StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

What Is the What: The Autobiography of…
Bezig met laden...

What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng (editie 2006)

door Dave Eggers (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6,7831641,374 (4.15)244
Het levensverhaal van Valentino Achak Denh, die als jongen de burgeroorlog in Zuid-Soedan overleefde. Gescheiden van zijn ouders vluchtte Deng met honderden andere 'lost boys' te voet naar Ethiopië, en later naar Kenia. Na een verblijf in vluchtelingenkampen krijgt hij uiteindelijk asiel in de Verenigde Staten.… (meer)
Lid:thatguyzero
Titel:What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng
Auteurs:Dave Eggers (Auteur)
Info:McSweeney's (2006), Edition: 1, 475 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:***
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Wat is de Wat door Dave Eggers

  1. 70
    Zeitoun door Dave Eggers (jmarsico)
  2. 30
    We wish to inform you that tomorrow we will be killed with our families: Stories from Rwanda door Philip Gourevitch (jennyl.keen)
  3. 20
    They Poured Fire on Us From the Sky: The Story of Three Lost Boys from Sudan door Benjamin Ajak (heterotopic, bergs47)
  4. 20
    Ver van huis herinneringen van een kindsoldaat door Ishmael Beah (SqueakyChu)
    SqueakyChu: A boy trying to survive and running for his life...
  5. 10
    An Ordinary Man: The True Story Behind Hotel Rwanda door Paul Rusesabagina (SqueakyChu)
  6. 10
    Stolen Angels: The Kidnapped Girls of Uganda door Kathy Cook (ashleylauren)
  7. 00
    Een zondag aan het zwembad in Kigali door Gil Courtemanche (SqueakyChu)
  8. 00
    FC Verschoppelingen door Warren St. John (elbakerone)
    elbakerone: Another really good book about refugee life in America.
  9. 00
    Escape from Slavery: The True Story of My Ten Years in Captivity and My Journey to Freedom in America door Francis Bok (susanbooks)
  10. 00
    Darfur: A Short History of a Long War door Julie Flint (heterotopic)
  11. 11
    Kleine Bij door Chris Cleave (GirlMisanthrope)
  12. 00
    Tranen over Johannesburg : roman door Alan Paton (Osbaldistone)
  13. 00
    The Lost Boys of Sudan: An American Story of the Refugee Experience door Mark Bixler (bergs47)
  14. 01
    Allah is niet verplicht door Ahmadou Kourouma (Jesse_wiedinmyer)
  15. 01
    Shantaram door Gregory David Roberts (jtho)
    jtho: Two favourites - both with almost unbelievable stories based on real life, hardship, humour, amazing friendship, and the benefit of hindsight.
  16. 01
    In de huid van het beest door Uzodinma Iweala (susanbooks)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 244 vermeldingen

Engels (153)  Nederlands (9)  Catalaans (2)  Alle talen (164)
1-5 van 9 worden getoond (volgende | toon alle)
Eggers schreef de 'autobiografie' van Valentino Achak Deng, die als jongen de burgeroorlog in Zuid-Soedan overleefde. Gescheiden van zijn ouders vluchtte Deng met honderden andere ‘lost boys’ te voet naar Ethiopië, later Kenia, om na een verblijf in vluchtelingenkampen uiteindelijk in de VS asiel te ontvangen. Eggers heeft er vier jaar over gedaan om de belevenissen van Deng op te schrijven. Het is een keten van levensbedreigende situaties: oorlogsgeweld, maar ook honger, hitte, leeuwen en hyena’s eisten hun tol. De helletocht door Soedan heeft Deng niet gebroken. Dankzij Eggers maken wij kennis met de levenskracht van een kwetsbaar mens die model kan staan voor ons allen. ( )
  RMatthys | Sep 22, 2020 |
Bij het lezen van dit boek moet je twee zaken goed scheiden: het verhaal van de Soedanese vluchteling Valentino/Dominic Achak Deng en wat Dave Eggers daarmee gedaan heeft. We zullen met Deng beginnen.

Het is onmogelijk om geen sympathie te voelen voor Deng’s verhaal. Wat hij beschrijft, is gruwelijk en vertederend tegelijk: de vervolging van de dinka-minderheid in Zuid-Soedan door het islamitisch-Arabisch bewind in Khartoem, de lange, dodelijke marsen van de ‘Lost Boys’ naar Ethiopië en na hun verdrijving daar naar Kenia, het moeilijke leven in de vluchtelingenkampen, de verscheurende keuze tussen meevechten met het verzet, afzijdig blijven en al of niet ingaan op het aanbod tot hervestiging in het rijke Westen, en tenslotte de problematische integratie in de Verenigde Staten. De manier waarop Deng dit aanbrengt, komt heel authentiek over, vooral omdat hij het verhaal vertelt zonder veel franje, zelfs op de moeilijkste momenten, en met veel aandacht voor de heel gemengde gevoelens die hij heeft bij wat hem allemaal overkomt. De grote verdienste van dit verhaal is dus dat je als absolute buitenstaander leert hoe complex het vluchtelingenbestaan precies is, en hoe divers de uitdagingen zijn waar een vluchteling voor staat.

Het verhaal is niet alleen gruwelijk, maar ook vertederend. Deng blijkt daarbij van nature iemand die een lovenswaardige onbevangen en open instelling heeft, altijd het goede probeert te zien en nooit bij de pakken blijft zitten. Dat kan ongeloofwaardig overkomen, met al wat hem overkomen is (tot op het einde) zou je verwachten dat hij er cynisch en verbitterd of juist heel fanatiek-radicaal van geworden zou zijn. Dat is niet zo, en ik geloof hem. Het vertederende zit hem ook in het feit dat zijn verhaal op veel punten een heel klassiek ‘coming of age’-verhaal wordt, bijvoorbeeld waar hij vertelt over de omgang als kleine jongen met de grote volwassen wereld van de rebellen, en meer nog als hij zijn worsteling met het andere geslacht beschrijft. Op zo’n moment lijkt het of je met een doodgewone puber in een doodgewone context te maken hebt, maar dat is het natuurlijk juist niet, en ook dat is één van de charmes van dit boek.

Natuurlijk zijn er ook wel wat minpuntjes aan te kaarten. We krijgen hier, zoals Deng in de inleiding terecht zegt, een heel persoonlijk en dus subjectief verhaal. De lezer weze gewaarschuwd dat hij na dit boek absoluut geen objectief beeld zal hebben van het ingewikkelde conflict in Soedan in de afgelopen decennia. Om maar iets te zeggen: maar heel beperkt gaat Deng in op de etnische conflicten in Zuid-Soedan zelf, die zoals na de onafhankelijkheid helaas maar al te duidelijk is gebleken, toch ook wel een grote impact hadden op het gebied.

Maar dan is er de rol van Dave Eggers. De Amerikaanse auteur heeft drie jaar lang met Deng samengewerkt, urenlang naar zijn verhaal geluisterd en dat in dit boek verwerkt. Aanvankelijk vond ik dat het procedé dat Eggers gebruikt, een raamvertelling, echt wel werkt. De openingsscène waarin ons hoofdpersonage in zijn appartement in Atlanta brutaal overvallen wordt, is ronduit schitterend gevonden: het vermijdt al onmiddellijk dat het hele verhaal wordt gezien als een reddingsverhaal (“Soedanese vluchteling wordt uit Afrikaanse poel van ellende opgevist en bouwt glorieus bestaan uit in de paradijselijke Verenigde Staten”). Ook de snelle opeenvolging daarna van interne monologen van Deng tot zijn belagers, waarin mondjesmaat de episodes uit Soedan aan bod komen, is schitterend gedaan. Maar dan valt die dynamiek stil, en Eggers laat Deng almaar langere flashbacks vertellen, dikwijls ook over zijn hoogstpersoonlijke zielenroerselen, en dus ten koste van de vaart in het verhaal.

Vormelijk is het boek dus niet helemaal geslaagd, maar laat ons daar niet te fel over kniezen. “What’s the What?” is best lezenswaardig als menselijk document. Het mag dan niet eens handelen over de grootste tragedie van de laatste decennia (want laat ons eerlijk zijn: wat in Rwanda en Congo gebeurd is, is eigenlijk nog veel erger), het blijft een doordringend getuigenis over wat mensen elkaar ook in deze moderne tijd kunnen aandoen en hoe direct betrokkenen daarmee (heel verschillend) omgaan.

En dan blijft er natuurlijk de vraag ‘Wat is de Wat?’. Verwacht geen antwoord op deze vraag, al zal de aandachtige lezer zeker genoeg aanwijzingen vinden om zelf een enigszins bevredigend antwoord te kunnen formuleren. Voor wie dat toch nodig heeft, een kleine tip: de weg is belangrijker dan het einddoel. Gelukkig is Eggers spaarzaam met deze gimmick, want meer dan dat is het eigenlijk niet. ( )
  bookomaniac | Sep 25, 2017 |
E-Mail aan A en T te N:

Beste T. en A.,

Ik weet niet of jullie het boek „Wat is de Wat” van de geëngageerde Dave Eggers hebben, ik stuur het jullie in ieder geval toe.
Wij hebben het gelezen en we vinden het indrukwekkend. Dat is trouwens het minst wat je kunt zeggen van deze "fictionele autobiografie” over de jarenlange tocht van de Zuid-Soedanese "lost boy” Valentino Achak Deng.

Het gaf ons een duidelijke inzicht in de complexe, gewelddadige wereld waarin jullie dochter I. hulp verleende. Een waar gebeurd verhaal verteld door oa Valentino Achak Deng, door Eggers tot een roman gebeeld.
Is het een autobiografie?, is het een roman?, het doet er niet toe, het is een getuigenis. Die telt!

Warme groeten,

Emile ( )
  emile11 | Jun 19, 2014 |
Indrukwekkend verhaal. Soms wat langdradig. ( )
  Mb82 | Apr 20, 2013 |
Ontroerend, adembenemend boek over de burgeroorlog in Soedan. Ik begon er met enige schrik aan, maar het bleek vlot leesbaar en meeslepend. ( )
  heymanp | Sep 13, 2012 |
1-5 van 9 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Dave Eggersprimaire auteuralle editiesberekend
Baardman, GerdaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Deng, Valentino AchakVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Graham, DionVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Scherpenisse, WimVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Ik heb geen reden om de deur niet open te doen, dus doe ik de deur open.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"They can come in different shapes and guises, but always wars come in increments. I am convinced there are steps, and that once these events are set into motion, they are virtually impossible to reverse."
"I speak to these people, and I speak to you because I cannot help it. It gives me strength, almost unbelievable strength, to know that you are there. I covet your eyes, your ears, the collapsible space between us. How blessed are we to have each other? I am alive and you are alive so we must fill the air with our words. I will fill today, tomorrow, every day until I am taken back to God. I will tell stories to people who listen and to people who don't want to listen, to people who seek me out and to those who run."
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Het levensverhaal van Valentino Achak Denh, die als jongen de burgeroorlog in Zuid-Soedan overleefde. Gescheiden van zijn ouders vluchtte Deng met honderden andere 'lost boys' te voet naar Ethiopië, en later naar Kenia. Na een verblijf in vluchtelingenkampen krijgt hij uiteindelijk asiel in de Verenigde Staten.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.15)
0.5 1
1 11
1.5 2
2 43
2.5 14
3 189
3.5 70
4 566
4.5 119
5 544

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Penguin Australia

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Penguin Australia.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,225,508 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar