StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Oliver Twist (1838)

door Charles Dickens

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
23,481229142 (3.83)823
Classic Literature. Fiction. HTML:

Oliver Twist is born an orphan and grows up handed from bad position to worse. Eventually he ends up in the London street gang run by Fagin, who attempts to blacken the boy's pure soul in his service. Through chance and coincidence Oliver is restored to his mother's middle-class family, where he is shown love and comfort for the first time in his life. The villains' attempts to kidnap him back are foiled and all are transported or hanged.

Full of sharp irony and wit, Oliver Twist was Dickens' first social novel. He did not indulge in the romanticism of villains, popular at the time, but attempted to display areas and practices in London which were all but visible to his readership.

.
… (meer)
 1. 86
  De avonturen van Huckleberry Finn door Mark Twain (Leishai)
 2. 31
  Jack Dawkins door Charlton Daines (Anonieme gebruiker)
  Anonieme gebruiker: Unauthorised sequel about the life of the Artful Dodger as an adult when he returns to England.
 3. 11
  De goede dief door Hannah Tinti (derelicious)
 4. 11
  Tom Jones : de geschiedenis van een vondeling door Henry Fielding (swampygirl)
 5. 00
  The Great Train Robbery door Michael Crichton (Anonieme gebruiker)
  Anonieme gebruiker: Another look at Victorian corruption and crime. More comprehensive and more sinister.
AP Lit (152)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 823 vermeldingen

Engels (205)  Spaans (8)  Duits (4)  Zweeds (3)  Nederlands (3)  Grieks (1)  Portugees (Brazilië) (1)  Slowaaks (1)  Deens (1)  Italiaans (1)  Frans (1)  Alle talen (229)
Toon 3 van 3
Oliver Twist is de titel en de naam van het hoofdpersonage van één van de bekendste romans van de Britse schrijver Charles Dickens, gepubliceerd in 1838. Het boek verscheen aanvankelijk in afzonderlijke delen, die van februari 1837 tot april 1839 werden gepubliceerd.

Oliver Twist was vooral bedoeld als protest van Dickens tegen de wantoestanden in de victoriaanse samenleving. Kinderarbeid in de zogenaamde Work Houses (armenhuizen) en de onderwereld waarin straatkinderen tot crimineel worden opgeleid spelen in het boek een grote rol. De hoofdpersoon, Oliver Twist, is een weesjongen door wiens ogen we het harde leven in Londen rond 1830 bekijken.

Het boek werd meermaals verfilmd, ook voor televisie, en er verschenen verschillende Nederlandse vertalingen van. De Engelstalige musical Oliver werd een groot succes, evenals verschillende hertalingen. Er bestaat ook een achter-de-schermendocumentaire van de Nederlandstalige versie, Oliver: Achter de schermen.

Inhoud [verbergen]
1 Verhaal
2 Hoofdpersonen
3 Publicatie
4 Achtergrond
5 Verfilmingen
6 Musicals in Nederland
7 Externe links
Verhaal[bewerken]
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Oliver vraagt om meer eten
De protagonist, Oliver Twist, wordt geboren in diepe armoede. Zijn moeder sterft kort na zijn geboorte en zijn vader is onbekend. Oliver belandt na acht jaar in een weeshuis te hebben gezeten in een zogenaamd workhouse (werkhuis voor armen) in een niet bij naam genoemde stad. In het huis heerst een streng regime. De jongens die hier werken krijgen altijd maar weinig te eten. Wanneer Oliver door de anderen wordt aangespoord om op een dag extra voedsel te vragen, zijn de rapen gaar. Oliver wordt voor straf uit het werkhuis geplaatst en aangeboden als knecht voor een aantal mannen. Hij belandt bijna bij een schoorsteenveger, maar komt uiteindelijk bij Mr. Sowerberry, een begrafenisondernemer. Die behandelt Oliver relatief goed, maar kan hem niet houden als hulpje omdat zijn vrouw, met wie hij in scheiding ligt, Oliver niet mag. Bovendien wordt Oliver het doelwit van pesterijen door de andere helper van Mr. Sowerberry, Noah Claypole. Op een dag gaat Noah zover, dat Oliver zich niet meer kan beheersen en hem te lijf gaat. Mrs. Sowerberry kiest de kant van Noah en straft Oliver, die 's nachts besluit om weg te lopen. Na wat omzwervingen belandt hij in Londen.

Dodger introduceert Oliver aan Fagin
In Londen ontmoet Oliver de jonge zakkenroller Jack Dawkins, die in de onderwereld van Londen beter bekend is als Artful Dodger. Hij biedt Oliver een maaltijd aan en stelt hem voor aan Fagin, die volgens Dodger iemand als Oliver goed kan gebruiken. Fagin is een oudere dief, die een bende van jeugdige zakkenrollers leidt. Oliver is eerst niet op de hoogte van Fagins criminele praktijken, tot hij op een dag wordt meegenomen door Dodger en een jongen genaamd Charley Bates om hen te helpen een slag te slaan. Dodger en Charley stelen voor Olivers neus de zakdoek van een oudere man genaamd Mr. Brownlow. Zodra de drie jongens wegvluchten, wordt Oliver als enige gearresteerd. Een getuige verklaart echter dat Dodger de dief is, zodat Oliver wordt vrijgesproken. Mr. Brownlow besluit de duidelijk zieke Oliver in huis te nemen.

Tijdens zijn verblijf bij Mr. Brownlow wordt Oliver voor het eerst in zijn leven goed behandeld, en herstelt derhalve snel. Fagin vreest echter dat Oliver hem en zijn bende zal verraden. Daarom laat hij ene Nancy en haar geliefde, de brute overvaller Bill Sikes, Oliver ontvoeren en terughalen naar zijn schuilplaats. Oliver wil niets meer met Fagin te maken hebben nu hij diens ware praktijken kent, maar Fagin en zijn bende willen Oliver niet laten gaan. Alleen Nancy neemt het voor Oliver op.

Fagin dwingt Oliver deel te nemen aan een inbraak. Sikes dreigt bovendien Oliver te vermoorden als hij niet meewerkt. De inbraak mislukt en Oliver wordt neergeschoten. Sikes moet de gewonde Oliver achterlaten, die vervolgens gevonden wordt door de mensen bij wie hij had moeten inbreken: Rose Maylie, haar voogd Mrs. Maylie en Harry Maylie. Rose is overtuigd van Olivers onschuld en neemt hem in huis. Ondertussen smeden Fagin en een mysterieuze man genaamd Monks plannen om Olivers reputatie bij de Maylies te ruïneren. Monks blijkt bovendien familie van Oliver te zijn. Nancy hoort het gesprek en besluit Oliver en de Maylies te waarschuwen. Fagin en Sikes beginnen al snel te vermoeden dat Nancy zich tegen hen aan het keren is.

Fagin in zijn cel
Ondertussen is Noah Claypole ook naar Londen gekomen, na geld te hebben gestolen van Mr. Sowerberry. Onder de schuilnaam Morris Bolter sluit hij zich aan bij Fagins bende voor bescherming. Dodger wordt betrapt bij het stelen van een zilveren snuifdoos, en voor straf naar Australië verbannen. Fagin laat Noah Nancy in de gaten houden. Hij ontdekt dat ze Oliver op de hoogte houdt van Fagins plannen. Fagin vertelt dit door aan Sikes, maar laat Sikes denken dat Nancy hem ook wil verraden (terwijl ze in werkelijkheid Sikes juist buiten schot probeert te houden vanwege haar liefde voor hem). Sikes vermoordt Nancy voor haar verraad, maar komt niet veel later zelf om het leven wanneer hij moet vluchten voor een woedende menigte, en zichzelf hierbij per ongeluk ophangt.

Mr. Brownlow komt Oliver weer op het spoor. Hij confronteert Monks en dwingt hem te vertellen wat hij weet. Monks blijkt in werkelijkheid Edward Leeford te heten, en Olivers halfbroer te zijn: Oliver was een bastaardkind van hun gezamenlijke vader. Monks wilde Oliver uit de weg ruimen om zo de hele erfenis van zijn vader op te kunnen eisen. Oliver vergeeft Monks en schenkt hem alsnog zijn helft van de erfenis zodat hij in Amerika een nieuw leven kan opbouwen. Monks verbrast hier echter weldra het geld en belandt uiteindelijk in de gevangenis. In Londen wordt Fagin gearresteerd en tot de galg veroordeeld.

Hoofdpersonen[bewerken]
Oliver Twist, een weesjongen, het hoofdpersonage.
Fagin, een vrekkige jeugdbendeleider, die Oliver rekruteert voor z'n dievenbende.
Jack Dawkins, beter bekend als The Artful Dodger, zit in de dievenbende van Fagin.
Bill Sikes, een gewelddadige kennis van Fagin.
Mr. Brownlow, een oudere, rijke man, die Oliver opneemt als zoon.
Monks, Olivers halfbroer.
Mr. Sowerberry, de begrafenisondernemer en kistenmaker, bij wie Oliver in dienst komt.
Charley Bates, lid van Fagins dievenbende.
Rose Maylie, verpleegde Oliver samen met haar tante toen Oliver neergeschoten was.
Nancy, de vriendin van Bill Sikes.
Noah Claypole, knecht bij de begrafenisondernemer, die Oliver voortdurend pest en zich later zelf bij de bende van Fagin aansluit.
Publicatie[bewerken]

Cover van de eerste editie van de reeks "The Adventures of Oliver Twist", januari 1846
Tekening door George Cruikshank
De tekst werd oorspronkelijk gepubliceerd in losse, maandelijks verschijnende vervolgverhalen in Bentley's Miscellany, van februari 1837 tot april 1839. De verhalen moesten deel gaan uitmaken van Dickens’ serie The Mudfog Papers.[1][2][3] In 1846 verscheen Oliver Twist in een driedelige uitgave bij Richard Bentley, de eigenaar van Bentley's Miscellany, onder Dickens' vaste pseudoniem "Boz".

Achtergrond[bewerken]
Oliver Twist combineert een grimmige kijk op de destijds hedendaagse wereld en satire om zo een beeld te schetsen van het 19e-eeuwse Engeland. Armoede en vooral de slechte sociale voorzieningen voor arme mensen worden sterk aan de kaak gesteld in het boek.[4] Verder speelt criminaliteit een grote rol in het boek. Vooral Sikes geldt als één van de wreedste personages die Dickens ooit heeft bedacht voor zijn verhalen.

Het boek maakt tevens gebruik van symboliek, vooral goed versus kwaad. Ook voedsel speelt een belangrijke rol als symbool voor de sociale ongelijkheden: Oliver en de jongens in het werkhuis lijden honger, terwijl de mannen die het huis runnen allemaal overgewicht hebben. De brug waar Nancy de Maylies ontmoet om ze over Fagins plannen te vertellen, kan worden gezien als een symbolische brug tussen de twee verschillende sociale klassen: de rijke bovenklasse waartoe de Maylies behoren, en de onderklasse waaruit Nancy stamt.

De namen van de personages zijn bewust gekozen om aan te sluiten bij hun rol in het verhaal. Tevens zijn veel personages de belichaming van verschillende aspecten uit de 19e-eeuwse samenleving. Mr. Brownlow en Fagin staan bijvoorbeeld lijnrecht tegenover elkaar als personificatie van goed tegenover kwaad. Noch Fagin noch Sikes krijgen in het verhaal de kans om tot inkeer te komen. Alleen Nancy is een uitzondering op de regel: ze is haar hele leven al lid van Fagins bende, maar is moreel nog wel in staat om medelijden te hebben met Oliver, waardoor ze uiteindelijk Fagin de rug toe keert.

Het personage Fagin is opmerkelijk, daar het één van de weinige Joodse personages in de 19e-eeuwse Britse literatuur is. Zijn rol in het verhaal heeft al sinds de eerste publicatie geleid tot discussies over mogelijk antisemitisme in “Oliver Twist”. Dickens zag zichzelf hierdoor gedwongen in latere heruitgaven van het boek Fagins Joodse achtergrond minder sterk te benadrukken.
  aitastaes | Nov 19, 2015 |
Overheersend: humoristische en vooral sarcastische stijl. Sterke zwartwit-tekening van de karakters. Oliver is uiteraard de held, maar eerder schaapachtig; alleen in het begin aanzet tot eigen karakter, daarna drijft hij mee en evolueert zijn karakter niet (is grote zwakte van de roman)
Uiteraard is er een sociale achtergrond: de achterbuurten van Londen, de schandalige Poor’s Law, de hypocrisie van de kerkelijken. Lichtelijk melodramatisch, vooral op het einde nogal melig. ( )
  bookomaniac | May 22, 2010 |
Oorspronkelijk verschenen vanaf Januari 1837 als feuilleton in Bentley's Miscellany, waarvan Dickens hoofdredacteur was.
  losloper | Jan 10, 2010 |
Toon 3 van 3
Oliver Twist, a meek, mild young boy, is born in the workhouse and spends his early years there until, finding the audacity to ask for more food, he is made to leave. Apprenticed to an undertaker by Mr Bumble, Oliver runs away in desperation and falls in with Fagin and his gang of thieves where he begins his new life in the criminal underworld.

Under the tutelage of the satanic Fagin, the brutal Bill Sikes and the wily Artful Dodger, Oliver learns to survive, although he is destined not to stay with Fagin but to find his own place in the world.

With its terrifying evocation of the hypocrisy of the wealthy and the depths to which poverty pushes the human spirit, Oliver Twist is both a fascinating examination of evil and a poignant moving novel for all times.
toegevoegd door letonia | bewerkPenguin Popular Classics
 

» Andere auteurs toevoegen (182 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Dickens, Charlesprimaire auteuralle editiesbevestigd
Allen, Walter ErnestVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cruikshank, GeorgeIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fairclough, PeterRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ghiuselev, IassenIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hayens, KennethIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Heilig, Matthias R.abridged bySecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hoppé, E.O.Artiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Horne, PhillipRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
House, HumphryIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Howe, IrvingIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jarvis, MartinVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Johnson, EdgarIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kelk, C.J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kilbel, ReinhardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Le Comte, EdwardNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lee, JohnVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leopoldo de Verneuil, EnriqueVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Méndez Herrera, JoséVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mahoneij, J.IllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Margolyes, MiriamVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marx, RudolfNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
May, NadiaVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Muller, JillIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nix, GarthIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Oddera, BrunoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sève, Peter deArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Slater, MichaelIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Smith, Lawrence BeallIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tillotson, KathleenSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vance, SimonVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wilson, AngusIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wilson, MeganOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Is opgenomen in

Bevat

Is herverteld in

Heeft als vervolg (buiten de reeks)

Heeft de bewerking

Is verkort in

Wordt op gereageerd in

Inspireerde

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Among other public buildings in a certain town, which for many reasons it will be prudent to refrain from mentioning, and to which I will assign no fictitious name, there is one anciently common to most towns, great or small: to wit, a workhouse; and in this workhouse was born; on a day and date which I need not trouble myself to repeat, inasmuch as it can be of no possible consequence to the reader, in this stage of the business at all events; the item of mortality whose name is prefixed to the head of this chapter.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Please, sir, I want some more.
If the law supposes that, the law is a ass-- a idiot.
What have paupers to do with soul or spirit? It's quite enough that we let 'em have live bodies.
"We have none of us long to wait for Death. Patience, patience! He'll be here soon enough for us all."
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This is the main work for the book Oliver Twist by Charles Dickens.

Please DO NOT combine film adaptations (DVDs, videos) with the work for the book. These are considered separate and distinct works for LibraryThing cataloging. Also please be careful when editing and deleting information in Common Knowledge, since this is common data that affects everyone in LibraryThing.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Classic Literature. Fiction. HTML:

Oliver Twist is born an orphan and grows up handed from bad position to worse. Eventually he ends up in the London street gang run by Fagin, who attempts to blacken the boy's pure soul in his service. Through chance and coincidence Oliver is restored to his mother's middle-class family, where he is shown love and comfort for the first time in his life. The villains' attempts to kidnap him back are foiled and all are transported or hanged.

Full of sharp irony and wit, Oliver Twist was Dickens' first social novel. He did not indulge in the romanticism of villains, popular at the time, but attempted to display areas and practices in London which were all but visible to his readership.

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5 4
1 62
1.5 12
2 197
2.5 33
3 797
3.5 186
4 1364
4.5 115
5 871

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Penguin Australia

6 edities van dit boek werden gepubliceerd door Penguin Australia.

Edities: 0141439742, 0451529715, 0141031719, 0141322438, 0141192496, 0141198885

Tantor Media

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Tantor Media.

» Informatiepagina uitgever

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

Urban Romantics

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Urban Romantics.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 197,782,722 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar