StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het boek van het licht

door Chaim Potok

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
987820,951 (3.85)8
Gershon Loran, a quiet rabinical student, is troubled by the dark reality around him. He sees hope in the study of Kabbalah, the Jewish bok of mysticism and visions, truth and light. But to Gershon's friend, Arthur, light means something else, the Atom bomb, his father helped create. Both men seek different a refuge in a foreign place, hoping for the same thing....… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 8 vermeldingen

Engels (7)  Nederlands (1)  Alle talen (8)
Imponerend boek. De levens van twee studenten aan het rabijnencollege zijn beïnvloed door licht. Voor de een is dat het licht van de joodse mystiek, voor de ander het oogverblindende licht van de atoombom waaraan zijn vader heeft meegewerkt. De jongens raken bevriend en treffen elkaar weer in Korea, in het leger waar ze aalmoezenier zijn. Joodse mystiek en de atoombom vloeien samen wanneer beiden naar Japan op reis gaan. Niet alleen Hiroshima, ook Kyoto worden bezocht... ( )
  shoenra | Oct 23, 2008 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (2 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Potok, Chaimprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bos, JeanetteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderscheidingen

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Gershon Loran, a quiet rabinical student, is troubled by the dark reality around him. He sees hope in the study of Kabbalah, the Jewish bok of mysticism and visions, truth and light. But to Gershon's friend, Arthur, light means something else, the Atom bomb, his father helped create. Both men seek different a refuge in a foreign place, hoping for the same thing....

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Het boek van het licht beschrijft de ontwikkeling van Gershon Loran, een stille, teruggetrokken jongen wiens leven wordt getekend door oorlogsgeweld. Hij groeit op bij zijn oom en tante in een armoedige buurt in New York, nadat zijn ouders in Palestina als toevallige passanten bij een vuurgevecht om het leven zijn gekomen. Zijn enige neef, de vriend van zijn kinderjaren, sneuvelt in de Tweede Wereldoorlog als gevechtspiloot. Zelf wordt Gershon, direct na de Koreaanse oorlog, als geestelijk verzorger naar het Amerikaanse leger in Korea gezonden. Hij heeft dan net een opleiding tot rabbi achter de rug. Tijdens deze studie heeft hij de orthodoxie van zijn milieu achter zich gelaten en gekozen voor een studie in de Kabbala, de joodse mystieke traditie waarin de beelden van licht en donker, van vuur en vonken een belangrijke rol spelen en waarvan de sfeer nauw aansluit bij zijn veelvuldige visioenen. In Korea, waar Gershon de gevolgen van de oorlog en de realiteit van de bezetting meemaakt, doemt zijn

vroegere studievriend Arthur Leiden op als collega. Arthur, studentikoos en grillig, gaat gebukt onder schuldgevoelens vanwege' het licht des doods': de atoombommen waarmee Amerika Hiroshima en Nagasaki heeft vernietigd en waarvoor zijn vader als vooraanstaand kernfysicus medeverantwoordelijk was. Voor beide vrienden is de kennismaking met de Japanse tempelstad Kyoto, waar zij hun verlof doorbrengen, van beslissende betekenis.

Chaim Potok heeft inmiddels een grote reputatie verworven als -schrijver van zeer toegankelijke en uiterst onderhoudende romans, waarin hij niet alleen de vele gezichten portretteert van liet joodse leven in Amerika, maar ook de grote morele problemen behandelt. In dit boek gaat hij uitvoerig in op het probleem van oorlogsgeweld, op de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor de atoombom en in het bijzonder op de verantwoordelijkheid van de joodse wetenschappers daarbij.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.85)
0.5
1 1
1.5
2 1
2.5 2
3 26
3.5 13
4 38
4.5 4
5 22

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,201,418 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar