StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Dagboek van een slecht jaar (2007)

door J.M. Coetzee

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,3723513,620 (3.45)34
"J.M. Coetzee's Diary of a bad year is about loneliness, friendship and the possibility of love. It takes the reader from Australian democracy to Guantanamo Bay, from the meaning of dishonour to the creative truth of dreams. Written in a wholly innovative form for three simultaneous voices; enthralling, unexpected and deeply moving; Diary of a bad year may be the most original work of fiction to appear this year." -- Publisher.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 34 vermeldingen

Engels (29)  Nederlands (3)  Frans (1)  Duits (1)  Zweeds (1)  Alle talen (35)
Toon 3 van 3
Een ongewone samenstelling van een boek. Het grootste deel bestaat uit meningen die eigenlijk het boek vormen dat wordt geschreven en het onderwerp is van deze roman. Het tweede onderdeel is de weergave van de gesprekken en gedachten van de schrijver en het derde deel geeft de gesprekken en gedachten weer van de personen met wie de schrijver in contact komt. Het lezen van dit boek wordt daardoor nogal omslachtig omdat je voor de drie verschillende delen niet altijd op dezelfde pagina bent.

Inhoudelijk best interessant hoewel heel wat redeneringen te weerleggen zijn. De schrijver heeft inderdaad zoals hij trouwens zelf aanhaalt een naïeve linkse opvatting waarbij hij idealiseert en de ogen sluit voor de linkse wandaden. Hij haalt ook meermaals typisch linkse auteurs aan zoals T Judt, Foucault enz. ( )
  Rodemail | Jun 2, 2023 |
Een wereldberoemd, gevierd schrijver die zichzelf te kijk zet, zijn verdienste in twijfel trekt, en aangeeft hoe futiel zijn literaire werk eigenlijk is, dat is wat Coetzee ons in dit merkwaardige boek presenteert.
Coetzee zet je aanvankelijk op het verkeerde been met een reeks korte essays over allerhande kwesties, in het begin vaak internationale politiek en mensenrechten. Uiteraard hebben we al vlug de indruk dat hier de auteur zelf spreekt, vermomd achter het wel heel doorzichtige alter ego ‘JC’, een Zuid-Afrikaanse schrijver op leeftijd, wat ziekelijk en vereenzaamd, sinds een tijd levend in Australië, en al even gedesillusioneerd in de politiek die dat land voert op internationaal gebied (mee met de VS Irak bezettend, de mensenrechten aan banden leggend via antiterreurwetten en even hard voor vluchtelingen als Zuid-Afrika voor zwarten was onder het apartheidsregime). Met andere woorden: hier is de stem aan het woord van wat we voor de gemakkelijkheid maar de linksgerichte redelijkheid zullen noemen, zelf houdt JC het op anarchisme.
Al onmiddellijk voegt Coetzee daar een tweede en later ook een derde ‘melodie-lijn’ aan toe, ook letterlijk zichtbaar met een in drieën ingedeelde bladspiegel. De tweede melodie/laag lijkt heel wat trivialer en gaat over de omgang van de oudere auteur met een Filippijnse schone die hij inhuurt om een manuscript uit te tikken; aanvankelijk draait deze verhaallijn vooral om de nogal zielige obsessie van de oudere man (door haar Senor C genoemd) voor de charmes van zijn secretaresse. In de derde verhaal-/melodielijn horen we de stem van de Filippijnse zelf, en blijkt die aanvankelijk bewust gebruik te maken van haar charmes. Maar op een bepaald punt draait haar focus naar wat de oude man schrijft, brengt ze onder woorden wat dat met haar doet (ze vindt het eigenlijk allemaal nogal betweterig) en ontwikkelt ze geleidelijk sympathie voor de zielige oude man. Ze brengt hem er zelfs toe de invalshoek van zijn schrijfsels meer introspectief te maken en meer over het leven en literatuur te schrijven. Dat leidt tot een breuk met haar vriend, een intelligente maar ronduit onbehouwen Australiër die de auteur in een dronken bui kleineert, met argumenten waar ook wel een grond van waarheid in zit.
De drie melodieën leveren samen een heel complex, rijk boek op dat je voortdurend vanuit verschillende invalshoeken kan benaderen. Intrigerend, maar toch niet helemaal geslaagd. Naar mijn aanvoelen had Coetzee vooral de tweede verhaallijn beter moeten stofferen en uitwerken, want nu komt de platonische toenadering tussen de Filippijnse en Senor C eigenlijk niet helemaal tot zijn recht. Het zijn de korte, droge essays (‘meningen’) die de hoofdtoon blijven aangeven, ten koste van de echte verhaallijn. En dat is spijtig. ( )
  bookomaniac | Sep 26, 2017 |
Wanneer een kwalitatief goed stuk proza kennelijk niet uit de pen wil vloeien, dan maar een aantal meningen en gedachten op papier zetten en laten uitgeven. Het boekje bestaat uit drie, verdeeld over alle bladzijden, onderdelen waarvan de dagboeknotities het grootste deel vormen. De twee onderliggende verhaallijnen zijn wel aardig doch uiterst dun gesponnen en erg gekunsteld: een déjà vu is snel geboren. De schrijver geeft ook zelf aan dat het opschrijven van zijn gedachten en meningen op uitnodiging van zijn Duitse uitgever plaatsvindt, kortom: “brood op de plank”.
Het positieve is dat wat hij schrijft wel erg mooi is geformuleerd, tekstueel is het klasse. Ook zijn overpeinzingen, observaties en meningen zijn het lezen meer dan waard.
Conclusie: we kunnen zonder dit geschriftje maar nu het er toch is moeten we er maar van genieten, de inhoud biedt daartoe wel gelegenheid. ( )
  deklerk | Sep 24, 2007 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (8 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Coetzee, J.M.primaire auteuralle editiesbevestigd
Böhnke, ReinhildÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Bergsma, PeterVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Udina, DolorsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
01. ON THE ORIGINS OF THE STATE: Every account of the origins of the state starts from the premise that "we" - bit we the readers but some generic we so wide as to exclude no one - participate in its coming into being.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

"J.M. Coetzee's Diary of a bad year is about loneliness, friendship and the possibility of love. It takes the reader from Australian democracy to Guantanamo Bay, from the meaning of dishonour to the creative truth of dreams. Written in a wholly innovative form for three simultaneous voices; enthralling, unexpected and deeply moving; Diary of a bad year may be the most original work of fiction to appear this year." -- Publisher.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.45)
0.5 2
1 12
1.5 2
2 25
2.5 3
3 80
3.5 21
4 72
4.5 22
5 33

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,727,581 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar