StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De verloren vogel (2005)

door Martin Davies

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5803040,973 (3.59)37
It seems a long time ago that Fitz and Gabby were together, with his work on extinct species about to make him world-famous. Now, it's his career that is almost extinct. Suddenly, though, the beautiful Gabby reappears in his life. She wants his help in tracing the history of The Mysterious Bird of Ulieta, a creature once owned by the great 18th Century naturalist Joseph Banks. It soon becomes clear that Fitz is getting involved in something more complicated - and dangerous - than the search for a stuffed bird. To solve the puzzle, he must uncover the identity of the amazing woman Banks loved - a woman who has disappeared from history as effectively as the specimen he is hunting. THE CONJUROR'S BIRD is the perfect mixture of detection, romance and history.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 37 vermeldingen

Engels (27)  Nederlands (2)  Duits (1)  Alle talen (30)
Toon 2 van 2
Achteloos weggevertje van Boekenfestijn, mogelijk gekozen wegens de veelbelovende kaft? Toch onverwacht meer dan aangename lektuur voor een namiddag rond de winterzonnewende.

Citaat: "Botanische kunst – het minutieus en natuurgetrouw afbeelden van planten en bloemen – kende in de zeventiende en achttiende eeuw een grote bloei en veel kunstenaars die deze fijne schildertechniek beheersten, stonden in hoog aanzien."

Tijdens een expeditie van kapitein Cook naar de Stille Zuidzee in 1774 wordt een zeldzame en nooit eerder geziene vogel gevangen genomen op het eiland Ulieta en meegenomen naar Engeland. Op het schip, de Resolution, wordt de onbekende vogel geprepareerd om hem te kunnen opzetten door de natuurgeleerde Johann Forster, die deel uitmaakt van de expeditie. Forster, die voortdurend in geldnood verkeert, krijgt in Engeland financiële steun van de jonge en rijke natuuronderzoeker Joseph Banks. Als dank voorziet Forster Joseph Banks van dieren, waaronder de vogel van Ulieta. Niemand kan op dat ogenblik vermoeden dat het hier om een uniek exemplaar gaat dat na de dood van Banks spoorloos verdwijnt.

Tweehonderd jaar later wordt de natuuronderzoeker en taxidermist John Fitzgerald door een welstellend verzamelaar, de Noor Anderson, benaderd met het verzoek de mysterieuze vogel van Ulieta op te sporen tegen een royale vergoeding. John is een autoriteit op het gebied van uitgestorven vogels zoals de dodo, de trekduif, het prairiehoen, verloren en vergeten dieren waar niemand nog om maalt. Deze opdracht is op het eerste gezicht onuitvoerbaar omdat in de achttiende eeuw de taxidermie nog in de kinderschoenen stond en de vogels extreem moeilijk te bewaren bleken zodat de meeste stukken na tachtig jaar gewoon uit elkaar vielen.

Fitzgerald vindt het op het eerste gezicht dan ook absurd dat een gewiekst zakenman, die gewend is de beste stukken te verzamelen, veel geld wil investeren in een opgezette vogel die waarschijnlijk al lang niet meer bestaat. Na tal van gesprekken blijkt de Noorse zakenman dan toch niet zoveel interesse te hebben in de onfortuinlijke vogel, maar ziet eerder winst in achttiende-eeuwse botanische kunst, die op dat moment een ware rage is. Botanische kunst – het minutieus en natuurgetrouw afbeelden van planten en bloemen – kende in de zeventiende en achttiende eeuw een grote bloei en veel kunstenaars die deze fijne schildertechniek beheersten, stonden in hoog aanzien. Er moet dus een link zijn tussen de vogel en de botanische schilderijen. Misschien horen ze wel samen en kan het één niet gevonden worden zonder het ander. John besluit de Noor niet te helpen maar zijn eigen nieuwsgierigheid naar de mysterieuze vogel neemt de overhand en een ware wedren naar de vogel en de schilderijen begint, fel gehinderd door andere kapers op de kust zoals Emeric Potts, die op zoek gaat naar kunst en verzamelobjecten in opdracht van goedbetalende kunsthandelaars.

In zijn zoektocht naar de vogel en de schilderijen stuit John Fitzgerald op het – onvolledige –levensverhaal van Joseph Banks, de jonge natuurgeleerde die publieke bekendheid verwierf dankzij zijn deelname aan de eerste ontdekkingsreis van Cook. Na zijn terugkomst begon hij een affaire met een aantrekkelijke jonge vrouw, die een bijzonder talentvolle botanische schilderes was en veel waardevolle werken naliet.

Het strekt de auteur tot eer dat hij grondig opzoekwerk verrichtte naar zowel het bestaan van de vogel van Ulieta als naar het leven van Joseph Banks en zijn maîtresse. Zijn zoektocht verliep grotendeels zoals Fitzgerald meemaakt in het boek. Veel van wat er tweehonderd jaar geleden gebeurde, is dus gebaseerd op echte feiten, opgediept uit brieven, portretten, biografieën én het befaamde roddelblad uit die tijd ‘Town & Country Magazine’. Het leven van Joseph Banks in de achttiende eeuw beslaat een aanzienlijk deel van de roman en is veel interessanter en charmanter dan de banale beschrijving van de zoektocht van John Fitzgerald, misschien omdat het eerste meer tot de verbeelding spreekt zoals ook de romans van Jane Austen dat ooit deden.

bron: http://iedereenleest.be/?BoekID=4989

Meer info over de mysterieuze lijster(?) http://en.wikipedia.org/wiki/Bay_thrush

Het is een lichtvoetig boek dat vlot leest, ... in één ruk, in één dag uitgelezen..prettige lectuur! Een aanradertje. ( )
  Baukis | Dec 21, 2014 |
Goed voor urenlang ouderwets leesplezier! ( )
  inbedwithbooks | Oct 10, 2010 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
We are a careless species. We lose things without knowing. But sometimes they leave behind a tiny fragment of themselves that lets us guess at the original. For my grandfather, it was a feather; for me, a face.
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This book is dedicated to my mother-
for many more reasons than can be listed here
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
That Thursday evening I was working late, removing the skull of a dead owl.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (4)

It seems a long time ago that Fitz and Gabby were together, with his work on extinct species about to make him world-famous. Now, it's his career that is almost extinct. Suddenly, though, the beautiful Gabby reappears in his life. She wants his help in tracing the history of The Mysterious Bird of Ulieta, a creature once owned by the great 18th Century naturalist Joseph Banks. It soon becomes clear that Fitz is getting involved in something more complicated - and dangerous - than the search for a stuffed bird. To solve the puzzle, he must uncover the identity of the amazing woman Banks loved - a woman who has disappeared from history as effectively as the specimen he is hunting. THE CONJUROR'S BIRD is the perfect mixture of detection, romance and history.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.59)
0.5 1
1 2
1.5 1
2 12
2.5 5
3 41
3.5 16
4 47
4.5 13
5 21

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,789,646 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar