StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Mrs. Degas (2020)

door Arthur Japin

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
624423,020 (3.89)2
"Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas' herinnering wekt aan de enige - en onmogelijke - liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas' meest pijnlijke herinnering?"… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Engels (2)  Nederlands (2)  Alle talen (4)
Toon 2 van 2
Edgar Degas is als jonge man teruggetrokken en introvert, uitsluitend bezig met zijn kunst. Als er familie overkomt uit Louisiana, tijdens of vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog vangt hij ze liefdevol op. Een tante met twee nichtjes. Hij wordt hevig verliefd op Estelle en zij ook op hem. Doordat hij werk moet exposeren en heel hard werken ziet zijn broer René zijn kans schoon, nodigt de tante en de meisjes uit voor een verblijf in het familiehuis en verlooft zich met Estelle. Zij allen verhuizen terug naar Louisiana en na een paar jaar gaat Edgar daar op visite.
Inmiddels heeft Estelle twee kinderen, is zwanger van de derde. Ze is inmiddels blind geworden, René bedriegt haar met allerlei vrouwen en met name met de buurvrouw. De verhouding tussen Edgar en Estelle blijft platonisch maar is heel intens. Als een zwarte werkneemster haar leven beëindigd omdat ze een kindje heeft gekregen vangt Estelle het kindje op, dat ongeveer even oud is als haar eigen baby.
Edgar gaat terug naar Parijs.
Als hij oud is moet hij verhuizen, hij is dan ook geheel blind. Er komt een jonge vrouw hem helpen met inpakken en verhuizen. Ze schrijft verslagen aan “iemand” van wat ze met hem beleeft. Edgar is een knorrig mens geworden maar het meisje is niet bang voor hem. Uiteindelijk blijkt zij het zwarte kindje van Estelle te zijn en in opdracht van René te handelen, die is uit op verzoening. Die komt er niet. Beetje ingewikkeld en hier en dar wat langdradig, maar wel een mooi. Oek over een aantal behoorlijk tragische levens. ( )
  vuurziel | Sep 2, 2021 |
De romans van Arthur Japin zijn voor mij altijd een verzekerd aantal genoeglijke leesuurtjes. Mrs. Degas behoort van zijn boeken wat mij betreft nog weer tot de beste.
De roman begint met twee pagina's die de kunstenaar en zijn werk beschrijven. Door Japins prachtige bewoordingen kruipt de lezer in het hoofd van de schilder. Zinnen als:"Dat moment van aarzelen waarin alles nog idee is. Tot aan de eerste uithaal liggen alle paden open."
Daarna begint het verhaal, wisselend in de eerste en de derde persoon verteld, in verslagen van het heden (1912) en het verleden (1872/ 1873).
De personages zijn geloofwaardig; misschien is Estelle iets te ideaal geschetst, maar dat is logisch, bezien vanuit het perspectief van de liefde. Alleen René is me iets te vlak beschreven. Hij is het stereotype van de overspelige man, een vrouwenverslinder. Het meest herkenbaar vind ik de geheimzinnige vrouw die Edgar helpt met verhuizen en daarvan verslag doet. Haar aarzelingen, haar streven om het goed te doen voor iedereen. Prachtig. Zo treffend als zij dingen zegt (met de woorden van Japin):"Zij staat mij voor de geest, maar niet voor ogen" (over een persoon die ze als kind kende). Zo treffend!
Arthur Japin vertelde in een interview dat hij alweer aan een nieuwe roman begonnen is. Laat maar komen... ( )
  Johanna11 | Oct 7, 2020 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
'Wij werken in het donker - wij doen wat we kunnen - wij geven wat we hebben.
Onze twijfel is onze passie, onze passie is onze taak. De rest is de gekte van de kunst.'

-HENRY JAMES, The Middle Years
Opdracht
Voor L.J. en B.M.
Eerste woorden
Er is een leeg wit vel en het moet vol.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Er is een leeg wit vel en het moet vol.
Die eerste lijn...De drang om haar te zoeken. De moed om haar te zetten. Je hand fladdert boven het papier, nerveus. Vingers als libellen, bang om neer te strijken. Zoeken. Tasten. Toch teruggeschrokken weer omhoog. Dat moment van aarzelen waarin alles nog idee is. Tot aan de eerste uithaal liggen alle paden open. Gezegnde wanhoop. Almachtige onwetendheid. Uiteindelijk landt de houtskool en trekt een zwarte vore door het ongerepte.
Inbeelding is afbeelding geworden, onherstelbaar. Een eerste lijn, waartegen je je afzet met een tweede. Is het doek eenmaal bevlekt, is de aanval op het lege vel begonnne, dan moet je door op wat je hebt. . Spijt krijgen, doezelen. Krassen in de schoonheid, kuisen door het ideaal. Creëren is beperken. Iets komt tot leven omdat jij het zijn oneindigeheid ontneemt. Zoals wijzelf zijn ontstaan. Dankzij begrenzing. Scheppen is mogelijkheden wegstrepen, Snoeien in potentie. Vrijheden pogeven en dromen inperken. Gedachten vastlegen. Vluchtwegen barricaderen. Je dacht alles te kunnen, maar volbrengt alleen dit ene. Het vallen van een vel.
Vier uur lang heb ik van een van mijn modellen ooit de haren geborsteld, alleen om de structuur te kennen, in haar te geraken, brouw te worden, de bewegingvan het kammen te doorgronden, voordat ik durfde een eerste lok te schetsen. 'Nooit naar het leven tekenen', waarschuwde Ingres, alleen uit het geheugen.'
Een kunstenaar heeft de onbegrensde mogelijkheid gezien. En uit dat alles, wis hij niet meer voort te brengen dan dit ene. Daarom kan hij zelf nooit tevrden zijn. . Toch wordt hij, als de voorstelling eenmaal staat, door iedereen geroemd omdat hij iets uit niets wist voort te brengen. Maar iets wat je schept komt niet uit het niets, het komt uit het alles.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas' herinnering wekt aan de enige - en onmogelijke - liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas' meest pijnlijke herinnering?"

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.89)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 3
3.5 1
4 9
4.5 2
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,798,114 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar