StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...
LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
4,8191741,711 (4.13)1 / 155
Will droomt ervan om ridder te worden. Hij is dan ook teleurgesteld als de krijgsschool van kasteel Redmont hem afwijst. Halt, de mysterieuze Grijze Jager, neemt Will onder zijn hoede. De jongen leert om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt hij hevig naar een zwaard en een strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (167)  Nederlands (3)  Deens (1)  Aragonees Spaans (1)  Alle talen (172)
Toon 3 van 3
De 15-jarige weesjongen Will wordt opgeleid tot grijze jager, een spion van de koning. Zijn vriend leert voor ridder en dat stelt hun vriendschap op de proef.
  pwrtt | Mar 18, 2019 |
De grijze jager
Boek 1, De ruïnes van Gorlan

Auteur
John Flanagan is geboren op 22 mei 1944 in Sidney in Australië. Hij werkte jarenlang in de reclamewereld en is nu schrijver. Flanagan begon aan het schrijven van zijn boeken over De Grijze Jager om zijn zoon aan het lezen te krijgen. Hij wilde hem laten zien dat lezen leuk kan zijn en dat helden niet altijd groot en gespierd hoeven te zijn. De hoofdpersoon in het boek (Will) is namelijk niet zo sterk en ook niet groot, maar hij is wel tactisch en erg slim. John Flanagan is getrouwd en heeft drie kinderen, twee dochters en een zoon.

Introductie
De twaalfdelige Grijze Jager-serie bestond oorspronkelijk uit losse verhalen die de Australiër John Flanagan schreef voor zijn 12-jarige zoon. Met deze verhalen probeerde Flanagan zijn zoon meer leesplezier te bezorgen. Dit lukte, de Grijze Jager-serie werd over de hele wereld een succes. De ruïnes van Gorlan is het eerste deel van de serie. Behalve boeken over de Grijze Jager zijn er inmiddels ook een Grijze Jager Game en een Grijze Jager Dag.
Samenvatting
Vijf weeskinderen krijgen een opvoeding op kasteel Redmont. Eén van hen is Will, 15 jaar, klein van gestalte maar is razendsnel, erg behendig in het zich verstoppen en opgaan in de omgeving. Will wil niets liever dan ridder worden, net als zijn vader die hij nooit heeft gekend. Tot zijn grote spijt wordt hij afgewezen voor de ridderschool. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, een Grijze Jager en hij krijgt een opleiding tot Grijze jager. Halt leidt Will op tot een soort spion van het koninkrijk Araluen en hij wordt zeer kundig in het hanteren van pijl en boog. Eerst wil hij dat liever niet, maar als hij samen met zijn leermeester een geheime missie tot een goed einde brengt, leert hij de echte waarde van de Grijze Jagers kennen.
Een tweede, minder uitgebreide, verhaallijn gaat over Arnaut, een leeftijdsgenoot van Will. Arnaut mag anders dan Will wel ridder worden. Arnaut wordt op de krijgtsschool gepest door ouderejaars. Op zijn beurt pest hij Will. Tussen Arnaut en Will ontstaat flinke ruzie, maar ze hebben elkaar wel degelijk nodig. Will blijkt na maanden van hard trainen, hij moet namelijk nog veel leren, een goede jager te zijn. Will maakt de juiste keuzes wanneer de boosaardige Morgarath, heerser over de Bergen van Nacht en Ontij, Araluen wil binnen vallen en vervult een heldendaad door zijn leermeester de Grijze jager Halt te redden uit handen van de monsters bij de ruïnes van Gorlan. Will krijgt van de baron een hoge onderscheiding en de keuze om naar de krijgsschool te gaan, zodat hij ridder kan worden. Will slaat dit aanbod af en voelt dat hij als leerling grijze jager zijn roeping en talent heeft gevonden.
1. Titelverklaring: De grijze jager, De ruïnes van Gorlan
Will en Halt gaan naar de grote Grijze Jager bijeenkomst wat eens in het jaar wordt gehouden. Op die bijeenkomst krijgen ze te horen dat ze twee monsters moeten achtervolgen en uitschakelen. Ze gaan de monsters genaamd Kalkara achterna. Gewapend rijden Halt en Will op hun trouwe paarden naar via De Vlakte der Eenzaamheid, de Stenen Fluiten naar de Ruïnes van Gorlan waar het grote gevecht met de Kalkara plaatsvindt.

2. Gelaagdheid
In de twee verhaallijnen van Will en Arnaut is een eenvoudige gelaagdheid. De lezer krijgt aan het einde van het boek door dat de belevenissen van de jongens samenvallen, zij elkaar nodig hebben in de strijd tegen goed en kwaad en uiteindelijk elkaars beste vrienden worden.
In het verhaal maakt Will een ontwikkeling door van kind naar jong volwassene. Hij moet zijn eigen keuzes in het leven gaan maken.

3. Voorspelbaarheid
Voor de geoefende of volwassen lezer zijn de verhalen van De grijze jager voorspelbaar met thema’s als het kwaad bestrijden en het goede zal zegevieren. Voor de minder ervaren lezer zal het boek lezen als een groot avontuur wat tot op het laatste moment spannend blijft. De ruïnes van Gorlan heeft een zeer goed einde voor Will en zijn vriend Arnaut. Het kwaad is bestreden en de opleiding gaat verder in het volgende boek.

Vooral de hoofdpersoon Will maakt een ontwikkeling door: hij leert wie hij zelf is, wat hij kan en waar hij vandaan komt. Hij komt te weten wie zijn vader was. Hij verandert van een rustige jongen die weinig talent lijkt te hebben in een ware held die het koninkrijk redt. De tweede belangrijke persoon, Arnaut, lijkt het tegenovergestelde karakter van Will te hebben. Door zijn verandering van een stoere, ietwat gemene jongen, naar een lieve, goede vent, komen beide karakters aan het einde van het verhaal dicht bij elkaar en raken de jongens bevriend. De derde belangrijke persoon is Halt, De grijze jager en leermeester van Will. Hij lijkt eerst een wat nukkige man maar hij blijkt een sympathieke (vader)figuur. Deze ontwikkelingen zijn goed te volgen voor N1-lezers. Voor N2 zit de uitdaging vooral in reflectie op de ontwikkeling van Will. Dit maakt dat vooral Will en ook Arnout een round character hebben.

Het verhaal is chronologisch verteld en daardoor goed te volgen voor instapniveaulezers. Het verhaal bevat daarnaast impliciete vooruitwijzingen. Alleen lezers op N2 zal dit mogelijk opvallen.

Het boek speelt zich af in het decor van de middeleeuwen, met vervoer per paard, baronnen, jonkvrouwen, jagers en ridders.

De ruïnes van Gorlan begint met een proloog wat laat zien wat er gaat komen vanuit het perspectief van Morgarath. Lezers op het instapniveau die nog geen ervaring met een proloog hebben, kunnen hierdoor in verwarring raken. De daaropvolgende hoofdstukken worden verteld vanuit een auctoriaal verteller en er komen veel dialogen in het boek voor. Het einde bestaat uit een epiloog met in het kasteel de huldiging van Will en krijgt hij een schild met een wild zwijn voor zijn heldenmoed. Hij krijgt van Halt een symbool, een bronzen eikenblad aan een kettinkje.

In de proloog, speelt het verhaal zich af bij de Bergen van Nacht en Ontij. Het verhaal speelt zich vooral af in het land Araluen. In het begin is dat vooral in het leen Redmont, in het kasteel van de baron, waar Will eerst woonde in het weeshuis en later in de leer ging bij de Grijze Jager Halt. Als Will zijn paardje Trek krijgt speelt het verhaal zich af bij Oude Bob zijn stal. Een aantal andere plekken zijn: De Vlakte der Eenzaamheid, de Stenen Fluiten en de Ruïnes van Gorlan. Het verhaal speelt zich ook af in kleine stukjes bij de Heckingse Heide, de Zuidelijke Kliffen, de Zalmrivier en bij Morgaraths Hoogvlakte.

4. Interne logica
Het boek is chronologisch verteld en daardoor goed te volgen voor instapniveaulezers. Het verhaal bevat daarnaast impliciete vooruitwijzingen. Alleen lezers op N2 zal dit mogelijk opvallen.
In het boek komen veel ongemarkeerde perspectiefwisselingen voor. Wel wordt vaak in de eerste of tweede zin van het hoofdstuk al duidelijk over wie het hoofdstuk gaat. Pittig voor lezers op het instapniveau en voor veel lezers op N1. Ook de fantasiewereld waarin het verhaal zich afspeelt is lastig voor die lezers op het instapniveau die liever over zaken dichterbij huis lezen. Zij kunnen wel gegrepen worden door het spannende verhaal waarbij al snel duidelijk wordt dat het op een confrontatie uit zal lopen tussen de jagers en de wrede Morgarath. Voor lezers op N2 is vooral de thematiek een uitdaging. Ook kunnen zij zich buigen over de vraag waarom de ruimte in De ruïnes van Gorlan zo middeleeuws aandoet.

5. Structurele tekortkomingen
Het verhaal leest als een spannend avontuur. Het zou een filmverhaal kunnen zijn. Er zijn geen tekortkomingen. Alles wordt duidelijk uitgelegd.

6. Genre
Historisch-fantasy met spanning, avontuur en spionage

7. Motieven (terugkerende elementen)
Een terugkerend element is de zoektocht van Will naar zijn vader. Wat heeft hij gedaan en hoe is hij aan zijn einde gekomen?
Pesten, omdat je gepest wordt, loopt als een rode draad door het verhaal.

8. Literatuur of lectuur?
Lectuur, omdat het verhaal als in een film verteld wordt en in serie is verschenen.

9. Leeftijd
Eind basisschool en begin voortgezet onderwijs

10. Leesniveau (Theo de Witte)
Vooral niveau 1 met wat lastige perspectieven en moeilijke namen. Er zijn enkele elementen uit niveau 2 in de thema’s, proloog en ontwikkeling van de karakters. ( )
  Straver | Jan 15, 2017 |
Een vreselijke tragedie heeft het leven van Will verwoest en hij zweert dan ook wraak op degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zelfs als dat zou betekenen dat hij het korps van de Grijze Jagers moet verlaten. Wills vrienden maken zich ernstig zorgen over hem. Het is Halt die met de oplossing komt: Will moet een leerling aannemen om zijn gedachten te verzetten. En zoals meestal krijgt Halt gelijk. Meer dan hem lief is zelfs.
  marijnbaaij | Mar 26, 2014 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Flanagan, Johnprimaire auteuralle editiesbevestigd
Corneille, LaurentVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hermoso Oliveras, Julio IgnacioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Prijzen en eretitels
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Michael
Eerste woorden
MORGARATH, heerser over de Bergen van Nacht en Ontij, voorheen baron van Gorlan in het Rijk van Araluen, keek uit over zijn vaal en druilerig domein.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Will droomt ervan om ridder te worden. Hij is dan ook teleurgesteld als de krijgsschool van kasteel Redmont hem afwijst. Halt, de mysterieuze Grijze Jager, neemt Will onder zijn hoede. De jongen leert om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt hij hevig naar een zwaard en een strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat, komt hij erachter dat de wapens van de Grijze Jagers zo slecht nog niet zijn.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Snelkoppelingen

Populaire omslagen

Waardering

Gemiddelde: (4.13)
0.5
1 12
1.5 2
2 21
2.5 12
3 170
3.5 54
4 380
4.5 73
5 405

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 160,485,065 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar