StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Life: A User's Manual door Georges Perec
Bezig met laden...

Life: A User's Manual (origineel 1978; editie 1988)

door Georges Perec (Auteur), David Bellos (Traduction)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
3,794553,271 (4.26)1 / 250
Over twenty years ago, Godine published the first English translation of Georges Perec's masterpiece, Life A User's Manual, hailed by the Times Literary Supplement, Boston Globe, and others as "one of the great novels of the century." We are now proud to announce a newly revised twentieth anniversary edition of Life. Carefully prepared, with many corrections, this edition of Life A User's Manual will be the preferred reference edition for the future. Life is an unclassified masterpiece, a sprawling compendium as encyclopedic as Dante's Commedia and Chaucer's Canterbury Tales and, in its break with tradition, as inspiring as Joyce's Ulysses. Structured around a single moment in time - 8:00 p.m. on June 23, 1975 - Perec's spellbinding puzzle begins in an apartment block in the XVIIth arrondissement of Paris where, chapter by chapter, room by room, like an onion being peeled, an extraordinary rich cast of characters is revealed in a series of tales that are bizarre, unlikely, moving, funny, or (sometimes) quite ordinary. From the confessions of a racing cyclist to the plans of an avenging murderer, from a young ethnographer obsessed with a Sumatran tribe to the death of a trapeze artist, from the fears of an ex-croupier to the dreams of a sex-change pop star to an eccentric English millionaire who has devised the ultimate pastime, Life is a manual of human irony, portraying the mixed marriages of fortunes, passions and despairs, betrayals and bereavements, of hundreds of lives in Paris and around the world. But the novel is more than an extraordinary range of fictions; it is a closely observed account of life and experience. The apartment block's one hundred rooms are arranged in a magic square, and the book as a whole is peppered with a staggering range of literary puzzles and allusions, acrostics, problems of chess and logic, crosswords, and mathematical formula. All are there for the reader to solve in the best tradition of the detective novel.… (meer)
Lid:brendanowicz
Titel:Life: A User's Manual
Auteurs:Georges Perec (Auteur)
Andere auteurs:David Bellos (Traduction)
Info:David R. Godine Publisher (1988), Edition: Reprint, 581 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:to-read

Informatie over het werk

Het leven een gebruiksaanwijzing door Georges Perec (1978)

  1. 20
    In troebel water door Émile Zola (thorold)
    thorold: Paris apartment buildings dissected
  2. 10
    2666 door Roberto Bolaño (GeorgeWelzel)
  3. 10
    Rayuela : een hinkelspel door Julio Cortázar (jshttnbm)
  4. 11
    De wilde detectives door Roberto Bolaño (GeorgeWelzel)
  5. 00
    Het Yacoubian door Alaa al-Aswani (hippietrail)
  6. 00
    The Glass Ocean door Lori Baker (RuthD.)
    RuthD.: In both books, there's a pursuit of suspending time, to document that which is lost, that which is on the verge of being lost, frozen into a past. Both are elliptical books, requiring concentration, attention, focus; both are deeply rewarding works of serious, emotionally-full literature.… (meer)
  7. 00
    Moord in de Oriënt-Expres door Agatha Christie (Cecrow)
    Cecrow: Perec gives away its ending. Might want to read it first!
  8. 12
    Wolkenatlas door David Mitchell (knomad)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 250 vermeldingen

Engels (36)  Frans (6)  Spaans (3)  Italiaans (3)  Nederlands (2)  Noors (1)  Fins (1)  Catalaans (1)  Duits (1)  Alle talen (54)
Toon 2 van 2
Een nauwkeurige beschrijving van de mensen in een appartementen complex. De verhalen van hun bestaan worden prachtig omschreven. Een boek zonder plot, maar wel met verbindingen tussen de verhalen. Maar het is wel erg statisch, geen moment voel je iets van beweging, zelfs geen dialoog. Alsof je door een museum loopt, het zijn allemaal prachtige schilderijen. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Feb 19, 2017 |
Een gebruiksaanwijzing van een apparaat begint met de beschrijving van de onderdelen en toont dan hoe het apparaat functioneert. Perec past in dit vuistdikke boek min of meer hetzelfde procedé toe. Hij beschrijft 1 enkel (groot) gebouw in Parijs, kamer per kamer, op een aanvankelijk niet bepaald tijdstip. In elk hoofdstuk komt 1 kamer aan bod, waarbij hij eerst zeer gedetailleerd alle voorwerpen beschrijft en vervolgens inzoomt op de bewoners; soms wordt er wat uitgebreider op het levensverhaal van die bewoners ingegaan.
Perec levert zelf ook de sleutel voor de lectuur van dit boek: je moet het bekijken als een puzzel die vooraf door iemand bewust geconstrueerd is, en waarvan je via bepaalde technieken het globale beeld moet herstellen; het ligt helemaal in de lijn van Perec's eerdere experimentele proza en van de Parijse Oulipo-groep waarvan hij deel uitmaakte. Dit suggereert ook dat het boek niet meer is dan een spelletje, en zeker geen existentiële boodschap heeft.
Dat laatste is problematisch, want impliciet zit er in al de verhalen en opsommingen natuurlijk wel een boodschap en ik lees die als volgt: als mens lukt het niet om zicht te krijgen op de puzzel van het leven, maar toch doen we (soms passioneel) ons best om dat leven op te vullen, zin te geven; dat resulteert doorgaans in een netwerk van sporen en voorwerpen (cfr de lijstjes van kamerbeschrijvingen), en heel dikwijls ook in een gevoel van teleurstelling.
Perec heeft van zijn boek een enorm werkstuk gemaakt, het zit heel ingenieus en vernuftig in elkaar en doet erg erudiet, zelfs encyclopedisch aan. Bovendien zijn enkele van zijn verhaaltjes echte pareltjes. Daarom geeft ik dit boek een hogere score dan gemiddeld.
Maar toch overtuigt het me niet: de opsommingen zijn leuk gevonden en geven soms de rijkdom (en het labyrintisch karakter) van een mensenleven aan, maar door de overdaad werken ze ontmoedigend (ik geef toe dat ik in de tweede helft van het boek erg diagonaal ben beginnen lezen); en omdat Perec altijd aan de buitenkant blijft van de dingen en de mensen, kan zijn inhoudelijke boodschap (over het leven zelf) niet anders dan mager zijn. ( )
1 stem bookomaniac | Oct 30, 2013 |
Toon 2 van 2
The appendices to Life: a user's manual seem to me less appended than integrated parts of the narrative, so much of which consists in clues, patterns, linkages, quests and resolutions. To follow a character or place through the text via the index, checklist, chronology, is to be led to other people, places and topics; only in this 'second reading' may some of the threads in the tapestry stand out to delineate the pieces of a pattern which was there all along but perhaps not perceived. Do read this manylayered, multi-dimensional book; then play with the endmatter and discover more of it.
toegevoegd door KayCliff | bewerkThe Indexer, Judy Batchelor (Apr 1, 1990)
 

» Andere auteurs toevoegen (52 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Perec, Georgesprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bellos, DavidVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Borger, EduVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gundelach, Frants IverVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Keynäs, VilleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Magné, BernardVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mari, EnzoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Selvatico Estense, DaniellaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Walker, JoArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Look with all your eyes, look
(Jules Verne, Michael Strogoff)
Opdracht
Ter nagedachtenis aan Raymond Queneau.
Eerste woorden
In het begin lijkt de kunst van het puzzelen een kortstondige kunst, een onbeduidende kunst, geheel vervat in een vluchtige samenvatting van de gestalttheorie: het waargenomen object - of het nu een waarnemingsdaad, een leerproces, een fysiologisch systeem of, zoals in het onderhavige geval, een legpuzzel gaat - is niet een optelsom van elementen die je eerst zou moeten isoleren en analyseren, maar een geheel, dat wil zeggen een vorm, een structuur: het element gaat niet aan het geheel vooraf, het is noch recenter noch ouder, en het zijn niet de elementen die het geheel bepalen, maar het is het geheel dat de elementen bepaalt: de kennis van het totaal en zijn wetten, van het geheel en zijn structuur, kan niet afgeleid worden uit de afzonderlijke kennis van de samenstellende delen: dat betekent dat je een stukje van een puzzel drie dagen lang kan bekijken en alles over de vorm en kleur ervan kan menen te weten zonder een stap verder te zijn gekomen: het enige dat telt is de mogelijkheid dat stukje met andere stukjes samen te voegen, en in dat opzicht bestaat er een overeenkomst tussen de kunst van de legpuzzel en de kunst van het go-spel: alleen bijeengelegde stukjes krijgen een interpreteerbaar karakter, een betekenis: afzonderlijk beschouwd wil een stukje niets zeggen; het houdt slechts een onmogelijke vraag, een duistere uitdaging in; maar nauwelijks ben je erin geslaagd om het, na een aantal minuten proberen en vergissingen maken of in een wonderbaarlijke geïnspireerde halve seconde, aan een van zijn buren te koppelen, of het stukje verdwijnt,, houdt op als het stukje te bestaan: voor de enorme verwarring die aan deze samenvoeging voorafging en die in het Engels zo goed als het woord puzzle - raadsel - wordt aangeduid, bestaat niet alleen geen reden meer, maar die reden lijkt er nooit geweest te zijn, zo vanzelfsprekend is het geworden: de op wonderbaarlijke wijze samengevoegde stukjes vormen er nog maar één, dat op zijn beurt weer een bron van vergissingen, aarzelingen, ontreddering en verwachting vormt.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Over twenty years ago, Godine published the first English translation of Georges Perec's masterpiece, Life A User's Manual, hailed by the Times Literary Supplement, Boston Globe, and others as "one of the great novels of the century." We are now proud to announce a newly revised twentieth anniversary edition of Life. Carefully prepared, with many corrections, this edition of Life A User's Manual will be the preferred reference edition for the future. Life is an unclassified masterpiece, a sprawling compendium as encyclopedic as Dante's Commedia and Chaucer's Canterbury Tales and, in its break with tradition, as inspiring as Joyce's Ulysses. Structured around a single moment in time - 8:00 p.m. on June 23, 1975 - Perec's spellbinding puzzle begins in an apartment block in the XVIIth arrondissement of Paris where, chapter by chapter, room by room, like an onion being peeled, an extraordinary rich cast of characters is revealed in a series of tales that are bizarre, unlikely, moving, funny, or (sometimes) quite ordinary. From the confessions of a racing cyclist to the plans of an avenging murderer, from a young ethnographer obsessed with a Sumatran tribe to the death of a trapeze artist, from the fears of an ex-croupier to the dreams of a sex-change pop star to an eccentric English millionaire who has devised the ultimate pastime, Life is a manual of human irony, portraying the mixed marriages of fortunes, passions and despairs, betrayals and bereavements, of hundreds of lives in Paris and around the world. But the novel is more than an extraordinary range of fictions; it is a closely observed account of life and experience. The apartment block's one hundred rooms are arranged in a magic square, and the book as a whole is peppered with a staggering range of literary puzzles and allusions, acrostics, problems of chess and logic, crosswords, and mathematical formula. All are there for the reader to solve in the best tradition of the detective novel.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
'Het leven een gebruiksaanwijzing', bij verschijning in 1978 direct bekroond met de Prix Médicis en inmiddels in meer dan twintig talen vertaald, is door Italo Calvino betiteld als de laatste grote gebeurtenis in de geschiedenis van de roman .Plaats van handeling is een groot huis met vele verdiepingen in Parijs, bewoond door schilderachtige individuen. Via literaire trapeze-effecten rijgt Perec de bizarste levensverhalen - van excentrieke Engelse miljonairs, croupiers, moordenaars, danseressen, kamermeisjes, operazangeressen, coureurs, kokkinnen, necrofiele schilders, televisieproductenten - aaneen tot een adembenemend romanlabyrint: de allerlaatste poging het gehele leven te inventariseren in een totaaldroom, in het voetspoor van Flauberts 'Bouvard en Pécuchet'. Een verbluffend boek van wanhoop, liefde en verraad, boordevol fonkelende vondsten, spirituele taalgrappen en rebussen.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.26)
0.5
1 11
1.5 3
2 17
2.5 6
3 43
3.5 19
4 142
4.5 39
5 259

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,745,359 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar