StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De vreemdeling

door Albert Camus

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Cycle of the Absurd (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
35,64550870 (3.95)1 / 757
When a young Algerian named Meursault kills a man, his subsequent imprisonment and trial are puzzling and absurd. The apparently amoral Meursault--who puts little stock in ideas like love and God--seems to be on trial less for his murderous actions, and more for what the authorities believe is his deficient character.… (meer)
 1. 331
  Het proces door Franz Kafka (chrisharpe, DLSmithies)
  DLSmithies: Two protagonists on trial without really understanding what they're being accused of - it's just a question of degree.
 2. 231
  Schuld en boete door Fyodor Dostoevsky (chrisharpe, DLSmithies, edelpao)
  DLSmithies: A compare-and-contrast exercise - Raskolnikov is all nervous energy and hypertension, whereas Meursault is detatched, calm, and won't pretend to feel remorse. Two masterpieces.
 3. 80
  Moussa, of de dood van een Arabier door Kamel Daoud (Philosofiction, JuliaMaria, kjuliff, kjuliff)
  JuliaMaria: Meursault ist der Protagonist in dem existentialistischen Roman "Der Fremde", auf den sich Daoud in seiner Gegendarstellung bezieht.
 4. 104
  Boze jongens door Anthony Burgess (SanctiSpiritus)
 5. 62
  Met gesloten deuren door Jean-Paul Sartre (HollyMS)
  HollyMS: I read both works in French class. Though Albert Camus denied being an existentialist, both L'Étranger (The Stranger) and Huis Clos (No Exit) have some common themes and are among some of the most important 20th century French works of literature.
 6. 95
  Walging door Jean-Paul Sartre (roby72, kjuliff)
  kjuliff: Existentialism
 7. 40
  De man die de treinen voorbij zag gaan door Georges Simenon (thorold)
  thorold: Respectable bourgeois discovers absurdity of life and commits motiveless crime.
 8. 41
  De val door Albert Camus (chrisharpe)
 9. 30
  Barabbas door Pär Lagerkvist (Troddel)
 10. 41
  De wereld als markt en strijd door Michel Houellebecq (sanddancer)
 11. 30
  Met gesloten deuren door Jean-Paul Sartre (rretzler)
 12. 10
  Uitgenodigd door Simone de Beauvoir (JuliaMaria)
 13. 00
  De duif door Patrick Süskind (P_S_Patrick)
  P_S_Patrick: Short, deeply existentialist novels of literary character.
 14. 00
  Homesick for Another World door Ottessa Moshfegh (j_aroche)
  j_aroche: If you ever feel like an alien in the wrong planet.
 15. 00
  De Executie door Hugo Wilcken (sparemethecensor)
  sparemethecensor: Similar in style, theme, narration and execution. The Execution is a more modern version of the tale.
 16. 11
  De familie van Pascual Duarte door Camilo José Cela (thatguyzero)
 17. 00
  De tegenstander door Emmanuel Carrère (bertilak)
 18. 01
  Kosmos door Witold Gombrowicz (Bitter_Grace)
 19. 13
  At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails with Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus, Martin Heidegger, Maurice Merleau-Ponty and Others door Sarah Bakewell (JuliaMaria)
 20. 14
  De angst van de doelman voor de strafschop door Peter Handke (lewbs)

(toon alle 23 aanbevelingen)

1940s (3)
AP Lit (98)
Wanted (1)
Find (4)
100 (31)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 757 vermeldingen

Engels (443)  Spaans (11)  Frans (10)  Italiaans (10)  Nederlands (5)  Duits (3)  Fins (2)  Deens (2)  Portugees (2)  Catalaans (2)  Portugees (Portugal) (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Esperanto (1)  Alle (1)  Noors (1)  Zweeds (1)  Hebreeuws (1)  Baskisch (1)  Alle talen (499)
Toon 5 van 5
Meursault is in deze roman de antiheld, die op een volstrekt onverschillige wijze “zomaar” een Arabier op het strand dood schiet. De daad komt niet voort uit pure slechtheid of haat of anderszins, nee het is een daad die het leven nu eenmaal kan voortbrengen.
De hoofdpersoon -prachtig door Camus beschreven- is een pur sang nihilist die meent “dat het leven niet de moeite waard is te worden geleefd”.
Met die gedachte wacht hij op de voltrekking van zijn doodstraf.

Het boek is een klassieker geworden en was een hoogtepunt tijdens de jaren waarin het “verantwoord” reflecteren op het bestaan van existentiële aard moest zijn.
Meer dan vijftiig jaar later blijkt dat het nog steeds een parel van vertelkunst is.

Zie ook: Kamel Daoud:“Moussa of de dood van een Arabier” ( )
  deklerk | May 25, 2016 |
beklemmend ( )
  heleenvan | May 22, 2016 |
De hoofdpersoon, Meursault, is een in zichzelf gekeerde, wereldvreemde man die een moord pleegt waarvoor hij ter dood wordt veroordeeld. In het eerste deel – dat vanuit het perspectief van Meursault wordt verteld (hij is de ik-figuur) – komen wat voorafging aan de moord en de moord zelf aan bod.

Meursault is kantoorbediende bij een rederij. Als hij bericht krijgt van de dood van zijn moeder, keert hij terug naar het dorp waar zij in een tehuis woonde. Tijdens de begrafenis toont hij geen verdriet, noch betrokkenheid. Hij blijkt een man zonder ambitie, zonder emotionele betrokkenheid bij anderen en volstrekt onverschillig tegenover het leven. Voor Meursault staat geluk gelijk aan een routinematig bestaan dat vrij is van veranderingen. Hij ontmoet Marie, een vrouw op wie hij ooit verliefd was. De dag na de begrafenis begint hij met haar een relatie.

Buurman Raymond Sintès, die ervan verdacht wordt een pooier te zijn, dringt zijn vriendschap aan Meursault op. Sintès heeft een maîtresse die hij met hulp van Meursault een vuile streek levert. Haar broer (een Arabier) zweert wraak. Wanneer Meursault, Masson (een vriend van Raymond Sintès) en Sintès op het strand het pad kruisen van de broer en diens vrienden ontstaat een vechtpartij. Een van de vrienden van de Arabier trekt een mes en verwondt Raymond. Zijn vrienden brengen hem naar hun strandhuisje en wanneer Meursault terugkeert met het pistool van Sintès, komt hij weer de Arabier, de broer van de maîtresse, tegen. Door de hitte van dat moment en een verdachte beweging van de ander trekt hij het pistool en vuurt op de man. Achteraf beschiet hij hem nog vier maal.

Het tweede deel van de roman behandelt de berechting van Meursault. In het proces lijkt niet zozeer de moord zelf centraal te staan (het betrof ‘slechts een Arabier’) maar de vraag of Meursault in staat is berouw te tonen. Het feit dat hij geen verdriet toonde bij het overlijden van zijn moeder en dat hij zo kort na de begrafenis een relatie begon, maken hem verdacht. Dat hem verweten wordt goddeloos te zijn raakt hem niet. Gedurende het hele proces voert hij niets aan ter verdediging. Uiteindelijk worden hem zijn gebrek aan berouw en schijnbare gevoelloosheid zwaar aangerekend: hij wordt ter dood veroordeeld.

In de dodencel krijgt Meursault bezoek van een aalmoezenier die hem tracht te bekeren. Meursault ontsteekt hierop in woede, waarna hij zich lijkt te verzoenen met zijn lot. Voor het eerst staat hij open voor de "tedere onverschilligheid van de wereld" en zijn dood zal het hoogtepunt worden van zijn absurde bestaan.

Achtergronden[bewerken]
Albert Camus heeft als schrijver aanvankelijk het existentialisme omarmd. Maar later ontwikkelde Camus een eigen visie op de zin van het bestaan (of preciezer: het ontbreken daarvan). Deze visie, die absurdisme wordt genoemd, bracht Camus voor het eerst tot uitdrukking in De Mythe van Sisyphus.

Terwijl het existentialisme nog een heldenrol voor de mens ziet weggelegd, zolang hij maar boven zichzelf uitstijgt en onafhankelijk zonder verantwoordingsplicht werkelijk existeert, ziet het absurdisme de held als iemand die de zinloosheid van het leven als zodanig erkent en toch wil voortleven. Dit thema vormt het filosofische kader waarin De vreemdeling zich afspeelt.

Meursault is emotioneel onafhankelijk en vrij, hij treurt niet om zijn moeder die in zijn ogen ontsnapt is aan de absurditeit van het bestaan. Maar werkelijke vrijheid kent hij niet. Hij zit opgesloten in onbegrip en later wordt hem in zijn cel ook de fysieke vrijheid ontnomen. Bij het naderen van zijn dood ziet hij echter de gelegenheid ontstaan werkelijk vrij te zijn door – hoe tegenstrijdig ook – de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven te nemen. Hij hoopt dan ook vurig dat zijn executie door veel mensen zal worden bijgewoond, opdat zijn heldendom niet onopgemerkt voorbijgaat.

Meursault is allerminst een immorele of onrechtvaardige man. Hij beschouwt het als immoreel wanneer hij zijn lot zou ontlopen door zichzelf anders voor te doen dan hij werkelijk is. En zijn gevoel voor waarheid en rechtvaardigheid noodzaken hem niet toe te geven aan de veronderstelde plicht berouw te tonen. Hij voelt geen berouw en sterft liever dan daarover te liegen.

Meursault was, net als Albert Camus zelf, een pied-noir (= “zwartvoet”), oftewel iemand van Europese (Franse) afkomst die als kolonist leefde in Algerije. In die zin was hij letterlijk een vreemdeling. Maar ook zijn positie als de onbegrepen man maakt hem tot een vreemde held.
  aitastaes | Nov 2, 2015 |
Man die "per ongeluk" moord pleegt en ter door wordt veroordeeld. Boeiend verhaal, maar moeilijk te plaatsen. Schijnt met absurdisme te maken te hebben. Wordt in seizoen 2013-2014 behandeld in de serie Spraakmakende Boeken van de Rijkstuniversiteit Groningen, ben benieuwd. ( )
  stafhorst | Aug 2, 2013 |
Typisch 20ste eeuwse centraal thema : vervreemding.
De hoofdfiguur wordt niet zozeer veroordeeld om de moord die hij gepleegd heeft, maar omdat hij zijn gevoelens niet uit en zich niet conformeert aan de burgerlijke regels.
Accent op passiviteit : het belangrijste gegeven van de roman is de instelling van Meursault, onverschillig ten aanzien van gelijk welke emotie, maar toch secuur registrerend, « amoreel » ten voeten uit. Geen evolutie in diens karakter. Botsing met de orde van de dingen en de maatschappij.
Literair niet echt genietbaar, maar zeker belangrijke roman.
Eerste keer gelezen toen ik 17 jaar was; erg onder de indruk. ( )
  bookomaniac | Aug 3, 2010 |
Toon 5 van 5
It is quite a trick to write of life & death, as Camus does, in terms of an almost total social and moral vacuum. He may get philosophical satisfaction from it. Most readers will call it philosophic doodling.
toegevoegd door Shortride | bewerkTime (May 20, 1946)
 
"The Stranger,” a novel of crime and punishment by Albert Camus, published today, should touch off in this country a renewed burst of discussion about the young French writers who are at the moment making more unusual literary news than the writers of any other country.
toegevoegd door jlelliott | bewerkThe New York Times, Charles Poore (Apr 11, 1946)
 

» Andere auteurs toevoegen (59 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Albert Camusprimaire auteuralle editiesberekend
Bree, GermaineRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brenner, Hans GeorgVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cohen, Marc J.OntwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Davis, JonathanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Davison, RayRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dunwoodie, PeterIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Flower, J.E.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gilbert, StuartVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Goyert, GeorgVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hall, BarnabyFotograafSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Laredo, JamesVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Laredo, JosephVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lionni, LeoOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lynnes, Carlos, Jr.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mitchell, SusanArt directorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Morriën, AdriaanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Smith, SandraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stolpe, JanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Urculo, EduardoIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Valente, José ÁngelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ward, MatthewVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Watkins, LiselotteArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Yentus, HelenOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zevi, AlbertoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Wordt geparodieerd in

Wordt op gereageerd in

Bestudeerd in

Heeft een supplement

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Aujourd'hui, maman est morte.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
And I, too, felt ready to start life all over again. It was if that great rush of anger had washed me clean, emptied me of hope, and, gazing up at the dark sky spangled with its signs and stars, for the first time, the first, I laid my heart open to the benign indifference of the universe. To feel it so like myself, indeed, so brotherly, made me realize that I'd been happy, and that I was happy still.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
When a young Algerian named Meursault kills a man, his subsequent imprisonment and trial are puzzling and absurd. The apparently amoral Meursault--who puts little stock in ideas like love and God--seems to be on trial less for his murderous actions, and more for what the authorities believe is his deficient character.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.95)
0.5 10
1 125
1.5 20
2 445
2.5 92
3 1588
3.5 371
4 3082
4.5 383
5 2598

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,323,950 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar