een gestolen brommer rijdt, wordt hij gearresteerd. Hij weet te ontsnappen en duikt onder op de villa, steeds weer door allerlei verhalen de noodzaak daarvan aan zijn vrienden opdringend. Het kan natuurlijk niet goed aflopen.
Plot en alles zijn prima en daardoor ben ik ook blijven lezen. Het taalgebruik van de jongens is jammer genoeg erg ongeloofwaardig, door de vele archaïsche woorden die Rosenboom gebruikt.
  wannabook08 | Sep 14, 2015 |
Theo is 16 jaar en heeft zijn moeder op jonge leeftijd verloren. Zijn broer zit in een opvoedingsgesticht, terwijl hij het huishouden doet en voor zijn vader zorgt. Theo wil indruk maken op de twee zoons van een rijke familie die in een villa wonen. Hij gaat samen met zijn tamme kraai Rokko die altijd op zijn schouder zit, naar een feestje bij de jongens. Hij heeft gestolen lekkers bij zich en is bereid voor hen ook allerlei zaken te doen om in de gunst te komen. Wanneer de politie hem later oppakt, omdat hij op een gestolen brommer rijdt, slaagt hij erin te ontsnappen. Hij is bang om ook in een opvoedingsgesticht te komen, duikt onder in de torenkamer van de villa en ondergaat er vele vernederingen met een uiteindelijke fatale afloop.
Het verhaal is gebaseerd op de Baarnse moordzaak van 1960, waarin twee rijke jongens en een vriend een jongeman vermoordden, omdat hij teveel van ze wist. Spannend boek waarvan het einde al bekend was, maar dat toch op de laatste bladzijden een verrassende wending neemt. ( )
1 stem sneeuwvlokje | Mar 3, 2013 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Zwaar trok de tas aan Theo's arm; hij had cola, sis en siroop, buit van een hete middag in de winkels.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De psychologische thriller 'Vriend van verdienste' is gebaseerd op de Baarnse moordzaak. Een zaak waarin drie jongens veroordeeld worden wegens moord op een vierde, die te veel over ze wist. De intensiteit waarmee Rosenboom het op een torenkamer verborgen toekomstige slachtoffer beschrijft, loopt vooruit op de wurgende spanning in zijn latere bestseller 'Publieke werken'.Thomas Verbogt in de Arnhemse Courant: Vriend van verdienste is een beangstigend fraai boek. Wam de Moor in De Tijd: Een roman die behoort tot het allerbeste dat er in 1985 is geschreven. Aad Nuis in de Volkskrant: De voornaamste kracht van het boek is een merkwaardige, slaapwandelende trefzekerheid, die je bij voorbeeld ook in het vroege werk van Reve vindt. Adriaan Morriën in Vrij Nederland. Wat Rosenbooms stilistische vaardigheden betreft, kan men zeggen dat zijn taalgebruik zich nu al kan meten met dat van het beste proza dat mij na de oorlog in ons land onder ogen is gekomen. Thomas Rosenboom (1956) debuteerde in 1983 met 'De mensen thuis' waarvoor hij de Lucv B- en C.W. van der Hoogtprijs ontving . Deze titel is ook als Singel Pocket leverbaar.'Vriend van verdienste' verscheen in 1994 als 'Eine teure Freundschaft' bij Suhrkamp Verlag, Frankfurt am Main.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.39)
0.5
1 2
1.5
2 3
2.5 1
3 5
3.5 4
4 15
4.5 2
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,231,219 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar