StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Judas door Amos Oz
Bezig met laden...

Judas (origineel 2014; editie 2016)

door Amos Oz, N. R. M. De Lange (Translator.)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
7353330,707 (3.91)91
"Winner of the International Literature Prize, the new novel by Amos Oz is his first full-length work since the best-selling A Tale of Love and Darkness. Jerusalem, 1959. Shmuel Ash, a biblical scholar, is adrift in his young life when he finds work as a caregiver for a brilliant but cantankerous old man named Gershom Wald. There is, however, a third, mysterious presence in his new home. Atalia Abarbanel, the daughter of a deceased Zionist leader, a beautiful woman in her forties, entrances young Shmuel even as she keeps him at a distance. Piece by piece, the old Jerusalem stone house, haunted by tragic history and now home to the three misfits and their intricate relationship, reveals its secrets. At once an exquisite love story and coming-of-age novel, an allegory for the state of Israel and for the biblical tale from which it draws its title, Judas is Amos Oz's most powerful novel in decades"--… (meer)
Lid:alo1224
Titel:Judas
Auteurs:Amos Oz
Andere auteurs:N. R. M. De Lange (Translator.)
Info:Boston : Houghton Mifflin Harcourt, 2016.
Verzamelingen:eBooks
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Judas door Amos Oz (2014)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 91 vermeldingen

Engels (18)  Italiaans (5)  Nederlands (4)  Frans (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Spaans (1)  Zweeds (1)  Alle talen (32)
Toon 4 van 4
Dit is een van de laatste grote werken van Amos Oz (1939-2018). Centraal staat de coming-of-age van Shmuel Asch, misschien wat eigenaardig om het zo te noemen want de Israëlische jongeman is al 25. Maar hij vertoont alle kenmerken van een nog ongevormde persoonlijkheid. Zijn 3 maanden lange verblijf bij een oude rabbi en diens schoondochter zal zijn leven op een nieuw spoor zetten. Dit aspect van de roman vind ik het meest geslaagde: Oz neemt ruim de tijd om alle onzekerheden, onvervulde verlangens en nog niet rijpe ontwikkelingsmogelijkheden te schetsen en laat die ook doorheen de roman mooi evolueren.
Zoals regelmatig bij Oz is ook de problematiek van de staat Israël en de verhouding tot de Arabieren een centraal thema. Het verhaal speelt zich af eind 1959, begin 1960 en de gesprekken van Shmuel met rabbi Wald en met diens schoondochter Atalia focussen vooral op wat er in 1948 gebeurde, bij de oprichting van de staat Israël. Vooral de rol van Atalia’s vader, een man die aanstuurde op een goede relatie met de Arabieren, en van David Ben Gurion, de man die de gewelddadige oprichting van de joodse natie-staat forceerde, komt aan bod. Oz zelf neemt geen standpunt in, maar suggereert op zijn minst dat de optie voor een meer geleidelijke en vreedzamere ontwikkeling te weinig kansen heeft gekregen. Het is wellicht wat vergezocht, maar misschien reikte Oz met het ontwikkelingsverhaal van Schmuel als persoon ook een suggestieve link met de ontwikkeling van de jonge staat Israël?
Verwant met het voorgaande is ook het thema van ‘verraad’, en daarmee zitten we op het spoor van de titel van deze roman ‘Judas’. Schmuel Asch is geïntrigeerd door de negatieve joodse visies op het christendom, laat verschillende joodse schrijvers daarover aan het woord en formuleert uiteindelijk ook een eigen these waarin Judas als echte oprichter van het christendom wordt voorgesteld. Oz heeft dat vernuftig gedaan, maar overtuigt helemaal niet. Met dit thema legt hij wel een link met het “Israël-issue”, want in de discussies over de oprichting van de natie-staat werd de vader van Atalia gebrandmerkt als Arabierenvriend en dus als verrader; omgekeerd was in de ogen van die vader juist Ben-Goerion de verrader van de Joodse zaak. Oz geeft ook hier geen uitsluitsel over zijn eigen opinie, integendeel, hij brengt mooi aan hoe verduiveld onmogelijk het is om een evenwichtig oordeel te vellen. En dat is knap, zeker omdat we weten dat Oz als persoon duidelijk voor een koers van tolerantie en verzoening was.
Het zwakste element in deze roman is het liefdesverhaal tussen Schmuel en Atalia. De figuur van Atalia, een 45-jarige weduwe, is wel knap getekend en heeft behoorlijk wat diepgang. Maar de ontwikkeling van de relatie tussen haar en de jongeman is wel heel erg voorspelbaar, zeker omdat Oz al heel snel inzoomt op de affectieve tekorten van Schmuel en wel heel doorzichtige literaire technieken gebruikt om deze “onromantische romance” te tekenen. Dit thema maakt uiteindelijk dat deze nochtans erg interessante roman, voor mij tot de iets minder geslaagde van Oz behoort ( )
  bookomaniac | Jul 28, 2019 |
Een student in Jeruzalem schijft een verhandeling over het beeld van Jezus in de ogen van Joden. Maar... hij maakt het niet af, want zijn ouders gaan failliet en kunnen hem niet meer onderhouden. daardoor stopt hij met studeren en met zijn gezellige, socialistische studentenleven. Hij verblijft de wintermaanden bij een excentrieke oude man en diens schoondochter, om de man gezelschap te houden van 5 uur tot 11 uur.
Natuurlijk wordt hij bevangen door lust/verliefdheid voor de schoondochter. Hij filosofeert wat af met de oude man, en dat is het aardige aan het boek: de ontstaansgeschiedenis van Israël en de rol daarin en in de oorlog met de Arabieren van Ben Goerion komen uitgebreid aan de orde. Er waren ook pacifistische ideeën over de staat voor het allemaal opging in oorlog, wreedheid en vernietiging; een gezamenlijke staat van Joden en Arabieren, maar helaas... ( )
1 stem vuurziel | May 29, 2017 |
Komt een beetje moeizaam op gang, maar daarna heel overtuigend. Student gaat als bijbaan wonen bij een oude man met zijn dochter terwijl hij aan zijn scriptie over het christendom door de ogen van de joden schrijft en speciaal aandacht besteedt aan de rol van Judas, die volgens hem geen verrader is, maar juist een van de stichters van het Christendom met een analogie naar de vader van de vrouw die ook in het huis woont. Hij was tegen de stichting van de staat Israel, maar toch geen verrader ( )
  heleenvan | Mar 27, 2016 |
Toon 4 van 4
Judas is thematisch een overvol boek. Misschien heeft dat besef Oz ertoe gebracht rustig te beginnen en de lezer niet al meteen voor hoogst complexe situaties te plaatsen. Er zijn minstens drie, uiteindelijk onderling verbonden thema’s. (...)
Alleen al om deze, uiteindelijk toch nog geloofwaardig met de andere thema’s verbonden fragmenten, verdient Judas de hoogste lof. Het is een uiterst wijs maar ook een uiterst tragisch boek. Oz maakt vooral duidelijk dat de tegenstellingen zo diep verankerd en zo pijnlijk zijn dat er, in de woorden van Wald, ‘geen remedie voor de wereld is.’
 
En zo blijft de lezer van deze gelaagde en toch heldere roman achter met een paar belangwekkende vragen: Is verraad wel altijd wat het lijkt? En hoe was de geschiedenis verlopen als het net even anders was gegaan? Als Judas Jezus niet had overgehaald naar Jeruzalem te gaan? Als de eerste premier van Israël, David Ben Goerion, zich had laten overtuigen door iemand als Sjealtiël Abarbanel? Er zijn minder interessante kwesties om je het hoofd over te breken.
toegevoegd door sneuper | bewerkde Volkskrant, Anet Bleich (Dec 19, 2015)
 

» Andere auteurs toevoegen (11 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Oz, Amosprimaire auteuralle editiesbevestigd
Davis, JonathanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
de Lange, NicholasVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
García Lozano, RaquelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Loewenthal, ElenaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pach, HildeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pressler, MirjamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Voynova, EkaterinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Am Rand des Feldes läuft der Verräter
Nicht der Lebende sondern der Tote
Warf auf ihn den Stein.

Nathan Alterman, Der Verräter
Opdracht
Voor Deborah Owen
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Dies ist die Geschichte der Wintertage Ende des Jahres 1959, Anfang 1960.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Winner of the International Literature Prize, the new novel by Amos Oz is his first full-length work since the best-selling A Tale of Love and Darkness. Jerusalem, 1959. Shmuel Ash, a biblical scholar, is adrift in his young life when he finds work as a caregiver for a brilliant but cantankerous old man named Gershom Wald. There is, however, a third, mysterious presence in his new home. Atalia Abarbanel, the daughter of a deceased Zionist leader, a beautiful woman in her forties, entrances young Shmuel even as she keeps him at a distance. Piece by piece, the old Jerusalem stone house, haunted by tragic history and now home to the three misfits and their intricate relationship, reveals its secrets. At once an exquisite love story and coming-of-age novel, an allegory for the state of Israel and for the biblical tale from which it draws its title, Judas is Amos Oz's most powerful novel in decades"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

LibraryThing-Auteur

Amos Oz is een LibraryThing auteur: een auteur die zijn persoonlijke bibliotheek toont op LibraryThing.

profielpagina | auteurspagina

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.91)
0.5
1 1
1.5
2 5
2.5 5
3 22
3.5 16
4 71
4.5 20
5 25

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,711,204 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar