StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Mythologieën (1957)

door Roland Barthes

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4,298322,719 (4.01)48
"This new edition of MYTHOLOGIES is the first complete, authoritative English version of the French classic, Roland Barthes's most emblematic work"--
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 48 vermeldingen

Engels (27)  Frans (2)  Portugees (1)  Nederlands (1)  Portugees (Brazilië) (1)  Alle talen (32)
Mythologieën van Roland Barthes (1915-1980) is een boek dat grotendeels bestaat uit relatief korte, doorwrochte essays die verschillende maatschappelijke fenomenen deconstrueren in tekenen (betekenaar-signifiant in oppositie tegenover betekenis-signifié, gebonden door het arbitraire teken-signe), om aldus de gesuggereerde metafysica, de mythe van het fenomeen beter te kunnen beschrijven. De ideologie achter het fenomeen wordt aldus geëxpliciteerd en ontmaskerd via de semiologie die Barthes ontleende aan het werk van de 19de-eeuwse taalkundige Ferdinand de Saussure, en die hij eigenhandig verfijnde van een tekensysteem geldig voor taalkundig gebruik, naar een tekensysteem dat ook beelden kan 'lezen' en benoemen in betekenaars en betekenissen tot op het metaniveau van de mythe, die een ononderbroken herhaling blijkt te zijn van verschillende betekenaars met éénzelfde betekenis in een ongelimiteerd aantal verschijningsvormen.
Barthes vond zijn grondstof voor mytheanalyse in artikelen en foto's uit tijdschriften en kranten ( het damesweekblad 'Elle', de 'Paris-Match',.....), in spektakels (de catchwedstrijd, de music-hall, de striptease-act, het toneel, de Tour de France.....), in alledaagse gebruiksvoorwerpen (plastic, speelgoed, badschuim, de Citroën DS,.....) of in politieke, anti-intellectualistische en anti-etatistische stromingen (Pierre Poujade en het 'Poujadisme'). Door nauwgezette analyse van de diverse tekens bekritiseert hij de pogingen om iets wat sterk cultuurgebonden is voor natuurlijk te laten doorgaan, de mythe van de taal van de zogenaamde massacultuur.
Het laatste deel van het boek omhelst een uitputtende analyse van de mythe in al zijn semiologische en ideologisch-politieke aspecten.

Tot zover een korte uiteenzetting over de 'intuïtief-fenomenologische' aanpak van de diverse themata die Roland Barthes in dit boek behandelt. Wie in deze context ook beslist relevant is, was de Joods-Duitse filosoof Ernst Cassirer (1874-1945). Bij mijn weten verwees Barthes nooit naar Cassirer, maar ik citeer hier graag wat Wolfram Eilenberger over deze filosoof schreef in dezefde context van tekens en mythes:
"Volgens Cassirer is de mens vooral een wezen dat tekens voortbrengt en gebruikt - een animal symbolicum. Hij is met andere woorden een wezen dat zichzelf en zijn wereld door het gebruik van tekens zin, houding en oriëntatie geeft. Het belangrijkste tekensysteem van de mens is zijn natuurlijke moedertaal. Maar er bestaan talrijke andere tekensystemen - in Cassirers theoretische taal: symbolische vormen - bijvoorbeeld dat van de mythe, de kunst, de wiskunde of de muziek. Die symboliseringen, of ze nu via taal, beeld, geluid of gebaar gegeven worden, spreken in de regel niet vanzelf. Ze hebben de interpretatie van andere mensen nodig. Het voortdurende proces waarin tekens de wereld ingestuurd en door andere mensen geïnterpreteerd en veranderd worden, is het proces van de menselijke cultuur. Pas dat vermogen om tekens te gebruiken stelt de mens in staat metafysische vragen, ja zelfs vragen over zichzelf en de wereld te stellen. De kritiek van de zuivere rede van Kant wordt voor Cassirer een onderzoeksproject naar de symbolische vormsystemen waarmee wij onszelf en onze wereld zin geven. Daarmee wordt het een kritiek van de cultuur in al haar onvermijdelijk tegenstrijdige omvang en veelsoortigheid."(*)

(*) Wolfram Eilenberger. Het tijdperk van de tovenaars. Het grote decennium van de filosofie, 1919-1929. pag. 31. ( )
  zerkalo. | Mar 27, 2010 |
Pour ces chroniques, succès durable ­depuis cinquante-trois ans, Roland Barthes partait tout simplement d'images de la vie quotidienne ou d'articles de presse, dont certains publiés dans Le Figaro. Ainsi est venue l'idée d'une réédition sous forme d'album des Mythologies, contenant 120 illustrations. Loin de l'austère «Point» Seuil, l'album se regarde autant qu'il se lit. Jacqueline Guittard, maître de conférence à l'université Picardie-Jules Verne, qui a établi la nouvelle édition, a choisi des documents authentiques, essayant parfois de deviner ceux que Roland Barthes avait eus sous les yeux et qui avaient pu déclencher sa réflexion.
toegevoegd door NeueWelle | bewerkLe Figaro, Claire Bommelaer (Oct 15, 2010)
 

» Andere auteurs toevoegen (93 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Barthes, Rolandprimaire auteuralle editiesbevestigd
Badmington, NeilIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
秀夫, 篠沢VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Eco, UmbertoVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fulka, JosefVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lavers, AnnetteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Madžule, SarmīteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Scheffel, HelmutVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Paladin (586 08164 X)
Points (10)
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The grandiloquent truth of gestures on life's great occasions.
Baudelaire
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The virtue of all-in wrestling is that it is the spectacle of excess.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I think that cars today are almost the exact equivalent of the great Gothic cathedrals: I mean the supreme creation of an era, conceived with passion by unknown artists, and consumed in image if not in usage by a whole population which appropriates them as a purely magical object.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

"This new edition of MYTHOLOGIES is the first complete, authoritative English version of the French classic, Roland Barthes's most emblematic work"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.01)
0.5 2
1
1.5 2
2 11
2.5 6
3 81
3.5 24
4 165
4.5 14
5 135

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,655,682 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar