StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bewilderment: A Novel door Richard Powers
Bezig met laden...

Bewilderment: A Novel (origineel 2021; editie 2021)

door Richard Powers (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
1,4887612,146 (3.92)1 / 138
"A heartrending new novel from the Pulitzer Prize-winning and #1 New York Times best-selling author of The Overstory. "Richard Powers, whose novels combine the wonders of science with the marvels of art, astonishes us in different ways with each new book." -Heller McAlpin, NPR Books. The astrobiologist Theo Byrne searches for life throughout the cosmos while single-handedly raising his unusual nine-year-old, Robin, following the death of his wife. Robin is a warm, kind boy who spends hours painting elaborate pictures of endangered animals. He's also about to be expelled from third grade for smashing his friend in the face. As his son grows more troubled, Theo hopes to keep him off psychoactive drugs. He learns of an experimental neurofeedback treatment to bolster Robin's emotional control, one that involves training the boy on the recorded patterns of his mother's brain. . . . With its soaring descriptions of the natural world, its tantalizing vision of life beyond, and its account of a father and son's ferocious love, Bewilderment marks Richard Powers's most intimate and moving novel. At its heart lies the question: How can we tell our children the truth about this beautiful, imperiled planet?"--… (meer)
Lid:MihaelaZ
Titel:Bewilderment: A Novel
Auteurs:Richard Powers (Auteur)
Info:W. W. Norton & Company (2021), Edition: 1st Edition, 288 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Verwilderd door Richard Powers (2021)

  1. 00
    Amphibian door Carla Gunn (LDVoorberg)
    LDVoorberg: Both about young boys on the spectrum who are troubled by species extinction and their attempts to save the animals.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 138 vermeldingen

Engels (68)  Nederlands (3)  Frans (2)  Alle talen (73)
Toon 3 van 3
Het is lang geleden dat Powers me kon verleiden. Ik hield echt van zijn "The Time of Our Singing", maar wat daarna kwam beviel me minder, vaak uitgewerkt in te kunstmatig gecomponeerde verhaallijnen, te opdringerig in morele lessen en te zwaar in de presentatie van wetenschappelijke informatie. Ik weet het, dat laatste is het handelsmerk van Powers, en het is ook prominent aanwezig in deze roman. Maar toch, ik denk dat Powers hier het heel goed heeft gedaan. Bijvoorbeeld, de dagelijkse, nachtelijke bezoeken aan exoplaneten met hun eigenaardige omgeving en eigen soort leven (je moet het boek lezen om het te begrijpen), waren een prachtige illustratie van de wonderbaarlijke diversiteit die het universum kan bevatten.
Nu is in mijn ogen niet elke wending in de verhaallijn die Powers in deze roman biedt geslaagd (vooral het einde is te sentimenteel). Sommige verwijzingen zijn te voor de hand liggend en overbodig (bijvoorbeeld de tweets van een naamloze maar duidelijk volkomen domme president). En het ecologisch activisme (waar ik achter sta) wordt naar mijn smaak veel te prekerig gepresenteerd.
Maar deze tekortkomingen worden gecompenseerd door veel sterke punten. Er is bijvoorbeeld het sentimentele aspect van het verhaal, gecentreerd rond een heel speciale vader-zoonrelatie, de vader is een rouwende weduwnaar, de zoon een beetje een te slimme jongen met wat problemen. Ik hield van hun interactie, zij het balancerend op de rand van goedkope sentimentaliteit. Er komen een aantal relevante en interessante thema's samen in deze vader-zooninteractie: de kwestie van het alleen opvoeden van een 'problematisch' kind, de uitdaging om je kind te leren omgaan met het onrecht dat inherent is aan onze wereld, de kwestie van het geven van ruimte aan de formidabele creativiteit en vindingrijkheid van een zeer intelligent kind, het omgaan met je eigen feilbaarheid bij het opvoeden van kinderen, enz. Ik zeg niet dat Powers in dit boek pedagogische recepten aanbiedt. Integendeel, de vader - astronoom van beroep - vat de opvallende overeenkomsten tussen ouderschap en wetenschap nederig maar treffend samen in een van de beste citaten die ik in jaren heb gelezen: “Ze delen veel, astronomie en ouderschap. Beide zijn reizen over enorme afstanden. Beiden zoeken naar feiten die buiten hun bereik liggen. Beide theoretiseren wild en laten de mogelijkheden onbeperkt vermenigvuldigen. Beiden worden om de paar weken vernederd. Beiden opereren uit onwetendheid. Beiden zijn gemystificeerd door de tijd. Beide moeten altijd opnieuw beginnen.”
En daarmee raken we aan de centrale, belangrijkste boodschap die dit boek ons vertelt: "wat is groter, de ruimte of de binnenkant?" Met andere woorden: de omvang, diversiteit, complexiteit en vindingrijkheid van het universum is zeker onvoorstelbaar groot, maar onderschat de omvang, diversiteit, complexiteit en vindingrijkheid van de innerlijke ruimte niet. Elke vorm van leven, zelfs in zijn meest onvoorstelbare vorm, is een enorm innerlijk wonder, allemaal op zichzelf kostbaar. Powers is er zeker in geslaagd dit duidelijk te maken. ( )
  bookomaniac | Mar 17, 2023 |
Maar misschien vinden we ze nooit?
  ADBO | Sep 1, 2022 |
Richard Powers (1957) wordt wel de meest onbekende bekende schrijver van Amerika genoemd. Hij heeft al een stuk of 13 boeken geschreven, de Pulitzer Prize gewonnen en is verschillende keren genomineerd voor de Booker Prize. Maar blijkbaar mijdt hij de publiciteit. De natuurwetenschappen spelen vaak een grote rol in zijn werk. Dat geldt ook voor Bewilderment, zijn meest recente boek, waarin astrobiologie, neurowetenschappen en ecologie centraal staan.

Het boek speelt zich af in de Verenigde Staten, in een fictieve nabije toekomst. Een wereld die lijkt op de onze, maar waarin een president die sterk lijkt op president Trump langer aan de macht is gebleven en dreigt zijn macht ook niet meer af te willen staan. Een wereld waar de wetenschap terrein verliest aan religie en one-liners. Een wereld ook die geplaagd wordt door milieurampen, allemaal net iets erger nog dan we nu meemaken.

In die wereld leeft de verteller van het verhaal, Theo Byrne, een jonge vader. Theo woont in Madison, Illinois en werkt daar als astrobioloog aan de universiteit. Hij onderzoekt leven op andere planeten. Zijn vrouw, de milieuactivist Alysson, is een jaar eerder bij een ongeluk om het leven gekomen. Theo zorgt dus in zijn eentje voor hun zoontje van 9, Robin. En dat is niet makkelijk, want Robin heeft een soort van autistische aandoening. Hij neemt alles erg zwaar op en vindt het moeilijk om met andere kinderen om te gaan. Zijn school wil dat hij aan de medicijnen gaat, maar Theo heeft daar moeite mee.

Het boek gaat grotendeels over Robin, over de alternatieve therapie die hij volgt en die hem positief verandert. Maar die hem ook speelbal maakt van allerhande sociale media hypes. Het gaat over Robins passie voor dieren en de natuur, en zijn zorgen over milieuvervuiling, klimaatverandering en het uitsterven van soorten. Hoe leg je als vader aan je kind uit dat hij in een destructieve wereld is geboren? Dat ook Robin uiteindelijk aan die wereld ten onder zal gaan begrijp je als lezer al vroeg in het boek, en dat maakt het geheel behoorlijk somber.

Het verhaal is prachtig, maar balanceert ergens op de zijden draad tussen confronterend en deprimerend. Zeker het einde geeft heel weinig hoop voor de toekomst. Het is geen licht boek dus, maar wel een boek dat ik me nog lang zal herinneren. En dat me heeft geïnspireerd om meer van Richard Powers te gaan lezen. ( )
  Tinwara | Nov 16, 2021 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"Those who contemplate beauty of the earth find reserves of strength that will endure as long as it lasts." — Rachel Carson
"Therefore, for a similar reason, we must admit that the Earth, the sun, the moon, the ocean and all other things are not unique, but number in numbers beyond numbers." — Lucretius, De Rerum Natura
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
But we might never find them?
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I wanted to tell the man that everyone alive on this fluke little planet was on the spectrum. That’s what a spectrum is. I wanted to tell the man that life itself is a spectrum disorder, where each of us vibrated at some unique frequency in the continuous rainbow.
They share a lot, Astronomy and childhood. Both are voyages across huge distances. Both search for facts beyond their grasp. Both theorize wildly and let possibilities multiply without limits. Both are humbled every few weeks. Both operate out of ignorance. Both are mystified by time. Both are forever starting out.
I felt us traveling on a small craft, piloting through the capital city of the reigning global superpower on the coast of the third largest continent of a smallish rocky world near the inner rim of the habitable zone of a G-type dwarf star that lay a quarter of the way out to the edge of a dense, large, barred, spiral Galaxy that drifted through a thinly spread local cluster in the dead center of the entire universe.
Let’s heal what we hurt.
May all beings be free from suffering.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"A heartrending new novel from the Pulitzer Prize-winning and #1 New York Times best-selling author of The Overstory. "Richard Powers, whose novels combine the wonders of science with the marvels of art, astonishes us in different ways with each new book." -Heller McAlpin, NPR Books. The astrobiologist Theo Byrne searches for life throughout the cosmos while single-handedly raising his unusual nine-year-old, Robin, following the death of his wife. Robin is a warm, kind boy who spends hours painting elaborate pictures of endangered animals. He's also about to be expelled from third grade for smashing his friend in the face. As his son grows more troubled, Theo hopes to keep him off psychoactive drugs. He learns of an experimental neurofeedback treatment to bolster Robin's emotional control, one that involves training the boy on the recorded patterns of his mother's brain. . . . With its soaring descriptions of the natural world, its tantalizing vision of life beyond, and its account of a father and son's ferocious love, Bewilderment marks Richard Powers's most intimate and moving novel. At its heart lies the question: How can we tell our children the truth about this beautiful, imperiled planet?"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.92)
0.5
1 7
1.5
2 19
2.5 5
3 69
3.5 30
4 145
4.5 35
5 101

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,218,120 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar