StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De goede soldaat (1915)

door Ford Madox Ford

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4,7601122,333 (3.78)345
At the fashionable German spa town Bad Nauheim, two wealthy, fin de siecle couples - one British, the other American - meet for their yearly assignation. As their story moves back and forth in time between 1902 and 1914, the fragile surface propriety of the pre - World War I society in which these four characters live is ruptured - revealing deceit, hatred, infidelity, and betrayal. "The Good Soldier" is Edward Ashburnham, who, as an adherent to the moral code of the English upper class, is nonetheless consumed by a passion for women younger than his wife - a stoic but fallible figure in what his American friend, John Dowell, calls "the saddest story I ever heard."… (meer)
  1. 31
    Terug naar Brideshead door Evelyn Waugh (chrisharpe)
  2. 10
    Intimiteit door Hanif Kureishi (LynnB, susanbooks)
    susanbooks: Note the first lines of each -- Kureishi does such a cool job playing w/Ford
  3. 00
    Gasten op Crome door Aldous Huxley (John_Vaughan)
  4. 00
    Flauberts papegaai door Julian Barnes (KayCliff)
    KayCliff: Both novels have self-deluded narrators using strategies of deferral and digression.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 345 vermeldingen

Engels (105)  Nederlands (2)  Spaans (1)  Hebreeuws (1)  Piratentaal (1)  Alle talen (110)
Toon 2 van 2
“This is the saddest story I have ever heard”, inderdaad de aanhef van dit boek vat de teneur van deze roman perfect samen. De Amerikaanse verteller, John Dowell, neemt ons mee in het verhaal van een vriendschap tussen twee koppels, die van hemzelf en zijn vrouw Florence met een Engels echtpaar, Edward en Leonora Ashburnham, een vriendschap die heel onschuldig begint maar waarvan de dramatische afloop (een dode aan elke kant) al meteen duidelijk wordt gemaakt. Veel suspense is daar dus niet aan, tenzij dan aan de manier waarop de twee slachtoffers aan hun einde komen. Al vlug wordt ook duidelijk dat ontrouw en bedrog de intrige beheersen, dus ook daar geen verrassingen.
Wat is dan de sterkte van deze roman? Daar moet ik niet over nadenken: de spontane, innemende vertelstem van John Dowell. Dit hele boek door is die aan het woord, de verteller is een echte praatvaar die ons meeneemt in een wervelwind aan onwaarschijnlijke amoureuze ontwikkelingen, en waarvan hij op tijd en stond moet bekennen dat hij er zelf amper iets van begrijpt. Al vrij vlug wordt duidelijk dat hij een bijzonder naïeve man is die al van bij de start van hun huwelijk misleid werd door zijn vrouw, en die ook herhaaldelijk moet bekennen hoezeer hij een verkeerd beeld had van het bevriende koppel en van zijn eigen vrouw. Je kan bijna niet anders dan medelijden en sympathie voor hem voelen. Maar tegelijk bekruipt je ook geregeld het gevoel dat hij misschien niet helemaal rechtuit is, dat zijn verhaal bijzonder gekleurd is, en dat hoezeer hij zich ook voordoet als grootste slachtoffer, hij dat misschien net niet is. Madox Ford geeft de indruk dat het hier om een vorm van bekentenisliteratuur gaat, en van therapeutisch schrijven (“Forgive my writing of these monstruous things in this frivolous manner. If I did not I should break down and cry”), waarbij de verteller John Dowell samen met ons ogenschijnlijk ‘neutraal’ probeert te ontdekken wat er precies allemaal aan de hand was. Madox Ford speelt daarbij een subtiel en tegelijk pervers spel met de lezer, met semantische betekenisverschuivingen in het betoog van Dowell (de titel ‘the good soldier’ is er daar één van), en uitlatingen die ons geregeld op het verkeerd been zetten (de uitermate warme gevoelens die Dowell blijft koesteren voor de Ashburnhams bijvoorbeeld). Het is die eindeloze opeenstapeling van ambiguïteiten ie dit tot een uitermate boeiend stukje literatuur maakt, erg gelijkend op de 100 jaar oudere roman ‘Liaisons Dangereuses’ van Choderlos De Laclos).
Maar de grootste sterkte van dit boek, is ook een beetje zijn grootste zwakte: de auteur laat onze verteller misschien net iets te lang aan het woord, in een (bewust) haperende associatieve vertelstijl, met telkens nieuwe rondjes ontwikkelingen, in een complex net van flashbacks en vooruitblikken, verschuivingen van perspectief en chronologie, analyse, zelfreflectie en dialoog, tot het beetje te veel van het goede wordt. Zelfs al drie vierde in het boek begint hij aan een nieuwe reeks ontwikkelingen, alsof hij zijn innerlijke drang niet de baas kan: “Perhaps all these reflections are a nuisance ; but they crowd on me. I will try to tell the story.” Op dat moment zucht je even, en vraag je je af welke draai het verhaal nu weer zal krijgen. Maar niet getreurd, dit blijft een indrukwekkende roman, één van de grote van de interbellumliteratuur. (Rating 3.5 sterren). ( )
  bookomaniac | Nov 18, 2023 |
Goed leesbaar boek, soms wel erg melodramatisch geschreven. Op een gegeven moment begint het zeer veelvuldige gebruik van het woord 'I' op te vallen. De mensen in het verhaal opereren op een materieel en intellectueel hoog niveau, maar schieten moreel tekort omdat ze erg op zichzelf gericht zijn. Wel sterk, om niet te zeggen naief, dat de hoofdpersoon helemaal niets doorheeft van het overspel dat jarenlang onder zijn neus plaatsvindt. ( )
  WillemFrederik | Apr 24, 2012 |
Toon 2 van 2

» Andere auteurs toevoegen (22 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Ford, Ford Madoxprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bannister, PhilipIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Barnes, JulianIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bradshaw, DavidRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Henze, HeleneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Judd, AlanIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kenner, HughIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lorch, FritzVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Saunders, MaxIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Beati Immaculati - Psalm 119:1
Opdracht
Eerste woorden
Triester verhaal dan dit heb ik nooit gehoord.
Citaten
Ik kan het niet precies omschrijven. Het was bijna iets lijfelijks. Hebt u wel eens een jachthond speels achter een hazewind aan zien jagen? Je ziet die twee over een weiland rennen, bijna naast elkaar, en plotseling doet de jachthond een vriendschappelijke hap naar de ander. En de windhond is er gewoon niet meer. Je hebt hem zijn vaart niet zien versnellen of een poot extra zien strekken, maar hij is de uitgestoken snuit van de jachthond wel twee meter vooruit. Zo was het met Florence en Leonora op het gebied van cultuur.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

At the fashionable German spa town Bad Nauheim, two wealthy, fin de siecle couples - one British, the other American - meet for their yearly assignation. As their story moves back and forth in time between 1902 and 1914, the fragile surface propriety of the pre - World War I society in which these four characters live is ruptured - revealing deceit, hatred, infidelity, and betrayal. "The Good Soldier" is Edward Ashburnham, who, as an adherent to the moral code of the English upper class, is nonetheless consumed by a passion for women younger than his wife - a stoic but fallible figure in what his American friend, John Dowell, calls "the saddest story I ever heard."

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.78)
0.5 1
1 19
1.5 3
2 63
2.5 25
3 180
3.5 53
4 273
4.5 50
5 220

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Penguin Australia

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Penguin Australia.

» Informatiepagina uitgever

Tantor Media

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Tantor Media.

» Informatiepagina uitgever

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 202,661,245 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar