StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Autumn: A Novel (Seasonal Quartet) door Ali…
Bezig met laden...

Autumn: A Novel (Seasonal Quartet) (origineel 2016; editie 2017)

door Ali Smith (Auteur)

Reeksen: Seasonal (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
2,0181058,054 (3.89)1 / 339
"From the Man Booker-shortlisted and Baileys Prize-winning author of How to be both: a breathtakingly inventive new novel--about aging, time, love, and stories themselves--that launches an extraordinary quartet of books called Seasonal. Readers love Ali Smith's novels for their peerless innovation and their joyful celebration of language and life. Her newest, Autumn, has all of these qualities in spades, and--good news for fans!--is the first installment in a quartet. Seasonal, comprised of four stand-alone books, separate yet interconnected and cyclical (as are the seasons), explores what time is, how we experience it, and the recurring markers in the shapes our lives take and in our ways with narrative. Fusing Keatsian mists and mellow fruitfulness with the vitality, the immediacy, and the color hit of Pop Art, Autumn is a witty excavation of the present by the past. The novel is a stripped-branches take on popular culture and a meditation, in a world growing ever more bordered and exclusive, on what richness and worth are, what harvest means"--… (meer)
Lid:fleepster
Titel:Autumn: A Novel (Seasonal Quartet)
Auteurs:Ali Smith (Auteur)
Info:Anchor (2017), Edition: Reprint, 288 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Favorieten
Waardering:*****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Herfst door Ali Smith (2016)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Booker Prize: 2017 Booker Prize longlist: Autumn by Ali Smith12 ongelezen / 12theaelizabet, oktober 2017

» Zie ook 339 vermeldingen

Engels (98)  Catalaans (2)  Nederlands (2)  Noors (1)  Spaans (1)  Alle talen (104)
Toon 2 van 2
Het was de slechtste der tijden, het was de slechtste der tijden.
  ADBO | Apr 23, 2022 |
Natuurlijk is dit een anti-Brexit-boek, zoals alle recensies aangeven; Ali Smith maakt er absoluut geen geheim van hoe de uitslag van het referendum in juni 2016 haar geschokt heeft. Maar het zou deze roman onrecht aandoen, hem te reduceren tot een politieke boodschap. De Brexit is hoogstens een bijkomende referentie naar de vergankelijkheid en het onzekere der dingen. Want ‘vergankelijkheid’ lijkt me het werkelijke thema van dit boek, dat niet toevallig dus ‘Herfst’ heet.
Die vergankelijkheid zit in diverse aspecten: de precaire positie van hoofdfiguur Elisabeth Demand, 32 jaar, maar professioneel nog nergens; het naderende einde van die andere hoofdfiguur Daniel Gluck, 101 jaar en in semi-comateuze toestand; het zit in allerlei absurde en surreële toestanden die worden beschreven, en tenslotte ook in de pop-art-collage-kunst die herhaaldelijk ter sprake komt.
Vergankelijkheid dus, en dat blijkt ook uit de vorm: dit is een zeer bevreemdend boek, dat al begint met een hallucinatie waar je als lezer amper uit wijs geraakt; dan krijg je een opeenvolging soms korte mijmeringen, dan weer lange – dikwijls erg absurde - dialogen, en dan weer beschrijvende passages die geregeld erg ingetogen-poëtisch zijn, en dan soms hilarisch; en er is ook het voortdurend heen en weer springen door de tijd.
Dit boek lijkt dus een wervelwind van willekeurig bijeengeplakte scenes. En daar heb je het: pas na een tijdje heb je door dat dit bewust een collage is, want een telkens terugkerend thema zijn de collages die hoofdfiguren Daniel en Elisabeth zich herinneren of bestuderen van een zekere Pauline Boty, de enige Britse pop-art-artieste, die al heel jong stierf aan kanker. Een roman als een collage, misschien is het niet helemaal origineel, maar dat hoeft ook niet, het werkt in dit geval, omdat het eens te meer het vergankelijke en onzekere in de verf zet.
En dan heb ik het nog niet over de hilarische passages: Elisabeth’s kafkaiaanse ervaringen met de Britse administratie, of met bewakers aan onvermoed verboden terreinen; maar ook de vele surreële fragmenten (meestal droomscenes van de half in coma liggende 100-jarige Daniel Gluck), de absurde dialogen tussen sommige figuren en de aandoenlijk spitante conversaties tussen de jonge Elisabeth en de oude Daniel. Het is die afwisseling die je uit je evenwicht brengt en je zekerheden op losse groeven zet, bewust wellicht.
Maar daar tegenover biedt Ali Smith een vorm van zekerheid en vastigheid: namelijk de vriendschap die zich ontwikkeld heeft tussen Elisabeth en de 70-jaar oudere Daniel en waarmee we geleidelijk vertrouwd worden gemaakt via flashbacks. Vooral die figuur van Daniel Gluck is ongrijpbaar mooi; hij gelijkt heel erg op de vertellende hoofdfiguren van WG Sebald, al is dat mogelijk een subjectieve projectie van mij: een man van Duitse afkomst met een enorm verleden (met ook een duidelijke band ook naar de holocaust), met een enorme eruditie en kritische zin, en met tentakels in zowel de hogere als de populaire cultuur; hij is een leermeester voor Elisabeth zoals iedereen van ons die wel graag gehad zou hebben.
In zekere zin bieden ook de vele verwijzingen naar zowel de hogere als de lagere cultuur, als naar de politieke context vertrouwdheid. Het klinkt wellicht wat high brow, maar voor de aandachtige lezer zijn de verwijzingen naar en parallellen met onder meer Dickens, Huxley, Homerus, Ovidius, Kafka, Cocteau, Vian, Beckett, enz… redelijk herkenbaar. Maar dus niet alleen die hogere cultuur is er, er zijn ook verwijzingen naar commercials, en naar populaire liedjes.
Het lijkt me dat oorspronkelijk Smith haar roman gebouwd had rond het zogenoemde Profumo-schandaal dat begin jaren 1960 Groot-Brittannië op zijn grondvesten deed daveren, een spionageschandaal rond de callgirl Christine Keeler. Net als de Brexit was het een politiek dossier dat vooral op leugens en verkeerde percepties gebaseerd was. Veel meer dan de Brexit (mijn indruk is dat Smith die er pas op het eind heeft ingesmokkeld) komt Keeler aan bod in deze roman, al was het maar omdat popart-artieste Pauline Boty haar meest bekende werk aan haar gewijd heeft, een collage rond de beruchte foto van de naakte Keeler die op een omgekeerde stoel zit. Hier zit trouwens ook een gender-element in, want ook dat is een terugkerend thema in het werk van Smith. Persoonlijk had ik het wat moeilijk om die verwijzingen te plaatsen, maar mijn inschatting is dat Smith ook Keeler, die eens een echt icoon was in zowel politiek, juridisch als artistiek opzicht, als symbool van vergankelijkheid en onzekerheid gebruikt.
Dit boek is dus soms wat uitdagend en zelfs weerbarstig, afwisselend hilarisch-hallucinant-absurd en tenslotte ook ontroerend door zijn poëtische inslag. Je leest dit bijna achteloos vlot, maar tegelijk is het een roman die ontzettend rijk en gevuld is, ongrijpbaar mooi. Dit is er zeker eentje om te herkauwen. ( )
  bookomaniac | Sep 22, 2019 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Smith, Aliprimaire auteuralle editiesbevestigd
Alfsen, MereteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Grove, MelodyVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hockney, DavidArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kustodiev, Boris MichaylovichArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Munday, OliverOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Santen, Karina vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Heeft een supplement

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Spring come to you at the farthest,
In the very end of harvest!
William Shakespeare
At current rates of soil erosion, Britain has just
100 harvests left.
Guardian, 20 July 2016
Green as the grass we lay in corn, in sunlight
Ossie Clark
If I am destined to be happy with you here –
how short is the longest Life.
John Keats
Gently disintegrate me
WS Graham
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Gilli Bush-Bailey
see you next week

and for Sarah Margaret
Hardy perennial Wood
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It was the worst of times, it was the worst of times. Again.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
All across the country, people felt it was the wrong thing. All across the country, people felt it was the right thing. All across the country, people felt they'd really lost. All across the country, people felt they'd really won. All across the country, people felt they'd done the right thing and other people had done the wrong thing.

The lifelong friends, he said. We sometimes wait a lifetime for them.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"From the Man Booker-shortlisted and Baileys Prize-winning author of How to be both: a breathtakingly inventive new novel--about aging, time, love, and stories themselves--that launches an extraordinary quartet of books called Seasonal. Readers love Ali Smith's novels for their peerless innovation and their joyful celebration of language and life. Her newest, Autumn, has all of these qualities in spades, and--good news for fans!--is the first installment in a quartet. Seasonal, comprised of four stand-alone books, separate yet interconnected and cyclical (as are the seasons), explores what time is, how we experience it, and the recurring markers in the shapes our lives take and in our ways with narrative. Fusing Keatsian mists and mellow fruitfulness with the vitality, the immediacy, and the color hit of Pop Art, Autumn is a witty excavation of the present by the past. The novel is a stripped-branches take on popular culture and a meditation, in a world growing ever more bordered and exclusive, on what richness and worth are, what harvest means"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.89)
0.5 1
1 8
1.5 1
2 21
2.5 4
3 83
3.5 44
4 211
4.5 41
5 104

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,384,746 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar