StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De familie Moskat (1950)

door Isaac Bashevis Singer

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8521625,421 (4.11)84
The vanished way of life of Eastern European Jews in the early part of the twentieth century is the subject of this extraordinary novel. All the strata of this complex society were populated by powerfully individual personalities, and the whole community pulsated with life and vitality. The affairs of the patriarchal Meshulam Moskat and the unworldly Asa Heshel Bannet provide the center of the book, but its real focus is the civilization that was destroyed forever in the gas chambers of the Second World War.… (meer)
  1. 00
    Werkausgabe, Bd. 8: Familie Perlmutter door Panait Istrati (Oct326)
    Oct326: Sono entrambi romanzi centrati sulle vicende di famiglie ebree tra fine ottocento e inizio novecento, con problemi e dissidi interni e difficoltà esterne, antisemitismo, personaggi in crisi morale e spirituale dalle vite difficili.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 84 vermeldingen

Engels (9)  Italiaans (3)  Nederlands (3)  Spaans (1)  Alle talen (16)
Toon 3 van 3
"De familie Moskat" is een roman over de Joodse familie Moskat die woonachtig is in Warschau vanaf de jaren voor de Eerste Wereldoorlog tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van het wel en wee van een Joodse familie wordt een beeld geschetst van hoe het was voor Joden om in deze tijd in Polen te leven. In Polen was zeer veel antisemitisme wat het leven voor de Joden erg moeilijk maakte. De roman maakte (vooral in de Nederlandse vertaling die toch iets beter beklijft dan de Engelse) erg veel indruk op mij en ik beschouw het boek als een van de grootste romans van de 20e eeuw. Warm aanbevolen voor iedereen die van een familiekroniek houdt! ( )
  erikscheffers | Nov 3, 2013 |
Deze geschiedenis van een Joodse familie in Warschau eindigt met het begin van de oorlog en de komst van de Nazi's in Polen. Een grootse tragedie maar tegelijkertijd een eenvoudig, ontroerend, bij wijlen grappig verhaal.
Maar 'De famile Moskat' is in de eerste plaats het verhaal over de rijkdom van het Joodse leven in de diaspora, door Singer van binnen uit beschreven, De kleine en grote gebeurtenissen, de religieuze en rituele tradities van de Chassidim, de intellectuele verve van een bijna verdwenen cultuur, de filosfosche mimeringen van het hoofdpersonage, relaties tussen mensen in alle mogelijke kleine en grote verhoudingen, een resem huwelijken en zelfmoorden, armoede en mercanatiele rijkdom, gesjoemel en waanzin, de roep van Palestina en Amerika, Spinoza en Theodor Herzl, het verlangen naar een Messias die nooit zal komen, het dreigende en onontkoombare einde van een vergeten tijdperk. Een roman zoals er niet zoveeel zijn: om te huiveren en te wenen, om te lachen en na te filosoferen...En nog veel meer. Een meesterwerk. ( )
1 stem judikasp | Sep 30, 2012 |
Diverse boeken van IB Singer heb ik jaren geleden gelezen, op één of andere wijze is me toen De familie Moskat ontschoten. Singer schreef dit joodse familie epos direct na de Tweede Wereldoorlog om de weggevaagde joodse gemeenschap in Polen te schetsen. Alle schakeringen, van de godsdienst, politiek, grote gezinnen, ontwikkelingen in werk, kleding, woonplaats en opvattingen, maar vooral de pendule tussen assimiliatie en vasthouden aan de eigen traditie. Wat maakt iemand jood(s)? Wat laat je als pater familias Mesjulam Moskat achter als je sterft? Wat breng je in als buitenstaander (Asa Hesjel)? Wat brengen Spinoza en Herzl aan de 'moderne jood'? Wat is het nut van een filosofie die netjes Het laboratorium van geluk heet, maar volgens de feitelijke hoofdpersoon in het boek, Asa Hesjel, neerkomt op 'meer bed, minder kinderen'? Wat is liefde als je polygaam, zelfs nymfomaan bent, en hoe rijm je dat met je godsdienst? Het boek beschrijft de decennia vóór de Tweede Wereldoorlog en Hitlers bombardementen van Warschau, de komst van concentratiekampen en de naderende vernietiging van het joodse ras. Het laat ongeveinsd de antisemitische wortels in de Poolse samenleving, maar ook de ambivalente levenswijze van de joden in dit land zien. En waar bijvoorbeeld de sluwe Koppel dacht in Amerika veilig te zijn, komt hij uiteindelijk toch in Polen te overlijden, evenmin als Hadassa (Griekse naam: Esther) ondanks haar meelijwekkend verhaal ontkomt aan het noodlot. De tientallen kinderen, verhalen en intriges komen in een seidermaaltijd vlak voor het begin van de oorlog weer bij elkaar, maar de verlossing is anders dan verwacht. Beklememnd eindigt het boek met de constatering 'De dood is de Messias. Dat is de eigenlijke waarheid." Niet voor niets heeft Singer de Nobelprijs voor de literatuur! ( )
1 stem hjvanderklis | Dec 5, 2008 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (15 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Isaac Bashevis Singerprimaire auteuralle editiesberekend
Baruch, GertrudVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fonzi, BrunoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gross, A.H.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I dedicate these pages to the memory of my late brother I.J. Singer, author of THE BROTHERS ASHKENAZI. To me he was not only the older brother, but a spiritual father and master as well. I looked him up always as to a model of high morality and literary honesty. Although a modern man, he had all the great qualities of our pious ancestors.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Five years after the death of his second wife Reb Meshulam Moskat married for a third time.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

The vanished way of life of Eastern European Jews in the early part of the twentieth century is the subject of this extraordinary novel. All the strata of this complex society were populated by powerfully individual personalities, and the whole community pulsated with life and vitality. The affairs of the patriarchal Meshulam Moskat and the unworldly Asa Heshel Bannet provide the center of the book, but its real focus is the civilization that was destroyed forever in the gas chambers of the Second World War.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.11)
0.5
1
1.5
2 5
2.5 1
3 14
3.5 8
4 41
4.5 8
5 38

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,765,674 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar