StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress (2018)

door Steven Pinker

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,001568,147 (4.06)20
Experimenteel psycholoog Steven Pinker verdedigt in zijn boek ‘Verlichting nu’ vurig de waarden van de Verlichting. Met behulp van de wetenschap en het humanisme zullen we de problemen die we hebben als mensheid oplossen en verder gaan op het pad van de vooruitgang.Wie de krant erop naslaat, is geneigd te denken dat de wereld gedoemd is ten onder te gaan, of dat de periode van vooruitgang voorgoed voorbij is Steven Pinker laat zich echter niet gek maken en kijkt naar de feiten. En die zijn hoopvol. We worden gezonder, rijker, leven meer in vrede, en zijn zelfs steeds gelukkiger. En dat is niet alleen zo in het rijke Westen, maar overal ter wereld. De oorzaak? Het vertrouwen in wetenschap en redelijk denken dat sinds de Verlichting steeds wijder is verspreid. Wat wel waar is: die Verlichting staat onder druk. Er is scepsis tegen wetenschap, en demagogen proberen het vertrouwen in redelijk denken te ondermijnen.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 20 vermeldingen

Engels (50)  Spaans (3)  Italiaans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (55)
xperimenteel psycholoog Steven Pinker verdedigt in zijn boek "Verlichting nu' vurig de waarden van de Verlichting. Met behulp van de wetenschap en het humanisme zullen we de problemen die we hebben als mensheid oplossen en verder gaan op het pad van de vooruitgang.
Wie de krant erop naslaat, is geneigd te denken dat de wereld gedoemd is ten onder te gaan, of dat de periode van vooruitgang voorgoed voorbij is Steven Pinker laat zich echter niet gek maken en kijkt naar de feiten. En die zijn hoopvol. We worden gezonder, rijker, leven meer in vrede, en zijn zelfs steeds gelukkiger. En dat is niet alleen zo in het rijke Westen, maar overal ter wereld. De oorzaak? Het vertrouwen in wetenschap en redelijk denken dat sinds de Verlichting steeds wijder is verspreid. Wat wel waar is: die Verlichting staat onder druk. Er is scepsis tegen wetenschap, en demagogen proberen het vertrouwen in redelijk denken te ondermijnen.
Toon minder
Recensie(s)
Van de Amerikaanse psycholoog Steven Pinker verschenen verschillende boeken in het Nederlands die vooral gingen over taal, bewustzijn en intelligentie. Nu verschijnt er een indrukwekkend boek van zijn hand waarin hij beschrijft dat onze wereld objectief vaststelbare vooruitgang kent. Ofschoon dit een tegenintuïtieve stelling is, maakt hij die plausibel aan de hand van cijfermateriaal op talloze gebieden, zoals gezondheid, levensonderhoud, milieu, vrede, veiligheid, democratie en kwaliteit van leven. Pinker meent dat deze vooruitgang vooral toe te schrijven is aan de impact van Verlichtingsidealen als rede, wetenschap en humanisme (het doel om menselijk welzijn te maximaliseren). Moeilijk maar interessant. Veel voorbeelden hebben betrekking op de situatie in Amerika. Pinker schrijft erg wollig en bewandelt talloze zijpaden. Ook is het boek tijdgebonden door de talloze verwijzingen naar de regering van Trump. Het boek loopt uit op een felle en inhoudelijk rammelende kritiek op religie, volgens Pinker de grootste vijand van het humanisme en bron van veel kwaad in de wereld. Het boek is zeer relevant in een tijd van "fake news' en "post truth' en zet aan tot nadenken. Voorzien van een aantal grafieken en tabellen, talrijke eindnoten, een literatuurlijst en register.
  aitastaes | Apr 29, 2019 |
Pinker wants the liberal arts to fit inside a STEM-shaped box, and he is happy to resize them with a chainsaw if need be. For Pinker, concepts like narrative and rhetoric wither before objectivity and reason. He emphasizes figures and facts without considering the framing that allows us to interpret them, or the significance of arguments that would challenge them. “Fashionable academic movements like postmodernism and critical theory,” he complains, “hold that reason, truth, and objectivity are social constructions that justify the privilege of dominant groups.” But Pinker does not seriously engage with any of the vast literature on postmodernism and critical theory, apparently assuming that his expertise in psychology and linguistics provides sufficient standing to insert himself into any and every academic conversation.
 

Sixteen years ago, in his book “Blank Slate,” he acknowledged that false conceptions about human nature in unequal societies make it “easy [for the rich] to blame the victim and tolerate inequality.” He allows that if “social status is relative,” then “extreme inequality can make people on the lower rungs of society feel defeated.” He sees real consequences.... But in “Enlightenment Now,” Pinker celebrates inequality as “a harbinger of opportunity.” Observing these differences in his work some 16 years apart, it seems that he has not become the champion of Enlightenment ideas in this respect, but rather has forgotten them without even noticing.
toegevoegd door danielx | bewerkWashington Post, David Lay Williams (Mar 11, 2018)
 
Enlightenment Now ... is a dogmatic book that offers an oversimplified, excessively optimistic vision of human history and a starkly technocratic prescription for the human future. It also gives readers the spectacle of a professor at one of the world’s great universities treating serious thinkers with populist contempt. The genre it most closely resembles, with its breezy style, bite-size chapters, and impressive visuals, is not 18th-century philosophie so much as a genre in which Pinker has had copious experience: the TED Talk
toegevoegd door rybie2 | bewerkThe Nation, David A. Bell (Mar 8, 2018)
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Steven Pinkerprimaire auteuralle editiesberekend
Morey, ArthurVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
TO

Harry Pinker (1928–2015)
optimist

Solomon Lopez (2017– )
and the 22nd century
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
PREFACE

The second half of the second decade of the third millennium would not seem to be an auspicious time to publish a book on the historical sweep of progress and its causes.
What is enlightenment?
In the course of several decades giving public lectures on language, mind, and human nature, I have been asked some mighty strange questions. [Introduction]
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Experimenteel psycholoog Steven Pinker verdedigt in zijn boek ‘Verlichting nu’ vurig de waarden van de Verlichting. Met behulp van de wetenschap en het humanisme zullen we de problemen die we hebben als mensheid oplossen en verder gaan op het pad van de vooruitgang.Wie de krant erop naslaat, is geneigd te denken dat de wereld gedoemd is ten onder te gaan, of dat de periode van vooruitgang voorgoed voorbij is Steven Pinker laat zich echter niet gek maken en kijkt naar de feiten. En die zijn hoopvol. We worden gezonder, rijker, leven meer in vrede, en zijn zelfs steeds gelukkiger. En dat is niet alleen zo in het rijke Westen, maar overal ter wereld. De oorzaak? Het vertrouwen in wetenschap en redelijk denken dat sinds de Verlichting steeds wijder is verspreid. Wat wel waar is: die Verlichting staat onder druk. Er is scepsis tegen wetenschap, en demagogen proberen het vertrouwen in redelijk denken te ondermijnen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.06)
0.5
1 7
1.5
2 14
2.5 2
3 33
3.5 10
4 66
4.5 11
5 98

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,456,354 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar