StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Kristin Lavransdochter : trilogie (1920)

door Sigrid Undset

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Kristin Lavransdochter (1-3)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
3,024754,516 (4.21)1 / 556
Een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen. Kristin Lavransdatter beeldt het leven van een vrouw van geboorte tot dood uit.
  1. 00
    The Greenlanders door Jane Smiley (alaskabookworm)
  2. 00
    Here Be Dragons door Sharon Kay Penman (jhowell)
  3. 00
    Katherine door Anya Seton (jhowell)
  4. 00
    Het geslacht Bjørndal : een verhaal uit de jaren omstreeks 1760 tot 1810 door Trygve Gulbranssen (Anonieme gebruiker)
  5. 00
    Angel of Oblivion door Maja Haderlap (susanbooks)
    susanbooks: They take place centuries apart, but both are about young women's intense relationships with their fathers' and take place in similar, rural communities
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 2018 Category Challenge: Group read: Kristin Lavransdatter23 ongelezen / 23christina_reads, juni 2018

» Zie ook 556 vermeldingen

Engels (71)  Spaans (1)  Nederlands (1)  Frans (1)  Zweeds (1)  Alle talen (75)
Kristin Lavransdochter van Sigrid Undset.. Een kanjer van 1200 bladzijden uit de jaren 20 van de vorige eeuw, een klassieker op de rand van de vergeetput. Dit boek zorgde er mee voor dat Undset in 1928 de Nobelprijs literatuur won. Een boek om te lezen en te herlezen. Niet jaarlijks. Daarvoor vraagt het te veel uren en avonden. Een keer als je jong bent, in de fleur van je leven en met het einde in de verte in zicht. De leeftijd brengt een andere kijk, meer empathie. Het boek speelt zich al in het Noorwegen van de 14e eeuw, op de hoeve Jorundgaard in Gulbrandsdalen. Vandaaruit waaiert het weg naar Trondheim en Husaby. Niettegenstaande het klateren van bergbeekjes, de warme geur van hooi en versgeplukte kruiden, de roep van leeuwerik en overtrekkende ganzen, de midzomernachten, de bosgeesten en elfen, is het een winters boek waarin het ijs kraakt, wegen ondersneeuwen, rivieren bevriezen en tochten moeilijk zijn. De verhaallijn is kort samen te vatten. Kristin kent een warme jeugd op de boerderij van haar vader, staat op het punt uitgehuwelijkt te worden maar raakt verliefd op Erlend, een ridder met geen onbesproken verleden. Ze zet door, ten koste veel. Het levert haar een schuldgevoel dat een domper zet op de rest van haar leven. Het is niet alleen een meeslepend verhaal over een vrouw van vlees en bloed, het is ook een levendige en historisch verantwoorde beschrijving van de middeleeuwen, het rijke en harde boerenleven, de alomtegenwoordigheid van de katholieke kerk die weegt met haar verboden en vastenwetten. en de geschiedenis van Noorwegen. De emoties en drijfveren van de personages zijn van alle tijden.
Het verhaal speelt zich af in de buurt van de oude pelgrimsroute, het Olavspad dat loopt van Oslo naar Trondheim of Nidaros zoals het vroeger heette. Ook Kristin trekt met haar pasgeboren zoon Naakve op boetetocht. Nidaros behoorde met Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem tot de vier belangrijkste pelgrimsbestemmingen in de middeleeuwen. De Reformatie, die door Maarten Luther in 1517 in Wittenberg in gang werd gezet, bereikt Noorwegen twintig jaar later. Na zijn bekering tot het protestantse geloof verklaarde de toenmalige Deens-Noorse koning Christian III het evangelisch lutherse geloof in 1537 tot officiële religie van Noorwegen en Denemarken. Alle sporen van het katholicisme werden uitgewist. De Nidaroskathedraal werd luthers, de schrijn van de heilige Olav werd vernietigd en het pelgrimeren, een katholieke praktijk, werd verboden. In vergelijking met andere pelgrimstochten is er maar heel weinig bekend van de noordelijke middeleeuwse pelgrimspraktijk. In die zin heeft de reformatie grondig zijn werk gedaan.
Pelgrimstochten werden vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw opnieuw ontdekt en de populariteit van het pelgrimeren blijft groeien. De routes naar Santiago de Compostela voorop, Rome op de tweede plaats en Jeruzalem, een in de praktijk meer gecompliceerde wandeltocht wat minder. De routes naar Nidaros (Trondheim) werden vanaf 1997 nieuwe leven ingeblazen en zijn als moderne pelgrimstochten relatief nieuw en nog weinig betreden. In 2010 kreeg het netwerk van historische paden de status van Europese Cultuurweg. Zin in de tocht? Wrijf je benen in en ontdek de route deze zomer. Robin ( )
  Baukis | Feb 16, 2021 |

» Andere auteurs toevoegen (13 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Sigrid Undsetprimaire auteuralle editiesberekend
Archer, CharlesVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bocca Radomska, EvelinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bouveng, ToveVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Eurén, TeresiaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leithauser, BradIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nunnally, TiinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rondoni, DavideIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Scott, J.S.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Snethlage, A.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Taylor, GeoffArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen. Kristin Lavransdatter beeldt het leven van een vrouw van geboorte tot dood uit.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Het lange, vaak moeilijke leven van Kristin Lavransdochter, wordt in meeslepende stijl beschreven. De, uit drie delen bestaande roman, verhaalt over haar jeugd, haar belevenissen als gehuwde vrouw en over haar uiteindelijke intrede in een klooster. - De zeden en gewoonten in het noorse land tijdens de middeleeuwen, de strijd tussen het christelijke geloof en de nog steeds heersende gebruiken uit heidense tijd, worden uitvoerig behandeld.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.21)
0.5
1 6
1.5 1
2 11
2.5 6
3 61
3.5 12
4 123
4.5 34
5 195

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,462,816 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar