StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De naam van de roos (1980)

door Umberto Eco

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
19,178308229 (4.2)4 / 1073
In 1327, finding his sensitive mission at an Italian abbey further complicated by seven bizarre deaths, Brother William of Baskerville turns detective.
 1. 253
  De slinger van Foucault door Umberto Eco (ehines, hankreardon, Sensei-CRS)
  ehines: Surprised not to find this way up on Name of the Rose's rec list. FP is a much more recent period piece--the period is marked by 1968 as Name of the Rose's is marked by the emergence of the Franciscans. Well done look at the conspiratorial mindset.
 2. 123
  The Key to The Name of the Rose: Including Translations of All Non-English Passages door Adele J. Haft (Taphophile13)
 3. 112
  Baudolino door Umberto Eco (aces)
 4. 102
  De onthechting door C. J. Sansom (Caramellunacy)
  Caramellunacy: Both feature ghastly murders in a monastery in a time of religious conflict and turmoil. The Name of the Rose (medieval Italy) is more philosophical, while Dissolution (Tudor England) is more of a straight-forward historical mystery. Both offer interesting insights into the political and religious issues of the times.… (meer)
 5. 92
  Het goud van de waarheid door Iain Pears (Booksloth)
 6. 92
  De club Dumas, of De schaduw van Richelieu door Arturo Pérez-Reverte (mrcmrc)
 7. 71
  De Quincunx door Charles Palliser (Booksloth)
 8. 74
  Ik heet Karmozijn door Orhan Pamuk (adithyajones, IamAleem)
  adithyajones: Both of them are historical mystery fiction but both are not plain vanilla whodunits rather serious books which looks at the life at that time in minute detail
 9. 41
  Fictions door Jorge Luis Borges (Oct326)
  Oct326: C'è molto Borges nel "Nome della Rosa". Se qualcuno ha letto il secondo ma non il primo, sarebbe un'ottima idea leggere "Finzioni": vi (ri)troverà la biblioteca labirintica, le disquisizioni teologiche, l'inchiesta con la falsa pista, e altri motivi che hanno mirabilmente (mi vien da dire: vertiginosamente) ispirato Eco.… (meer)
 10. 75
  De verborgen geschiedenis door Donna Tartt (girlunderglass)
  girlunderglass: Two words: mystery + learned men (in The Name of the Rose, scholars of ecclesiastical books, in TSH of ancient Greek books)
 11. 10
  Obsessie door A. S. Byatt (KayCliff)
  KayCliff: Both books are cited by Michael Dirda as examples of antiquarian romance.
 12. 10
  Het geheime avondmaal door Javier Sierra (Limelite)
  Limelite: Two clerics sent to investigate mysterious and secretive goings on in abbeys find death and revelation as they successfully untangle and avert the web of church politics and conflicts over man's greatest artistic and literary heritage.
 13. 21
  Gospel door Wilton Barnhardt (Medellia)
 14. 11
  Shadow & Claw: The First Half of The Book of the New Sun door Gene Wolfe (LamontCranston)
 15. 00
  Pretmakers in een berglandschap door Michael Frayn (KayCliff)
  KayCliff: Both books are cited by Michael Dirda as examples of antiquarian romance.
 16. 11
  Zwischen Utopie und Wirklichkeit: Konstruierte Sprachen für die globalisierte Welt door Jennifer Bretz (gangleri)
 17. 22
  Doctor Mirabilis door James Blish (bertilak)
  bertilak: Both books have subplots about the controversial teachings of Joachim of Fiore.
 18. 11
  Een tijd om te zwijgen door Patrick Leigh Fermor (Laura400)
  Laura400: A brief book that relates this 20th Century author's travels to four monasteries, including extended stays in two French Benedictine monasteries. It is not a mystery or a book like "The Name of The Rose." But it is a nice meditation on a way of life that appears nearly unchanged over the centuries.… (meer)
 19. 11
  Het raadsel van de filosoof door José Carlos Somoza (Booksloth)
 20. 11
  Het Shakespeare geheim door Jennifer Lee Carrell (KayCliff)

(toon alle 29 aanbevelingen)

1980s (2)
Europe (188)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 1073 vermeldingen

Engels (222)  Spaans (22)  Italiaans (16)  Frans (10)  Catalaans (6)  Duits (6)  Nederlands (5)  Portugees (Portugal) (3)  Portugees (Brazilië) (2)  Deens (2)  Zweeds (2)  Grieks (1)  Slowaaks (1)  Portugees (1)  Alle talen (299)
Toon 5 van 5
Als een belezen auteur en filosoof zoals Umberto Eco, zijn zijn onvoorstelbaar vele verwijzingen naar andere auteurs en filosofische aspecten voor mij echt iets te veel. Zijn filosofische kennis onderstreept hij dan ook in veel te fel overdreven filosofische en religieuze benaderingen tussen een aantal personages, iets wat hij dan ook zelf, maar dan vermoedelijk met een andere grondslag meedeelt in het slot van zijn boek, namelijk waarin hij ons meedeelt dat de (citaat) "grondvraag van de filosofie dezelfde als die van de misdaadroman is: namelijk wie is de schuldige ? Om dat te weten moet je van de gissing uitgaan dat alle feiten een logica hebben, die logica die hieraan is opgelegd door de schuldige. Iedere geschiedenis van een onderzoek en van gissingen vertelt ons iets waar wij altijd al heel dichtbij waren. Nu we zover zijn is het duidelijk waarom mijn basisverhaal (wie is de moordenaar ?) zich vertakt in tal van andere geschiedenissen, allemaal geschiedenissen van weer andere gissingen, allemaal rond de structuur van de gissing als zodanig." ( )
  nepalbert | Mar 30, 2020 |
De roman "De naam van de roos" speelt zich af in de middeleeuwen. Het boek heeft de vorm van een misdaadroman, gesitueerd binnen de muren van een Benedictijner abdij. Als zodanig is het gemakkelijk toegankelijk voor de lezer, maar, zoals gebruikelijk bij Umberto Eco, bevat het boek onder het oppervlak van het "detective-verhaal" tal van diepere lagen en literaire verwijzingen.

In november van het jaar 1327 wordt de franciscaner monnik William van Baskerville door de Duitse keizer, Lodewijk van Beieren, naar een Benedictijner abdij in Noord-Italië gestuurd. Hij heeft als opdracht een congres voor te bereiden waaraan Benedictijnen en Franciscanen zullen meewerken. Er moet daar een oplossing worden gevonden voor het voortslepende conflict over de armoede tussen de Franciscaanse minderbroeders en paus Johannes XXII. Het verhaal wordt aan het eind van zijn leven verteld door de destijds jonge benedictijnse novice Adson van Melk, die destijds als leerling-secretaris met William meereisde.

Dag 1[bewerken]

Op de eerste dag van hun verblijf bezoeken William en Adson het scriptorium onder de bibliotheek. De bibliotheek, die de trots is van het klooster en duizenden manuscripten bevat, is een labyrint waartoe slechts de bibliothecaris, Malachias van Hildesheim, toegang heeft. Vlak voordat William en Adson in het klooster aankwamen, werd de monnik Adelmo van Otranto dood aangetroffen. De omstandigheden van zijn dood zijn verdacht en de scherpzinnige William begint op discrete wijze een onderzoek.

Dag 2[bewerken]

Op de tweede dag van hun verblijf wordt weer een lijk gevonden. In een vat, dat het bloed van een pasgeslacht varken bevat, wordt het dode lichaam van Venantius van Salvemec ontdekt. Het betreft een monnik die in het scriptorium werkte en ook Grieks kende. William raakt er zodoende van overtuigd dat de bibliotheek en het scriptorium een centrale rol spelen in het mysterie.

Dag 3[bewerken]

Op de derde dag verdwijnt een andere monnik, hulpbibliothecaris Berenger. Zijn lijk wordt tegen de avond gevonden. Hij lijkt verdronken, maar William komt erachter dat de monnik is vergiftigd. Intussen gaat Adson alleen op onderzoek uit in de bibliotheek. Hij wordt bang en vlucht. In de keukens van het klooster ontmoet hij een meisje uit het naburige dorp dat hem inwijdt in de geheimen van de liefde.

Dag 4[bewerken]

Op de vierde dag komen de Franciscaanse minderbroeders aan voor het congres. Bernard Gui, prominent lid van de pauselijke delegatie, betrapt de assistent-cellarius Salvatore samen met het meisje dat eerder Adson had verleid. Ze worden beschuldigd van hekserij en opgesloten.

Dag 5[bewerken]

Op de vijfde dag begint het congres. Terwijl ieders aandacht uitgaat naar de erudiete bijeenkomsten op het congres, vindt er een nieuwe moord plaats. De herborist Severinus wordt met ingeslagen schedel gevonden, nadat hij vlak daarvoor aan William verteld heeft over een door hem gevonden geheimzinnig manuscript. Bernardo Gui arresteert nu ook de cellarius, Remigio van Varagine. Laatstgenoemde bekent het doen verbergen van ketterse manuscripten in de bibliotheek. Ook de moorden in de abdij neemt hij onder dwang voor zijn rekening. Het congres is hiermee mislukt en tevreden neemt Bernardo Gui ook de cellarius mee voor verdere berechting naar de paus in Avignon. De abt en William staan er gebroken en ontdaan machteloos bij te kijken.

Dag 6[bewerken]

Op de zesde dag valt de bibliothecaris Malachias dood neer tijdens een mis in de abdijkerk. Terwijl hij het lichaam onderzoekt, merkt William op dat drie vingertoppen van de rechterhand zwart gekleurd zijn. Eenzelfde fenomeen had hij eerder al vastgesteld bij de andere doden. Dit doet hem vermoeden dat de slachtoffers zijn vergiftigd. Terwijl hij naar andere aanwijzingen zoekt, ontdekt William door louter denkwerk de code tot een gesloten doorgang, die toegang geeft tot het uiterst geheime deel van de bibliotheek.

In de nacht tussen de zesde en de zevende dag dringen William en Adson voor het laatst door in de bibliotheek. Plots horen ze iemand die de verstikkingsdood sterft achter de wand. Ze ontdekken een geheime kamer en de zesde dode blijkt later de abt zelf te zijn.

Dag 7[bewerken]

Uiteindelijk slagen William en Adson erin het mysterie op te lossen. In het geheime centrum van het bibliotheek-labyrint wordt een manuscript bewaard. Het gaat om het tweede boek van de Poetica van Aristoteles, over de komedie, waarvan men dacht dat het verloren was gegaan. William noemde het tegenover Jorge eerder al "Het boek van de lach". Vervolgens ontspon zich een hooglopende discussie of Jezus Christus ooit gelachen had. Jorge van Burgos, de nu blinde ex-bibliothecaris, wilde niet dat de monniken op de hoogte waren van de inhoud van dit heidense manuscript en had het ingesmeerd met dodelijk vergif. De oude Jorge wordt zo ter plekke in het labyrint ontmaskerd maar probeert het manuscript uit de handen van William te redden door de in gif gedrenkte pagina’s van het boek op te eten en de bibliotheek in brand te steken. Zo gaat het manuscript van Aristoteles definitief verloren en wordt Jorge de zevende dode. De bibliotheek en vervolgens de volledige abdij branden tot de grond toe af. Zoals de abt op de eerste dag reeds had voorspeld blijkt de bibliotheek zichzelf te kunnen beschermen. Terwijl de bibliotheek afbrandt komen buiten het klooster Salvatore en Remigio van Varagine op een afschuwelijke manier aan hun einde doordat ze op de brandstapel levend worden verbrand. Het meisje waardoor Adson verleid werd stond wel vastgebonden op de brandstapel, maar ontloopt dit lot doordat men er in de consternatie over de inmiddels opgemerkte brand in de abdij niet aan toekomt haar te verbranden, en zij wordt door de toegestroomde dorpelingen bevrijd.

Het boek eindigt als William en Adson de brandende abdij achter zich laten. Na een vergeefse tocht door Italië, nemen ze afscheid in München om elkaar nooit meer terug te zien.

De scholastiek[bewerken]

Het boek is een illustratie van de scholastische manier van denken die zich vanaf de dertiende eeuw ontwikkelde. Deze manier van denken staat in contrast met het mystiek-religieuze wereldbeeld dat door veel van de monniken in het klooster wordt aangehangen. Zij geloven dat de golf van moorden toe te schrijven is aan duivelse krachten. William van Baskerville weigert genoegen te nemen met hun bijgeloof en probeert het mysterie op te lossen door te redeneren en zijn gezonde verstand te gebruiken.

Het belang van de namen[bewerken]

"In het begin was het Woord" (Joh. 1:1) lezen we in de eerste regels van "De naam van de roos" en inderdaad lijkt het spel van namen, woorden en betekenissen het centrale thema van het boek te zijn. Dat uit zich enerzijds in de versregel waarmee de roman eindigt en waaraan hij zijn naam ontleent: Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus (De roos van voorheen bestaat als naam, naakte namen houden wij over).

Het namenthema uit zich ook in de vele allusies en woordspelletjes die we terugvinden in de namen van de personages. In de namen van William van Baskerville en Adson zit een hommage aan Sherlock Holmes, hoofdpersoon uit de "The Hound of the Baskervilles", tevens is zijn naam gebaseerd op William of Ockham, een middeleeuwse franciscaner monnik en logicus die onder andere naamgever is van Ockhams scheermes. De naam Adson doet denken aan die van Watson, maar ook aan Adso van Montier-en-Der, een monnik uit de tiende eeuw die een Libro de antichristo schreef. De naam van de blinde ziener Jorge van Burgos is een allusie op de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges, die ook blind werd op latere leeftijd en een verhaal schreef over een labyrintische bibliotheek, De bibliotheek van Babel (La biblioteca de Babel), waarop Eco zich gebaseerd heeft.
  aitastaes | Aug 31, 2016 |
Andere ideeën/opinies::

Shelf Love (in English): http://shelflove.wordpress.com/2012/01/1/the-name-of-the-rose-review/

Mysteries in Paradise (in English): http://paradise-mysteries.blogspot.be/2015/08/review-name-of-rose-umberto-eco.ht...

Jason Petuss's Review on GoodReads tin English): http://www.goodreads.com/review/show/17524862
  Nadyne03 | Apr 8, 2012 |
Knap postmodernistisch meesterwerk. De leerling-monnik Adso van Melk verzeilt in een moorddetective. Knappe mengeling van genres. Erudiet. En nog spannend bovendien. ( )
2 stem bookomaniac | Jun 4, 2010 |
Mooi boek, moeilijk begin eerste 100 pagina's maar daarna kan je niet meer stoppen. ( )
  nutcase | Jun 3, 2007 |
Toon 5 van 5
35 livres cultes à lire au moins une fois dans sa vie
Quels sont les romans qu'il faut avoir lu absolument ? Un livre culte qui transcende, fait réfléchir, frissonner, rire ou pleurer… La littérature est indéniablement créatrice d’émotions. Si vous êtes adeptes des classiques, ces titres devraient vous plaire.
De temps en temps, il n'y a vraiment rien de mieux que de se poser devant un bon bouquin, et d'oublier un instant le monde réel. Mais si vous êtes une grosse lectrice ou un gros lecteur, et que vous avez épuisé le stock de votre bibliothèque personnelle, laissez-vous tenter par ces quelques classiques de la littérature.
 
The Name of the Rose is a monumental exercise in mystification by a fun-loving scholar.
toegevoegd door Shortride | bewerkTime, Patricia Blake (Jun 13, 1983)
 
One may find some of the digressions a touch self-indulgent... yet be carried along by Mr. Eco's knowledge and narrative skills. And if at the end the solution strikes the reader as more edifying than plausible, he has already received ample compensation from a richly stocked and eminently civilized intelligence.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times, Walter Goodman (Jun 4, 1983)
 
The Jesuits didn’t exist in William of Baskerville’s time, but – learned in Aquinas and Aristotle and prepared to use the empirical techniques of Roger Bacon – William would make a very good English Jesuit. Although in orders, he lacks the rotundity, Wildean paradoxicality and compassion of Father Brown, but clearly Dr Eco knows his Chesterton. Theology and criminal detection go, for some reason, well together...

I probably do not need to recommend this book to British readers. The impetus of foreign success should ensure a large readership here. Even Ulster rednecks, to say nothing of mild Anglicans who detest Christianity cooking with garlic, will feel comforted by this image of a secure age when there was an answer to everything, when small, walled society could be self-sufficient, and the only pollution was diabolic. Patriots will be pleased to find such a society in need of British pragmatism.
toegevoegd door SnootyBaronet | bewerkObserver, Anthony Burgess
 

» Andere auteurs toevoegen (151 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Eco, Umbertoprimaire auteuralle editiesbevestigd
Alexanderson, EvaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Čale, MoranaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Barrett, SeanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Buffa, AiraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Frýbort, ZdenìkVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Frick, OttmarOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jason, NevilleVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kroeber, BurkhartVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lodge, DavidIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Middelthon, CarstenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pochtar, RicardoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
SanjulianArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schifano, Jean-NoëlVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tuin, JennyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Velthoven, Th. vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vlot, HennyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Voogd, Pietha deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weaver, WilliamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Костюкович… ЕленаVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Motto
Opdracht
Eerste woorden
In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God. Dit was in den beginne bij God, en de taak van de trouwe monnik zou erin bestaan elke dag opnieuw in ootmoedige lofprijzing het enig onveranderlijke gebeuren te herhalen waarvan de onweerlegbare waarheid kan worden bevestigd.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Books are not made to be believed, but to be subjected to inquiry. When we consider a book, we mustn’t ask ourselves what it says but what it means.
There are magic moments, involving great physical fatigue and intense motor excitement, that produce visions of people known in the past. As I learned later from the delightful little book of the Abbé de Bucquoy, there are also visions of books as yet unwritten.
not infrequently, books speak of books: it is as if they spoke among themselves.
I have seen many other fragments of the cross in other churches. If all were genuine, our Lord’s torment could not have been on a couple of planks nailed together, but on an entire forest.
In my country [Austria], when you joke you say something and then you laugh very noisily so everyone shares in your joke. William [a Briton] laughed only when he said serious things, and remained very serious when he was presumably joking.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

In 1327, finding his sensitive mission at an Italian abbey further complicated by seven bizarre deaths, Brother William of Baskerville turns detective.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Het is de laatste week van november 1317 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus. Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren. Angstige geruchten gaan door de abdij; niet alleen de abt heeft iets te verbergen, overval worden sporen uitgewist...
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.2)
0.5 6
1 43
1.5 14
2 119
2.5 24
3 426
3.5 143
4 1351
4.5 268
5 1626

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 194,565,582 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar