StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Is dit een mens (1947)

door Primo Levi

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Auschwitz Trilogy (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6,068981,627 (4.32)209
Primo Levi, geboren in Italië in 1919, voegde zich in 1943 bij een partizanengroep. In dat jaar werd hij gearresteerd en - als jood - naar Auschwitz getransporteerd. Als een van de weinige overleefde hij het kamp. In dit boek beschrijft Levi niet alleen de uiterlijke gebeurtenissen in het kamp, maar vooral de lichamelijke en psychische ontluistering en de overlevingsmechanismen. Hij doet dit vanuit eigen ervaring, maar ook afstandelijk, analyserend, sober, eerlijk en zonder wrok of zelfbeklag.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 209 vermeldingen

Engels (72)  Italiaans (9)  Spaans (5)  Nederlands (5)  Frans (3)  Catalaans (2)  Zweeds (1)  Hebreeuws (1)  Alle talen (98)
Toon 5 van 5
Primo Levi was een Italiaanse Jood die in het verzet zat. Hij werd gearresteerd en kwam terecht in Auschwitz. "Is dit een mens" is een feitelijk verslag van het leven in het concentratiekamp en hoe het mogelijk was dat hij dit overleefd heeft. Primo Levi probeert in het boek een analyse te maken van de mensen die het kamp kunnen overleven, maar geeft daarbij ook aan dat het gewoon een kwestie van toeval is. Zelf had hij zijn overleven te danken aan het baantje dat hij kreeg als chemicus. De vertaling is erg goed om te lezen. Dit boek dat in 1947 werd gepubliceerd was een van de eersten dat het leven in het kamp beschreef. Zelf vind ik het verslag van Art Spiegelman "Maus *****" en vooral dat van Varlam Sjalamov "Berichten uit Kolyma *****" over de Russische Goelag nog indrukwekkender. ( )
1 stem erikscheffers | Mar 23, 2013 |
Wat is dit een prachtig boek! Nu begrijp ik waarom dit zoveel jaren na het einde van de Tweede- Wereldoorlog nog steeds gelezen wordt. Als ik het meer dan vijf sterren kon geven, zou ik dat doen. Net als een ander boek uit mijn bibliotheek Ademschommel van Herta Müller vertelt dit boek over het leven in een kamp. Waar Müller prachtig taalgebruik hanteert en met fantastische metaforen komt, ben ik toch emotioneel dieper geraakt door Is dit een mens van Primo Levi. Sommige stukken uit het boek spoken nog steeds door mijn hoofd en zal ik niet snel vergeten. Het voornaamste voorbeeld hiervan is als hij in het begin van het boek schrijft dat mensen nooit volmaakt gelukkig zijn, maar ook nooit volmaakt ongelukkig kunnen zijn. Prachtig. Een boek dat ik iedereen kan aanraden. ( )
1 stem lilianboerboom | Sep 6, 2010 |
Autobiografisch verhaal van de auteur's verblijf in het concentratiekamp van Buna, vlakbij Auschwitz. Aankomst in februari 1944: bij de gelukkige geselecteerden voor het arbeidskamp. Beschrijving van het kampleven en vooral de struggle for life, ook en vooral tussen de gevangenen. In augustus 1944 getransfereerd naar de afdeling chemie (na een zogenaamd examen), waar een milder regime heerst, en waar hij zelf aan notities kan beginnen die de basis vormen van dit boek.
Treffende klinische beschrijving, met als rode draad wat er overblijft van het menselijke in onmenselijke omstandigheden. ( )
2 stem bookomaniac | May 24, 2010 |
Is dit een mens is de autobiografie van een Italiaanse verzetsstrijder, over zijn ervaringen in Auschwitz. Ik heb al heel wat boeken gelezen over de tweede wereldoorlog en de concentratiekampen. Dit boek is zeker uniek te noemen in zijn soort. Levi beschrijft hoe het is om in de kampen beroofd te zijn van elk stukje menselijkheid dat men ooit heeft bezeten. Hij doet dit zo treffend. Daarmee is dit boek bij uitstek een stuk geschiedenis over de nazi gruwelen, die iedereen gelezen zou moeten hebben. Heel indrukwekkend! ( )
  Carolien70 | Mar 31, 2010 |
Is dit een mens is een boek met daarin het verslag van Primo Levi over een jaar in Auschwitz: een verslag achteraf waarin zijn eigen belevenissen centraal staan. Het Lager is de naam die het concentratiekamp krijgt. De vraag, zonder vraagteken, "is dit een mens", bundelt alle belevenissen tot een geheel. Regelmatig grijpt hij terug op de Hel zoals Dante die beschreven heeft, om enigszins te begrijpen, ook al is het achteraf, wat hem overkomen is.

De hel van het Lager heeft zijn eigen wetten waaraan de bewoners zich volledig ondergeschikt aan maken, omdat anders overleven geen optie is. Het is geen ongestructureerde ellende, het is een ellende met wetten en regels, en randen en standen. Wie overleeft is goed, wie sterft, of sterven zal, doet niet ter zake. Ons wordt verteld dat ethiek in het kamp volledig ondergeschikt is aan overleven. Niet alleen de ethiek, al het gedrag, alles wat men vertelt, heeft slechts overleven tot doel. De mens degradeert. Levi: "Wie doodt, is een mens, wie onrecht doet of lijdt, is een mens; geen mens is hij die elk gevoel van grenzen verloren heeft en zijn bed deelt met een lijk."

Het mechanische, levenloze leven in het Lager wordt beschreven in een meestal koele, afstandelijke stijl, waarbij aan slachtoffer maar ook aan dader aandacht gegeven wordt. Mede daardoor is het een indringend verhaal dat je helemaal opslorpt. Veel te weten komen je ook nog over het Lager dat je niet in welk geschiedenisboek dan ook zult vinden. ( )
1 stem HenkEllermann | Apr 13, 2009 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (25 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Levi, Primoprimaire auteuralle editiesbevestigd
Causse, MichèleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
De Matteis-Vogels, FridaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Miravitlles, FrancescVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Riedt, HeinzVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roth, PhilipNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schruoffeneger, MartineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Segre, CesareNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Woolf, StuartVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Voi che vivete sicuri
Nelle vostre tiepide case,
Voi che trovate tornando a sera
Il cibo caldo e visi amici:
Considerate se questo è un uomo
Che lavora nel fango
Che non conosce pace
Che lotta per mezzo pane
Che muore per un sì o per un no.
Considerate se questa è una donna,
Senza capelli e senza nome
Senza più forza di ricordare
Vuoti gli occhi e freddo il grembo
Come una rana d'inverno.
Meditate che questo è stato:
Vi comando queste parole.
Scolpitele nel vostro cuore
Stando in casa andando per via,
Coricandovi alzandovi;
Ripetetele ai vostri figli.
O vi si sfaccia la casa,
La malattia vi impedisca,
I vostri nati torcano il viso da voi.
Opdracht
Eerste woorden
Op 13 december 1943 werd ik door de fascistische militie opgepakt.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It seems to me unnecessary to add that none of the facts are invented.
Thus, in an instant, our women, our parents, our children disappeared. We saw them for a short while as an obscure mass at the end of the platform; then we saw nothing more.
We are slaves, deprived of every right, exposed to every insult, condemned to certain death, but we still possess one power, and we must defend it with all our strength for it is the last—the power to refuse our consent.
It is a Polish sun, cold, white and distant, and only warms the skin, but when it dissolved the last mists a murmur ran through our colourless numbers, and when even I felt its lukewarmth through my clothes, I understood how men can worship the sun.
Within its bounds not a blade of grass grows, and the soil is impregnated with the poisonous saps of coal and petroleum, and the only things alive are machines and slaves—and the former are more than the latter.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Please distinguish between this Work, If This Is a Man, a/k/a Survival in Auschwitz (1947), and the following similarly-titled Works:
  • The anthology, If This Is a Man: Remembering Auschwitz, which includes The Truce, a/k/a The Reawakening (1963), and Moments of Reprieve; and

  • Se questo è un uomo: versione drammatica (1966), which is a dramatic version of Levi's original Work.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Primo Levi, geboren in Italië in 1919, voegde zich in 1943 bij een partizanengroep. In dat jaar werd hij gearresteerd en - als jood - naar Auschwitz getransporteerd. Als een van de weinige overleefde hij het kamp. In dit boek beschrijft Levi niet alleen de uiterlijke gebeurtenissen in het kamp, maar vooral de lichamelijke en psychische ontluistering en de overlevingsmechanismen. Hij doet dit vanuit eigen ervaring, maar ook afstandelijk, analyserend, sober, eerlijk en zonder wrok of zelfbeklag.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.32)
0.5
1 6
1.5 1
2 21
2.5 7
3 110
3.5 39
4 349
4.5 66
5 523

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,717,811 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar