StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het zwijgen van Maria Zachea (2001)

door Judith Koelemeijer

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3521373,312 (3.77)6
De geschiedenis van een groot katholiek tuindersgezin uit het Zaanse Wormer. Na een hersenbloeding hult de moeder, Maria Zachea, zich acht jaar lang in een mysterieus stilzwijgen. De twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953, vertellen ieder op zich het verhaal van hun familie, en geven daarbij een indruk van de tijd waarin zij toen leefden.… (meer)
  1. 00
    Mijn vader, de familie en ik door Judith Koelemeijer (guurtjesboekenkast)
    guurtjesboekenkast: Dit gaat over dezelfde familie
  2. 00
    De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is : een familiegeschiedenis door Judith Uyterlinde (guurtjesboekenkast)
    guurtjesboekenkast: Ook dit was een onbesproken familiegeschiedenis, openbaar gemaakt door vragen te stellen aan leden van de familie. Het bevat wel een ander onderwerp.
  3. 00
    De laatste heer en de opkomst van een nieuwe klasse door Astrid Schutte (freetrader)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 6 vermeldingen

Nederlands (11)  Engels (1)  Alle talen (12)
1-5 van 11 worden getoond (volgende | toon alle)
Een ware familiegeschiedenis heeft dit boek als ondertitel. En dat is waar het mijn belangstelling wist te wekken. Mijn moeder komt uit een katholiek gezin van veertien kinderen geboren in een tijd die deels overlapt met de twaalf kinderen die in het gezin van dit boek geboren zijn. Zoals in dit boek de twaalf ervaringen over hoe het in het gezin toeging is beschreven, zo herken ik de verschillen bij de broers en zussen van mijn moeder. De schrijfster is twee jaar ouder dan ik en dus van mijn generatie. Haar wil om over het gezin van haar vader te schrijven begrijp ik dan ook heel erg goed.

Het mooie is dat in de belevingswereld van de verschillende kinderen heel duidelijk de tijdsgeest klinkt waarin ze zijn geboren. Hoe verschillend ze ook kunnen zijn van karakter, die tijdgeest blijft hard daar doorheen roepen. En dat is dan ook wat het boek de moeite waard maakt. Naast de vele geschiedenisboeken waarin over allerlei politieke verhoudingen wordt verteld, geeft dit boek weer hoe het toeging bij de gewone man. En dan vooral ook hoe de veranderingen, in hoe men tegen de kerk aankeek en met politiek bezig was in de jaren vijftig en zestig in de doorsnee huisgezinnen, zijn stempel heeft gedrukt.

Echter hoe fascinerend dit allemaal ook is, de schrijfstijl van Judith Koelemeijer maakt het koud en afstandelijk, dat wat ik juist bij een ware familiegeschiedenis nu niet zou verwachten. Het is iets wat ik in een eerder boek dat ik van haar las ook al had opgemerkt en ligt dus niet aan het onderwerp maar aan de schrijfstijl zelf. Ik vind het wel een enorm gemis en zal daarom niet snel nog een boek van haar lezen. ( )
  Niekchen | Jan 21, 2014 |
Beschrijving van het familieleven van een rk gezin na w.o.2 vanuit het gezichtspunt van de 13 kinderen die terugblikken vanuit het heden. Centraal gegeven is moeder Maria Zachea die zwijgend haar plicht deed in het gezin. Aardig, vooral vanwege het tijdsbeeld. ( )
  Monica10 | Sep 20, 2011 |
12 kinderen nemen de zorg op voor hun oude moeder
  olivavaneeghem | Aug 18, 2011 |
Goed volgehouden variatie aan perspectieven op de titelfiguur. ( )
  mjg123 | Jun 6, 2011 |
Dit boek geeft een goed beeld van het leven, denken en beleven van byzondere gebeurtenissen in de jaren 50 en 60 . 12 kinderen blikken terug op hun kindertijd in een groot gezin , de relatie met de ouders en de broers en zussen.
  MarGup | Jun 1, 2010 |
1-5 van 11 worden getoond (volgende | toon alle)
‘Als er een ding helemaal gelukt is in dit ambitieuze project, dan is het wel de portrettering van mensen in een tijd waarin alles voortdurend in beweging was’
toegevoegd door guurtjesboekenkast | bewerkde Volkskrant
 
‘Natuurlijk ging het in de meeste gezinnen zo, in de jaren vijftig en zestig. Maar het wordt niet vaak zo mooi beschreven, behalve in romans. Dit is echt’
toegevoegd door guurtjesboekenkast | bewerkNRC Handelsblad
 

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor mijn vader Piet en mijn moeder Lia.
Eerste woorden
Ik geloof niet dat ze me nog herkent.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De geschiedenis van een groot katholiek tuindersgezin uit het Zaanse Wormer. Na een hersenbloeding hult de moeder, Maria Zachea, zich acht jaar lang in een mysterieus stilzwijgen. De twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953, vertellen ieder op zich het verhaal van hun familie, en geven daarbij een indruk van de tijd waarin zij toen leefden.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Een ware familiegeschiedenis: twaalf broers en zussen vertellen hun verhaal. Het is 1989. Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om de beurt voor haar te zorgen. 'Het zal niet lang duren,' zeggen ze tegen elkaar. Maar tegen alle verwachtingen in blijft hun moeder leven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel.
Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door het beeld van de zwijgende moeder –haar oma- en ging op zoek naar de geschiedenis van haar Zaanse familie. Ze vertellen in het boek ieder hun eigen verhaal.
Voor Het zwijgen van Maria Zachea ontving Judith Koelemeijer onder andere de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en het Gouden Ezelsoor.
Natuurlijk ging het in de meeste gezinnen zo, in de jaren vijfig en zestig. Maar het wordt niet vaak zo mooi beschreven, behalve in romans. Dit is echt – NRC Handelsblad
Met haar karakteristieke stem leest Hanneke Groenteman Het zwijgen van Maria Zachea voor.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.77)
0.5
1
1.5
2 3
2.5 1
3 23
3.5 10
4 35
4.5 2
5 14

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,761,974 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar