StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Materiaalmoeheid door Marek Šindelka
Bezig met laden...

Materiaalmoeheid (editie 2018)

door Marek Šindelka, Edgar De Bruin

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
416609,084 (3.63)Geen
©2018. - Vertaling van: Únavu materiálu. - ©2016. - Rugtitel: Materiaalmoeheid.
Lid:bookomaniac
Titel:Materiaalmoeheid
Auteurs:Marek Šindelka
Andere auteurs:Edgar De Bruin
Info:[Amsterdam] Das Mag Uitgevers 2018
Verzamelingen:Gelezen, maar niet in bezit
Waardering:**
Trefwoorden:Tsjechische literatuur, Oost-Europese literatuur, vluchtelingen, migratie

Informatie over het werk

Materiaalmoeheid door Marek Šindelka

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Nederlands (5)  Engels (1)  Alle talen (6)
Toon 5 van 5
De vluchtelingenkwestie. De meest geraffineerde en onwaarschijnlijke verbergplaatsjes voor de vluchtelingen komen aan bod...
Een sociale roman, zonder kadering van enige achtergrond. Goed en vlot geschreven. Boek in halve dag gelezen... Zeker geen literair werk. Score : 2 GT ( )
1 stem gielen.tejo | Dec 3, 2021 |
Marek Sindelka (°1984) is één van de belangrijkste jonge schrijvers van Tsjechië. In ‘Materiaalmoeheid’ (Engels: material fatigue) presenteert hij twee dooreen geweven vluchtelingenverhalen, van 2 broers die duidelijk afkomstig zijn uit Syrië. Ze zijn elkaar onderweg kwijtgeraakt en dolen apart rond in een zo goed als zeker Oost-Europees land in barre, winterse omstandigheden. Wat ze meemaken is bijwijlen hallucinant en mensonterend. Het is duidelijk dat Sindelka de aandacht wil vestigen op het moeilijke lot van de vluchtelingen, en op de wreedaardigheid van mensenhandelaars, het cynisme van de media, en de brutaliteit van extreemrechtse groepen.
Maar hij doet dat in een zeer bijzondere stijl: meestal in heel korte zinnen, zonder veel opsmuk, erg klinisch dus, zelfs bijna mechanisch. Misschien is dat om het onmenselijke nog meer in de verf te zetten, want de intensiteit van deze roman kan echt wel tellen. Sindelka’s stijl deed me enigszins denken aan die van de Franse schrijver Alain Robbe-Grillet, die bijvoorbeeld in ‘La Jalousie’ allerlei materiële dingen voor zichzelf laat spreken, wat een heel bevreemdend effect heeft. Ook in de roman van Sindelka is het alsof zowel de materiële dingen als het lichaam van de vluchtelingen zelf aan een enorme slijtageslag worden onderworpen. De titel, Materiaalmoeheid, wijst op de corrosie die elk materieel element op de duur ondergaat, een corrosie die op de duur compleet ondermijnend is. Sindelka maakt dat heel tastbaar. Maar helaas gaat zijn klinische stijl op de duur wel storen, het werd gewoon teveel, de personages zelf komen amper tot leven. Hoe onthutsend zijn verhaal ook is, ik merkte bij mezelf na een tijdje enige ‘materiaalmoeheid’, de laatste 70 bladzijden las ik bijna diagonaal en dat deugt dus niet. Spijtig. ( )
  bookomaniac | Dec 7, 2019 |
Het eerste boek van Marek Šindelka uitgegeven door Das Mag heet Anna in Kaart Gebracht, waar ik zeer positief verrast door was. Bij het lezen van Materiaalmoeheid stond me dat niet meer helder voor ogen dus had ik er verder geen verwachtingen van.

Ik heb het boek in een dag gelezen, iets wat ik zelden doe. De eerste helft in de trein van Amsterdam naar Enschede en de tweede helft op de terugweg. Oftewel het las relatief makkelijk weg. Het taalgebruik is natuurlijk en valt tijdens het lezen niet op. Daardoor werd mijn aandacht meer getrokken naar de inhoud.

En daar ging het mis. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van twee jonge broers die elkaar kwijtraken bij hun vlucht uit Syrië naar Europa. Natuurlijk een zeer actueel onderwerp. Maar wat mij bleef steken was de manier waarop deze gruwelijke geschiedenis verteld wordt, alsof het om een spannend fantasyverhaal gaat waarin vaak moeilijke reizen worden beschreven en de hoofdpersonen door allerlei gevaren worden bedreigd. Het hield me op afstand van de realiteit.

Ook snap ik niet goed waarom een Tsjechische schrijver dit verhaal wil vertellen. Misschien dat hij er meer mee te maken heeft dan ik weet. Maar boeken die ik heb gelezen van schrijvers die het een en ander hebben meegemaakt, komen op mij heel anders over.

Zo enthousiast ik over Anna in Kaart Gebracht was, zo teleurgesteld ben ik over dit boek. Zonde. ( )
  Niekchen | Aug 27, 2019 |
Wat een talent... Ongelooflijk knap geschreven. Een echte aanrader. ( )
  Djumbo | Jan 28, 2019 |
Focus***** DS***** CE*****
  Wo | Oct 26, 2018 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

©2018. - Vertaling van: Únavu materiálu. - ©2016. - Rugtitel: Materiaalmoeheid.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.63)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 1
3 3
3.5
4 5
4.5
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,811,327 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar