StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

A Little Life door Hanya Yanagihara
Bezig met laden...

A Little Life (origineel 2015; editie 2016)

door Hanya Yanagihara (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
7,4783271,217 (4.08)1 / 286
"When four classmates from a small Massachusetts college move to New York to make their way, they're broke, adrift, and buoyed only by their friendship and ambition ... Over the decades, their relationships deepen and darken, tinged by addiction, success, and pride. Yet their greatest challenge, each comes to realize, is [their center of gravity] Jude, ... by midlife a terrifyingly talented litigator yet an increasingly broken man, his mind and body scarred by an unspeakable childhood, and haunted by what he fears is a degree of trauma that he'll not only be unable to overcome--but that will define his life forever"--Amazon.com.… (meer)
Lid:philipanderson
Titel:A Little Life
Auteurs:Hanya Yanagihara (Auteur)
Info:Anchor (2016), Edition: Reprint, 832 pages
Verzamelingen:Fiction, Gelezen, maar niet in bezit
Waardering:*
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Een klein leven door Hanya Yanagihara (2015)

  1. 10
    De interessanten door Meg Wolitzer (vwinsloe)
    vwinsloe: Another group of lifelong friends followed over the decades.
  2. 00
    De Patrick Melrose-romans door Edward St. Aubyn (vwinsloe)
    vwinsloe: Another book about child abuse, although this one is also about substance abuse.
  3. 00
    Het schaarse licht door Nino Haratischwili (JuliaMaria)
    JuliaMaria: Gewaltige Romane mit Freundschaften im Mittelpunkt.
To Read (59)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 286 vermeldingen

Engels (299)  Nederlands (11)  Duits (3)  Spaans (3)  Italiaans (2)  Catalaans (2)  Zweeds (1)  Frans (1)  Deens (1)  Piratentaal (1)  Alle talen (324)
1-5 van 11 worden getoond (volgende | toon alle)
Een lofzang op de vriendschap die duurt van in de studentenjaren tot de dood. Een boek dat je opslorpt tot de laatste bladzijde. Trieste passages... maar dan breekt de zon door, is er een warmhartige herinnering of nieuwe evolutie. Niet te missen!!! ( )
  Baukis | Jun 23, 2022 |
CE*****
  Wo | Dec 25, 2020 |
Ik heb dit boek een tijdje aan de kant laten liggen omdat ik er zoveel en zo lovend over had horen spreken. Zeker toen iemand het lezen ervan benoemde als een soort stomp-in-de-maag ervaring wilde ik er niet meteen in beginnen omdat de hooggespannen verwachting dan meestal toch niet gehaald wordt. En ook met de nodige wachttijd vond ik de eerste 100 pagina's niet van zo'n hoog niveau en evenmin volgde er een stomp-in-de-maag. Toch wist Yanagihara mij steeds meer in het verhaal te trekken en er voor mij tenslotte een erg intense leeservaring van te maken.
De hoofdfiguur Jude wordt uitvoerig en indrukwekkend uitgezet in al zijn gekwetsheid, ambivalenties, psychische pijn, negatieve zelfbeeld en wantrouwen in relaties. Wie beroepshalve werkt met mensen persoonlijkheidsstoornissen vindt hier een literair authentiek en herkenbaar relaas met een beklijvende beschrijving van de vicieuze cirkel van hertraumatisering en de desastreuze impact daarvan op het intrapsychisch en interpersoonlijk leven. Hoewel.... Jude probeert telkens weer zijn innerlijke demonen te expulseren door anderen in zijn naaste omgeving in de positie te plaatsen van de onbetrouwbare, onbeschikbare of zelfs misbruikende ander. Dat al zijn vrienden die klippen (op een enkele uitzondering na) weten te omzeilen, vond ik minder geloofwaardig. Maar als beeld voor de potentieel helende kracht van veilige gehechtheidsrelaties kan het wel tellen. ( )
  rvdm61 | Apr 7, 2020 |
Een te lang boek over de onomkeerbare schade van kindermisbruik, en de grote kracht van vriendschap, die nog groter is dan de soms 'leugenachtige' liefde. Vriendschap is volledig wederzijds, liefde is egoïstisch. ( )
  gerrit-anne | Jul 9, 2019 |
Een controversieel boek laat je per definitie nooit onverschillig, en dat is bij deze klepper zeker het geval vooral omdat het een heel extreem geval van misbruik en de traumatische gevolgen daarvan in beeld brengt.
Yanagihara weet hoe ze een verhaal moet construeren, spanning opbouwen, en maar mondjesmaat inzicht te geven in wat er achter het verhaal steekt. Ze weet ook de meest moeilijke en delicate problematieken op een pregnante wijze aan de orde te stellen: voor het eerst kreeg ik dankzij dit verhaal inzicht in wat mensen met een enorm trauma als gevolg van misbruik (psychologisch, gewelddadig, seksueel) kan bewegen tot zelfverminking en erger. Het is de combinatie van een uitermate negatieve zelfbeeld, van voortdurende bevestiging van hun eigen slechtheid en walgelijkheid die hen drijft tot de verbeten wil om hun eigen persoon en leven af te schermen én onder controle en in eigen handen te houden, ook als is dat op een manier die voor de buitenwereld ronduit nefast lijkt.

Dat maakt dit boek tot bikkelharde lectuur, maar geeft dus ook inzicht. Yanagihara verzacht het harde trouwens door hoofdfiguur Jude te omringen met een kring van bijna onvoorwaardelijk trouwe vrienden en mensen. Ze weet de kracht van vriendschap en liefde (de scheidslijn is uiteraard flou) op een ongelofelijke manier in de verf te zetten; vertederend en ontroerend tegelijk. Daarnaast komen ook de sfeerschepping rond de stad New York (die voortdurend doorkruist wordt), het kunstwereldje waar vriend JB in verkeerd, de filmwereld rond vriend Willem goed uit de verf. Het zijn allemaal elementen die dit boek tot een unieke leeservaring maken en er de sterkte van uit maken.

Maar… helaas moet ik het feestje bederven, er zijn ook echt mindere kanten aan dit boek. Het begint al bij de openingsscène: die is van zo’n laag literair niveau dat ik al onmiddellijk de neiging had het boek dicht te slaan. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want verderop toont Yanagihara haar schrijftalent ten volle. Maar geregeld duiken dergelijke mindere passages op, en is het vooral de spanning rond de intrige die je aan het lezen houdt.

Dan is er de vraag naar het realiteitsgehalte. Die stelt zich uiteraard bij elke roman, want elk literair product is het gevolg van verbeelding en dus tot op zekere hoogte ook van uitvergroting en overdrijving. Yanagihara is wel heel ver gegaan in het schetsen van een zeer extreem misbruikverhaal, zodat je je afvraagt of dit ooit in de realiteit wel voorkomt. Helaas, de kranten openslaan is voldoende om te zien dat ze zeker geen fantasieverhaal vertelt. Iets anders is het milieu waarin ze het hele gebeuren situeert: de New Yorkse vriendenkring van Jude is er één van mannen die het allemaal gemaakt hebben, die voortdurend de wereld afreizen en in de beste restaurants en gelegenheid verkeren. Dat deed toch wel wat af van mijn leesplezier: waarom moet dit verhaal per sé in een soort van jet set-milieu gesitueerd worden?

En tenslotte en vooral is er de vermoeiende opeenvolging van incidenten en flashbacks rond de misbruikte Jude, waarbij telkens de voortdurend verontschuldigingen van Jude opvallen, én de terughoudendheid van zijn vrienden om doortastende maatregelen te nemen. Dat laatste zie of hoor je nog wel in misbruikgevallen: het is typerend dat de directe omgeving (en het slachtoffer zelf) het niet wil zien of uit schaamte zich inhoudt om derde instanties erbij te betrekken. Maar in dit geval is de voortdurende herhaling ervan toch wel merkwaardig.

En dat brengt ons bij het laatste zwakkere element van het boek: de lengte. De volle 750 bladzijden van dit boek voelen op de duur aan als een oefening in sadomasochisme. Het is goed dat Yanagihara de nodige pagina’s heeft benut om het zwaarwegende thema zijn volle gewicht te geven, maar zeker vanaf het laatste derde van het boek begint het gewoon wat veel te worden en sleept het verhaal zich voort naar wat een voorbestemd einde lijkt.

Ik besluit: dit is een must-read, geen discussie over, en door de omvang en manier van schrijven heeft het boek zelfs een zekere Dickensiaanse allure (de vergelijking komt niet van mij), maar er zijn net iets te veel incongruenties en het is echt wel te lang om het als een meesterwerk te beschouwen. ( )
1 stem bookomaniac | Jul 7, 2019 |
1-5 van 11 worden getoond (volgende | toon alle)
I'm still talking about A Little Life. It's deeply upsetting, but I think it's a wonderfull story in the end.
toegevoegd door Sylak | bewerkStylist [Issue 338], Paula Hawkins (Oct 12, 2016)
 
Hanya Yanagihara schrijft in Een klein leven duidelijk voor haar lezer, ze manipuleert je met perfect getimede overgangen: van feel good naar feel bad en terug. Alle personages hebben maar één eigenschap, het zijn sjablonen. Ergerlijk. En toch weet het boek iets te raken.
toegevoegd door Jozefus | bewerkDe Groene Amsterdammer, Joost de Vries (May 11, 2016)
 
In the end, her novel is little more than a machine designed to produce negative emotions for the reader to wallow in—unsurprisingly, the very emotions that, in her Kirkus Reviews interview, she listed as the ones she was interested in, the ones she felt men were incapable of expressing: fear, shame, vulnerability. Both the tediousness of A Little Life and, you imagine, the guilty pleasures it holds for some readers are those of a teenaged rap session, that adolescent social ritual par excellence, in which the same crises and hurts are constantly rehearsed.
 
Je kunt je afvragen waarom de mensen rond Jude St. Francis zoveel kunnen houden van iemand die hen steeds weer door de vingers glipt, die zijn geschiedenis verborgen houdt en die een bron is van zorgen en frustraties. Tot je merkt dat je zelf die liefde bent gaan voelen, inclusief de angst die erbij hoort. Het verraadt dat in A Little Life iets wezenlijks wordt aangeraakt.
toegevoegd door Jozefus | bewerkNRC Handelsblad, Auke Hulst (Sep 14, 2015)
 
Yanagihara’s success in creating a deeply afflicted protagonist is offset by placing him in a world so unrealized it almost seems allegorical, with characters so flatly drawn they seem more representative of people than the actual thing. This leaves the reader, at the end, wondering if she has been foolish for taking seriously something that was merely a contrivance all along.
toegevoegd door ozzer | bewerkNew York Times, Carol Anshaw (Mar 30, 2015)
 

» Andere auteurs toevoegen (44 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Yanagihara, Hanyaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Briasco, LucaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hujar, PeterCover photoSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kessler, TorbenVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kleiner, Stephan JohannÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pouwels, KittyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ruitenberg, JosephineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schroderus, ArtoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Webb, CardonOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wyman, OliverVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Piper (30870)

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Jared Hohlt
in vriendschap; met liefde
Eerste woorden
Het elfde appartement had maar één kast; wel was er een glazen schuifpui naar een klein balkon, en daarvandaan zag hij aan de overkant een man die buiten in T-shirt en korte broek zat te roken, hoewel het al oktober was. Willem stak zijn hand naar hem op, maar de man zwaaide niet terug.
Citaten
"I know you're tired," Brother Luke had said. "It's normal; you're growing. It's tiring work, growing. And I know you work hard. But Jude, when you're with your clients, you have to show a little life; they're paying to be with you, you know – you have to show them you're enjoying it."

De verwijzing naar de titel van het boek is in de Nederlandse vertaling verdwenen:

'Ik weet dat je moe bent,' had broeder Luke gezegd. 'Dat is normaal; je bent in de groei. Groeien is een vermoeiende klus. En ik weet dat je hard werkt. Maar Jude, als je met je klanten bent, moet je wel een beetje energiek zijn; ze betalen ervoor om met je naar bed te gaan, weet je… Je moet ze laten zien dat je het fijn vindt.'
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

"When four classmates from a small Massachusetts college move to New York to make their way, they're broke, adrift, and buoyed only by their friendship and ambition ... Over the decades, their relationships deepen and darken, tinged by addiction, success, and pride. Yet their greatest challenge, each comes to realize, is [their center of gravity] Jude, ... by midlife a terrifyingly talented litigator yet an increasingly broken man, his mind and body scarred by an unspeakable childhood, and haunted by what he fears is a degree of trauma that he'll not only be unable to overcome--but that will define his life forever"--Amazon.com.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.08)
0.5 3
1 60
1.5 5
2 78
2.5 13
3 144
3.5 58
4 332
4.5 101
5 614

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,789,990 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar