StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Winterlogboek (2012)

door Paul Auster

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8785024,476 (3.88)39
In de ijzige januarimaand van zijn 63ste winter schrijft Auster de geschiedenis van zijn lichaam. Het is een bespiegeling over ouder worden, maar meer nog over het leven, over zíjn leven in het lichaam van de man, de schrijver, de echtgenoot, het kind, de adolescent, de minnaar, de middelbare man, de dichter en de vertaler.… (meer)
Onlangs toegevoegd doorbesloten bibliotheek, melmtp, philcbull, gelibrary, MauricioFleury, nilocamargo, jwelcome, bgmadigan
  1. 10
    De verzamelde verhalen door Lydia Davis (JuliaMaria)
    JuliaMaria: Lydia Davis ware die erste Ehefrau von Paul Auster, die er in seiner Autobiografie allerdings nicht beim Namen nennt.
  2. 00
    Paul Auster - Harte Texte, weiche Menschen door Du (JuliaMaria)
    JuliaMaria: Die Du-Ausgabe enthält z.B. Fotos der Straßen, die im Winter-Journal als Aufzählung seiner verschiedensten Wohnorte beschrieben werden sowie ergänzend verschiedene Interviews.
  3. 00
    Een geschiedenis van mijn zenuwen door Siri Hustvedt (JuliaMaria)
    JuliaMaria: Siri Hustvedt ist die zweite Ehefrau von Paul Auster, der er in diesen Memoiren huldigt (auch wenn es in diesen Memoiren eigentlich um seine Eltern geht). Ihre Nervenprobleme werden nicht weiter angesprochen, die Breite ihres Interesses auch außerhalb der Belletristik jedoch hervorgehoben.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 39 vermeldingen

Engels (33)  Spaans (5)  Italiaans (4)  Frans (3)  Nederlands (3)  Catalaans (1)  Noors (Bokmål) (1)  Noors (1)  Alle talen (51)
Toon 3 van 3
Prachtig geschreven, in de je-vorm, over het leven, met het eigen lichaam als uitgangspunt ( )
  huizenga | Sep 21, 2017 |
Geweldig boek over ouder worden. Paul Auster beschrijft het in een 'je' stijl: 'Toen kwam je vriendin over uit New York' en blikt zo terug op zijn leven. Erg bijzonder. Alle vrouwen die hij gehad heeft, alle ziekten van zijn lichaam, alle huizen waarin hij gewoond heeft. Het laat je zelf nadenken over al je vrouwen en huizen, inderdaad. Prachtig. ( )
  M.J.Meeuwsen | Dec 1, 2013 |
Zoals hij het zelf zegt, heeft Auster ter gelegenheid van het bereiken van zijn vierenzestigste leeftijd, een geschiedenis van zijn lichaam geschreven, ‘Het Winterlogboek’. Het is een indrukwekkende autobiografische schets geworden waarin de schrijver op een bijzondere wijze over zijn leven vertelt. Doordat het niet in de eerste- maar in de derde persoon e.v. is geschreven, kan de schrijver iets meer afstand nemen van zijn verhalen, waardoor het accent kan komen te liggen op de techniek van het vertellen. Want daarin ligt m.i. de grote kracht van dit schrijverschap.
Aanvankelijk beviel het lezen me niet echt goed, maar na de eerste bladzijden geconsumeerd te hebben, ontmoette ik weer die speciale wijze van vertellen die mij in Auster zo aanstaat. Het ‘filmisch’ vertellen van anekdotes waardoor de lezer zonder inspanning en vrijwel automatisch een beeld krijgt voorgespiegeld, is een van de kenmerkende eigenschappen van het werk van Auster. Een fraai voorbeeld is te vinden wanneer de schrijver vertelt over een doorwaakte nacht die hij doorbracht om noodgedwongen naar een film te kijken. Hij vertelt het verhaal van de film zoals hij dat ook deed ‘In het boek der illusies’, met een indrukwekkende vertaling van beeld in woorden. Zo ook de geschreven impressie van een Afrikaanse vrouw, volmaakt rechtop lopend, terwijl ze een slapend kindje in een doek droeg die om haar borst was gebonden, er een zware tas met boodschappen aan haar rechterhand hing, een nog een zwaardere aan linker, en ze boven op haar hoofd een derde tas met boodschappen in evenwicht hield. Kijk maar mee: ‘Je keek naar een droombeeld van menselijke gratie, besefte je, de langzame vloeiende beweging van haar wiegende heupen, de langzame vloeiende beweging van haar gang, een vrouw die haar lasten droeg met iets wat je als een soort wijsheid voorkwam…….,en terwijl je haar nakeek bestudeerde je haar lome gelijkmatige tred, je verbazend over de roerloosheid van haar lichaam, en je begreep dat er afgezien van het zachte deinen van haar heupen geen enkel ander deel van haar lichaam bewoog dan haar benen.’ En dat zomaar -als bijvangst- binnen een verhaal dat hij aan het vertellen is.

Naast de vele adressen waar hij heeft gewoond en de reizen die hij heeft gemaakt wordt veel verhaald over zijn ouders en grootouders, zijn jeugd en de jaren waarin hij gevormd werd tot de man die hij nu is: ‘Met je vader praten in je dromen. Hij bezoekt je nu al vele jaren in een donkere kamer aan de andere kant van het bewustzijn, samen met jou aan tafel gezeten voor lange, rustige gesprekken, kalm en omzichtig, hij bejegent je altijd vriendelijk en welwillend, hoort altijd nauwgezet aan wat je tegen hem zegt, maar als de droom eenmaal voorbij is en je wakker wordt, kun je je geen woord herinneren van wat één van jullie beiden gezegd heeft’.

Zo stapt de schrijver ‘de winter van zijn leven binnen’: met gratie ! ( )
3 stem deklerk | Jul 5, 2012 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Paul Austerprimaire auteuralle editiesberekend
Vlek, RonaldVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Du tror at det aldrig vil ske for dig, at det ikke kan ske for dig, at du er det eneste menneske i verden for hvem ingen af disse ting nogensinde vi ske, og så, en efter en, begynder de at ske ......
You think it will never happen to you, that it cannot happen to you, that you are the only person in the world to whom none of these things will ever happen, and then, one by one, they all begin to happen to you, in the same way they happen to everyone else.
Citaten
Laatste woorden
Informatie uit de Deense Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

In de ijzige januarimaand van zijn 63ste winter schrijft Auster de geschiedenis van zijn lichaam. Het is een bespiegeling over ouder worden, maar meer nog over het leven, over zíjn leven in het lichaam van de man, de schrijver, de echtgenoot, het kind, de adolescent, de minnaar, de middelbare man, de dichter en de vertaler.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Deelnemer aan LibraryThing Vroege Recensenten

Paul Auster's boek Winter Journal was beschikbaar via LibraryThing Early Reviewers.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.88)
0.5
1 4
1.5
2 5
2.5 3
3 30
3.5 15
4 92
4.5 16
5 33

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,741,789 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar