StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Hamnet door Maggie O'Farrell
Bezig met laden...

Hamnet (origineel 2020; editie 2020)

door Maggie O'Farrell

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
4,3762302,655 (4.18)1 / 506
"A thrilling departure: a short, piercing, deeply moving novel about the death of Shakespeare's 11 year old son Hamnet--a name interchangeable with Hamlet in 15th century Britain--and the years leading up to the production of his great play. England, 1580. A young Latin tutor--penniless, bullied by a violent father--falls in love with an extraordinary, eccentric young woman--a wild creature who walks her family's estate with a falcon on her shoulder and is known throughout the countryside for her unusual gifts as a healer. Agnes understands plants and potions better than she does people, but once she settles with her husband on Henley Street in Stratford she becomes a fiercely protective mother and a steadfast, centrifugal force in the life of her young husband, whose gifts as a writer are just beginning to awaken when his beloved young son succumbs to bubonic plague. A luminous portrait of a marriage, a shattering evocation of a family ravaged by grief and loss, and a hypnotic recreation of the story that inspired one of the greatest masterpieces of all time, Hamnet is mesmerizing, seductive, impossible to put down--a magnificent departure from one of our most gifted novelists"--… (meer)
Lid:nzlibrarygirl
Titel:Hamnet
Auteurs:Maggie O'Farrell
Info:New York : Alfred A. Knopf, 2020.
Verzamelingen:Historical, Adult reads
Waardering:*****
Trefwoorden:Anne Hathaway, Shakespeare, Reimagined history

Informatie over het werk

Hamnet door Maggie O'Farrell (2020)

  1. 20
    Year of Wonders door Geraldine Brooks (vwinsloe)
    vwinsloe: Historical fiction that is even more about the plague, and equally compelling.
  2. 10
    The Pull of the Stars door Emma Donoghue (Micheller7)
  3. 00
    Tijl door Daniel Kehlmann (Ciruelo)
  4. 00
    Saturn door Jacek Dehnel (JuliaMaria)
    JuliaMaria: Biografien - Shakespeare und Goya - aus der Sicht von Ehefrau und Kindern erzählt.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Club Read 2023: Group Read: Hamnet20 ongelezen / 20cushlareads, februari 2023

» Zie ook 506 vermeldingen

Engels (216)  Spaans (5)  Nederlands (3)  Catalaans (2)  Alle talen (226)
Toon 3 van 3
De titel van dit boek is zowel een vloek als een zegen. Van in het begin is de link met William Shakespeare duidelijk, al wordt zijn naam in het boek nergens genoemd (O’Farrell houdt het op ‘de Latijnse leraar’ of ‘de vader van de jongen’, een herhaling die op de duur erg vervelend wordt). En voor zo ver dat nodig was had de blurb zelfs helemaal niks meer aan de verbeelding overgelaten. Ook ik plaatste dit boek op mijn leeslijst omdat het verhaal draait om de bard van Stratford upon Avon. Maar als je dan verwacht dat je meer inzicht gaat krijgen in de psyche van Shakespeare, dan kom je – op de laatste drie pagina’s na - grotendeels bedrogen uit.
In dit verhaal is William de grote afwezige (letterlijk), en draait het eerder om Agnes, zijn echtgenote. Die wordt door de auteur neergezet als een soort magische vrouw, die alles van geneeskundige kruiden weet, de natuur doorgrondt en zelfs de toekomst kan aanvoelen door in het vlies tussen de duim en wijsvinger van andere mensen te knijpen. Op zich is het wel aantrekkelijk dat O’Farrell haar als ‘aardse’ tegenpool schetst van de geniale dromer die haar man is, maar Agnes werd daarmee voor mij iets te veel een 21ste -eeuwse wicca. Ook de hele aanloop van het verhaal, met de ziekte van Judith, de tweelingzus van Hamnet, en de flashback naar hoe William en Agnes elkaar ontmoetten, deed me iets te veel aan als een aardig historisch verhaal in 16de-eeuws Engeland, zonder meer.
Maar dan is er de dood van Hamnet (veroorzaakt door een beetje een ongeloofwaardige twist in het verhaal, maar goed). De tweede helft van het boek beschrijft de rauwe gevoelens van rouw bij Agnes en de ogenschijnlijke onverschilligheid van ‘de man op afstand’. Hier haalt O’Farrell haar sterktste proza boven, met heftig psychologisch inzicht. Dit tweede deel maakt veel goed van wat ze in het eerste deel verknoeide. Maar het slot, waar ze een band met het toneelstuk Hamlet suggereert, als finale ontknoping, neen, ook daar had ze me niet mee.
Dit is zeker geen slechte roman, maar de hoge verwachtingen werden niet ingelost. ( )
1 stem bookomaniac | Mar 23, 2022 |
Een heerlijk verhaal. Je verslindt het boek en het verhaal verslindt ondertussen jou. Sinds de kinder-en jeugdboeken ben ik niet meer zo meegenomen in de vertelling. ( )
  stafhorst | Aug 17, 2021 |
Hamnet van Maggie O’Farrell

Na het lezen van Ik ben ik ben ik ben, was ik weergaloos verliefd op Maggie. Nu houd ik van haar. Intens diep. Hamnet is een meesterwerk, een gouden kroon bezet met diamanten op 20 jaar schrijverschap.

Qua bezieling, zinderende taal, zinnelijke beschrijvingen doet Hamnet denken aan het Moerasmeisje van Owens, aan Hall’s De komst van de wolven en Connely’s De meisjeskleedkamer. Qua verhaal lijkt het op niets dat ik ooit gelezen heb maar heeft het de blauwdruk van elk klassiek verhaal in zich.

We lezen het verhaal van Hamnet, de zoon van Shakespeare, die de inspiratie vormde voor het beroemde stuk Hamlet. Daarnaast is het ook het verhaal van Shakespeare zelf, Hamnet’s tweelingzus Judith, zus Susanna, de ganse familie, Stratford-upon-Avon in 1596. En bovenal is het de magistrale moeder Agnes die op magische wijze betovert.

Soms cirkelen we boven hun levens, als haviken in de vlucht. We zien de natuur met al haar prachtige details en bewoners, we nemen een kijkje in de hoofden van personages die levensecht worstelen, we ruiken en voelen de vuile drukte van Londen, we zien het onderbed dat niet meer wordt uitgeschoven, de eenzame schoenen die wanhopig wachten op hun eigenaar.
Soms duikelen we pardoes een wormgat in en volgen zo een vlo vanop een speels aapje tot in een kistje handgeblazen kralen gewikkeld in vuile doeken.

De pest die rondwaart is herkenbaar als vijand deze dagen. En toch voelt het lezen van dit boek bijna nooit beklemmend aan, eens je het zenuwslopende begin achter je gelaten hebt.

Agnes ziet dingen, hoort stemmen, voelt wat anderen (nog) niet weten. Ze geneest met kruiden die ze zelf kweekt. Maar niet alles valt te herstellen… Maggie heeft de kracht die Agnes bezit overgenomen. Ze heeft, nog meer dan in haar vorige boeken, de gave om je hart en ziel te beroeren, vast te grijpen, en je zo het verhaal in te sleuren.

Dit boek lees je in stapjes, omdat je de Hamnet-wereld niet meer wilt verlaten. Niet omdat die zo mooi, menslievend of meegaand is. Wel omdat hij intens is, zinnelijk, gelaagd en verslavend. Je huilt als het uit is, omdat het uit is.

Boek van het jaar, nu al. ( )
  Els04 | Apr 8, 2020 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
He is dead and gone, lady,
He is dead and gone;
At his head a grass-green turf,
At his heels a stone. 

Hamlet, Act IV, scene v
Hamnet and Hamlet are in fact the same name, entirely interchangeable in Stratford records in the late sixteenth and early seventeenth centuries.

—Steven Greenblatt, "The Death of Hamnet and the Making of Hamlet," New York Review of Books (October 21, 2004)
I am dead:
Thou livest;
. . . draw thy breath in pain,
To tell my story

      —Hamlet, Act V, scene ii
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Will
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
A boy is coming down a flight of stairs.
Un niño baja unas escaleras
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Agnes believes her position, as new daughter-in-law, to be ambiguous, somewhere between apprentice and hen.
The branches of the forest are so dense you cannot feel the rain.
There will be no going back. No undoing of what was laid out for them. The boy has gone and the husband will leave and she will stay and the pigs will need to be fed every day and time runs only one way.
What is the word, Judith asks her mother, for someone who was a twin but is no longer a twin?
... If you were a wife , Judith continues, and your husband dies, then you are a widow. And if its parents die, a child becomes an orphan. But what is the word for what I am? ... Maybe there isn't one, she suggests.
Maybe not, says her mother.
She will take a person for who they are, not what they are not or ought to be. (21 %)
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"A thrilling departure: a short, piercing, deeply moving novel about the death of Shakespeare's 11 year old son Hamnet--a name interchangeable with Hamlet in 15th century Britain--and the years leading up to the production of his great play. England, 1580. A young Latin tutor--penniless, bullied by a violent father--falls in love with an extraordinary, eccentric young woman--a wild creature who walks her family's estate with a falcon on her shoulder and is known throughout the countryside for her unusual gifts as a healer. Agnes understands plants and potions better than she does people, but once she settles with her husband on Henley Street in Stratford she becomes a fiercely protective mother and a steadfast, centrifugal force in the life of her young husband, whose gifts as a writer are just beginning to awaken when his beloved young son succumbs to bubonic plague. A luminous portrait of a marriage, a shattering evocation of a family ravaged by grief and loss, and a hypnotic recreation of the story that inspired one of the greatest masterpieces of all time, Hamnet is mesmerizing, seductive, impossible to put down--a magnificent departure from one of our most gifted novelists"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.18)
0.5 2
1 5
1.5 1
2 30
2.5 21
3 129
3.5 64
4 350
4.5 104
5 429

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,663,664 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar