StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Art of the Novel (Perennial Classics)…
Bezig met laden...

The Art of the Novel (Perennial Classics) (editie 2003)

door Milan Kundera

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,6462310,719 (3.77)16
Kundera brilliantly examines the work of such important and diverse figures as Rabelais, Cervantes, Sterne, Diderot, Flaubert, Tolstoy, and Musil. He is especially penetrating on Hermann Broch, and his exploration of the world of Kafka's novels vividly reveals the comic terror of Kafka's bureaucratized universe. Kundera's discussion of his own work includes his views on the role of historical events in fiction, the meaning of action, and the creation of character in the post-psychological novel.… (meer)
Lid:Janika
Titel:The Art of the Novel (Perennial Classics)
Auteurs:Milan Kundera
Info:Harper Perennial Modern Classics (2003), Paperback, 176 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:**
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De kunst van de roman essay door Milan Kundera

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 16 vermeldingen

Engels (20)  Frans (2)  Nederlands (1)  Alle talen (23)
In zeven delen, die relatief los van elkaar staan maar toch één essay vormen, geeft Milan Kundera in De kunst van de roman zijn persoonlijke opvattingen over de Europese roman. Is de geschiedenis van de roman bijna voltooid? Is het zo dat in onze tijd van 'terminale paradoxen' de roman niet langer in vrede kan leven met de geest van onze tijd? Als hij nog voort wil gaan met het ontdekken van het nog niet ontdekte, als hij als roman nog 'vooruitgang wil boeken', dan kan hij dat slechts doen tegen de vooruitgang van de wereld in.
Een van de delen van het essay is gewijd aan Kafka, een ander aan Broch, van de eerste tot de laatste regel zijn de beschouwingen van Milan Kundera referenties aan de auteurs waarop 'zijn persoonlijke geschiedenis van de roman' is gebaseerd: Rabelais, Cervantes, Sterne, Diderot, Flaubert, Tolstoj, Musil, Grombowicz. In twee delen, die de vorm van een dialoog hebben, spreekt de auteur over zijn eigen - bijna ambachtelijke - romankunst.
Recensie(s)

De van oorsprong Tsjechische en in Frankrijk levende romancier Milan Kundera (1929) heeft een hoge dunk van de roman. 'De enige bestaansreden van de roman is, te zeggen wat alleen de roman kan zeggen': met deze stelling gaat Kundera na hoe in de literatuurgeschiedenis sinds Cervantes en Rabelais de roman aspecten van de ervaring en werkelijkheidsbeleving vorm heeft gegeven die anders of verwaarloosd of te eng beoordeeld worden. Van de moderne literatuur zijn Kafka, Broch en Musil zijn voornaamste getuigen. Vooral het opstel over Kafka laat een boeiende leeswijze zien. In een lang gesprek (in twee delen) zet hij zijn eigen werkprincipes uiteen, soms is dat verhelderend en ook voor een romantheorie interessant, bijv. over de muzikaliteit van zijn werk, soms zijn de redeneringen wel erg pro domo en niet vrij van narcisme. Wisselend van kwaliteit zijn ook de 'Zesenzestig woorden', korte toelichtingen bij een serie sleutelbegrippen. Voor degenen die op Kundera's literaire werk gesteld zijn geeft het boek veel aanvullende informatie van inhoudelijke en technische aard, maar ook voor anderen is het boek van belang door zijn eigenzinnige kijk op de geschiedenis van de roman.
1 stem aitastaes | Mar 22, 2013 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
In 1935, three years before his death, Edmund Husserl gave his celebrated lectures in Vienna and Prague on the crisis of European humanity.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Kundera brilliantly examines the work of such important and diverse figures as Rabelais, Cervantes, Sterne, Diderot, Flaubert, Tolstoy, and Musil. He is especially penetrating on Hermann Broch, and his exploration of the world of Kafka's novels vividly reveals the comic terror of Kafka's bureaucratized universe. Kundera's discussion of his own work includes his views on the role of historical events in fiction, the meaning of action, and the creation of character in the post-psychological novel.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.77)
0.5 2
1 4
1.5
2 13
2.5 2
3 56
3.5 12
4 76
4.5 9
5 53

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,165,832 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar