StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Hart der duisternis (1899)

door Joseph Conrad

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
20,125319141 (3.56)2 / 1097
"Heart of Darkness" grew out of a journey Joseph Conrad took up the Congo River; the verisimilitude that the great novelist thereby brought to his most famous tale everywhere enhances its dense and shattering power. Apparently a sailor's yarn, it is in fact a grim parody of the adventure story, in which the narrator, Marlow, travels deep into the heart of the Congo where he encounters the crazed idealist Kurtz and discovers that the relative values of the civilized and the primitive are not what they seem. "Heart of Darkness" is a model of economic storytelling, an indictment of the inner and outer turmoil caused by the European imperial misadventure, and a piercing account of the fragility of the human soul.… (meer)
 1. 201
  De geest van Koning Leopold II en de plundering van de Congo door Adam Hochschild (baobab, chrisharpe)
 2. 100
  De gifhouten bijbel door Barbara Kingsolver (baobab, WSB7)
  WSB7: Both about "colonialisms" abuses in the Congo, among other themes.
 3. 81
  De stille Amerikaan door Graham Greene (browner56)
  browner56: Powerful, suspenseful fictional accounts of the intended and unintended consequences of colonial rule
 4. 92
  Een wereld valt uiteen door Chinua Achebe (SanctiSpiritus)
 5. 61
  Reis naar het einde van de nacht door Louis-Ferdinand Céline (gust)
 6. 51
  Staat van verwondering door Ann Patchett (DetailMuse)
  DetailMuse: Includes a quest for a Kurtz-like character.
 7. 30
  Max Havelaar, of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij door Multatuli (Trifolia)
  Trifolia: Both books focus on the ugly sides of colonialism.
 8. 20
  De droom van de Ier roman door Mario Vargas Llosa (gust)
 9. 20
  Dancing in the Glory of Monsters: The Collapse of the Congo and the Great War of Africa door Jason Stearns (Anonieme gebruiker)
 10. 20
  De laatste kudden van Afrika door Romain Gary (ursula)
 11. 20
  Exterminate All the Brutes door Sven Lindqvist (Polaris-)
 12. 20
  De wonderlijke geschiedenis van dr Jekyll en mr Hyde door Robert Louis Stevenson (Sylak)
  Sylak: Delving the depths of human savagery and corruption.
 13. 20
  Downward to the Earth door Robert Silverberg (aulsmith)
  aulsmith: Silverberg was inspired by Conrad's story to write Downward to Earth and makes some interesting comments on the themes that Conrad explores.
 14. 20
  De zeewolf door Jack London (wvlibrarydude)
 15. 20
  The African Queen door C. S. Forester (Cecilturtle)
 16. 53
  Congo door David Van Reybrouck (gust, Jozefus)
  Jozefus: Bekroond werk over de geschiedenis van Congo, dat door The Independent een "masterpiece" genoemd werd.
 17. 10
  Fly Away Peter door David Malouf (lucyknows)
  lucyknows: Heart of Darkness by Joseph Conrad may be paired with Fly Away Peter by David Malouf as both authors show human nature to be hollow to the core.
 18. 10
  Het strand door Alex Garland (TomWaitsTables)
 19. 21
  De verdronken aarde door J. G. Ballard (amanda4242)
 20. 10
  Headhunter door Timothy Findley (chrisharpe)
  chrisharpe: "Headhunter" is a clever and well written fantasy on the theme of Kurtz.

(toon alle 28 aanbevelingen)

Africa (4)
1890s (6)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Engels (284)  Spaans (9)  Catalaans (6)  Italiaans (4)  Duits (3)  Zweeds (3)  Nederlands (3)  Frans (2)  Deens (1)  Tagalog (1)  Fins (1)  Galicisch (1)  Alle talen (318)
Toon 3 van 3
Het verhaal van zijn beklemmende tocht over de rivier, de Kongo. op zoek naar een handelsagent. De ondoordringbaarheid van de duisternis: prachtig beschreven ( )
  Heistaanzee83 | Sep 16, 2020 |
Uiteraard een klassieker, maar desondanks zeer intrigerend.
Sterk accent op stemming en sfeerschepping: duister, mysterieus.
Maar stilistisch meestal grote omhaal van woorden en daardoor niet helemaal geslaagd.
Te lezen als ultieme explorie van het innerlijk van de mens in extreme omstandigheden ( )
  bookomaniac | May 23, 2010 |
Na het zien van Apocalypse now en de kleine referentie in King Kong toch maar eens gaan lezen. En inderdaad, erg indrukwekkend. Mooier dan deze meneer kan ik het toch niet verwoorden dus hier andere recensie waar ik het mee eens ben:

In het najaar van 1896 ontving Joseph Conrad, een beginnende Engelse schrijver van Poolse afkomst, een belangrijke brief. De afzender was Roger Casement, telg uit een aristocratisch Iers geslacht. Ze hadden elkaar al eens ontmoet, zes jaar eerder, in de Congolese havenstad Matadi. Ze maakten een afspraak in een Londense club. Het werd een lang gesprek, tot diep in de nacht.
Casement was lid van de Britse diplomatieke dienst. In die hoedanigheid kwam hij regelmatig in Congo, het immens grote land in het hart van Afrika dat door de grote mogendheden was toegewezen aan de Belgische koning Leopold II om er zijn zegenrijke beschavingswerk te verrichten. De werkelijkheid was dat het gebied, dat rijk was aan rubber en ivoor, werd leeggeplunderd; de behandeling van de inwoners was beestachtig. Casement wilde de wereld wakker schudden en zocht voor zijn campagne steun bij Conrad.
Het moet een moeizaam gesprek zijn geweest tussen de wereldverbeteraar en de cynische auteur die als zeeman te veel van de wereld had gezien om nog te geloven dat verbetering mogelijk was. Maar door de ontmoeting kwamen wel weer de herinneringen bij Conrad boven aan de reis die hij, geplaagd door dysenterie en diepe depressies, in 1890 naar het binnenland van Congo had gemaakt aan boord van een wrakke stoomboot. Een activist was hij niet, hij zou erover schrijven - hij had nog een dakboek van die tocht liggen. In 1899 verscheen Heart of Darkness in feuilletonvorm in Blackwood's Magazine.
Het is het spookachtige verslag van een hellevaart langs de Congo Rivier, verteld door Charley Marlow, Conrads alter ego in verschillende boeken. Marlow is op zoek naar een legendarische handelsagent die diep in de rimboe een missie geopend heeft. Meneer Kurtz stuurt meer ivoor naar de kust dan alle andere agenten bij elkaar. Maar dat niet alleen: "Hij is een afgezant van het mededogen, van de wetenschap, de vooruitgang en de duivel weet van wat nog allemaal meer.
Maar als Marlow zijn idool eindelijk vindt, slaat de verbijstering toe. 'Mistah Kurtz' had in de wildernis 'zichzelf losgeschopt van de aarde'. Hij heerste in het hart der duisternis als een wrede god over de wilden, op palen rond zijn nederzetting waren verdroogde mensenhoofden gestoken.
Kurtz was met 'grootste plannen' het land van Leopold binnengedrongen 'om ons te leiden bij het vervullen van de taak die ons door Europa is toevertrouwd'. "Maar de wildernis had hem al snel doorzien en op een gruwelijke manier wraak genomen voor de groteske inbreuk die hij op haar gepleegd had. Ik denk," zegt Marlow, "dat ze hem dingen over hemzelf had toegefluisterd die hij nog niet wist, dingen waarvan hij geen idee had gehad voordat hij zich aan deze immense verlatenheid had overgegeven - en het gefluister was fascinerend en onweerstaanbaar gebleken. De echo ervan weerklonk luid in zijn binnenste omdat hij in de kern hol was."
Heart of Darkness is niet simpelweg een aanklacht tegen het opkomende kolonialisme, het ging Conrad erom het 'sigarettenpapierdunne vlies dat goed en kwaad scheidt' (Willem Jan Otten) weg te trekken. En als we mochten denken dat alleen hebzuchtige handelsagenten aan 'roofzuchtige en meedogenloze gekte' ten prooi kunnen vallen, helpt Conrad ons snel uit de droom.
Kurtz heeft ook een rapport geschreven in opdracht van het Internationale Genootschap ter Onderdrukking van Barbaarse Praktijken. "Op mij maakte het de indruk van een uitheemse Grootsheid die geregeerd werd door verheven Zachtmoedigheid," vertelt Marlow. "Het deed me tintelen van enthousiasme. Dit was de onbegrensde macht der welsprekendheid - van woorden - van vurige, nobele woorden." Maar op het laatste vel staat nog een krabbeltje, later toegevoegd. Vier woorden: "Exterminate all the brutes!" In de vertaling van Bas Heijne: "Uitroeien die beesten!"
De boodschap is duidelijk: mensenrechten-activisten als Casement zijn geen haar beter dan alle andere blanke beschavingszeloten. (Toen Casement in 1916, wegens zijn aandeel in de Ierse Paasopstand, in de gevangenis van Liverpool opgehangen zou worden, weigerde Conrad een campagne van intellectuelen voor zijn vrijlating te ondersteunen. Een man die zich puur door emoties laat leiden, oordeelde hij, een tragische figuur, geen spoor van grootsheid, allemaal ijdelheid.)
De novelle Heart of Darkness is in 1902 in boekvorm verschenen. Daardoor kan het meesterwerk in deze serie worden opgenomen. En terecht, want een twintigste-eeuwser boek bestaat er nauwelijks. Als Kurtz, stervend, zijn oordeel velt over de avonturen van zijn ziel op aarde, zijn z'n laatste woorden: "The horror! The horror!" Het is een schreeuw die deze hele eeuw heeft nagegalmd.

NB: Heart of Darkness is drie keer vertaald. De laatste keer, heel goed, door Bas Heijne: Hart der Duisternis, Uitgeverij L.J. Veen, 1994.

Kees Tamboer, 4-9-1998 (bron: het parool) ( )
  JeroenBerndsen | Feb 18, 2008 |
Toon 3 van 3

» Andere auteurs toevoegen (138 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Conrad, Josephprimaire auteuralle editiesbevestigd
Branagh, KennethVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Butcher, TimIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Freissler, Ernst WolfgangÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Goonetilleke, D. C. R. A.RedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Harding, JeremyIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kish, MattIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kivivuori, KristiinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lesage, ClaudineTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
O'Prey, PaulIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pirè, LucianaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vancells i Flotats, MontserratVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Watts, CedricRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Westerdijk, S.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Westerdijk, S.NawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wilson, A. N.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zapatka, ManfredSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Is herverteld in

Heeft de bewerking

Wordt op gereageerd in

Inspireerde

Heeft een naslagwerk/handboek

Bestudeerd in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Bevat een handleiding voor docenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The Nellie, a cruising yawl, swung to her anchor without a flutter of the sails, and was at rest. The flood had made, the wind was nearly calm, and being bound down the river, the only thing for it was to come to and wait for the turn of the tide.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"The horror! The horror!"
"And this also," said Marlow suddenly, "has been one of the dark places of the earth."
"What you say is rather profound, and probably erroneous," he said, with a laugh.
I've seen the devil of violence, and the devil of greed, and the devil of hot desire...these were strong, lusty, red-eyed devils, that swayed men - men, I tell you. But as I stood on this hillside, I foresaw that in the blinding sunshine of that land I would become acquainted with a flabby, pretending, weak-eyed devil of a rapacious and pitiless folly.
And outside, the silent wilderness surrounding this cleared speck on the earth struck me as something great and invincible, like evil or truth, waiting patiently for the passing away of this fantastic invasion.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

"Heart of Darkness" grew out of a journey Joseph Conrad took up the Congo River; the verisimilitude that the great novelist thereby brought to his most famous tale everywhere enhances its dense and shattering power. Apparently a sailor's yarn, it is in fact a grim parody of the adventure story, in which the narrator, Marlow, travels deep into the heart of the Congo where he encounters the crazed idealist Kurtz and discovers that the relative values of the civilized and the primitive are not what they seem. "Heart of Darkness" is a model of economic storytelling, an indictment of the inner and outer turmoil caused by the European imperial misadventure, and a piercing account of the fragility of the human soul.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Snelkoppelingen

Populaire omslagen

Waardering

Gemiddelde: (3.56)
0.5 27
1 242
1.5 32
2 571
2.5 95
3 1193
3.5 230
4 1459
4.5 143
5 1163

Penguin Australia

4 edities van dit boek werden gepubliceerd door Penguin Australia.

Edities: 0143106589, 014356644X, 0241956803, 0141199784

Tantor Media

2 edities van dit boek werden gepubliceerd door Tantor Media.

Edities: 1400100615, 1400108462

Urban Romantics

2 edities van dit boek werden gepubliceerd door Urban Romantics.

Edities: 1909175978, 1909175986

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 159,049,420 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar