StartGroepenDiscussieVerkennenTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Overstory: A Novel door Richard Powers
Bezig met laden...

The Overstory: A Novel (origineel 2018; editie 2019)

door Richard Powers (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3,2891663,084 (4.08)375
An air force loadmaster in the Vietnam War is shot out of the sky, then saved by falling into a banyan. An artist inherits a hundred years of photographic portraits, all of the same doomed American chestnut. A hard-partying undergraduate in the late 1980s electrocutes herself, dies, and is sent back to life by creatures of air and light. A hearing- and speech-impaired scientist discovers that trees are communicating with one another. These four, and five other strangers - each summoned in different ways by trees - are brought together in a last and violent stand to save the continent's few remaining acres of virgin forest. In his twelfth novel, National Book Award winner Richard Powers delivers a sweeping, impassioned novel of activism and resistance that is also a stunning evocation of - and paean to - the natural world. From the roots to the crown and back to the seeds, The Overstory unfolds in concentric rings of interlocking fables that range from antebellum New York to the late twentieth-century Timber Wars of the Pacific Northwest and beyond, exploring the essential conflict on this planet: the one taking place between humans and nonhumans. There is a world alongside ours - vast, slow, interconnected, resourceful, magnificently inventive, and almost invisible to us. This is the story of a handful of people who learn how to see that world and who are drawn up into its unfolding catastrophe. The Overstory is a book for all readers who despair of humanity's self-imposed separation from the rest of creation and who hope for the transformative, regenerating possibility of a homecoming. If the trees of this earth could speak, what would they tell us? -- from dust jacket.… (meer)
Lid:nyiper
Titel:The Overstory: A Novel
Auteurs:Richard Powers (Auteur)
Info:W. W. Norton & Company (2019), Edition: Reprint, 512 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:*****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Tot in de hemel door Richard Powers (2018)

Onlangs toegevoegd doorJyothsnamh, besloten bibliotheek, kpro321, livnahsbooks, shmerica, wfl9, PriscillaPerkins, sylvatica, JorgeousJotts, AnnieLouLDN
 1. 31
  Schorshuiden door Annie Proulx (GerrysBookshelf)
 2. 21
  Luna's erfenis een vrouw, een boom en hun strijd door Julia Hill (Gwendydd)
  Gwendydd: One of the main characters of Overstory is loosely based on the life of Julia Butterfly Hill.
 3. 11
  The Golden Spruce: A True Story of Myth, Madness, and Greed door John Vaillant (Gwendydd)
  Gwendydd: These books both talk a lot about the giant trees of the west coast, logging, and anti-logging activists.
 4. 00
  Greenwood door Michael Christie (OscarWilde87)
 5. 01
  The Species Seekers: Heroes, Fools, and the Mad Pursuit of Life on Earth door Richard Conniff (Sandwich76)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 375 vermeldingen

Engels (162)  Duits (1)  Nederlands (1)  Frans (1)  Alle talen (165)
“That’s the trouble with people, their root problem. Life runs alongside them, unseen. Right here, right next. Creating the soil. Cycling water. Trading in nutrients. Making weather. Building atmosphere. Feeding and curing and sheltering more kinds of creatures than people know how to count. A chorus of living wood sings to the woman: If your mind were only a slightly greener thing, we’d drown you in meaning.”
Dit is de essentiële boodschap die Powers naar mijn mening met dit boek wil verspreiden: de natuur spreekt tot ons, roept tot ons, kan ons leven de betekenis (terug)geven die het nu zo vaak ontbreekt, maar wij luisteren niet, we hebben er geen oog voor, integendeel, we behandelen haar gruwelijk en richten haar op zo’n manier ten gronde, dat we er zelf aan ten onder kunnen gaan. Het is een ecologische boodschap waar ik wel oren naar heb. Maar de vraag is dan, of dit boek er ook in slaagt die boodschap goed over te brengen.
Om te beginnen: Powers focust op bomen, dus maar een beperkte niche binnen het ecosysteem dat de aarde is. Het is een voor de hand liggende keuze, want zowel beeldmatig als didactisch zijn bomen een begeesterend onderwerp. Zeker in het eerste deel brengt hij het contrast tussen de vluchtige, erg grillige mensenlevens en de over eeuwen uitgespreide temporaliteit van bomen mooi in beeld, met soms treffende passages. Het boek wijst terecht ook op de complexe, interagerende diversiteit van het ecosysteem dat door het menselijk optreden in toenemende mate verstoord wordt en misschien al onherroepelijk beschadigd is.
Ook de indeling van het boek beantwoordt aan die van een boom en gaat van ‘wortels’, over ‘stam’, naar ‘kroon’ (van bladeren) om uiteindelijk uit te komen bij ‘zaden’. In het eerste deel schetst hij kort het leven van 9 personages, allemaal Amerikanen, maar wel van zeer diverse afkomst en verkerend in heel diverse levenssferen. In het tweede deel komen een aantal van die personages samen, meestal gepaard gaand met de bewustwording dat de natuur, en bij uitstek bomen, een bijzondere rol spelen in hun leven. Enkele van hen raken betrokken bij de eerste ecologische verzetsacties, zo rond de jaren 1970 en 1980. Het derde deel springt ineens 20 jaar later en laat zien wat er van hen terecht is gekomen en hoe hun strijd door de coalitie van groot geld en meegaande politiek vergeefs is gebleken. En in het laatste deel schetst Powers aanzetten, kiemen en zaden die naar de toekomst wijzen, met zelfs een suggestieve, magisch-realistische slotscene.
Die structuur, die gepaard gaat met een zekere mate van ‘vertakking’ van de verhaallijnen, deed naar mijn aanvoelen nogal artificieel aan. Powers heeft voor zijn eerste deel bijna een derde van het boek nodig, en het is dus lang wachten voor het verhaal echt op gang komt. En met het dramatisch hoogtepunt op het einde van het tweede deel, lijkt die actie ook alweer voorbij: deel drie en vier doen soms aan als langgerekte epilogen. Die structuur zit dus niet helemaal in evenwicht, en dat merk je duidelijk in die nogal warrig slotdelen.
Hetzelfde geldt voor de personages: sommigen ervan zijn uitgewerkt tot volwaardige karakters, die het verhaal dragen, anderen lijken er nogal kunstmatig bijgeplakt. Om concreet te zijn: de personages Nick, Patricia, Mimi en Douglas spreken aan door hun gelaagdheid en de hele evolutie die ze doormaken, maar Neelay, Adam en het koppel Brinkman lijken eerder bordkartonnen figuren die maar in beperkte mate iets toevoegen aan het verhaal.
Ik had het ook moeilijk met de stijl van Powers. Nog meer dan in vroegere romans hanteert hij een erg droge pen, met korte, vooral beschrijvende zinnen, en amper dialogen of psychologische uitdieping. Ik hou nogal van een lyrische stijl, en die haalt Powers in dit boek alleen boven in enkele natuurpassages. Daarbij speelt ook de bij hem traditioneel sterk aanwezige wetenschappelijke inslag een rol. Het is een stijl die je niet echt meesleept.
En dan is er natuurlijk de moraal van het verhaal. Het citaat waarmee ik mijn review begon, staat al meteen in het begin van het boek. Powers lijkt zijn lezer zo snel mogelijk duidelijk te willen maken waar hij heen wil. Voortdurend wordt het majestueuze en ongrijpbaar mysterieuze van de natuur – via bomen - in de verf gezet, en voortdurend wordt beklemtoond hoe de mens zijn eigen toekomst hypothekeert. “That’s when Adam realizes: Humankind is deeply ill. The species won’t last long. It was an aberrant experiment. Soon the world will be returned to the healthy intelligences, the collective ones. Colonies and hives.”
Het is die herhaling, en dat gemoraliseer dat op de duur overkomt als overdreven prekerigheid. Daar komt ook bij dat Powers ook uitgebreid gebruik maakt van bepaalde visies die in pseudo-wetenschappelijke kringen enorm opgang maakt. Vooral via het personage Patricia Westerford trakteert hij de lezer op beschouwingen over hoe bomen onder elkaar communiceren, verdedigingsmechanismen opzetten, elkaar waarschuwen, enzovoort. Blijkbaar heeft hij zich hiervoor geïnspireerd op de Amerikaanse onderzoekster Suzanne Simard, die ook een inspiratiebron was voor de in Europa zo populaire Duitse publicist Peter Wohlleben (Het Geheime Leven van Bomen). Ik wil de bevindingen van Simard en anderen zeker niet van tafel vegen, maar het mag toch nog wel eens beklemtoond worden dat hun publicaties in wetenschappelijke kringen erg omstreden zijn. En ja, door de ‘believers’ wordt net dat gezien als een versterking van hun geloofwaardigheid, en ook dat wil ik niet helemaal van tafel vegen want wetenschappelijke instituties zijn nu eenmaal erg conservatief. Maar wat me altijd tegen de borst stuit is die antropomorfe verwoording van die alternatieve visies (‘bescherming’, ‘waarschuwing’, zelfs ‘opoffering’), die op zijn beurt de eigenheid van de natuur ontkent.
Dat brengt me trouwens naadloos bij een laatste problematiek die Powers aankaart: die van het eco-fundamentalisme, namelijk de stroming die vindt dat alles, maar dan ook alles opgeofferd mag worden om de natuur te redden. Het is de enige problematiek waarvan ik vind dat Powers ze wél goed heeft in beeld gebracht. Ergens halfweg het boek wordt de vraag gesteld hoeveel mensenlevens de natuur waard is, en Powers zet dat vooral in de verf door de tragische afloop van één van de milieu-acties waaraan enkele personages deelnemen. De worsteling van de betrokkenen met die vraag hoe ver je mag gaan om de natuur te verdedigen, komt zeker aan bod, maar ook dat verzandt weer in het verhaal: Powers focust eerder op het onderlinge verraad van de uiteengevallen groep.
Kortom: voor mij is Powers er niet helemaal in geslaagd zijn boodschap evenwichtig en geloofwaardig over te brengen, en zeker niet op een literair aantrekkelijke manier. Ik sympathiseer absoluut met ‘de zaak’, en het boek bevat tal van ingrediënten en problematieken die een goede aanzet zijn voor wat je eco-fictie kan noemen. Maar zowel de structuur van het verhaal als de overmatige prekerigheid van het boek, doen afbreuk aan die nobele intenties. ( )
  bookomaniac | May 14, 2020 |
“Literary fiction has largely become co-opted by that belief that meaning is an entirely personal thing,” Powers says. “It’s embraced the idea that life is primarily a struggle of the individual psyche to come to terms with itself. Consequently, it’s become a commodity like a wood chipper, or any other thing that can be rated in terms of utility.” [...]

“I want literature to be something other than it is today,” Powers says. “There was a time when our myths and legends and stories were about something greater than individual well-being. "
toegevoegd door elenchus | bewerklithub.com, Kevin Berger (Apr 23, 2018)
 
Acquiring tree consciousness, a precondition for learning how to live here on Earth, means learning what things grow and thrive here, independently of us.

We are phenomenally bad at experiencing, estimating, and conceiving of time. Our brains are shaped to pay attention to rapid movements against stable backgrounds, and we’re almost blind to the slower, broader background drift. The technologies that we have built to defeat time—writing and recording and photographing and filming—can impair our memory (as Socrates feared) and collapse us even more densely into what psychologists call the “specious present,” which seems to get shorter all the time. Plants’ memory and sense of time is utterly alien to us. It’s almost impossible for a person to wrap her head around the idea that there are bristlecone pines in the White Mountains of California that have been slowly dying since before humans invented writing.
toegevoegd door elenchus | bewerkChicago Review of Books, Amy Brady (Apr 18, 2018)
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Powers, Richardprimaire auteuralle editiesbevestigd
Allié, ManfredÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bierstadt, AlbertArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Chauvin, SergeTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gaffney, EvanOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Guevara, Teresa Lanero Ladrón deTraductorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kempf-Allié, GabrieleÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lanero, TeresaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Noorman, JelleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Quinn, MarysarahOntwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Toren, SuzanneVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vighi, LiciaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Prijzen en eretitels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The greatest delight which the fields and woods minister, is the suggestion of an occult relation between man and the vegetable. I am not alone and unacknowledged. They nod to me, and I to them. The waving of the boughs in the storm, is new to me and old. It takes me by surprise, and yet is unknown. Its effect is like that of a higher thought or better emotion coming over me, when I deemed I was thinking justly or doing right.
--Ralph Waldo Emerson
Earth may be alive: not as the ancients saw her--a sentient Goddess with a purpose and foresight--but alive like a tree. A tree that quietly exists, never moving except to sway in the wind, yet endlessly conversing with the sunlight and soil. Using sunlight and water and nutrient minerals to grow and change. But all done so imperceptibly, that to me an old oak tree on the green is the same as it was when I was a child.
--James Lovelock
Tree . . . he watching you. You look at tree, he listen to you. He got no finger, he can't speak. But that leaf . . . he pumping, growing, growing in the night. While you sleeping you dream something. Tree and grass same thing.
--Bill Neidjie
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Aida.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
First there was nothing.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To be human is to confuse a satisfying story with a meaningful one, and to mistake life for something huge with two legs.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonical LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

An air force loadmaster in the Vietnam War is shot out of the sky, then saved by falling into a banyan. An artist inherits a hundred years of photographic portraits, all of the same doomed American chestnut. A hard-partying undergraduate in the late 1980s electrocutes herself, dies, and is sent back to life by creatures of air and light. A hearing- and speech-impaired scientist discovers that trees are communicating with one another. These four, and five other strangers - each summoned in different ways by trees - are brought together in a last and violent stand to save the continent's few remaining acres of virgin forest. In his twelfth novel, National Book Award winner Richard Powers delivers a sweeping, impassioned novel of activism and resistance that is also a stunning evocation of - and paean to - the natural world. From the roots to the crown and back to the seeds, The Overstory unfolds in concentric rings of interlocking fables that range from antebellum New York to the late twentieth-century Timber Wars of the Pacific Northwest and beyond, exploring the essential conflict on this planet: the one taking place between humans and nonhumans. There is a world alongside ours - vast, slow, interconnected, resourceful, magnificently inventive, and almost invisible to us. This is the story of a handful of people who learn how to see that world and who are drawn up into its unfolding catastrophe. The Overstory is a book for all readers who despair of humanity's self-imposed separation from the rest of creation and who hope for the transformative, regenerating possibility of a homecoming. If the trees of this earth could speak, what would they tell us? -- from dust jacket.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.08)
0.5 1
1 12
1.5 1
2 30
2.5 11
3 119
3.5 52
4 219
4.5 68
5 291

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 164,635,166 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar