StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Nachtouders

door Saskia De Coster

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
535486,680 (3.34)Geen
Saul is het zoontje van Saskia en Juli. Zijn biologische vader is Karl, de beste vriend van Saskia. Saul is één jaar wanneer ze besluiten om Karl te gaan opzoeken in Canada. Samen met hem reizen ze naar het hippie-eilandje van zijn familie, waar de wind van vrijheid nog lijkt te waaien. Daar komen ze terecht in een wifiloze wereld waar de natuur de wetten dicteert en waar de eilandbewoners duidelijk een pijnlijk geheim over Karl weten. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli, haar vriendschap met Karl. Ze worstelt ook meer en meer met hoe ze zich moet verhouden tot haar zoon. Haar bloedeigen niet-bloedeigen zoon. Saskia de Coster (1976) is de auteur van een eigenzinnig oeuvre en maakte onlangs de overstap naar Das Mag. Met de roman 'Wij en ik' won ze de Opzij Literatuurprijs en werd ze genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Toon 5 van 5
Dit is nou typisch zo'n boek waar ik wel een bepaalde verwachting bij had door de echo's van flarden uit de promotietijd van dit boek. Nu heb ik een brak geheugen en interpreteren van woorden doe ik ook nog wel eens op een manier zoals het niet bedoeld is dus betrouwbaar was die verwachting niet. Toch heb ik het maar moeilijk los kunnen laten en heeft dit me het hele boek gestoord. Grote kans dat het verhaal daarom bij mij niet is aangeslagen.

Mijn verwachting zat 'm in dat ik dacht dat het zou gaan over een ouder die niet zo dolblij is met haar kind en blijft twijfelen of ze wel een kind had moeten nemen maar zichzelf het niet toestaat om die gedachten nu werkelijk te laten vormen want dat is niet zoals het hoort.
Deze elementen komen wel in dit boek voor maar voor mij was dit helemaal niet zo op de voorgrond.

Mijn verwachting zat hem ook in dat het zich zou afspelen in een omgeving van het dagelijks leven met werk en vrienden. Dat is wel wat anders dan een reis naar een hippie-eiland waar de zaaddonor van het kind oorspronkelijk vandaan is gekomen en de ontwikkelingen rond zijn familie. Alles beschreven vanuit de moeder die het kind niet gedragen heeft.

Het leest redelijk makkelijk weg en is makkelijk geschreven, niet bijzonder, niet storend.

Als ik zo terugdenk dan ervaart de hoofdpersoon het leven als beklemmend zonder dat ze er nu iets aan doet. En dat maakt het voor mij een onsympathiek figuur. Haar twijfels en onvrede houdt ze voor een deel binnen maar als lezer krijg je wel al die gedachten mee. Mij kun je wakker maken voor een goede klaagzang maar dit voelde voor mij meer als kinderlijk zeuren.
Nee, ik denk dat zonder de oorspronkelijke verwachting, het ook niet mijn boek zou zijn. ( )
1 stem Niekchen | Feb 14, 2022 |
Ouderschap, het is nooit een evident gegeven. En daarvoor hoef je niet eens mee-moeder te zijn, zoals in deze roman, waarin Saskia De Coster wel heel erg bij haar persoonlijke verhaal lijkt te komen. Ze voert een bijzonder antipathieke Saskia ten tonele die in een lesbische relatie haar partner een kind gunt, ook al ziet ze dat zelf niet zitten. Tot in den treure wordt er afgerekend met die interne demon, ingekleed in het verhaal van het verblijf op een Canadees eiland, bij de familie van de donor-vader Karl, die zelf met een aantal demonen blijkt te worstelen. De compositie is erg gevarieerd en gelukkig maar, want er gebeurt heel weinig in deze roman; het accent ligt op het louteringsproces waar Saskia doormoet. Ik moet zeggen: ik had moeite om te connecteren met het verhaal en met de voortdurende introspectie en flashbacks van de worstelende protagoniste. Niet alle verhaallijnen zijn even goed uitgewerkt en de catharsis-afloop voelde erg geforceerd en zelfs ronduit melig aan. De droge stijl, in vele korte zinnen met af en toe erg goedkope metaforen, droeg ook al niet bij tot extra leesplezier. Het spijt me, niks voor mij, deze roman. ( )
  bookomaniac | Jul 9, 2021 |
Het boek staat onder meer stil bij hoe het is voor een niet-biologische moeder om een kind te op te voeden waarvan de partner de biologische moeder is. Wat is de plaats van de niet-biologische moeder in dit gebeuren en welke vragen en onzekerheden spelen er?
Daarnaast gaat het over de onzekerheid om een kind op te voeden als je partner graag een kind wil maar als je zelf niet zo goed weet of je dit ook wel iets voor jou is. En alle vragen / onzekerheden die daarbij dan horen.
Ik bevind me in een totaal andere situatie dan hierboven beschreven, maar toch herinnerde het me aan de vragen / onzekerheden bij het opvoeding van mijn kinderen.
Het reflecteren over deze thema 's maakte dat ik het boek graag heb gelezen.
En ook het feit dat er een aantal vragen in het boek aangeraakt werden, waar ik nog nooit over had nagedacht, maakten het voor mij een geslaagd boek. (vragen als: ben ik wel een echte moeder als niet-biologische moeder als het kind niets van mij heeft (geen genen, ...) ( )
  Fabian_vdbr | May 15, 2021 |
Een fascinerend boek over het moederschap en tegelijkertijd ook een soort thriller op een afgelegen eiland. Het verhaal begint eenvoudig als een beschrijving van een lesbisch stel waarvan 1 vrouw een kind krijgt dat ze samen zullen opvoeden. Maar langzamerhand kom je in een nachtmerrie terecht waaruit ze niet lijken te kunnen ontsnappen. Halverwege heeft het verhaal even een dip als het leven op het eiland lijkt voort te kabbelen, maar daarna slaat het leven in de harde werkelijkheid weer toe. ( )
  Pieter_Goldhoorn | May 24, 2020 |
Juli en Saskia gaan met hun eenjarig zoontje op reis naar Canada ( )
  huizenga | Jul 30, 2019 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Saul is het zoontje van Saskia en Juli. Zijn biologische vader is Karl, de beste vriend van Saskia. Saul is één jaar wanneer ze besluiten om Karl te gaan opzoeken in Canada. Samen met hem reizen ze naar het hippie-eilandje van zijn familie, waar de wind van vrijheid nog lijkt te waaien. Daar komen ze terecht in een wifiloze wereld waar de natuur de wetten dicteert en waar de eilandbewoners duidelijk een pijnlijk geheim over Karl weten. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli, haar vriendschap met Karl. Ze worstelt ook meer en meer met hoe ze zich moet verhouden tot haar zoon. Haar bloedeigen niet-bloedeigen zoon. Saskia de Coster (1976) is de auteur van een eigenzinnig oeuvre en maakte onlangs de overstap naar Das Mag. Met de roman 'Wij en ik' won ze de Opzij Literatuurprijs en werd ze genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.34)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5 2
3 3
3.5 3
4 5
4.5 2
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,752,443 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar