StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Ik kom terug

door Adriaan van Dis

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
19211141,442 (3.75)4
Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indi en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin.Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indi en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Nederlands (6)  Engels (4)  Duits (1)  Alle talen (11)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Luisterboek...heeft als voordeel dat de auteur zelf de juiste klemtonen legt. Af en toe opgeluisterd door een gedicht of tekst op muziek... De inhoud is zeer intens, leven en afscheid van zijn moeder, de drama's die zich afspeelden in Nederlands Indië (nu Indonesië)... ( )
  Mr.Prikkebeen | Apr 2, 2020 |
Een man probeert te achterhalen wat zijn bejaarde moeder altijd voor hem verborgen hield ( )
  huizenga | May 12, 2019 |
Van Dis is een rasechte verteller en dat laat hij ook in dit boek zien. Of het allemaal waar is doet er niet toe, maar het leest fantastisch. Van Dis probeert het verhaal van zijn moeder te achterhalen door haar te ondervragen. Dat levert een mooi tijdsbeeld op. Maar tevens zien wij hoe een oude vrouw worstelt met het naderend einde. Aan de ene kant wil ze niet langer leven met de ongemakken, maar aan de andere kant hecht ze nog heel sterk aan het leven. Zo duidelijk heb ik deze strijd nog niet beschreven zien. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Jul 4, 2016 |
Wat kan die man toch schrijven! Fantastich ( )
  vuurziel | Dec 9, 2015 |
Hoewel vele recensies dit boek aanprijzen als "liefdevol" vind ik het kil en liefdeloos. Nou is de moeder wel een portret, maar Van Dis legt haar kil op de snijtafel. Op de momenten dat zij hem echt nodig heeft is hij letterlijk afwezig. Voor de laatste weken laat hij een halfzuster (verpleegster) opdraven. De schrijver daalt stevig in mijn achting. ( )
  hansvdlaan | Oct 25, 2015 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Het ongebruikelijke van zijn nieuwe roman Ik kom terug, over de omgang van de verteller met zijn 100 jaar geworden moeder, is dat hij dit keer niet de regie in eigen hand heeft. Dat geeft dit boek een knetterende lading.
(...)
De zoon vindt dit idioot. O, wat kon moeder zweverig zijn. Maar intussen heeft hij de gestorvene hoogstpersoonlijk een volgend leven gegeven, als markante romanfiguur. Door niet weg te rennen maar te luisteren naar gevoelens, de zijne en de hare, en daar uiting aan te geven. 'Gehoorzaamheid aan het gevoel is beter dan je spieren verzuren.' De zoon wil het nog steeds niet horen, maar laat door middel van zijn zintuiglijke boek merken dat zij gelijk had.
toegevoegd door sneuper | bewerkde Volkskrant, Arjan Peters (Nov 15, 2014)
 
(...) het nest waar Van Dis uit voortkomt en dat hij beschrijft in deze prachtige roman/memoir/afrekening.
Het verhaal van de auteur en zijn moeder is tevens het verhaal van twee generaties in de twintigste eeuw, met een abrupte omslag van tumultueuze oorlogen naar een omgeving van een dichtende kleinzoon, lang onbekend met doorstaan leed.
Van Dis schrijft in prachtzinnen die trefzeker verhelderen, ontroeren, bewondering wekken, minstens twee of drie per passage verdienen een lijstje.
toegevoegd door sneuper | bewerkNu.nl, Anne Jongeling (Nov 13, 2014)
 
Als roman valt er dan ook het een aan ander aan te merken op de nieuwe Van Dis: het boek is eenzijdig van perspectief, bij vlagen sentimenteel en het bevat nogal wat clichématige anekdotes, vooral uit Nederlands-Indië.
Maar Ik kom terug is geen roman. Dit boek is wat in de Engelstalige wereld een memoir heet, een vertelling waarin de schrijver probeert zich rekenschap te geven van een deel van zijn leven.
Toch zit juist dáár de kracht van Ik kom terug. In de manier waarop Van Dis, onhandig maar oprecht, probeert in contact met zijn moeder te komen.
Die strijd is de kern van Ik kom terug. Het is een uitgangspunt dat niet vrij is van ijdelheid, maar het is, inderdaad, eerlijk. En boeiend tot de laatste bladzijde.
toegevoegd door sneuper | bewerkNRC, Arjen Fortuin (Nov 7, 2014)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
We stonden tegenover elkaar, mijn moeder en ik.
Citaten
You must sacrifice your family on the altar of fiction / David Vann
All sorrows can be borne if you put them into a story or tell a story about them / Karen Blixen
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indi en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin.Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indi en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Wie is deze moeder? Als dochter van een West-Brabantse herenboer trouwde ze tot ontzetting van haar protestantse familie met een bruine officier bij het koloniale leger en volgde hem naar de tropen, waar het leven weinig romantisch bleek. Na de oorlog, die ze met haar drie dochters doorbracht in het jappenkamp, hoorde ze dat haar echtgenoot was onthoofd. Berooid, en zwanger van een zoon die in zonde was verwekt door een nieuwe man, keerde ze terug naar Nederland. Daar hield ze een huishouden draaiend, paaide haar rijke familie, leverde zich over aan spirituele zaken, stekte haar geraniums bij volle maan en lapte haar man op in zijn toenemende waanzin.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.75)
0.5 1
1
1.5
2 3
2.5 1
3 11
3.5 9
4 29
4.5 4
5 8

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,807,220 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar