StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Summerwater (2020)

door Sarah Moss

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4914149,590 (3.75)125
"The acclaimed author of Ghost Wall offers a new, devastating, masterful novel of subtle menace"--
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 125 vermeldingen

Engels (40)  Nederlands (1)  Alle talen (41)
Wie naar Schotland op vakantie gaat weet dat de kans op regen groot is, maar zoveel water als er uit de hemel valt in Summerwater, de 7e roman van de Britse schrijfster Sarah Moss, is zelfs naar Schotse begrippen abnormaal. Apocalyptisch bijna. In Summerwater volgen we gedurende 1 verregend etmaal een groep vakantiegangers in een wat verouderd vakantiepark in de Trossachs, een natuurgebied ten noorden van Glasgow. Ze zitten verspreid over 7 huisjes, en een tent, en proberen er elk op eigen wijze het beste van te maken. Dat de bewoners van het 7e huisje continu de muziek keihard aan hebben staan helpt niet om de stemming te verbeteren. En wie is toch die geheimzinnige man in die tent?

Het boek is opgebouwd uit 12 korte hoofdstukken en 12 nog kortere interludes. In elk hoofdstuk volg je één persoon gedurende een klein stukje van het etmaal. Moss zoemt diep in op elke persoon, als met een microscoop. Zo leer je als lezer als het ware de ongeredigeerde versie van die personen kennen, hun diepste gedachten en gevoelens, zaken die ze nooit met de buitenwereld zouden delen. Dat is bij vlagen confronterend, herkenbaar en daardoor soms ook heel grappig, hoewel overwegend toch wat deprimerend. In de eerste 6 hoofdstukken volg je telkens een persoon uit een ander huisje; in de 2e set van 6 hoofdstukken komen personen aan de orde die je eerder al zijdelings langs hebt zien komen. Zo vorm je je een steeds beter beeld van de verschillende huishoudens. Tenminste: op één na, want de bewoners van het 7e huisje komen nooit direct aan het woord. We komen wel wat over hen te weten. Dat het gaat om een moeder en een dochtertje uit Oekraïne, dat de muziek er altijd hard aan staat en dat er veel luidruchtig bezoek langs komt. En die man in die tent? Ook over hem komen we alleen zijdelings iets te weten.

Het boek is donker van sfeer. De eindeloze regen draagt daar natuurlijk aan bij, maar ook de duistere kant die bijna alle personages blijken te bezitten, de interludes, die gaan over de natuur, de dieren die zullen sterven als het te lang blijft regenen en zelfs de titel, die blijkt te refereren aan een oud gedicht, Semmerwater, over de wraak op een dorp waarin niemand een vreemdeling gastvrij wilde ontvangen. Er zijn continue verwijzingen naar dood, brand, water, verdrinken, zinken. Dat het allemaal niet goed afloopt is dan ook bepaald geen verrassing!

Summerwater is geen plotgedreven boek; je zou zelfs kunnen zeggen dat er niks noemenswaardigs gebeurt. De actie die zich uiteindelijk, in het laatste hoofdstuk, ontvouwt, maak je dan ook nog eens mee door de ogen van een klein jongetje, dat van achter een raam dingen ziet die hij niet helemaal begrijpt. Als lezer blijf je hierdoor met veel vraagtekens zitten en dat is dan meteen ook het vreselijk onbevredigende aan dit boek. Daar staat tegenover dat de sfeer prachtig is neergezet, dat de karakters extreem goed uitgewerkt zijn, ondanks het zeer beperkte aantal pagina’s dat ze elk hebben gekregen, en dat het boek meeslepend is geschreven. ( )
  Tinwara | Jun 8, 2022 |
Everyone is hiding something and the rain won’t stop in the Ghost Wall writer’s nightmarish tale of a day spent holidaying by a loch...Moss’s ability to conjure up the fleeting and sometimes agonised tenderness of family life is unmatched, and here, as in The Tidal Zone in particular, she sketches so lightly the all-but-invisible conflicts and compromises that can make cohabitation both a joy and a living hell..... Observing the way we subtly edit ourselves and one another – the limits that puts on us, as well as the strengths it creates – is Moss’s metier....A great part of a novelist’s skill lies in the breadth of their sympathies and their ability to enter into the lives of people unlike themselves. Moss does this so naturally and comprehensively that at times her simple, pellucid prose and perfectly judged free indirect speech feel almost like documentary or nonfiction – there is an artfulness to her writing so accomplished as to conceal itself. In Summerwater, as in Ghost Wall, Moss’s politics are crystal clear; but it’s the messy complexities and frailties we all harbour about which she has the most to say.
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Sarah Mossprimaire auteuralle editiesberekend
Christie, MorvenVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Dawn. There's no sunrise, no birdsong.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"The acclaimed author of Ghost Wall offers a new, devastating, masterful novel of subtle menace"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.75)
0.5
1 3
1.5
2 9
2.5 4
3 26
3.5 21
4 56
4.5 17
5 22

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,213,264 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar