StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Mijn lieve gunsteling

door Lucas Rijneveld

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1547177,302 (3.47)11
"'Mijn lieve gunsteling' is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn 'uitverkorene', de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. De beklemmende bekentenis 'Mijn lieve gunsteling' is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman 'De avond is ongemak' waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won."--Publisher's website.… (meer)
  1. 10
    Vallen is als vliegen door Manon Uphoff (HendrikSteyaert)
  2. 00
    Lolita door Vladimir Nabokov (tmrps)
    tmrps: Both stories are about elder men who fall in love with young girls.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 11 vermeldingen

Nederlands (6)  Engels (1)  Alle talen (7)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Een mindfuck van een boek, Terecht in alle top 10 lijstjes in 2020 ( )
  Vercarre | Oct 14, 2023 |
Dit is zeker voor het Nederlandse taalgebied een unieke leeservaring, maar ik heb er niks mee, echt niks. Net als in Rijnevelds eersteling (De avond is ongemak) is het boerenleven in de Nederlandse bijbel-belt de setting van dit verhaal. De tekst wemelt van de technische termen uit de boerenstiel en specifiek ook de veeartsenijkunde, en die geven hem toch wel een heel apart cachet. De auteur blijft ook grossieren in een erg ongebruikelijke maar dikwijls geweldig beeldende woordenschat zoals ‘het hazengrauwen’ (zoek het maar op, het staat in Van Dale), waar andermaal zijn/haar dichterlijke achtergrond uit blijkt.
Maar dan is er het verhaal, of beter, de 400 pagina’s lange monoloog van een veearts op middelbare leeftijd, echtgenoot en vader, die zijn passie voor een 14-jarig boerenmeisje in geuren en kleuren onder woorden brengt, en beschrijft hoe hij haar met kleine stapjes geleidelijk voor hem weet te winnen. Humbert Humbert duikt nu onvermijdelijk op in de geest van de lezer, en inderdaad, Rijneveld lijkt inhoudelijk volledig de perverse, Nabokoviaanse toer op te gaan: onze niet bij naam genoemde veearts gaat zich te buiten aan de superlatieven om het “onschuldige” meisje op te hemelen en in zijn web te trekken. Ik zet onschuldig tussen aanhalingstekens, want al even vaak als bij Nabokov blijkt uit de monoloog dat het – ook al niet bij naam genoemde – meisje zich op het grensvlak tussen kinderlijke naïviteit en groeiend inzicht in de feiten des levens bevindt. Die ambiguïteit is één van de sterkere kanten van dit verhaal.
Vormelijk lijkt dit boek eerder geïnspireerd door de koortsige monoloog-romans van Samuel Beckett en de eindeloos uitgesponnen zinnen van Marcel Proust. Rijneveld haalt beide iconische auteurs regelmatig aan, wellicht als erkenning van haar inspiratiebronnen, terwijl Nabokov vreemd genoeg onvermeld blijft. Behalve de agrarische en bijbelse verwijzingen voegt ze daar als eigen accenten de incestueuze jeugdervaringen van de veearts en de vlieg-obsessie en de genderfluïditeit van het meisje aan toe. Terwijl ik dit neerschrijf zit ik te denken: “dit is alles bijeen toch een behoorlijke cocktail, dit kan niet anders dan een rijk en virtuoos boek zijn”, en dat klopt natuurlijk ook.
Maar dan kom ik bij de eerste zin van mijn review: “ik heb er niks mee, echt niks”, en dan bedoel ik dat niet als een goedkoop afstand nemen van de perverse, pedofiele relatie die wordt beschreven, maar zowel inhoudelijk als vormelijk raakte dit boek mij gewoon niet. Rijneveld is onbetwistbaar een enorm talent, maar hij/zij moet duidelijk nog groeien. In dat opzicht is dit boek eerder te zien als een vingeroefening waarin de nog erg jonge auteur laat zien hoe hij/zij enkele epigonen van de wereldliteratuur op een heel eigen manier verwerkt heeft. ( )
2 stem bookomaniac | Apr 28, 2022 |
Dit boek vind ik moeilijk te beoordelen. Niet zozeer vanwege het onderwerp en de stijl, beide zijn uitstekend. Maar ik mis het waarom: waarom doen de mensen wat ze doen. Pas tegen het einde wordt een soort verklaring gegeven, maar die lijkt er met de haren bijgesleept. De hoofdpersoon komt wel goed uit de verf, maar de persoonlijkheid van de gunsteling blijft vlak. Bovendien doet de gunsteling dingen en zegt ze dingen die niet bij haar passen. Maar ondanks dat toch een mooi boek om te llezen. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Oct 25, 2021 |
Mijn lieve gunsteling. Door Marieke Lucas Rijneveld.

Rijneveld heeft een eigen universum geschapen, beginnend met Kalfsvlies, dat ze nauwgezet blijft uitbreiden. Of het nu poëzie is of proza elke letter wordt gekleurd door een voltrekt unieke stem.

De wereld van Rijneveld is donker en pijnlijk, wordt bevolkt door zwijgzame, afwijkende mensen, genderfluïditeit en rouw voeren de boventoon en koeien zijn alom aanwezig. Marieke Lucas’ kennis van veehouderij zorgt voor een boek vol woorden en termen waarvan je het bestaan niet kon bevroeden, waarvan je de betekenis niet kent, die typisch Rijneveld zijn.

Marieke Lucas’ romans zijn even poëtisch als haar gedichten verhalend zijn. De (pagina’s lange) zinnen zitten boordenvol metaforen en plechtstatige woorden. Woorden zoals gunsteling. De 14-jarige uitverkorene van de veearts die geregeld op de boerderij langskomt. Die gunsteling leeft in een wereld verduistert door de verlorene en de vergane, door Hitler en Freud in haar hoofd. Ze is een meisje dat een Dear Boy wil zijn, vol verlangen naar een (eigen) gewei.

Wat het verhaal zo schrijnend maakt, zo lastig om te lezen is het feit dat het ook wel iets romantisch heeft. ‘Kurt’ de veearts schrijft en ware ode aan zijn mooie Putto. Die hij echt graag ziet, meent hij. Dieper en dieper duiken we in het binnenste van koeien, het bezeten hoofd van de veearts en het verwarde lichaam van de gunsteling.

Het idyllische platteland krijgt meer en meer een grauwe sluier, het adembenemende tempo van de taal sleurt je mee richting de ondergang. Beschadigde mensen die elkaar nog verder kapot maken, het donkerste tussen mensen in een poëtische liederlijke taal, dat alles overspoelt je en laat je verbijsterd achter. Rijneveld heeft het weer gedaan: een gitzwarte parel aan een gouden ketting rijgen. ( )
3 stem Els04 | Dec 23, 2020 |
Vreselijk, niet om door te komen, ik kwam tot pagina 15. ( )
  huizenga | Dec 17, 2020 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
“Ken me dan maar,
weet wie ik ben
en doe maar.
PSALM 139”
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"'Mijn lieve gunsteling' is de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld. Het verhaal van de veearts en zijn 'uitverkorene', de dochter van een boer. Tijdens een hete zomer zoeken ze toenadering tot elkaar omdat ze willen ontsnappen aan de grilligheid en de leemten van het plattelandsleven en omdat ze willen ontkomen aan wat er in hen gezaaid is. Gedurende die zomer ontwikkelen ze een obsessieve fascinatie voor elkaar. De beklemmende bekentenis 'Mijn lieve gunsteling' is een hartverscheurend en tegelijk angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. Het is daarmee een meer dan waardige opvolger van de debuutroman 'De avond is ongemak' waarmee Marieke Lucas Rijneveld als eerste Nederlandse schrijver de International Booker Prize won."--Publisher's website.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.47)
0.5 1
1 2
1.5 1
2 1
2.5 3
3 7
3.5 8
4 13
4.5 1
5 6

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,811,806 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar