StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De duivenplaag (2008)

door Louise Erdrich

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Justice Trilogy (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,092917,692 (3.72)360
The unsolved murder of a farm family haunts the small, white, off-reservation town of Pluto, North Dakota. The vengeance exacted for this crime and the subsequent distortions of truth transform the lives of Ojibwe living on the nearby reservation and shape the passions of both communities for the next generation.… (meer)
  1. 30
    Het paradijs door Toni Morrison (tangentialine)
    tangentialine: I love how the structure is similar, but also how in both books there is attention to some key characters and a focus on racial tension and the heritage of the past. And the language is breathtakingly gorgeous in both books.
  2. 00
    De gifhouten bijbel door Barbara Kingsolver (charl08)
  3. 00
    Ten Little Indians door Sherman Alexie (charl08)
  4. 00
    The Round House door Louise Erdrich (BookshelfMonstrosity)
    BookshelfMonstrosity: If you want to read more about the characters and events portrayed in The Round House, read The Plague of Doves, which shares characters and events with the later novel.
  5. 00
    The Beans of Egypt, Maine door Carolyn Chute (CurrerBell)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 360 vermeldingen

Engels (81)  Nederlands (4)  Spaans (2)  Italiaans (1)  Duits (1)  Alle talen (89)
Toon 4 van 4
De Amerikaanse staat North Dakota was een nogal blanco plek in mijn kennis van de wereld. Ik moest zelfs opzoeken waar het precies ligt. Schrijfster Louise Erdrich heeft die blanco plek nu voor mij ingekleurd met prachtige beelden van onherbergzame, besneeuwde prairies en droge zomerlandschappen waarover roze en groene wolken zich dreigend opstuwen. Het oproepen van zulke beelden is duidelijk haar talent.

Louise Erdrich schrijft al sinds de jaren ‘80 en heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre opgebouwd dat bestaat uit 12 romans, een aantal kinderboeken en ook non-fictie. Een terugkerend thema in haar werk is de relatie tussen de Native Americans en andere bevolkingsgroepen. Zelf is zij ook van gemengde afkomst: haar vader heeft wortels in Duitsland, haar moeder is Chippewa, wat een bevolkingsgroep is die is ontstaan uit een vroege vermenging van Franse kolonisten en een oorspronkelijk Amerikaans volk, de Ojibwe. Wie op zoek gaat naar hedendaagse Native American schrijvers zal al snel bij Erdrich uitkomen.

Ook in ‘The plague of doves’ is de interactie tussen Native Americans en Europese migranten een centraal thema. Het verhaal speelt zich af in en om het plaatsje Pluto, aan de grens van een indianenreservaat in Noord Dakota, tussen grofweg 1880 en 1980. Een centrale gebeurtenis: de moord op een blanke familie in 1911, en de daaropvolgende moord op drie Native Americans, die in een soort volksgericht schuldig werden bevonden aan de eerste moord, maar daar niks mee te maken bleken te hebben. Over deze gebeurtenissen zwijgt men, maar ondertussen wonen de afstammelingen en familieleden van alle betrokkenen nog wel steeds in hetzelfde gebied en is niemand vergeten wat er is gebeurd. En om het nog wat ingewikkelder te maken: omdat de families in de loop van de tijd met elkaar vermengd zijn geraakt bevindt bijna iedereen zich in de vreemde situatie zowel af te stammen van slachtoffers als van daders.

Als lezer vorm je je een beeld van de geschiedenis van Pluto aan de hand vier vertellers. Hun verhalen lopen door elkaar, bevatten verhalen die ze van anderen hebben gehoord en springen elk ook nog eens heen en weer in de tijd, waardoor het bepaald geen rechttoe rechtaan geschiedenis is. Je moet als lezer echt aan het werk en overzicht zien te scheppen in de enorme hoeveelheid namen, dwarsverbanden en familierelaties. (Tip: online zijn deze stambomen terug te vinden https://www.readerguidetolouiseerdrich.com/index.php/the-plague-of-doves/ ) Waarbij ook nog eens een deel van die verhalen en personages eigenlijk niet zo relevant is voor het grotere verhaal. Geen simpel boek dus.

Mooi vond ik de taal, en de beelden die Erdrich oproept, bijvoorbeeld van de landschappen en het klimaat. Dat gebeurt vooral sterk in de eerste helft van het boek. De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt, ook al lijken de vier vertellers op een bepaalde manier wel erg op elkaar, vooral in de manier waarop ze met een zekere afstandelijkheid de wereld om zich heen observeren. Doordat ze verschillende leeftijden hebben en verschillende posities in de samenleving innemen, hebben ze wel echt verschillende verhalen te vertellen. Het is ook fijn dat dramatische scènes afgewisseld worden met meer humoristische passages.

Tegelijk zijn er ook wat onbevredigende aspecten aan dit boek. Het is in feite een mozaiekvertelling, en één van de problemen die ik vaak heb met die vertelvorm is dat hoofdpersonen nogal abrupt uit het verhaal kunnen verdwijnen. Zo ook hier. De vertellers zijn mooie ronde karakters, waar je je als lezer aan hecht, maar die wreed uit het verhaal gesneden worden, waardoor je met vragen achterblijft. En hoewel je aan het eind een vrij goed beeld hebt van wat zich in die eeuw zoals heeft afgespeeld in Pluto, blijven er ook verhaallijnen over, die los staan van het grotere verhaal en daardoor niet lekker afgerond worden. The plague of doves is het eerste deel is van een trilogie en het zou dus kunnen dat die losse eindjes in latere delen nog een vervolg krijgen. Met de indruk die ik nu heb van Louise Erdrich en haar schrijfstijl zou ik me best aan nog eens die vervolgdelen willen wagen. ( )
  Tinwara | Jan 10, 2023 |
Dit was een aangename en ronduit verrassende kennismaking met een auteur die me tot nog toe volledig onbekend was. Louise Erdrich heeft blijkbaar al een heel oeuvre op haar naam staan en dit boek was haar echte, zij het late, doorbraak (2008). De verwantschap met Faulkner valt onmiddellijk op: net als de Nobelprijswinnaar spelen al haar boeken zich af in een heel beperkt geografisch gebied in de Verenigde Staten; in haar geval in Noord-Dakota, met zijn vele indianenreservaten en een heel gemengde bevolking; Erdrich zelf is trouwens van Indiaans-Duitse afkomst. Nog een overeenkomst met Faulkner: de techniek om verhalen te vertellen vanuit verschillende vertelstandpunten, hetgeen de lectuur geregeld tot een moeilijke uitdaging maakt, maar ook enorm verrijkend werkt. Zelfs nog meer dan bij Faulkner weet Erdrich de verschillende verhaallijnen tot een kluwen te maken dat op het einde ingenieus in elkaar vloeit. Een bloedige massamoord en de daarop volgende lynching van een groepje (onschuldige) indianen is daarbij het telkens terugkerende knooppunt.
De stijl van Erdrich deed me dan weer heel erg aan Toni Morrison denken, vooral als ze op enkele momenten op de magisch-realistische tour gaat, en ook door de zeer diepmenselijke manier waarop ze de verschillende actoren hun eigen verhaal laat vertellen.
Voor alle duidelijkheid: dit is geen simpel boek, je moet er echt wel je hoofd bij houden. Erdrich bedient zich ook van verschillende literaire registers (ze springt geregeld van een ik-vertelling naar een derde verteller-standpunt), en ze wisselt steenharde dramatische scenes af met surreële fragmenten en ook met dolkomische passages af. Wat overblijft is een impressie van hoe complex een mensenleven in elkaar zit, en hoe het verleden onvermijdelijk opduikt in het heden. Louise Erdrich staat voorgoed op mijn radar. ( )
2 stem bookomaniac | Sep 23, 2018 |
Dramatische gebeurtenissen van bijna honderd jaar geleden blijven doorwerken in een gemeenschap van blanken en indianen in een afgelegen plaatsje in North Dakota. Ik vond personen en verhaal kleurrijk beschreven, belist boeiend. Door perspectiefwisselingen soms lastig om de draad vast te houden. Goed leesbaar naast 'De overgave' van Japin. ( )
  Monica10 | Jun 22, 2010 |
De duivenplaag is een ontzettend knap geconstrueerde roman over een kleine gemeenschap in het denkbeeldige Pluto in North-Dakota (USA), een stadje dat grenst aan een indianenreservaat. De inwoners en hun familiegeschiedenissen zijn met elkaar verweven via een gruwelijke misdaad, die enkele generaties geleden plaatsvond. De relaties tussen de blanke inwoners (vooral Amerikanen met Duitse en Noorse roots) en de indianen zijn heel complex verbonden via huwelijken en clandestiene liefdes. Het verhaal ontrolt zich door de ogen van een viertal personages die afwisselend getuigen over hun leven en de verhalen die zij van hun (voor)ouders meekregen. We komen terecht in een kluwen van kleine gebeurtenissen waarvan de gemeenschappelijke draden langzaam ontward worden. Zo is er Evelina, een jonge half Indiaanse vrouw die met haar verliefdheden worstelt en aan de lippen hangt van haar grootvader Mooshum, die het verleden via zijn fantastisch ingekleurde verhalen doet herleven. Daarnaast is er de rechter Antone Bazil Coutts. Hij heeft weet van verrassende intriges, die zonder dat hij het zelf in de gaten heeft ook hun stempel drukken op zijn eigen leven.
Louise Erdrich brengt dit verhaal meesterlijk, in een adembenemend mooie taal. Hier en daar komt er wat magie aan te pas, die herinnert aan het werk van Isabel Allende of Laura Esquivel. Daarnaast is het hele boek doorspekt met humoristische passages. Dit is echt een roman waarvan je elke zin tot je moet laten doordringen en waarbij ik regelmatig geneigd was om passages te herlezen. De beeldenrijkdom is enorm! Louise Erdrich, zelf de dochter van een Indiaanse moeder en een Duits-Amerikaanse vader heeft een huzarenstuk afgeleverd, voor mij nu al een klassieker! ( )
1 stem kaliganes | Feb 11, 2010 |
Toon 4 van 4
Writing in prose that combines the magical sleight of hand of Gabriel García Márquez with the earthy, American rhythms of Faulkner, Ms. Erdrich traces the connections between these characters and their many friends and relatives with sympathy, humor and the unsentimental ardor of a writer who sees that the tragedy and comedy in her people’s lives are ineluctably commingled. Whereas some of her recent novels, like “Four Souls” (2004), have suffered from predictability and contrivance, her storytelling here is supple and assured, easily navigating the wavering line between a recognizable, psychological world and the more arcane world of legend and fable. . . .
 

» Andere auteurs toevoegen (9 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Louise Erdrichprimaire auteuralle editiesberekend
Mantovani, VincenzoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Reinharez, IsabelleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The gun jammed on the last shot and the baby stood holding the crib rail, eyes wild, bawling.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Nothing that happens, nothing, is not connected here by blood.
But of course the entire reservation is rife with conflicting passions. We can't seem to keep our hands off one another, it is true, and every attempt to foil our lusts through laws and religious dictus seems bound instead to excite transgression.
What men call adventures usually consist of the stoical endurance of appalling daily misery.
What doesn't happen in the heat of things? Someone has seized the moment to act on their own biases. That's it. Or history. Sometimes it is history.
I wrote down as much of Mooshum's story as I could remember, and then the relatives of everyone I knew--parents, grandparents, way on back in time. I traced the blood history of the murders through my classmates and friends until I could draw out elaborate spider webs of lines and intersecting circles. I drew in pencil. There were a few people, one of them being Corwin Peace, whose chart was so complicated that I erased parts of it until I wore right through the paper. Still, I could not erase the questions underneath, and Mooshum was no help.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

The unsolved murder of a farm family haunts the small, white, off-reservation town of Pluto, North Dakota. The vengeance exacted for this crime and the subsequent distortions of truth transform the lives of Ojibwe living on the nearby reservation and shape the passions of both communities for the next generation.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.72)
0.5
1 9
1.5 1
2 33
2.5 12
3 104
3.5 37
4 160
4.5 35
5 85

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,770,324 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar