StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About…
Bezig met laden...

Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About The World - And Why Things Are Better Than You Think (editie 2019)

door Hans Rosling (Auteur), Ola Rosling (Auteur), Anna Rosling Rönnlund (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3,1751064,193 (4.32)38
Waar bij velen van ons het angstzweet uitbreekt zodra het woord 'statistiek' ter sprake komt, zag Hans Rosling het als zijn missie om het belang van data en feiten in onze kijk op de wereld aan te moedigen, en het liefst op een zo'n vermakelijk mogelijke manier. In dit opmerkelijke boek onderzoekt Rosling globale trends aan de hand van populaire misvattingen als 'er zijn twee soorten landen: rijk en arm' en 'de natuur is altijd goed'. Dit doet hij in zijn karakteristieke persoonlijke stijl die velen zullen kennen van zijn spraakmakende TED Talks. Volg deze datakunstenaar voor een allerlaatste keer in zijn wondere wereld van de statistiek waarmee hij aantoont dat zelfs het ogenschijnlijk onmogelijke toch mogelijk is. We houden er niet van om voor de gek gehouden te worden, en daarom helpt Rosling ons de feiten te omarmen om zo de wereld in een ander daglicht te zien.… (meer)
Lid:Baldrian
Titel:Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About The World - And Why Things Are Better Than You Think
Auteurs:Hans Rosling (Auteur)
Andere auteurs:Ola Rosling (Auteur), Anna Rosling Rönnlund (Auteur)
Info:Sceptre (2019), Edition: 01, 352 pages
Verzamelingen:Fag
Waardering:*****
Trefwoorden:science, politics, global health, possibilism, statistics

Informatie over het werk

Feitenkennis : 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt door Hans Rosling

Onlangs toegevoegd doorvasantkumar, Sajitrnair, davidrgrigg, professor_owl, kanndiz27, teejayhanton, besloten bibliotheek, nikkinbird, Weaselle
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 38 vermeldingen

Engels (92)  Italiaans (3)  Duits (3)  Nederlands (3)  Noors (1)  Frans (1)  Fins (1)  Spaans (1)  Alle talen (105)
Toon 3 van 3
Ik wil hier eigenlijk niet veel woorden aan vuil maken. Dit boek zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle politici, journalisten, zakenlui, wetenschappers, onderwijsmensen kortom iedereen die een rol speelt in hoe we naar de wereld kijken. Want Rosling toont overtuigend aan dat we koppig blijven vasthouden aan allerlei verkeerde voorstellingen. Zelfs de meest intelligente mensen hebben een verkeerde inschatting van demografische, economische, sociale en culturele evoluties.

Het leuke is dat Rosling een tiental instinctieve oorzaken daarvan opgeeft, zoals het binair denken, het ervan uitgaan dat trends zich altijd rechtlijnig doorzetten, enzo meer. En hij illustreert dat voortdurend met heel concrete voorbeelden, dikwijls uit zijn eigen ervaring. Daar bovenop geeft hij ook erg handige tips om het te verhelpen, die hij samenvat onder de noemer ‘factfulness’.

Dat laatste is toch enigszins misleidend. Uiteraard legt Rosling heel sterk de nadruk op het belang van feitenmateriaal. Maar dan heeft hij het niet over zomaar feiten of cijfers op zich. Want zoals de Italiaanse schrijver Pirandello ooit schreef: “een feit is zoals een zak; die staat maar recht als je er iets in hebt gestoken.” En dat opvullen, dat gebeurt door ze in een bepaalde context te plaatsen, ze op de juiste manier te vergelijken, en in de eerste plaats correct te selecteren. En Rosling geeft daar op een heel didactische manier de nodige tips voor. Eigenlijk is dit een zoveel beter werk dan Dobelli’s “De kunst van het heldere denken”: veel minder opgeklopte geleerdheid, veel meer down to earth en hands-on.

Roslings globale boodschap is dat de wereld er veel beter aan toe is dan ooit tevoren. In veel korter bestek dan bijvoorbeeld Stephen Pinker (Our better Angels) illustreert hij dat aan de hand van een hele rist data en cijfers. En hij is ook niet te beroerd om heilige huisjes omver te gooien: zo waarschuwt hij de activisten van klimaatverandering (met wie hij duidelijk sympathiseert) dat ze hun eigen ruiten aan het ingooien zijn door paniekerig ongefundeerde data de wereld in te sturen. Rosling overleed in 2017, wat een verlies. Gelukkig wordt zijn erfenis via dit boek en via de site Gapminder voortgezet. ( )
1 stem bookomaniac | Jul 14, 2019 |
Erik van Erik schrijft (http://erikleest.blogspot.com/) schreef er over in zijn blog Hans Rosling: Feitenkennis (http://erikleest.blogspot.com/2018/10/hans-rosling-feitenkennis.html) waardoor ik weet kreeg van het bestaan van dit boek. Vervolgens had een collega van mij het boek van een andere collega te leen gekregen en vroeg of ik het wilde lezen. Nou graag, was mijn reactie. Niet veel later sprak ik de eigenaar van het boek en hij vertelde me dat hij juist van mij ooit op de TED-talks van Hans Rosling was gewezen. Grappig hoe zoiets kan gaan.

Wie bekend is met Hans Rosling zijn enthousiasme tijdens zijn TED-talks zal dan ook niet verbaasd staan bij de toon van dit boek. Het is luchtig met veel kwinkslagen en dat terwijl er een zeer serieus onderwerp wordt besproken. Namelijk de moeite die de mensheid heeft om zich te baseren op feiten in plaats van op allerlei ingebakken instincten. Instincten die handig waren in tijden dat de mens zich nog moest handhaven tegen allerlei natuurlijke gevaren maar die nu juist er voor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen. Hans Rosling laat de feiten over de wereld zien in cijfers. En dan blijkt dat het er met de mensheid een stuk beter voor staat dan de meeste mensen denken ongeacht welke opleiding of achtergrond ze hebben.

Door inzicht te bieden in die cijfers en te laten zien welke instincten ons beoordelingsvermogen foutief beïnvloeden, hoopt Hans Rosling met zijn zoon en schoondochter (die ook sterk aan het boek hebben bijgedragen) dat de mensheid andere beslissingen gaat nemen en daarmee de mensheid vooruit gaat helpen.

Tijdens het lezen werd ik voor een deel steeds blijer dat het werkelijk zoveel beter met de mensheid gaat dan ik maar had durven dromen. Toch bleef er bij mij lang nog een grote maar staan. De maar die zegt dat 1 miljard mensen die onder de armoedegrens van 1 dollar per dag leven, nog steeds wel waanzinnig veel mensen zijn die maar net overleven. Op het einde heeft Hans Rosling daar ook nog een goede draai aan weten te geven door te laten zien hoe snel (namelijk binnen 15 jaar) deze mensen ook een behoorlijk beter leven kunnen hebben.

Wat mij betreft wordt dit boek verplichte kost op school. ( )
  Niekchen | Dec 28, 2018 |
'Een van de belangrijkste boeken die ik ooit heb gelezen.' Bill Gates

I would say; "A MUST-Read! book" ( )
  janpietwijn | Sep 12, 2018 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (16 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Hans Roslingprimaire auteuralle editiesberekend
Rosling Rönnlund, Annaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Rosling, Olaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Freundl, HansÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Harries, RichardVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Remmler, Hans-PeterÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schreiber , AlbrechtÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Seux, DominiquePréfaceSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Slater, SimonVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Summers, BenOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Teschner, UveErzählerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vesperini, PierreTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vries, Annemie deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
À la courageuse femme aux pieds nus dont je ne connais pas le nom, mais dont les arguments rationnels m’ont protégé d’une foule d’hommes en colère et armés de machettes.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I love the circus. (Introduction, Why I Love the Circus)
Where it all started

It was October 1995 and little did I know that after my class that evening, I was going to start my lifelong fight against global misconceptions.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Waar bij velen van ons het angstzweet uitbreekt zodra het woord 'statistiek' ter sprake komt, zag Hans Rosling het als zijn missie om het belang van data en feiten in onze kijk op de wereld aan te moedigen, en het liefst op een zo'n vermakelijk mogelijke manier. In dit opmerkelijke boek onderzoekt Rosling globale trends aan de hand van populaire misvattingen als 'er zijn twee soorten landen: rijk en arm' en 'de natuur is altijd goed'. Dit doet hij in zijn karakteristieke persoonlijke stijl die velen zullen kennen van zijn spraakmakende TED Talks. Volg deze datakunstenaar voor een allerlaatste keer in zijn wondere wereld van de statistiek waarmee hij aantoont dat zelfs het ogenschijnlijk onmogelijke toch mogelijk is. We houden er niet van om voor de gek gehouden te worden, en daarom helpt Rosling ons de feiten te omarmen om zo de wereld in een ander daglicht te zien.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.32)
0.5 1
1 6
1.5
2 14
2.5 2
3 52
3.5 28
4 209
4.5 40
5 314

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,187,799 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar