StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

How Contagion Works
Bezig met laden...

How Contagion Works (2020)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
907301,152 (3.3)Geen
The Covid-19 pandemic is the most significant health emergency of our time. Writing from Italy in lockdown, physicist and novelist Paolo Giordano explains how disease spreads in our interconnected world: why it matters, how it impacts us, how we must react. By expanding his focus to include other forms of contagion - from the environmental crisis to fake news and xenophobia - Giordano shows us.… (meer)
Lid:keikoc
Titel:How Contagion Works
Auteurs:
Info:WEIDENFELD & NICOLSON
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Te lezen, Favorieten
Waardering:****
Trefwoorden:audiolist

Informatie over het werk

In tijden van besmetting door Paolo Giordano (2020)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Nederlands (5)  Spaans (1)  Engels (1)  Alle talen (7)
Toon 5 van 5
Essay van Giordano dat ons doet nadenken over de pandemie waarin we nu zitten. Geschreven in een tijd dat de pandemie ontstond. Als fysicus probeert hij vat te krijgen op de epidemie, en spoort aan om na te denken over de dag van morgen, niet vanuit de angst, maar vanuit wijsheid ( )
  vroyen | Sep 13, 2020 |
Knap dat Giordano in een boekje van amper 80 bladzijden ons denken en handelen tijdens een pandemie kan analyseren. Hij analyseert rationeel wat er aan de hand is om vervolgens volledig irrationeel, maar menselijk zijn commentaar op te geven. Dit vraagt om een diepgaande analyse van dezelfde auteur een jaar nadat de pandemie ten einde is. ( )
  Pieter_Goldhoorn | May 24, 2020 |
Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen, om de vreemde periode die we nu stilaan achter ons hebben, te verwerken. Dat moet ook de Italiaanse auteur Paolo Giordano gedacht hebben. Dit boekje bundelt enkele mijmeringen die hij neerpende, einde februari en begin maart, toen de epidemie zich nog maar in zijn beginfase bevond. Het zijn achteraf gezien heel pertinente beschouwingen, onder andere over hoe verweven onze wereld is geworden, en hoezeer we in zo’n virustijden eigenlijk allemaal samen een collectief organisme vormen. Op het einde waaieren de thema’s een beetje uiteen en legt Giordano een verband met de klimaatopwarming, met fake news enzovoort. Mijn vermoeden is dat zijn boekje, als het een maand later was geschreven, en de omvang van de slachting in Italië en elders duidelijker was geworden, heel anders van toon zou zijn. Zijn besluit kunnen we alleen maar onderschrijven: laten we zin geven aan deze besmetting. ( )
1 stem bookomaniac | May 23, 2020 |
In tijden van besmetting. Door Paolo Giordano.

Ik twijfelde of ik dit boek wel wou lezen. Pro: ik ben fan van Giordano. Contra: is dit het uitmelken van een crisis?
Wat ben ik blij dat ik het gelezen heb. Het is geen crisis-boek. Het is een boekje dat deugd doet als je het leest. Het gaat wel over de crisis, waar we nog volop inzitten, maar het leidt niet tot paniek. Hoewel er best alarmerende dingen in staan.

Giordano kijkt op verschillende manieren naar deze crisis. Wiskundig, wetenschappelijk, als schrijver en als burger. Een burger die verandering wil en ook niet.

Als wiskundige legt hij uit hoe een virus-besmetting te werk gaat, volgens bepaalde te voorspellen modellen. Die modellen tonen ook aan wat we kunnen doen om verdere besmetting enigszins te voorkomen (blijf in uw kot). Als wetenschapper toont hij aan hoe bijvoorbeeld de vele bosbranden en het verwoesten van habitatten van dieren bijdraagt aan de toename van virussen en bacteriën onder de mensen. Hij wijst ons op het verband tussen milieuproblematieken en epidemies.

Dat klinkt allemaal niet hoopvol en niet positief maar dat is de huidige situatie ook niet. Naast een actueel essay is In tijden van besmetting ook een activistisch pamflet. En net die insteek geeft hoop. Ons leven nu staat in pauzestand. Vraag is: wat willen we meenemen naar de toekomst, wat willen we weer opstarten en wat niet. We moeten deze verplichte pauze zien als een kans. Een kans op een betere toekomst, voor de mensheid als geheel. Want we horen allemaal samen, dat is wel duidelijk geworden.

Nu hebben we de tijd om eens grondig na te denken over morgen. We moeten deze tijd goed gebruiken. Te beginnen door het lezen van dit hoopvolle boek. ( )
1 stem Els04 | Apr 20, 2020 |
Kort voordat Italië en daarna een hele resem andere landen in een of andere vorm van lockdown gingen, schreef Giordano dit essay om toch ten dele zijn eigen angst en ongeloof te bezweren. Nu we enkele maanden verder zijn en de situatie danig verslechterd is, blijkt Giordano toch een gevoelige vinger op de pols gehouden te hebben. Naast de verspreiding van het SARS-CoV-2 virus (corona is een minder nauwkeurige term, en covid-19 is de ziekte, zo merkt hij fijntjes op) zien we nu inderdaad ook de verspreiding van angst, van complottheorieën, van wederzijdse beschuldigingen, van fake news, enz... Giordano zag het al en het heeft zich nog meer ontwikkeld. Hij zoekt zijn heil enigszins in de hem als fysicus wel vertrouwde wiskunde om vat te krijgen op de epidemie. Hij haalt er uiteindelijk zelfs psalm 90 bij, "Leer ons zo onze dagen tellen dat wijsheid ons hart vervult".
Volgens de uitgever een urgent, elegant en uiteindelijk hoopvol essay, bleef het voor mij allemaal wat te zeer aan de oppervlakte, te vluchtig. Het mocht voor mij echt wat meer zijn en ik denk dat Giordano er ook wel meer van had kunnen maken. Maar misschien heeft de onvoorspelbaarheid van de situatie ook hem ertoe gebracht niet te wachten om zijn essay uit te brengen. ( )
2 stem rvdm61 | Apr 19, 2020 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
De corona-epidemie maakt een goede kans om de belangrijkste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

The Covid-19 pandemic is the most significant health emergency of our time. Writing from Italy in lockdown, physicist and novelist Paolo Giordano explains how disease spreads in our interconnected world: why it matters, how it impacts us, how we must react. By expanding his focus to include other forms of contagion - from the environmental crisis to fake news and xenophobia - Giordano shows us.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.3)
0.5
1
1.5
2 4
2.5 2
3 9
3.5 3
4 8
4.5
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,206,058 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar