StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De helaasheid der dingen (2006)

door Dimitri Verhulst

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
9404022,416 (3.76)34
"Sobriety and moderation are alien concepts to the men in Dimmy's family. Useless in all other respects, his three uncles have a rare talent for drinking, a flair for violence, and an unwavering commitment to the pub. And his father Pierre is no slouch either. Within hours of his son's birth, Pierre plucks him from the maternity ward, props him on his bike, and takes him on an introductory tour of the village bars. His mother soon leaves them to it and as Dimmy grows up amid the stench of stale beer, he seems destined to follow the path of his forebears and make a low-life career in inebriation, until he begins to piece together his own plan for the future. Bringing to life the shambolic upbringing that The Guardian describes as, "the odd, ugly, excremental poetry of their grubby lives," The Misfortunates "can be unexpectedly tender as well as uncomfortably funny... this novel continually surprises and intrigues.""--… (meer)
  1. 10
    Hemelsleutels door Tania Heimans (emhromp2)
    emhromp2: Also a bittersweet story about childhood and funny memories that may actually not be so funny after all.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 34 vermeldingen

Nederlands (21)  Engels (14)  Frans (1)  Noors (1)  Deens (1)  Alle talen (38)
1-5 van 21 worden getoond (volgende | toon alle)
zeer zwak; géén literatuur ( )
  gielen.tejo | Jan 18, 2021 |
Ik zag de film jaren geleden, pas nu ben ik aan het boek toegekomen. Ik weet nog dat ik nogal enthousiast was over de film, toch zeker over de knappe beeldzetting, de visuele reconstructie van een marginaal milieu in de jaren 1970 in landelijk Vlaanderen; het deed me aan mijn eigen jeugd denken; niet dat die zo marginaal en goor was als bij de familie Verhulst, maar dergelijke families woonden wel erg dichtbij. De hernieuwde kennismaking in het boek viel me een beetje tegen: enkele hilarische scenes (zoals de Roy Orbinson-reünie bij een Iraans vluchtelingenkoppel) ontlokten me andermaal een schaterlach, maar de opeenstapeling van gore taferelen, laveloze dronkenmanspraat en tomeloze schuttingtaal werkten nu eerder afstotend.
Wat me in het boek veel meer opviel dan in de film is de intellectuele analyse die de vertelstem (Dimmitrieken) in zijn vertelling verwerkt, met soms hele dure woorden om het extreme gedrag van zijn nonkels psychologisch te duiden en er duidelijk afstand van te nemen. En dat contrasteert dan weer met de warme sympathie die de verteller opbrengt voor de onverbreekbare band tussen zijn familieleden en voor de gloedvolle intensiteit van hun losgeslagen manier van leven.
Pas in het laatste kwart van het boek komt de veel oudere Dimitri Verhulst duidelijk op het voorplan, de gevierde schrijver, de bekakte intellectueel die zijn marginale milieu ontgroeid is en daar echt mee worstelt. Als hij nog eens Reetveerdegem passeert, voelt hij zich een afvallige, een verrader. Maar, zoals uit de voorafgaande vertelling blijkt: hij is nog altijd een Verhulst en voelt onderhuids nog altijd die verbondenheid; want uit zijn sarcastische commentaar op hoe het hem later vergaan is, merk je dat ook hij er – net als zijn nonkels – uiteindelijk niet zo veel van gebakken heeft, ook hij is niet ontkomen aan de ‘helaasheid der dingen’. Het is die persoonlijke ambiguïteit die de kracht van dit boek uitmaakt, veel meer dan de groteske schets van een marginaal milieu. ( )
1 stem bookomaniac | Jun 30, 2017 |
Iets meer dan de helft van het boek gelezen, en toen maar weggelegd. Na een tijdje openbaart het gezwollen taalgebruik van Verhulst zich als een soort bezopen tooggelal - het was mijn derde, wellicht mijn laatste boek van Dimitri - ik ken hem nu wel, denk ik... ( )
  emile11 | Sep 23, 2013 |
Het boek begint nogal smerig, met het walgelijke huishouden van de voortdurend dronken familie Verhulst. Toch, ook dan al tilt de stijl dit verhaal uit boven zijn onderwerp. Luchtig en to-the-point, soms met een wat verheven register dat grappig contrasteert. Gaandeweg blijkt duidelijker de tragiek van de familie, vooral van de vader, en de liefde van de zoon-schrijver, die blij is dat hij als student zijn familie kon ontsnappen, maar die schrijnend voelt dat hij er niet meer echt bij hoort: bij de lompe, vieze, onbetrouwbare en toch ook hondstrouwe Verhulsten. ( )
2 stem pingdjip | Sep 10, 2013 |
Eén van de meest overroepen boek van de laatste jaren.
Ik krijg dit nauwelijks gelezen en dit overkomt mij niet zo vaak.
Zelfs niet grappig. ( )
  judikasp | Feb 25, 2012 |
1-5 van 21 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (14 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Dimitri Verhulstprimaire auteuralle editiesberekend
Colmer, DavidVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kersten, RainerVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Losman, DanielleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Het verbaasde me dat je daaraan je leven kon wijden, de wereld nabootsen en daar niet helemaal in slagen, en wanneer je er wel in slaagt voeg je slechts het vergankelijke aan het vergankelijke toe, dat wat je niet kunt krijgen aan dat wat je niet hebt. - Pierre Michon, Meesters en Knechten
Waarom droom ik nu niet meer over mijn moeder? Misschien omdat ik te veel over haar geschreven heb, ik heb zelfs haar mooie profiel verspreid op de omslag van een boek, en ik heb haar aanwezigheid bezworen zonder ook maar iets te willen bezweren. Mij viel mijn moeder niet lastig, ik heb haar zelf opgeroepen door zoveel over haar te schrijven, maar ik vermoed dat ik uiteindelijk een literair personage heb geschapen, complex, artistiek, ingewikkeld, en daarmee is me de echte moeder ontvallen, de dode moeder. Ik ben de wees van een dode moeder omdat ik te veel over haar geschreven heb. - Francisco Umbral, Een wezen van verten
Opdracht
Voor Windop. En ter nagedachtenis van mijn grootmoeder, die zich de schaamte wou besparen en stierf terwijl ik de laatste bladzijden van het manuscript voltooide.
Eerste woorden
De vermeende terugkeer van tante Rosie naar Reetveerdegem werd als een aangename schok ervaren in de levens van onze volstrekt nutteloze mannen, waarvan ik er op dat ogenblik een in wording was.
Citaten
Pierre Michon, Meesters en knechten /Francisco Umbral, Een wezen van verten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Sobriety and moderation are alien concepts to the men in Dimmy's family. Useless in all other respects, his three uncles have a rare talent for drinking, a flair for violence, and an unwavering commitment to the pub. And his father Pierre is no slouch either. Within hours of his son's birth, Pierre plucks him from the maternity ward, props him on his bike, and takes him on an introductory tour of the village bars. His mother soon leaves them to it and as Dimmy grows up amid the stench of stale beer, he seems destined to follow the path of his forebears and make a low-life career in inebriation, until he begins to piece together his own plan for the future. Bringing to life the shambolic upbringing that The Guardian describes as, "the odd, ugly, excremental poetry of their grubby lives," The Misfortunates "can be unexpectedly tender as well as uncomfortably funny... this novel continually surprises and intrigues.""--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In De helaasheid der dingen keert de schrijver terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'. De helaasheid der dingen is zowel een gevoelig ode aan als een hilarische afrekening met het dorp van een jeugd. Verhulst is een sterk stilist, die met veel gevoel voor timing en vertelkracht de aandacht van zijn lezers vasthoudt van de eerste tot de laatste bladzijde.
Recensie(s)

In deze roman maakt de lezer kennis met de jeugdjaren van de hoofdpersoon, Dimitri Verhulst. Hij groeit op zonder moeder, de grootmoeder is de enige stabiele factor in een familie die zich zo asociaal als mogelijk is, gedraagt. De Verhulsten zijn volkomen aan lager wal geraakt, maar bezitten een ongetemde trots die ze met hun drankzucht en hun vuisten afdwingen. Deze roman is een loflied op drank, vervuiling, vrouwen en wangedrag. Alles wat passeert is in een filmische, recht toe recht aan stijl geschreven; hilarisch in 'De ronde van Frankrijk' en het wereldkampioenschap zuipen, ontroerend in de 'zwemscene'. Maar de grondtoon in de twaalf hoofdstukken met memorabele gebeurtenissen blijkt een tragische te zijn: uiteindelijk verliest de hoofdpersoon zijn gevoel van verbondenheid met de familie. Is deze roman autobiografisch? Met alles, van motto tot de tekst op de achterflap, wordt deze indruk wel gewekt. Toch lijkt de verbeelding met de feiten soms een loopje te nemen. De lagen in de roman, de gedreven stijl met de spanning tussen tragiek en kolder hebben een boeiend verhaal opgeleverd.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.76)
0.5 2
1 8
1.5 1
2 19
2.5 6
3 61
3.5 29
4 134
4.5 20
5 64

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,713,480 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar