StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Gouden jaren (2014)

door Annegreet van Bergen

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
1205227,552 (3.48)Geen
Ooit was de dagelijkse douche een wekelijkse teil, de bankrekening een papieren loonzakje, de tampon een gordeltje met inlegdoekje en de verwarming een stoffige kolenkachel. Dingen die wij nu volstrekt normaal vinden waren dat kort geleden nog niet. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Nederland iets mee dat nooit eerder was vertoond: het inkomen per hoofd van de bevolking verviervoudigde. In dit boek beschrijft Annegreet van Bergen hoe deze ongekende en razend- snelle groei ons dagelijks leven ingrijpend heeft veranderd van eten, wonen en huishouden tot school, werk en mobiliteit. Fantastische anekdotes, scherpe observaties, uitgebreid onderzoek en opmerkelijke cijfers vormen de basis van dit bijzondere geschiedenisboek. Het doet je beseffen hoe uitzonderlijk rijk we in een halve eeuw tijd zijn geworden en hoe betrekkelijk de huidige economische malaise is.… (meer)
Onlangs toegevoegd doorjd7h, airplane, Talisker, MiesLibrary, zip00, Anjowi, Hecate45
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Nederlands (3)  Engels (2)  Alle talen (5)
Toon 3 van 3
Dit is precies wat je krijgt als je een babyboomer over babyboomers laat schrijven. Niet te doen dit boek. Het begon nog wel aardig, met wat quotes van mensen uit die tijd, maar zodra het over transport etc begon ben ik echt afgehaakt. Leuk dat Schiphol met x procent is gegroeid, maar wat hadden de mensen er zelf aan?

Dit had óf een boek moeten worden met keiharde cijfers, óf een boek waar meer de sociale kanten van al deze veranderingen aan het licht komen. Verder geen woord over gastarbeiders of wat dan ook, en toen het over Kamp Westerbork ging (waar het nota bene over timmerhout ging), werd Kamp Schattenberg geen seconde genoemd.

Oh en natuurlijk tranen van het lachen omdat een meneer verkondigt dat zijn pensioen zo kut is omdat hij maar vier weken op wintersport kan, vier weken op zomervakantie met de caravan en nog een paar keer per jaar op stedentripjes.

Cry me a fucking river. ( )
  tmrps | Jul 1, 2021 |
Hoe ons leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd ( )
  boekiville | Aug 25, 2016 |
‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’
‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’
‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’

Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?

Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Bron: http://www.bol.com/nl/p/gouden-jaren/9200000025959485/
  elsmarijnissen | Apr 19, 2015 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Ter herinnering aan mijn grootmoeder Gerritjen Schukkink, die in 1959 op zestigjarige leeftijd overleed. Zij had haar ogen niet geloofd als ze destijds ook maar een glimp had opgevangen van de manier waarop haar zestigjarige kleindochter leeft.
Eerste woorden
In de zomer van 2012 raakte ik op een feestje aan de praat met Nico (1948).
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Ooit was de dagelijkse douche een wekelijkse teil, de bankrekening een papieren loonzakje, de tampon een gordeltje met inlegdoekje en de verwarming een stoffige kolenkachel. Dingen die wij nu volstrekt normaal vinden waren dat kort geleden nog niet. Na de Tweede Wereldoorlog maakte Nederland iets mee dat nooit eerder was vertoond: het inkomen per hoofd van de bevolking verviervoudigde. In dit boek beschrijft Annegreet van Bergen hoe deze ongekende en razend- snelle groei ons dagelijks leven ingrijpend heeft veranderd van eten, wonen en huishouden tot school, werk en mobiliteit. Fantastische anekdotes, scherpe observaties, uitgebreid onderzoek en opmerkelijke cijfers vormen de basis van dit bijzondere geschiedenisboek. Het doet je beseffen hoe uitzonderlijk rijk we in een halve eeuw tijd zijn geworden en hoe betrekkelijk de huidige economische malaise is.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.48)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 5
3.5 4
4 8
4.5 1
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,818,746 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar