StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Midnight Library door Matt Haig
Bezig met laden...

The Midnight Library (editie 2020)

door Matt Haig

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
10,284444699 (3.83)260
"'Between life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices... Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?' A dazzling novel about all the choices that go into a life well lived, from the internationally bestselling author of Reasons to Stay Alive and How To Stop Time. Somewhere out beyond the edge of the universe there is a library that contains an infinite number of books, each one the story of another reality. One tells the story of your life as it is, along with another book for the other life you could have lived if you had made a different choice at any point in your life. While we all wonder how our lives might have been, what if you had the chance to go to the library and see for yourself? Would any of these other lives truly be better? In The Midnight Library, Matt Haig's enchanting new novel, Nora Seed finds herself faced with this decision. Faced with the possibility of changing her life for a new one, following a different career, undoing old breakups, realizing her dreams of becoming a glaciologist; she must search within herself as she travels through the Midnight Library to decide what is truly fulfilling in life, and what makes it worth living in the first place"--… (meer)
Lid:dorriebook18
Titel:The Midnight Library
Auteurs:Matt Haig
Info:Edinburgh : Canongate, 2020.
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:*****
Trefwoorden:novel, Karen, Book Review, happiness, philosophy, parallel universes, infinite lives, 2021, root life, finding encouragement, being brave, libraries

Informatie over het werk

Middernachtbibliotheek door Matt Haig

Onlangs toegevoegd doorMontagueCrew, carolouisereads, besloten bibliotheek, scarter23, auldhouse, Margaret09, eritchey, Maydacat
  1. 51
    Leven na leven door Kate Atkinson (sparemethecensor)
  2. 20
    Oona Out of Order door Margarita Montimore (LDVoorberg)
    LDVoorberg: These two books take different approaches at looking who we are versus how events shape us. Oona lives one life in different times, Nora sees her life at the same moment in different trajectories. Side by side they make for an interesting juxtaposition of our perceptions of our own life.… (meer)
  3. 20
    It's a Wonderful Life [1946 film] door Frank Capra (aprille)
  4. 21
    De eerste vijftien levens van Harry August door Claire North (sparemethecensor)
  5. 22
    Elegant als een egel door Muriel Barbery (KatyBee)
  6. 00
    This Time Tomorrow door Emma Straub (nicole_a_davis)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 260 vermeldingen

Engels (421)  Spaans (3)  Nederlands (3)  Noors (2)  Italiaans (1)  Hongaars (1)  Alle talen (431)
Toon 3 van 3
Wat als je je leven opnieuw zou kunnen leven. Zou je dan andere keuzes maken? En hoe zou je leven er dan nu uitzien? Dat is een vraag die iedereen zich vast wel eens stelt, vooral als het even tegenzit. Het is ook de centrale vraag in The Midnight Library van de Britse schrijver Matt Haig.

Het boek draait om de 35-jarige Nora die nogal wat tegenslag te verduren heeft gekregen. Ze heeft spijt van bijna elke keuze die ze heeft gemaakt in haar leven en is daar zo depressief over dat ze besluit met het leven te stoppen. Ergens in de schemerzone tussen leven en dood komt zij terecht in een bibliotheek met daarin de boeken van al haar mogelijke levens.

Deze bibliotheek is oneindig. Want stel je eens voor, niet alleen de grote keuzemomenten in je leven, maar juist ook alle kleinere keuzes kunnen enorme gevolgen hebben. “Ja” zeggen tegen iemand die je uitnodigt voor een kopje koffie kan als gevolg hebben dat je 5 jaar later gelukkig getrouwd bent, en een kind hebt. Maar ook dat je aangereden wordt. Of dat je in een slechte relatie terecht komt. Je kan het niet voorzien.

Nora krijgt de kans te ervaren hoe haar leven zou zijn als ze keuzes anders had gemaakt. Wat als ze wél met haar vriend Dan was getrouwd? Of als ze haar zwemcarrière had voortgezet? Als ze samen met haar broer in de band was blijven spelen? Of als ze onderzoeker was geworden op Spitsbergen? Maar ook: wat als ze wél dat tussenjaar had genomen en in het buitenland was gaan werken. Of als ze wél die baan had geaccepteerd bij het dierenasiel. Of wél dat kopje koffie was gaan drinken.

Ze ervaart succesvolle en minder succesvolle levens. Maar succesvol blijkt een relatief begrip, want zelfs de succesvolle levens hebben onverwachte keerzijdes en hun eigen verdriet. En haar oorspronkelijke, schijnbaar mislukte leven, blijkt wel degelijk betekenisvol. En het leven dat Nora misschien toch het liefste wil leven. Als dat er nog is tenminste, haar leven.

Commentaar geven op dit boek zou best kunnen. Bijvoorbeeld op het moralistische gehalte ervan, of de cliché’s over succesvolle mensen die van binnen diep ongelukkig zijn of aan de pillen zitten. Maar dat ga ik allemaal niet doen. Want ik vond dit een prachtig en meeslepend geschreven parabel over het leven en de keuzes die je moet maken zonder de gevolgen ooit helemaal te kunnen overzien. Over de zinloosheid van spijt en over accepteren wat er nu is. Het is enorm relativerend, het zette me aan het denken, het raakte me emotioneel. En ik kon niet meer stoppen met lezen. Wat kan je in hemelsnaam verder nog van een boek willen? ( )
  Tinwara | Sep 17, 2021 |
Ik ga het gewoon doen. Ik geef dit boek 5 sterren omdat ik het een prachtig boek vind dat alle aandacht moet krijgen, speciaal van mensen die in een moeilijke periode zitten of alle hoop verloren hebben. En toch is het geen somber boek, maar een boek dat hoopvol is en ook een levensles in zich heeft.
Nora Seed is een jonge vrouw die het moeilijk heeft. Ze woont in een gammel appartementje, niemand heeft haar echt nodig, ze heeft haar broer al lang niet gezien en ze zijn met ruzie elkaar gegaan, haar muzikale carrière is als een nachtkaars uitgegaan en nu is ze ook nog haar baan kwijt en gaat haar kat dood. Eigenlijk zit niets mee en alles tegen. Ze neemt een besluit en maakt een eind aan haar leven.
Dan wordt ze wakker in een bibliotheek met dezelfde mevrouw Elm van haar school, die haar vroeger altijd troostte en met wie ze eindeloze potjes schaak heeft gespeeld. Ze krijg de kans om levens te leiden die ze zou hebben kunnen leiden als ze ergens een andere keuze had gemaakt.
Prachtig om te lezen en echt iets om zelf eens goed over na te denken. Een aanrader en een mogelijk herlezer. ( )
  connie53 | Jul 4, 2021 |
Middernachtbibliotheek. Door Matt Haig.

Een super gehypet boek. Iedereen had het er over, de release werd uitgesteld, de hype werd groter. Met reden. Echt. Het is Matt Haig hé. Als het niet enigszins oneerbiedig zou klinken zou ik hem de nieuwste goeroe noemen. Maak hem premier van de UK!

Sinds ik Redenen om te blijven leven las ben ik dol op hem en ferm onder de indruk en dankbaar. Hij is een wijs man. Als je me niet gelooft volg hem dan snel op Instagram, dat maakt je leven ongetwijfeld mooier. Net als de Middernachtbibliotheek lezen.

Eigenlijk moest ik eerst nog een tiental andere boeken lezen van mijn stapeltje maar ik kon niet meer wachten. En ik had het nodig. Het was een lastig jaar, voor ons allemaal. Ik had extra lastige weken wegens een barst in mijn ellenboog en had behoefte aan een wereld om in te verdwijnen. Die vond ik in de Middernachtbibliotheek, tussen de pagina’s van dit geweldige, verslavende boek. Ik las het in één dag uit.

Het leest als een trein, zit boordenvol cliffhangers en het sleept je helemaal mee. Tijdens het lezen zit je er helemaal in en leef je volledig mee met Nora. Maar zodra je het weglegt begint het pas; je gaat nadenken over je eigen leven. Waar heb ik spijt van? Wat zou ik anders doen? Om dan te beseffen dat Haig het bij het juiste einde had (wat tevens het einde van het boek is).

Als verhaal is dit boek spannend, ontroerend, humoristisch en hartverwarmend. Als boodschap is dit medicijn / therapie / reddingsboei in boekvorm. Ik hou van Matt, ik hou van Nora, ik hou van de Middernachtbibliotheek.

Dit boek is meer dan terecht een hype en van mij mag die hype nog groter worden. Laat Haig de wereld helen! ( )
2 stem Els04 | Jun 24, 2021 |
Toon 3 van 3
If you’ve never pondered life’s contingencies—like what might’ve happened if you’d skipped the party where you met your spouse—then Matt Haig’s novel The Midnight Library will be an eye-opening experience. This gentle but never cloying fable offers us a chance to weigh our regret over missed opportunities against our gratitude for the life we have.... [Haig's] allusions to multiverses, string theory and Erwin Schrödinger never detract from the emotional heart of this alluring novel.... Haig brings her story to a conclusion that’s both enlightening and deeply satisfying.
toegevoegd door LondonLori76 | bewerkBookPage, Harvey Freedenberg (Oct 1, 2020)
 
Few fantasies are more enduring than the idea that there might be a second chance at a life already lived, some sort of magical reset in which mistakes can be erased, regrets addressed, choices altered.... The narrative throughout has a slightly old-fashioned feel, like a bedtime story. It’s an absorbing but comfortable read, imaginative in the details if familiar in its outline. The invention of the library as the machinery through which different lives can be accessed is sure to please readers and has the advantage of being both magical and factual. Every library is a liminal space; the Midnight Library is different in scale, but not kind. And a vision of limitless possibility, of new roads taken, of new lives lived, of a whole different world available to us somehow, somewhere, might be exactly what’s wanted in these troubled and troubling times.
toegevoegd door LondonLori76 | bewerkNew York Times, Karen Joy Fowler (betaal website) (Sep 29, 2020)
 
...“between life and death there is a midnight library,” a library that contains multiple volumes of the lives she could have had if she had made different choices.... Haig’s latest (after the nonfiction collection Notes on a Nervous Planet, 2019) is a stunning contemporary story that explores the choices that make up a life, and the regrets that can stifle it. A compelling novel that will resonate with readers.
toegevoegd door LondonLori76 | bewerkBooklist, LynnDee Wathen (Aug 1, 2020)
 
An unhappy woman who tries to commit suicide finds herself in a mysterious library that allows her to explore new lives.... This book isn't heavy on hows; you won’t need an advanced degree in quantum physics or string theory to follow its simple yet fantastical logic. Predicting the path Nora will ultimately choose isn’t difficult, either. Haig treats the subject of suicide with a light touch, and the book’s playful tone will be welcome to readers who like their fantasies sweet if a little too forgettable. A whimsical fantasy about learning what’s important in life.
toegevoegd door LondonLori76 | bewerkKirkus Reviews (Jul 14, 2020)
 

» Andere auteurs toevoegen (20 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Haig, Mattprimaire auteuralle editiesbevestigd
Berg, Monique terVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mulligan, CareyVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dan dan ook doen?
Opdracht
Voor al de medewerkers in de zorg: Dank jullie wel.
Eerste woorden
Negentien jaar voordat ze besloot een einde aan haar leven te maken, zat Nora Seed in de knusse, kleine bibliotheek van de Hazeldene-school in Bedford.
Citaten
She knew she should be experiencing pity and despair for her feline friend – and she was – but she had to acknowledge something else. As she stared at Voltaire’s still and peaceful expression – that total absence of pain – there was an inescapable feeling brewing in the darkness. Envy.
The universe tended towards chaos and entropy. That was basic thermodynamics. Maybe it was basic existence too.
Bertrand Russell wrote that ‘To fear love is to fear life, and those who fear life are already three-parts dead’. Maybe that was her problem. Maybe she was just scared of living. But Bertrand Russell had more marriages and affairs than hot dinners, so perhaps he was no one to give advice.
A person was like a city. You couldn’t let a few less desirable parts put you off the whole. There may be bits you don’t like, a few dodgy side streets and suburbs, but the good stuff makes it worthwhile.
‘Want,’ she told her, in a measured tone, ‘is an interesting word. It means lack. Sometimes if we fill that lack with something else the original want disappears entirely. Maybe you have a lack problem rather than a want problem. Maybe there is a life that you really want to live.’
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"'Between life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices... Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets?' A dazzling novel about all the choices that go into a life well lived, from the internationally bestselling author of Reasons to Stay Alive and How To Stop Time. Somewhere out beyond the edge of the universe there is a library that contains an infinite number of books, each one the story of another reality. One tells the story of your life as it is, along with another book for the other life you could have lived if you had made a different choice at any point in your life. While we all wonder how our lives might have been, what if you had the chance to go to the library and see for yourself? Would any of these other lives truly be better? In The Midnight Library, Matt Haig's enchanting new novel, Nora Seed finds herself faced with this decision. Faced with the possibility of changing her life for a new one, following a different career, undoing old breakups, realizing her dreams of becoming a glaciologist; she must search within herself as she travels through the Midnight Library to decide what is truly fulfilling in life, and what makes it worth living in the first place"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5 2
1 50
1.5 5
2 152
2.5 55
3 489
3.5 190
4 892
4.5 117
5 630

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,238,603 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar