StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De Daisy sisters (1982)

door Henning Mankell

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2059131,975 (3.45)4
Tijdens een fietstocht door Zweden in 1941 noemen twee 17-jarige vriendinnen zich de Daisy Sisters en dromen van een opwindend leven, maar de dromen worden ruw verstoord..
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Frans (3)  Engels (3)  Nederlands (2)  Spaans (1)  Alle talen (9)
Toon 2 van 2
Ik lees liever de thrillers van Mankell. Vond het boek saai en heb het tot ong. blz. 100 gelezen en toen weer ingeleverd. ( )
  dancingcurls | Nov 28, 2010 |
Elna en Vivi gaan samen op fietsvakantie door Zweden. Het is 1941, maar de oorlog lijkt ver weg. Ze zijn jong, vrij en onafhankelijk en hebben het gevoel dat de wereld aan hun voeten ligt. Ze noemen ze zichzelf 'De Daisy Sisters', alsof ze een Amerikaans zangduo zijn.
Maar dan worden ze op brute wijze ingehaald door de werkelijkheid: Elna wordt verkracht door een soldaat en krijgt na een mislukte abortus een dochter, Eivor. Elna moet niet alleen haar eigen idealen opgeven, maar merkt dat ook de dromen die ze voor haar dochter en later haar kleindochter koestert, niet zo gemakkelijk te verwezenlijken zijn. Het leven is minder maakbaar dan gedacht, kinderen vervallen snel in dezelfde fouten als hun ouders, aan het keurslijf van afkomst en sekse blijkt ook in het moderne Zweden moeilijk te ontkomen. Toch bouwen Elna, Eivor en de andere vrouwen een bestaan op waarin ze naast hun rol van moeder, echtgenote en arbeidskracht, ook zichzelf kunnen zijn.
Een boeiend beeld van drie generaties vrouwen, waarin Mankell zich laat zien van zijn sociaal-bewogen kant. ( )
  MarGup | May 4, 2010 |
Toon 2 van 2
Een roman van Mankell uit 1982 en dat is te merken. Zijn schrijverschap heeft zich sindsdien verder ontwikkeld, want deze roman is bij vlagen langdradig. De stijl is al goed en de manier waarop hij in enkele pennenstreken een personage introduceert is echt knap. Maar destijds schrapte hij nog niet al het overbodige, om wat overbleef sterker te maken.
De Daisy Sisters gaat over diverse generaties vrouwen in Zweden tussen 1940 en 1980. Iedere generatie had zo z’n eigen strijd te voeren. Maar ook zijn sommige rode draden hardnekkig en onafhankelijk van tijd.
toegevoegd door PGCM | bewerkLeeslog Nieuwe Lelie, Onbekend (Mar 19, 2010)
 
Deze roman vertelt het verhaal van drie generaties Zweedse arbeidersvrouwen vanaf het midden van de vorige eeuw. Wat zijn hun verwachtingen? Hoe zien zij het levensideaal? Maar vooral de rauwe werkelijkheid van hun leven met niet-geplande wendingen, het steeds piekeren om rond te komen en het samenleven met hun familie zijn de leidraden in deze familiesaga. Deze vrouwen die worstelen met hun eigen sexualiteit en emancipatie zoeken zich een plaatsje binnen de gemeenschap.

Henning Mankell houdt de lezer een spiegel voor van de steeds veranderende Zweedse maatschappij, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De bedrijfsleiders waren niet mals voor hun werknemers. Het draaide steeds om winstbejag. De gezondheid en veiligheid van het werkvolk ten spijt.

Verassend is dat de schrijver af en toe de lezer aanspreekt bij verhaalwendingen. Spijtig is dan weer dan hij zich soms laat verleiden tot het langdradig uitspinnen van situaties. Henning Mankell is een witte raaf in het schrijverslandschap. Hij schrijft verschillende genres, zowel toneelwerken, jeugdboeken, thrillers als romans. En steeds weet hij de lezers te boeien met zijn fictie- en maatschappijkritische verhalen.
toegevoegd door PGCM | bewerkReisboeken.be, Onbekend (Jan 27, 2010)
 
In de Nederlandse sneeuw heb ik in de kerstvakantie Daisy Sisters uitgelezen. Mankell schreef het boek in 1982. Het is daarmee, als ik de bibliografie op Wikipedia goed interpreteer, zijn allereerste roman (Mordenaar zonder gezicht, de eerste Wallander, verscheen in 1991). Het is lastig om aan te geven of en waarom je kan zien dat dit zijn eersteling is (kan dat überhaupt?). De roman gaat over twee generaties arbeidersvrouwen in het Zweden van de jaren veertig tot en met tachtig van de vorige eeuw en de toon is absoluut anders dan zijn (latere, wat ik maar even noem) ´mannelijke´ romans. Je zou kunnen zeggen ‘goed getroffen’ want ‘vrouwelijk’ – maar wat is dat dan precies? Tegelijkertijd is de roman tamelijk fragmentarisch opgezet, in lange hoofdstukken (1941, 1956, 1960, 1972 en 1981) schetst Mankell een beeld van het leven van de jonge Elna die jong en ongewild moeder wordt en wiens enige dochter Eivor eveneens jong (en ongepland) haar eerste kind krijgt. Fragmentarisch ook in de beschrijving van de psychologische ontwikkeling van met name Elna. Hoewel in het begin van het boek hoofdpersoon, en in het hele boek op de achtergrond aanwezig, krijgt de lezer geen hoogte van haar. Een gemiste kans, vind ik. Evenzo blijft de andere Daisy Sister op de achtergrond. Haar leven(servaring) zou een mooie aanvulling zijn geweest op die van Elna (en Eivor).

Wat Daisy Sisters ook anders maakt dan de meeste van Mankells romans, is de (arbeiders)klasse waarin de hoofdpersonen opgroeien en waaruit zij zich niet weten te ontworstelen. In bijna al zijn (Zweedse) romans zijn de hoofdpersonen onderdeel van de hogere middenklasse, gestudeerd en/of werkzaam in ‘intellectuele’ beroep (chirurg, journalist, hoofdinspecteur van politie).

Kan ik het boek aanbevelen? Ja, aan Mankell-fans. Gewoon lezen om het totale beeld van de schrijver te krijgen. Een vraagteken voor wie nog met Mankell moet beginnen (dat zijn er niet veel :-), want dan vind ik andere romans sterker (Diepte, De Italiaanse schoenen, Het oog van de luipaard).
 

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Henning Mankellprimaire auteuralle editiesberekend
Sybesma, EdithVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Marius, Marten en Thomas
Eerste woorden
Geen poespas, hier is ze!
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Tijdens een fietstocht door Zweden in 1941 noemen twee 17-jarige vriendinnen zich de Daisy Sisters en dromen van een opwindend leven, maar de dromen worden ruw verstoord..

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.45)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5 3
3 6
3.5 2
4 10
4.5 2
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,458,685 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar