StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De misstap van pastoor Mouret (1875)

door Émile Zola

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: De Rougons-Macquarts (5)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
4931849,677 (3.47)1 / 80
Serge Mouret, the younger son of Francois Mouret (see La Conquete de Plassans), was ordained to the priesthood and appointed Cure of Les Artaud, a squalid village in Provence, to whose degenerate inhabitants he ministered with small encouragement. He had inherited the family taint of the Rougon-Macquarts, which in him took the same form as in the case of his mother-a morbid religious enthusiasm bordering on hysteria. Brain fever followed, and bodily recovery left the priest without a mental past. Dr. Pascal Rougon, his uncle, hoping to save his reason, removed him from his accustomed surroundings and left him at the Paradou, the neglected demesne of a ruined mansion-house near Les Artaud, where he was nursed by Albine, niece of the caretaker. The Abb fell in love with Albine, and, oblivious of his vows, broke them... (J. G. Patterson)… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Author Theme Reads: Abbe Mouret's Sin by Zola2 ongelezen / 2rebeccanyc, april 2013

» Zie ook 80 vermeldingen

Engels (13)  Nederlands (3)  Frans (2)  Alle talen (18)
Toon 3 van 3
Matthieu Kockelkoren
In zijn omvangrijke romancyclus 'Les Rougon-Macquart' wil de Franse auteur Emile Zola (1840-1902) met wetenschappelijke pretenties de invloeden beschrijven van milieu en erfelijkheid over vijf generaties van een familie. In het zelfstandig leesbare vijfde deel 'La faute de l'abbé Mouret' (1875) voert hij de jonge Serge Mouret ten tonele die als 'levend lijk' van het seminarie kwam en een levensvreemde, Maria-vererende pastoor wordt in een Provençaals gehucht. Een erfelijk bepaalde zenuwzwakte doet hem lichamelijk bezwijken, maar op het naburige landgoed Paradou waar hij moet herstellen ontmoet hij het aldaar verblijvende 'wilde natuurmeisje' Andine. Volgens Zola zal zijn fout nu hierin bestaan dat hij na grote gewetensbezwaren de Religie verkiest boven de Natuur. De (goed vertaalde) roman is natuurlijk een product van zijn tijd ( karakters zijn zwart-wit, gevoelens extreem, intrige voorspelbaar, documentatie uitputtend), maar is sterk geschreven en heeft soms de lyrische dimensie van een meeslepend prozagedicht. Kleine druk.
  Pabel | Jun 10, 2019 |
De jonge pastoor Mouret wordt helemaal overspannen en doodziek van zijn verering voor Maria. Zijn oom die dokter is, stuurt hem ter genezing naar een verlaten landhuis met een paradijselijke tuin. Een jong meisje verzorgt hem en slaagt er in de pastoor weer te doen leven. Ze worden verliefd op elkaar, met alle gevolgen van dien. Als Mouret dan plotseling weer met de buitenwereld geconfronteerd wordt, beseft hij dat hij zo niet verder kan. Hij probeert zijn werk als pastoor weer op te nemen. Het meisje probeert tevergeefs hem van gedachten te doen veranderen. Het lukt niet en dat wordt haar dood.
  wannabook08 | Feb 1, 2016 |
Jonge pastoor in bekrompen 19de eeuws Frans plattelandsdorp draait door en wordt ziek. Zijn al te vurige aanbidding van Maria speelt daarbij een belangrijke rol. Door tussenkomst van een oom belandt hij op een landgoed in de buurt, dat niet toevallig de naam Paradou draagt en waar hij wordt opgelapt door de wilde en toch zorgzame jongedame Albine (16). Hun vele en lange wandelingen door de weelderige natuur van het landgoed - inderdaad een soort Hof van Eden, op ongetwijfeld zeer naturalistische wijze pagina's lang beschreven - eindigen na een langdurige toenaderingsperiode tenslotte in het bedrijven van de liefde onder een boom. Vervolgens wordt de betovering vrijwel direct verbroken en keert pastoor Mouret door een gat in de muur van het landgoed terug naar het dorp waar hij zich met nog meer ijver dan voorheen op zijn religieuze leven stort. Albine kwijnt ondertussen weg en sterft tenslotte als blijkt dat Mouret niets meer van haar wil weten.
De aardse vorm van liefde tussen twee mensen wordt in dit boek diametraal tegenover de religieuze vorm van liefde voor God en Maria geplaatst. De schrijver lijkt een voorkeur voor de eerste vorm van liefde te hebben en tussen de regels door de tweede vorm te bespotten. Hoewel het thema van de worsteling (van de kerk) met liefde en seksualiteit en hoe dit te verenigen is met de liefde voor het hogere ook in de huidige tijd niet onbekend voorkomt, is het mij niet geheel duidelijk wat Zola nu precies met dit boek wil zeggen. Het verhaal is onevenwichtig opgebouwd en het thema is nogal plat uitgewerkt. Dat Zola desondanks de aandacht vast weet te houden is knap en pleit voor zijn schrijfstijl. Subliem vertaald. ( )
  WillemFrederik | Nov 11, 2011 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (15 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Émile Zolaprimaire auteuralle editiesberekend
Minogue, ValerieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Petrey, SandyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schwencke, J.J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wuyts, WillemVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
La Teuse, en entrant, posa son balai et son plumeau contre l’autel.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Serge Mouret, the younger son of Francois Mouret (see La Conquete de Plassans), was ordained to the priesthood and appointed Cure of Les Artaud, a squalid village in Provence, to whose degenerate inhabitants he ministered with small encouragement. He had inherited the family taint of the Rougon-Macquarts, which in him took the same form as in the case of his mother-a morbid religious enthusiasm bordering on hysteria. Brain fever followed, and bodily recovery left the priest without a mental past. Dr. Pascal Rougon, his uncle, hoping to save his reason, removed him from his accustomed surroundings and left him at the Paradou, the neglected demesne of a ruined mansion-house near Les Artaud, where he was nursed by Albine, niece of the caretaker. The Abb fell in love with Albine, and, oblivious of his vows, broke them... (J. G. Patterson)

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.47)
0.5
1 2
1.5 2
2 6
2.5 2
3 30
3.5 13
4 23
4.5 1
5 13

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,458,759 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar