StartGroepenDiscussieVerkennenTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Cloud Cuckoo Land: A Novel door Anthony…
Bezig met laden...

Cloud Cuckoo Land: A Novel (origineel 2021; editie 2021)

door Anthony Doerr (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6704426,704 (4.23)35
Lid:edparks
Titel:Cloud Cuckoo Land: A Novel
Auteurs:Anthony Doerr (Auteur)
Info:Scribner (2021), 640 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:****1/2
Trefwoorden:Signed by Anthony Doerr.

Informatie over het werk

Wolkenstad door Anthony Doerr (2021)

  1. 00
    Bewilderment door Richard Powers (Tinwara)
    Tinwara: Seymour in Cloud Cuckoo Land strongly reminded me of the young Robin in Bewilderment. If Seymour was your favorite character in Cloud Cuckoo Land, go for Bewilderment next!
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 35 vermeldingen

Engels (42)  Nederlands (1)  Alle talen (43)
Cloud Cuckoo Land is een complexe en veelomvattende mozaïekvertelling die een zekere flexibiliteit van de lezer vraagt. Want schrijver Anthony Doerr sleept je mee, dwars door tijd en ruimte. Van een mythe uit de Griekse oudheid naar ruimtereizigers in de verre toekomst, en van de val van Constantinopel in 1453 naar een bomaanslag bij een bibliotheek in het slaperige plaatsje Lakeport, Idaho in 2020. En dan vergeet ik nog even de thema’s Korea-oorlog, klimaatverandering en homoseksualiteit. Kortom: het is heel veel, bij vlagen echt té veel, maar toch komt alles uiteindelijk best bevredigend bij elkaar.

De kern van het boek is een mythe uit de Griekse oudheid. De mythe gaat over schaapsherder Aethon die hoort over een paradijselijke stad in de wolken, Cloud Cuckoo Land. Het is een stad met gouden torens, waar eten en drinken in overvloed zijn. Aethon wil erheen (natuurlijk!), maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De mythe, die ons lezers in 24 stukjes wordt gepresenteerd, gaat over de avonturen die Aethon beleeft tijdens zijn tocht naar Cloud Cuckoo Land. Deze mythe echoot door de verhalen van de vijf hoofdpersonen uit Doerrs boek, die allen op hun eigen manier ook op zoek zijn naar een betere wereld.

Maar het is niet alleen de betekenis van de mythe die terugkeert in de andere verhalen, het is ook het fysieke boek zelf. Want hoe bijzonder is het niet dat een boek uit de tijd ver voor de boekdrukkunst ons na zoveel eeuwen bereikt? Hoeveel gevaren liggen er niet op de loer voor zo een uniek object? Water, vuur, beestjes, schimmels, wantrouwige regimes en bijgelovige volkeren. Er hoeft maar één ding mis te gaan en het boek is voorgoed verloren.

Dus het is ook het boek zelf dat wij door de tijd heen volgen, vanuit een verlaten schimmelige bibliotheek in Constantinopel mee met de jonge Anna die in 1453 wegvlucht voor de inval van het Ottomaanse leger en het boek samen met haar latere man jarenlang verbergt in een holle boom. Met haar man Omeir die het als oude man naar Urbino in Italië brengt. Eeuwen later duikt het op in de bibliotheek van het Vaticaan. Het wordt gedigitaliseerd en komt zo in de 21e eeuw terecht bij de oude Zeno Ninis in Lakeport, die een poging waagt het vanuit het oude Grieks naar het Engels te vertalen en er zelfs samen met vijf lokale kinderen een toneelbewerking van maakt. Een toneelstuk dat net niet wordt opgevoerd omdat er tijdens de generale repetitie een bomaanslag plaatsvindt, uitgevoerd door een jonge milieuactivist die jaren later, vervuld van spijt, een mooie uitgave van Zeno’s vertaling maakt, waarvan echo’s weer aanwezig zijn in de bibliotheek in het ruimteschip dat in de 22e eeuw op weg is naar een nieuwe planeet voor de mensheid. En waar de jonge Konstance het verhaal op het spoor komt en er weer een nieuwe, geheel eigen versie van maakt.

Klinkt dat als veel? Dat is het ook. Ik heb in bovenstaande samenvatting namelijk nog best wat verhaallijnen weggelaten! Er zijn heel veel verhaallijnen, heel veel details en ze worden ook nog eens dwars door elkaar heen verteld. De hoofdstukken zijn vrij kort, maar het kan soms honderden pagina’s duren voordat je terugkomt bij een cliffhanger. Het schiet van het ene naar het andere personage, en niet elke verhaallijn is chronologisch. Er waren momenten dat dit me allemaal teveel werd, en ik geïrriteerd raakte door deze stortvloed aan verhalen. Maar uiteindelijk - ik geef het toe - wordt doorlezen beloond, want in de laatste honderd pagina’s weet Doerr alle losse verhalen prachtig aan elkaar te knopen tot één mooi tapijt en wordt de kakafonie toch nog een symfonie. ( )
  Tinwara | Dec 6, 2021 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Prijzen en eretitels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Koorleider: Aan het werk mannen. hoe vinden jullie dat onze stad moet heten?

Peisetairos: Wat denken jullie van Sparta? Een grootse naam met een pompeuze klank.

Euelpides: Bij Herakles, moet mijn stad Sparta heten? Met die naam zou ik mijn matras nog beledigen.

Peisetairos: Wat stel jij dan voor?

Koorleider: Iets grandioos, iets wolkerigs. Iets van hogere sferen en ijle lucht, iets heel pompoenigs.

Peisetairos: Ik heb het! Hoor maar: Wolkenkoekoekstad!

- Aristophanes, De vogels, 414 v. C.
Opdracht
Voor de bibliothecarissen
van toen, van nu, en van alle jaren die nog komen gaan
Eerste woorden
Proloog

Voor mijn liefste nichtje, in de hoop dat dit je gezondheid en licht brengt
Een meisje van veertien zit in kleermakerszit op de vloer van een rond vertrek.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonical LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Wolkenstad is een betoverende roman over de kracht van boeken, een lofzang op het ongelofelijke menselijk vermogen om generatie op generatie verhalen over te dragen.

Vijf buitenbeentjes proberen de wereld rondom hen te begrijpen. In Constantinopel in 1453, in een bibliotheek in het huidige Idaho en op een interstellair schip in de verre toekomst jagen ze ieder hun dromen achterna terwijl ze vechten om te overleven.

Anna, Omeir, Seymour, Zeno en Konstance worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst - het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen.
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.23)
0.5
1 3
1.5
2 2
2.5
3 13
3.5 7
4 22
4.5 12
5 48

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 164,566,503 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar