StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Aan het eind van de dag door Nelleke…
Bezig met laden...

Aan het eind van de dag (origineel 2016; editie 2016)

door Nelleke Noordervliet

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
274863,775 (3.28)1
Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk? In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig-tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur. En moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten. Geschreven met de analytische blik van een historicus, met psychologische finesse en ironisch stoïcijns zelfinzicht is 'Aan het eind van de dag' een grootse roman over ouder worden, falen en doorleven.… (meer)
Lid:Nadyne03
Titel:Aan het eind van de dag
Auteurs:Nelleke Noordervliet
Info:Amsterdam Uitgeverij Augustus 2016
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, 2000+, Gelezen, Fictie, Roman, Literaire Fictie, Psychologische roman
Waardering:****
Trefwoorden:e-book, Nederlandse literatuur

Informatie over het werk

Aan het eind van de dag door Nelleke Noordervliet (2016)

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Toon 4 van 4
Dit is misschien niet helemaal een geslaagde roman, maar in elk geval een boeiende. Noordervliet weeft verschillende thematieken door elkaar: een portret van de babyboomgeneratie, van de glorieuze jaren ’60 tot de desillusies van begin 21ste eeuw; de wisselvalligheden van een persoonlijk en een publiek leven met zijn topmomenten en mislukkingen; de spagaat tussen idealisme en cynisme in de politiek, enz. De oudere hoofdfiguur Katharina Mercedes Donkers blikt angstvallig terug op haar leven, getriggerd door de confrontatie met een jonge, ambitieuze onderzoekster die een biografie over haar wil schrijven. Want blijkt dat Katharina erg actief is geweest aan de linkerzijde van de politiek, en het ook tot minister heeft geschopt. De aankomende biografie brengt een heel proces van herinneringen en mijmeringen op gang, vooral aan pijnlijke episodes in haar persoonlijke en publieke leven. Doorheen het boek zie je Katharina proberen in het reine te komen met zichzelf en vooral met de dikwijls verkeerde keuzes die ze heeft gemaakt. Boeiend, en Noordervliet brengt het er op dit vlak erg goed van af. Met veel zin voor nuance legt ze de dilemma’s bloot waar we allemaal wel mee geconfronteerd worden in ons leven.
Terwijl ik dit boek las, moest ik onvermijdelijk denken aan “De jaren” van Annie Ernaux, dat een beetje dezelfde manier van terugblikken op een gevuld leven volgt. Noordervliet is iets minder ambitieus dan Ernaux (die er vooral een collectieve biografie van maakte), en ze verliest zich naar mijn aanvoelen ook meer in goed klinkende maar soms wat gratuite filosofische uitweidingen. En al even onvermijdelijk kwam ook Connie Palmen in beeld, vooral door de al even grote afhankelijkheid van impressionante mannelijke figuren, die echter stuk voor stuk grote kinderen blijken. Stilistisch en compositorisch is deze roman ook wat ongelijk: in te veel passages gaat de verfijnde stijl van Noordervliet over in opzichtige mooischrijverij, en zeker naar het einde toe waaiert het verhaal uiteen in te episodische fragmenten. ( )
  bookomaniac | Nov 16, 2022 |
Nelleke Noordervliet heeft met de roman ‘Aan het eind van de dag’ een hele rijke en boeiende roman geschreven waarin een mooi spel wordt gespeeld met de werkelijkheid en met het thema van het boek. Want waar het boek gaat over de worsteling van de hoofdpersoon met de vraag of zij wil meewerken aan een biografie die ook een tijdsbeeld moet zijn, komt juist uit die strijd een verhaal voort dat een biografie en tijdsbeeld ineen is. Katharina Donker moet niets van een biografie en van de biograaf hebben. Die vraag en de gesprekken die zij vervolgens daarover heeft leiden tot een voortdurende confrontatie met haar verleden en de keuzes die zij heeft gemaakt. Daarmee worden wroeging, boosheid, zelfrechtvaardiging aan de ene kant maar ook de zoektocht naar identiteiit en wat Katharine echt wil, centrale thema’s in het boek.
Katharina is eerlijk over zichzelf en over haar eigen processen. Zij ziet scherp wat ze meeneemt uit het verleden en hoe dat onvermijdelijk lijkt uit te lopen tot wat ze is geworden. Maar vanuit het bewustzijn ontbreekt het haar aan het laatste beetje moed en kracht om ook daadwerkelijk te veranderen. Dit heeft dramatische gevolgen voor haar huwelijk, de relatie met haar kinderen en haar politieke ambities. Zij moet concessies doen aan zichzelf en aan haar omgeving en dat frustreert haar. Nelleke Noordervliet beschrijft dit authentiek en geloofwaardig. Ondertussen krijgen we veel mee over de politie situatie in Nederland in de jaren ‘80 en ‘90 met boeiend uitstapjes naar de toenmalige DDR en Suriname.
Het boek is met veel vaart geschreven. Noordervliet schrijft in korte, heldere zinnen en formuleert krachtig. Tegelijkertijd zijn er volop perspectiefwisselingen die het verhaal levendig houden. Het boek is zorgvuldig opgebouwd zonder dat de lezer het gevoel krijgt dat het gemaakt is, het blijft zijn echtheid behouden.
Ik vind dit een van de beste boeken van Nelleke Noordervliet. Heel anders van toon dan haar andere boeken en daarom daarmee niet zo goed vergelijkbaar. Maar wat blijft staan is dat zij een uitstekend schrijver, die mooie boeken schrijft die aan de lezer kleven. Boeken die zich ogenschijnlijk snel gewonnen geven maar waar nog behoorlijk viel diepgang inzit.
  sneuper | Dec 6, 2017 |
Vrouwelijke ex-minister en auteur van bestsellers werkt mee aan het schrijven van haar eigen biografie ( )
  huizenga | Sep 3, 2017 |
geweldig boek (natuurlijk) over de jeugd met een vader die als vrijwilliger naar de Spaanse burgeroorlog ging en statenloos werd, toch een baan kreeg bij de Waarheid maar verbitterd mopperend het leven door ging. daarna de liefdes, de carrière en het leven van een bekende (politieke) Nederlandse. ( )
  vuurziel | Jun 8, 2017 |
Toon 4 van 4
Niet dat nu het moment is gekomen om haar hele oeuvre te gaan evalueren; het is meer dat ik bij het lezen van haar nieuwe roman, Aan het eind van de dag, eens en te meer onder de indruk was van haar vermogen een nieuwe vorm te vinden om een klassiek verhaal te vertellen. Het is het verhaal van de mens die haar strijd levert tussen lichaam en geest, moeder en vader, plicht en ambitie. ‘Lot’ en ‘roeping’ zou Simone de Beauvoir zeggen.
Een van de sterke punten van deze roman is de manier waarop Noordervliet verschillende verhaallijnen tegelijkertijd in de lucht houdt. Het vereist nogal wat techniek, en bravoure, om dat op een manier te doen die heel vanzelfsprekend, en natuurlijk, overkomt.
Ik was gegrepen, en ontroerd, door deze roman. Niet door de manier waarop een tijdsbeeld wordt geschetst: eerlijk gezegd geloofde ik dat wel zo’n beetje. (...) Maar wél door de manier waarop ze een moeilijk, niet altijd aantrekkelijk, personage te voorschijn tovert.
Aan het eind van de dag is een veelomvattende roman, die een hang naar ronde woorden combineert met een onverhoeds intieme intensiteit. Het slot deed me denken aan het verhaal van Alice Munro zoals dat onlangs werd verfilmd door Pedro Almodovar. Het is het verhaal van een moeder die tegen ieders advies in haar dochter opzoekt in haar nieuwe leefomgeving. Zo’n verhaal waarvan je, terwijl je weet dat je iets intelligenters dan dat aan het lezen bent, wil dat het een happy end heeft.
toegevoegd door sneuper | bewerkDe Groene Amsterdammer, Marja Pruis (Dec 7, 2016)
 
In eerste instantie is Katharina's kattigheid vermakelijk en verfrissend, maar op een gegeven moment begint het te vervelen. Een onsympathiek hoofdpersonage kan een boeiende roman opleveren mits de lezer zo nu en dan een kijkje in de ware ziel wordt gegund. Maar Katharina, bitter en afstandelijk, laat daar niemand toe.
Daarmee dwingt ze zelfs Noordervliet in een benarde positie. Als de schrijfster Katharina openbreekt in de hoop op een boeiender verhaal, ondermijnt ze daarmee het sterke karakter waarop het hele boek gebouwd is. Blijft ze daarentegen trouw aan de ongenaakbare inborst van Katharina dan levert dat een taai boek op. Noordervliet kiest voor het laatste, ondanks een laatste poging tot catharsis. Zo weet Katharina aan het eind van de dag alsnog het boek over haar leven te saboteren. En dat is dan eigenlijk weer heel interessant.
toegevoegd door sneuper | bewerkde Volkskrant, Bo van Houwelingen (Nov 19, 2016)
 
Een vrouw zonder talent voor ondergeschiktheid is op de vlucht voor haar biograaf. De uitstekende nieuwe roman van Nelleke Noordervliet gaat over dóórleven en terugkijken. (...) De toon is een van de grootste krachten van Aan het eind van de dag. Kat is gedecideerd, vlijmscherp en zelfverzekerd. (...) Zo is Aan het eind van de dag een uitstekende, bijzonder onderhoudende roman geworden. Noordervliet leidt de lezer stiekem nog langs het hele scala aan biografische methoden en bronnen. (...) Want een ding wordt duidelijk in deze roman vol schijnbewegingen: hoe er uiteindelijk uit een enkel mensenleven (‘dagen waarin ik handelde en wachtte, zweeg en sprak, werkte en sliep, liefhad en treurde’, volgens Donker) een hele reeks coherente verhalen te destilleren is.
toegevoegd door sneuper | bewerkNRC Handelsblad, Arjen Fortuin (Nov 10, 2016)
 
Wat doe je als je benaderd wordt door een biograaf die jouw levensverhaal wil verwerken in een wetenschappelijke biografie? Met deze vraag wordt de hoofdpersoon uit de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet – Aan het eind van de dag geconfronteerd. Katharina Mercedes Donker is oud-politicus, minister en schrijfster van een spraakmakend boek. Zij is vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw actief betrokken geweest bij de Nederlandse politiek en is, nu ze niet meer actief politicus is, een interessant onderwerp voor biografe Clara Hartog. Maar Katharina wil eigenlijk niet meewerken aan de biografie. Sterker nog het idee van de biografie en de biografe zelf roepen weerstand bij haar op...lees verder >
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
'When people die, they cannot be replaced. They leave holes that cannot be filled, for it is the fat - the genetic and neural fate - of every human being to be a unique individual, to find his own path, to live his own life, to die his own death.'

OLIVER SACKS
'Old age should burn and rave at close of day.'

DYLAN THOMAS
Opdracht
Eerste woorden
Een man ligt op zijn rug in de sneeuw, hoed een halve meter verder.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan haar eigen biografie. Ze wil niet. Ze voert een aantal weerspannige gesprekken met haar aspirant-biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Wat is te persoonlijk? Wat is te pijnlijk? In een reeks sleutelscènes voert Nelleke Noordervliet haar hoofdpersoon terug naar de jaren zeventig-tachtig, naar Suriname en de DDR. Katharina Donker kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica, publiek figuur. En moeder. Ze ontmaskert leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten. Geschreven met de analytische blik van een historicus, met psychologische finesse en ironisch stoïcijns zelfinzicht is 'Aan het eind van de dag' een grootse roman over ouder worden, falen en doorleven.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.28)
0.5 1
1
1.5
2
2.5 1
3 1
3.5 1
4 5
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,707,031 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar