StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het proces (1925)

door Franz Kafka

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
19,966237226 (4.01)1 / 577
Vert. van: Der Prozess. - Berlin : Schocken, cop. 1935. -\nOorspr. Duitse uitg.: 1925. - Uitg. in samenw. met Atheneaeum-Polak & Van Gennep. - 1e dr. van deze vert.:\nAmsterdam : Querido, 1982. - Oorspr. Nederlandse uitg. (in de vert. van Alice Nahuys): Amsterdam : Amsterdamsche Boek- en Courantmij, 1947. - Ook verschenen in: Verzameld werk.… (meer)
 1. 223
  De vreemdeling door Albert Camus (chrisharpe, DLSmithies)
  DLSmithies: Two protagonists on trial without really understanding what they're being accused of - it's just a question of degree.
 2. 191
  De gedaanteverwisseling door Franz Kafka (hpfilho)
 3. 140
  Labyrinthe door Jorge Luis Borges (johnxlibris)
 4. 141
  Schuld en boete door Fyodor Dostoevsky (SanctiSpiritus)
 5. 100
  Biblioteket i Babel : en antologi sammanställd ur novellsamlingarna Ficciones och El Aleph door Jorge Luis Borges (YagamiLight)
 6. 50
  Uitnodiging voor een onthoofding door Vladimir Nabokov (SCPeterson)
  SCPeterson: Nabokov's book parallels Kafka both in style and theme. According to his Forward, Nabokov had not read Kafka when he wrote this, but he grudgingly nods toward Kafka as a "kindred soul".
 7. 50
  De dood van Iwan Iljitsj door Leo Tolstoy (SanctiSpiritus)
 8. 40
  Kafka door David Zane Mairowitz (hpfilho)
 9. 30
  Nacht in de middag door Arthur Koestler (chrisharpe)
 10. 30
  De speler door Fyodor Dostoevsky (markusnenadovus)
 11. 30
  Wachten op Godot door Samuel Beckett (SandraArdnas)
  SandraArdnas: Both masterpieces of the absurd
 12. 20
  Kafka: Toward a Minor Literature door Gilles Deleuze (S_Meyerson)
 13. 20
  Leven en lot door Vasily Grossman (gust)
 14. 10
  Boze jongens door Anthony Burgess (aprille)
 15. 32
  The Brothers Karamazov : A Novel in Four Parts and an Epilogue door Fyodor Dostoevsky (markusnenadovus)
 16. 10
  Arrêtez-moi là ! door Iain Levison (Babou_wk)
  Babou_wk: Chronique d'une erreur judiciaire/policière.
 17. 00
  Het onderzoek door Philippe Claudel (jodocus)
 18. 00
  Un hombre al margen door Alexandre Postel (caflores)
 19. 00
  The Memorandum door Václav Havel (CGlanovsky)
  CGlanovsky: absurdist take on the workings of bureaucracy
 20. 00
  Bleak House door Charles Dickens (Osbaldistone)

(toon alle 24 aanbevelingen)

1920s (23)
AP Lit (120)
Europe (96)
100 (32)
Read (22)
(1)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 577 vermeldingen

Engels (196)  Italiaans (8)  Spaans (6)  Nederlands (5)  Catalaans (4)  Frans (4)  Duits (3)  Zweeds (2)  Deens (2)  Grieks (1)  Portugees (Portugal) (1)  Hebreeuws (1)  Fins (1)  Noors (1)  Alle talen (235)
Toon 5 van 5
Een intrigerend verhaal en een voortdurende vraagstelling naar de symbolische betekenis. Naarmate men verder in het boek de opeenvolgende gebeurtenissen leest neigt men meer en meer partij te kiezen voor het individu en geen partij voor het collectivisme. Heel begrijpelijk als je als hulpeloos wezen geboren wordt en vanaf dan reeds in opstand komt, neen durft te zeggen, en uiteindelijk toch aan zoveel dingen schuldig blijkt te zijn.
De kunst is dan ook om het individu de schuld te geven van zijn daden en hem alzo zwakker te maken tot hij afziet om nog verder te vechten voor zijn belang, voor zijn gelijk. ( )
  nepalbert | Aug 14, 2014 |
In 1925 verscheen Kafka’s roman ”Het proces”. Een uniek werk, dat door zijn bijzondere structuur op talloze manieren geïnterpreteerd kan worden.

Tot de weinige schrijvers van wie de naam een bijvoeglijk naamwoord is geworden behoort Franz Kafka (1883-1924). We spreken van kafkaësk of kafkaiaans wanneer er zich een situatie voordoet waarin de afzonderlijke mens ten prooi is aan ondoorzichtige krachten van politieke of juridische aard. Josef K. uit Kafka’s roman ”Het proces”, K. uit de roman ”Het slot” en Karl Rossmann uit ”Amerika”, ze raken alle drie in een knellende situatie verzeild die ze niet doorgronden, waar ze zich tegen verzetten en waaruit ten slotte geen bevrijding mogelijk is.

Franz Kafka werd in Praag, in de oude Donaumonarchie Oostenrijk-Hongarije geboren. Toen hij in 1924 stierf, bestond dat enorme Habsburgse conglomeraat van volkeren niet meer. Voor de talrijke Joodse inwoners van de dubbelmonarchie zou dit drama grote gevolgen hebben. Zij waren hun beschermende moederland na 1918 kwijt.

Praagse atmosfeer

Kafka’s ouders waren Joods. Vader Kafka had een fourniturenwinkel in het oude centrum van Praag. De grootste bevolkingsgroep in Praag bestond rond 1900 uit Tsjechisch­taligen, veelal arbeiders. De ambtenaren en docenten van gymnasia en universiteit vormden 5 procent van de bevolking en waren vooral Duitstalig, terwijl de Joodse inwoners van Praag een minderheid binnen deze minderheid vormden.

Het bijzondere karakter van de oude stad van Praag is na de postume publicatie van Kafka’s roman ”Het proces” in 1925 een soort onmisbaar decor geworden van de roman. Omgekeerd is de roman meer en meer gelezen als rake verbeelding van de unieke Praagse atmosfeer. Hoe nauw deze band is, valt te lezen in het fraaie boek ”Franz Kafka und Prag” van Harald Salfellner, directeur van de Praagse uitgeverij Vitalis.

Huurkazerne

”Het proces” begint met de ”Verhaftung”, de arrestatie van Josef K. in zijn gemeubileerde huurkamer bij zijn hospita, mevrouw Grubach. K. heeft een belangrijke positie als procuratiehouder bij een bank. Het waarom van de arrestatie is K. niet duidelijk. Wat de gevolgen zullen zijn van de arrestatie voor de vrijheid of onvrijheid van Josef K. blijft in het vage. Het vooronderzoek in zijn zaak, dat op een zondag in een huurkazerne in een armoedige wijk plaatsvindt, versterkt K.’s indruk dat het gerecht er een potje van maakt. Aan de andere kant heerst er binnen de gerechtsgebouwen een beklemmende sfeer die K. intimideert.

K. wordt in het verloop van de roman meer en meer het bewustzijn binnengetrokken dat de wereld van de bank, ja zelfs de mensen thuis bij mevrouw Grubach, het op hem hebben gemunt. Is het proces tegen K. eerst nog een uiterlijke aangelegenheid die K. nauwelijks raakt; door over het proces na te denken, raakt hij allengs innerlijk bezeten van dit ongrijpbare proces en gaat het zijn gehele leven beheersen.

Labyrint

Om zich tegen het gerecht te verdedigen zoekt K. steun bij de schilder Titorelli, die als portretschilder van de rechters bij het gerecht hoort, en bij de advocaat Huld, die aan het redeneren slaat, terwijl hij door ziekte aan zijn bed gekluisterd is. De delen van de roman waarin Huld en Titorelli pagina na pagina aan het woord zijn, openbaren het labyrint waarin K. zich bevindt. Wat zij vertellen, bouwt schijnbaar op en breekt meteen weer af.

Over het ”eerste verzoekschrift” aan de rechtbank zegt advocaat Huld: „Hij was natuurlijk meteen aan het werk gegaan en het eerste verzoekschrift was al haast klaar. Dat was heel belangrijk, want de eerste indruk die de verdediging maakt, bepaalde vaak het hele verloop van het proces. Helaas, daar moest hij K. wel op attent maken, gebeurt het soms dat de eerste verzoekschriften bij de rechtbank helemaal niet gelezen werden.” Een vergelijkbaar briljant pingpongspel van stelling en terugname van de stelling zien we bij schilder Titorelli en bij de priester in de dom, die aan K. een gelijkenis vertelt.

Interpretaties

Kafka’s ”Het proces” is ongelofelijk knap in het meetronen van de lezer in de neerwaartse beweging van schijnbaar logische redeneringen. Het lukt K. niet om greep te krijgen op zijn proces en het recht te laten zegevieren. De hoeder van het recht is onbereikbaar geworden. De roman brengt door zijn bijzondere structuur vele interpretaties teweeg. Als bron van een immens aantal uiteenlopende interpretaties is ”Het proces” uniek.
  aitastaes | Apr 24, 2013 |
Het verhaal is gekend. De beklemming die de lezer voelt doet denken aan de politieke bureaucratie in duistere tijden in duistere landen. Ten onrechte. Kafka heeft het allemaal zelf bedacht want het totalitarisme is van latere datum. Een persiflage op het leven en de Zin van het Leven? Mogelijk. Josef K. (die op een morgen gearresteerd werd) als slachtoffer van de onbegrijpelijkheid, van de zinloosheid van het bestaan? Met die gedachte in het achterhoofd kan je het lezen.
Niettemin:
Jonathan Franzen beschrijft in "De onbehaaglijkheidsfactor" hoe hij als student tegen zijn donder kreeg omwille van 'Het Proces'. Hij kreeg de dwingende raad het boek opnieuw te lezen. Als Joseph K. nu eens nièt ten onrechte aangeklaagd was? De titel die kan vertaald worden als 'rechtszaak' staat evengoed voor 'ontwikkeling'. Jonathan Franzen herlas het verhaal. Zijn commentaar: 'Ik besloot dat K. een enge, arrogante, egocentrische, botte lul was die door te weigeren zijn leven onder de loep te nemen, anderen dwingt dat voor hem te doen.' De voorbeelden en achterliggende redeneringen die J. Franzen aanvoert zijn niet min en zijn dus te lezen in "De onbehaaglijkheidsfactor".
'Het Proces': een boek dat het waard is om twee keer te worden gelezen!! ( )
  bibBber | Aug 8, 2011 |
Indrukwekkende klassieker, blijft nog altijd zeer bevreemdend. Belangrijk thema is zeker de onmacht van het individu tegenover de anonieme maatschappelijke macht, maar nog belangrijker is dat van de menselijke relaties: wie ben ik en hoe wordt ik bekeken in de ogen van de anderen? ( )
  bookomaniac | May 2, 2010 |
Overtuigd van zijn onschuld gaat Josef K. de strijd met het rechtssysteem aan. Hij komt terecht in een absurde wereld, waarin logica en rede lijken te wijken voor de macht van onzichtbare rechters en een mistige bureaucratie. Langzaamaan doordringt 'het proces' alle facetten van zijn vroegere leven als bankemployee. Na verschillende vruchteloze pogingen om ook maar enigszins greep te krijgen op zijn proces (K. komt er zelfs nooit achter waarvan hij beschuldigd wordt), geeft Josef K. toe. Gewillig laat hij toe dat op zijn 31e verjaardag het doodvonnis wordt uitgevoerd.
( )
  Helger55 | May 1, 2008 |
Toon 5 van 5
Una mañana cualquiera, Josef K., joven empleado de un banco, se despierta en la pensión donde reside con la extraña visita de unos hombres que le comunican que está detenido -aunque por el momento seguirá libre-. Le informan de que se ha iniciado un proceso contra él, y le aseguran que conocerá los cargos a su debido tiempo. Así comienza una de las más memorables y enigmáticas pesadillas jamás escritas. Para el protagonista, Josef K., el proceso laberíntico en el que inesperadamente se ve inmerso supone una toma de conciencia de sí mismo, un despertar que le obliga a reflexionar sobre su propia existencia, sobre la pérdida de la inocencia y la aparición de la muerte. La lectura de El proceso produce cierto «horror vacui» pues nos sumerge en una existencia absurda, en el filo de la navaja entre la vida y la nada.
toegevoegd door Pakoniet | bewerkLecturalia
 

» Andere auteurs toevoegen (574 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Kafka, Franzprimaire auteuralle editiesbevestigd
Čermák, JosefVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Babuta, SubnivSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Banville, JohnIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bragg, BillIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Branner, H.C.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brick, ScottVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Brod, MaxRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Butler, E. M.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cober, Alan E.IllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Degas, RupertVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ferrater, GabrielVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fosshag, BengtIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gabor, KarlheinzVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Guidall, GeorgeVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hermsdorf, KlausNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Howard, GeoffreyVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Koch, Hans-GerdRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kurpershoek, TheoOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lambourne, NigelPhotogrammesSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Magris, ClaudioIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Martinell, IngegärdVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mitchell, BreonVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Muir, EdwinVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Muir, WillaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nahuys, Alice vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Oldenburg, PeterOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parry, IdrisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parry, IdrisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Raja, AnitaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Salter, GeorgeIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Simojoki, AukustiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Steiner, GeorgeIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zampa, GiorgioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Bestudeerd in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Bevat een handleiding voor docenten

Prijzen

Onderscheidingen

Erelijsten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets slechts had gedaan, werd hij op een ochtend gearresteerd.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"The Court wants nothing from you. It receives you when you come and it dismisses you when you go."
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Vert. van: Der Prozess. - Berlin : Schocken, cop. 1935. -\nOorspr. Duitse uitg.: 1925. - Uitg. in samenw. met Atheneaeum-Polak & Van Gennep. - 1e dr. van deze vert.:\nAmsterdam : Querido, 1982. - Oorspr. Nederlandse uitg. (in de vert. van Alice Nahuys): Amsterdam : Amsterdamsche Boek- en Courantmij, 1947. - Ook verschenen in: Verzameld werk.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Nagelaten Bibliotheek: Franz Kafka

Franz Kafka heeft een Nagelaten Bibliotheek. Nagelaten Bibliotheken zijn de persoonlijke bibliotheken van beroemde lezers, ingevoerd door LibraryThing leden uit de Nagelaten Bibliotheken groep.

Bekijk Franz Kafkas biografische profiel.

Zie Franz Kafka's auteurspagina.

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.01)
0.5 3
1 65
1.5 11
2 168
2.5 50
3 693
3.5 150
4 1445
4.5 198
5 1361

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,039,256 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar