StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Leon & Juliette

door Annejet van der Zijl

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
22710118,412 (3.4)16
Een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2020.
Onlangs toegevoegd doorrvdt, mavave, dd36, TychoKlop, Laudir, Rizoomes, Josy_Joanna
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 16 vermeldingen

Nederlands (8)  Engels (2)  Alle talen (10)
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
Het boekenweekgeschenk van vorig jaar zag ik nog ongelezen in mijn kast staan en omdat ik net zin had in een eendagsboekje kwam dit goed van pas. De ondertitel luidt 'een liefdesgeschiedenis' wat mij gelijk een gevoel van zoete romantiek gaf en mij lichtjes tegenstond. Annejet van der Zijl heeft er echter niets zoets van gemaakt. Het boekje bevat een samenvatting van het leven van een witte Hollandse handelaar met een zwarte Amerikaanse slaafgemaakte in het begin van de 19de eeuw.

Alhoewel ik als kind ook al wel iets leerde over de slavenhandel, is het in de loop der jaren wel steeds meer in de publiciteit gekomen en is racisme een onderwerp waar we elke dag steeds meer mee geconfronteerd worden. Ik merk dat ik daardoor anders tegen de mensheid in het algemeen ben gaan aankijken en dit boekje heeft daar nog een nieuwe dimensie aan toegevoegd.

Als eerste was ik onder de indruk van hoe de zwarte Juliette en haar kinderen naar Nederland kwamen en daar in een volstrekt witte omgeving hebben geleefd met wat het lijkt, geen enkele hobbel wat hun huidskleur betreft. Juliette staat zelfs in hoog aanzien in hogere kringen. Dit wordt in de tekst verklaard met dat zij niet als bedreigend werden gezien.
En daar klikte het precies in mijn hoofd. De mensheid die de ander voortdurend als bedreiging ziet, niet omdat de ander bedreigend is maar omdat alles wat anders is bestreden moet worden. Alleen het bekende garandeert veiligheid. Het is dus een oerreflex die alleen door een laagje beschaving eronder gehouden wordt.

En dan kom ik op de tweede gedachte die dit boekje mij voor het eerst liet denken. Dit gaat over het afschaffen van de slavernij. Voor het eerst vroeg ik mij af wat nu precies de reden is geweest dat de in eerste instantie de noordelijke staten van Amerika de slavernij wilden afschaffen. Wat bracht het deze mensen op? Dat de zuidelijker staten de slavernij niet wilden opgeven en daar een bloedige burgeroorlog voor over hadden, kan ik mij voorstellen omdat zij hun rijkdommen en hun luizenleventje te verliezen hadden. Maar waren die noordelingen dan werkelijk zo beschaafd en medemenselijk dat zij inzagen dat slavernij barbaars was? Ik kan het mij bijna niet voorstellen. Vooral niet als je naar de huidige tijd kijkt, twee eeuwen later, en het racisme nog van alledag is.

Een verhaal als Leon & Juliette zou ik nooit zelf uitgekozen hebben om te lezen. Daarom ben ik heel blij dat dit soort boeken op deze manier verspreid worden en ik daarmee ook weer wat meer geleerd heb over het fenomeen mens. ( )
  Niekchen | Aug 6, 2021 |
Een heel interessant verhaal dat echt gebeurd is. De schrijfster heeft veel onderzoek gedaan en een geloofwaardig kort boek geschreven.
Leon Herckenrath vertrekt in oktober 1818 vanuit Rotterdam naar Charleston in Zuid Carolina in de USA. Hij is de jongste zoon van de burgemeester van Monsterambacht en bij uitstek geschikt om zijn geluk te zoeken in het verre Amerika. In Zuid Carolina wordt nog altijd aan slavernij gedaan. En dat is ook het geval in het huishouden van James Magnan waar Leon gaat werken. Als hij ernstig ziek wordt wordt hij verpleegt door de negen jarige Juliette, dochter van een van de slavinnen. Zij zorgt zo goed voor hem dat hij uiteindelijk beter wordt. En hij koopt Juliette van James over en laat onmiddellijk vast leggen dat hij haar vrij laat evenals al haar toekomstige nakomelingen die niet langer slaaf zullen zijn.
In 1823 trouwen Leon en Juliette in het geheim. Zo'n huwelijk wordt niet getolereerd. Voor de buitenwereld is Juliette een vrijgemaakte slaaf.
Als er kinderen worden geboren besluit Leon om al die kinderen een voor een naar zijn moeder in Monster te laten brengen. Als laatste gaat Juliette met de nieuwste baby. Leon reist op en neer tussen zijn familie in Nederland en zijn zaken, die erg goed gaan, in Charleston. Maar de situatie wordt gevaarlijk er ontstaan schermutselingen tussen het Noorden van Amerika en de Zuidelijke Federatie.
Het boek beschrijft heel goed hoe het er in die tijd aan toe ging in Amerika en hoe het langzaam verandert, maar het onderliggende verhaal gaat over Leon en Juliette en hun liefde die bijna alles heeft overwonnen. ( )
  connie53 | Jul 10, 2021 |
Hoogst interessant boek, werpt licht op hoe de blanke Amerikanen in de zuidelijke staten (Carolina, Georgia) in de 19de eeuw omgingen met hun negerslaven; hoe een Nederlander kon opklimmen en rijkdom vergaren; hoe onbevangen de Nederlander keek naar een kleurling, niet bedreigend omwille van zijn uniekheid (vlg de snoepverkopende 'Zwarte Jef' op de kermis midden 20ste eeuw in Vlaanderen. Knappe prestatie van Annejet, uitkijken naar een uitgebreide versie van dit boekenweekgeschenk!
kaft: Jean-Etienne Liotard, Portrait of a young woman ( )
  Baukis | Sep 13, 2020 |
Leuk verhaal over een Hollandse emigrant naar het zuiden van de USA die trouwt met een slavin, en weer terugkeert naar Monster. ( )
  gerrit-anne | Jul 26, 2020 |
Een goed leesbaar boekje over een blanke nederlander die in Charleston een donkere slavin trouwt. Omdat het een dun boekje moest zijn is het verhaal wat oppervlakkig gebleven. ( )
  Pieter_Goldhoorn | May 21, 2020 |
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Zijl, Annejet van derprimaire auteuralle editiesbevestigd
Zijlstra, BaukjeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Voor Eline Hopperus Buma en voor Lia Heller, omdat het leven écht beter is met vrienden.
Eerste woorden
Wat gaat er door het hoofd van een man die weet dat hij binnen enkele tellen van dichtbij doodgeschoten kan worden?
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2020.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht – zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze…
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.4)
0.5 1
1 1
1.5
2 1
2.5 2
3 18
3.5 8
4 16
4.5 2
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,457,505 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar